Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Lidé si při komentované procházce s historikem prošli starý Frýdek

Frýdek-Místek |

S velkým zájmem se setkala novoroční komentovaná procházka starým Frýdkem. Historik Jaromír Polášek skupinu provedl okruhem kolem frýdeckého zámku. S bohatým výkladem procházka trvala déle než hodinu.

Jaromír Polášek, historik Muzea Beskyd: “Komentované prohlídky dělám pro veřejnost už od roku 1981. A i na Vánoce, většinou to bývá samozřejmě někde v teple, ale teď je ta doba covidová, tak jsme si říkali, že to bude lepší na svěžím vzduchu s rozestupy, abychom se někde v sále neinfikovali. Takže budeme celý leden pokračovat a pak i na jaře a v průběhu léta až zase do konce roku 2022.”

Hned v úvodu vycházky nechybělo nahlédnutí do historického podzemního sklepení.

Jaromír Polášek, historik Muzea Beskyd: “Na Zámeckém náměstí, když jdeme ke kašně s vánoční výzdobou, nebo v létě tam tryská voda, zvedne se jeden nebo druhý poklop a sestoupí se po žebříku a je tam pozdě renesanční sklepení. Je to pozůstatek kaple Panny Marie Růžencového bratrstva, která tam stála od roku 1640 do roku 1784 a dneska od 18. století na ní je vtipně umístěná městská kašna.”
Anketa: “Moc se mi to líbilo. Bylo to docela zajímavé. A navíc je hodně lidé doma, tak jsme se aspoň trošku prošli a neseděli jsme pořád u televize. Tady ty pamětihodnosti znám, ale spíš mne zajímaly ty zvyky a takové to povídání, jak kde co bylo kdysi, nebo ty recepty vánoční, nebo co měla ta hraběnka na vánočním stole, tak to jsem neslyšela ještě.”
Anketa: “Já jsem na ty prohlídky nechodila, pouze jsem o nich slyšela. Pana Poláška znám a tak jsem se dneska rozhodla, že ním vyzkouším. A jsem nadšená, příště půjdu zase. Všechno byly pro mne novinky, přestože máme doma knihu jeho pověstí, tak ne všechno v paměti utkví. Tak jsme si dneska zopakovali věci, které jsme slyšeli a nebo které jsme ještě nikdy neslyšeli.”
Jaromír Polášek, historik Muzea Beskyd: “Úmyslem bylo ty lidi vlastně vytáhnout ven, protože koukali na televizi, případě se možná navštěvovali, hodně jedli, takže ten zdravý pohyb je. Přiblížím to město, které oni dneska znají takové jakoby moderní, složitější, plné aut, že když si tady byly kočáry, povozy, bylo takové romantické, starobylé, takže to je ten náš hlavní účel. Ve Frýdku-Místku máme samozřejmě mnoho míst notoricky známých s krásnými památkami, ale jsou i tady místa, která i místní častokráte neznají, takže přespolní bych pozval určitě do našich kostelů. Zejména do baziliky minor. Tam město bude také pomáhat a církev to samozřejmě dělá, je to jejich majetek, obnovu tedy toho podzemí, té poutnické krypty, ti poutníci, kteří se utopili v rozvodněné Ostravici. Bude tam i nová historická expozice. Nebo na věž farního kostela. Ale máme tady i místečka, která jsou opravdu zapomenutá. Ty vycházky já dělám vlastně dlouhá léta za muzeum. Pak samozřejmě já vedu komisi pro obnovu kulturních památek, takže i takhle se scházíme třeba na židovském hřbitově, nebo na frýdeckém hřbitově, nebo navštěvujeme církevní památky a taky jsme dělávali dlouhá léta i akce do okolí města po kraji, když ještě fungovala Beskydská muzejní a vlastivědná společnost. Takže máme v tom skutečně více jak 40letou tradici."
Nahlásit chybu


K tématu

Ostravská Fiducia oslavila 25 let. Pečuje o památky a řeší i témata k budoucnosti města

20. října 2023 15:49 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Ostravský spolek Fiducia oslavil 25 let své existence. Za tu dobu pomáhá objevovat historii a zachovávat různé památky. Ale také otevírá různá diskuzní témata týkající se budoucnosti města.

Přehlídka historických aut z Veteran Rally Ostrava uchvátila i Frýdek-Místek

29. května 2023 12:54 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Desítky krásných veteránů zaplnily o víkendu během své zastávky Zámecké náměstí ve Frýdku-Místku. Vozy převážně značky Tatra, ale i dalších, přišly obdivovat davy nadšenců. Měla zde totiž zastávku každoroční Veteran Rally Ostrava.

Školáci z Frýdku-Místku zaznamenávali vzpomínky pamětníků pro projekt Příběhy 20. století

29. června 2023 12:10 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Žáci vybraných základních škol z Frýdku-Místku se zapojili do projektu Příběhy našich sousedů. Jednotlivé týmy měly za úkol vyzpovídat pamětníky druhé světové války, období 50. let nebo normalizace. Výsledky své práce pak představily na společné prezentaci.


V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Včera 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

Novojičínští senioři vyslechli, jak se na sítích šíří informace. Teď jsou na řadě řetězové e-maily

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.

Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka

Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídka stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.


Policistům hlídkujícím u šampionátu se podařilo rychle najít děti ztracené v davu

Včera 14:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Relativně běžná služba policistů zapojených do bezpečnostního opatření v souvislosti s hokejovým šampionátem v Ostravě se ve čtvrtek kolem 19. hodiny změnila v urgentní pátrání po dvou malých dětech.

Mostek v Loučce musí zbourat, na řadě jsou demolice nebo opravy dalších

Lávka u ulice Za Potokem v Loučce, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

16. května 2024 12:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Nejstarší ze 102 mincí je pražský groš z doby Jana Lucemburského

16. května 2024 10:57 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.

Vrátní

Sviadnov Nástup: od 20. května 2024 od 25 000 do 32 000 Kč/měsíc

TIC Frýdek-Místek připravilo nové cesty k poznání historie textilního průmyslu

Turistické informační centrum Frýdek-Místek otevírá další nové cesty k poznání historie textilního průmyslu. Opět probíhají oblíbené jízdy historickým autobusem s návštěvou bývalých textilních areálů. Připravena je také nová trasa, která propojí historické památky s moderními prvky.

Protidrogový vlak si ve Frýdku-Místku prohlédlo na 900 návštěvníků

Ve Frýdku-Místku se opět zastavil protidrogový vlak Revolution train. Ten interaktivní a unikátní formou představuje dětem i dospělým problematiku drogově závislých. Cílem projektu je ukázat, co se s člověkem stane, pokud propadne drogám.

Školní jarmark učil děti finanční gramotnosti, předvedly se i na “Kumštplace”

15. května 2024 11:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Pestrý sortiment výrobků nabídl jarmark, který se konal v Základní škole Čeladná, a to ve spolupráci s klubem rodičů této školy.

Muzeum trojmezí v Jablunkově připravilo program ke Dni matek

14. května 2024 9:52 | Jablunkov | Libor Běčák | Kulturní okénko

Návštěvníci Muzea trojmezí v Jablunkově se mohli zapojit do aktivit, které byly připraveny ke Dni matek. Zatímco maminky si mohly dát kávu a v klidu si projít expozice, děti jim vyrobily drobné dárky.

Sbírka Daruj F-M vybrala na dráhu pro horská kola přes 217 tisíc korun

Parta nadšenců se rozhodla vybudovat na Palkovických hůrkách speciální dráhu pro jízdu na horských kolech. Určena bude pro amatérské i profesionální sportovce všech kategorií. Přihlásili se do sbírkového programu Daruj F-M a lidé i město jim přispěli dohromady přes 217 tisíc korun.

Frýdek-Místek nabízí 2 miliony korun za provoz zubní pohotovosti

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Měsíce jednání s krajem a stomatology nepřineslo výsledek, proto se rozhodla radnice jednat na vlastní pěst. Stomatologům nabídne za víkendové a sváteční služby dva miliony korun na rok.

Lidé si při komentované procházce s historikem prošli starý Frýdek
Vydáno 3. ledna 2022 12:56, Frýdek-Místek, Libor Běčák
S velkým zájmem se setkala novoroční komentovaná procházka starým Frýdkem. Historik Jaromír Polášek skupinu provedl okruhem kolem frýdeckého zámku. S bohatým výkladem procházka trvala déle než hodinu.

Jaromír Polášek, historik Muzea Beskyd: “Komentované prohlídky dělám pro veřejnost už od roku 1981. A i na Vánoce, většinou to bývá samozřejmě někde v teple, ale teď je ta doba covidová, tak jsme si říkali, že to bude lepší na svěžím vzduchu s rozestupy, abychom se někde v sále neinfikovali. Takže budeme celý leden pokračovat a pak i na jaře a v průběhu léta až zase do konce roku 2022.”

Hned v úvodu vycházky nechybělo nahlédnutí do historického podzemního sklepení.

Jaromír Polášek, historik Muzea Beskyd: “Na Zámeckém náměstí, když jdeme ke kašně s vánoční výzdobou, nebo v létě tam tryská voda, zvedne se jeden nebo druhý poklop a sestoupí se po žebříku a je tam pozdě renesanční sklepení. Je to pozůstatek kaple Panny Marie Růžencového bratrstva, která tam stála od roku 1640 do roku 1784 a dneska od 18. století na ní je vtipně umístěná městská kašna.”
Anketa: “Moc se mi to líbilo. Bylo to docela zajímavé. A navíc je hodně lidé doma, tak jsme se aspoň trošku prošli a neseděli jsme pořád u televize. Tady ty pamětihodnosti znám, ale spíš mne zajímaly ty zvyky a takové to povídání, jak kde co bylo kdysi, nebo ty recepty vánoční, nebo co měla ta hraběnka na vánočním stole, tak to jsem neslyšela ještě.”
Anketa: “Já jsem na ty prohlídky nechodila, pouze jsem o nich slyšela. Pana Poláška znám a tak jsem se dneska rozhodla, že ním vyzkouším. A jsem nadšená, příště půjdu zase. Všechno byly pro mne novinky, přestože máme doma knihu jeho pověstí, tak ne všechno v paměti utkví. Tak jsme si dneska zopakovali věci, které jsme slyšeli a nebo které jsme ještě nikdy neslyšeli.”
Jaromír Polášek, historik Muzea Beskyd: “Úmyslem bylo ty lidi vlastně vytáhnout ven, protože koukali na televizi, případě se možná navštěvovali, hodně jedli, takže ten zdravý pohyb je. Přiblížím to město, které oni dneska znají takové jakoby moderní, složitější, plné aut, že když si tady byly kočáry, povozy, bylo takové romantické, starobylé, takže to je ten náš hlavní účel. Ve Frýdku-Místku máme samozřejmě mnoho míst notoricky známých s krásnými památkami, ale jsou i tady místa, která i místní častokráte neznají, takže přespolní bych pozval určitě do našich kostelů. Zejména do baziliky minor. Tam město bude také pomáhat a církev to samozřejmě dělá, je to jejich majetek, obnovu tedy toho podzemí, té poutnické krypty, ti poutníci, kteří se utopili v rozvodněné Ostravici. Bude tam i nová historická expozice. Nebo na věž farního kostela. Ale máme tady i místečka, která jsou opravdu zapomenutá. Ty vycházky já dělám vlastně dlouhá léta za muzeum. Pak samozřejmě já vedu komisi pro obnovu kulturních památek, takže i takhle se scházíme třeba na židovském hřbitově, nebo na frýdeckém hřbitově, nebo navštěvujeme církevní památky a taky jsme dělávali dlouhá léta i akce do okolí města po kraji, když ještě fungovala Beskydská muzejní a vlastivědná společnost. Takže máme v tom skutečně více jak 40letou tradici."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000029219/lide-si-pri-komentovane-prochazce-s-historikem-prosli-stary-frydek