Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Děti se vydaly na příměstském táboře v Muzeu Beskyd po stopách zbojníků

Frýdek-Místek |

Týden plný objevů, poznání a her. Přesně to si připravili v Muzeu Beskyd pro děti v rámci příměstského tábora s názvem Po stopách zbojníků. Děti absolvovaly návštěvy expozic, výstav i celodenní exkurzi na hrad Hukvaldy. A nechyběly ani drobné rukodělné práce.

Druhé nádvoří frýdeckého zámku zaplnila každý den skupinka dětí ve věku od 7 do 12 let. Zdejší muzejní historikové si pro ně připravili nabitý program.

Marek Weissbrod, lektor odborných kurzů: "Příměstský tábor Muzea Beskyd pořádáme podruhé. Poprvé to bylo v roce 2019, kdy jsme to vyzkoušeli. A bylo to na muzejní téma, kdy se seznamovali s prací jednotlivých muzejních úseků. A potom nám to na dva roky zhatil covid. A teďka to máme zaměřené právě na téma zbojníka Ondráše, takže se učí a poznávají dovednosti zbojníků i ty činnosti z toho vycházející."
Kateřina Peková, správce sbírek, historik: "Každý den pro děti připravuje jiné oddělení z muzea. Dnes tedy připravujeme my, společenskovědníci. Děti jsme chtěli seznámit s tím jak takový Zbojník v tom 18. století, 17. století vypadal. Takže jsme si nejdříve ukazovali oblečení, v podstatě takový kroj, ukázali jsme dětem pušky z 18. století, mohly si na ně sáhnout."

Děti se na zámku scházely každé ráno v 8:00 hodin a až do odpoledne o ně bylo postaráno.

Kateřina Peková, správce sbírek, historik: "Samozřejmě zajištěna je i svačinka. Lektoři jdou s dětmi na oběd, který máme zajištěný. Po odpoledním bloku si pro ně zase rodiče kolem 4. hodiny přijdou."
Marek Weissbrod, lektor odborných kurzů: "V pondělí jsme začali takovými seznamovacími úkoly. Navštívili jsme výstavu šmodrchání, kde si mohly vytvářet provázky, stužky a různé takové věci. Nějaké sportovní aktivity, dneska to pokračovalo šitím kožených váčků. A třeba zítra máme v plánu návštěvu hradu Hukvaldy, kde opět naši kolegové mají připravené zbojnické téma."
Kateřina Peková, správce sbírek, historik: "Pak si začaly šít takové taštičky nebo váčky na peníze nebo na lup zbojníka. A využijí to hned odpoledne při různých zbojnický hrách."
Anketa: 1.) "Vyrobil jsem pytlík a potom jsem vyrobil obrázek." - A na co ten pytlíček budeš mít? - "Na peníze." 2.) "Udělali jsme čtverec, na kůži jsme to vystřihli to jsme sešili, pak jsme tam dali kolečko dolů, které jsme k tomu také sešili. Pak se tam udělaly dírky a přes ně jsme dali provázek, aby to šlo i zavázat."
Marek Weissbrod, lektor odborných kurzů: "My si myslíme, že je to užitečná aktivita. Že právě ty děti se jednak navzájem poznají, seznámí se se zámkem, zase s trošku jinými činnostmi, než je třeba pro ně běžné. A doufám že je to baví."

V rámci dalších zajímavých akcí má muzeum na celé léto naplánovány například Dětské prohlídky nebo Kostýmové prohlídky Zámeckého okruhu.

Nahlásit chybu


K tématu

Děti z Rychvaldu byly na táboře s Harrym Potterem a jeho přáteli

27. července 2023 10:11 | Rychvald | Libor Běčák

Děti z Rychvaldu mohly po celý týden zažívat příběh oblíbeného Harryho Pottera a jeho přátel. Mnoho důležitých propriet si táborníci vyrobili sami a naučili se také některá kouzla.

Děti si na táboře školy Butovická vyzkoušely i život indiánů

17. července 2023 6:07 | Studénka | Petra Dorazilová

Týden prázdnin mohly ve škole strávit i děti na Butovické, také tato základní škola připravila příměstský tábor. My jsme na něj zavítali, když vyhlásil indiánský den.

Malí badatelé zkoumali na táboře vědy lidské tělo i hustotu látek

4. srpna 2023 12:42 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

I když jsou prázdniny, neznamená to, že ve školách nejsou děti. Například Základní škola Komenského 68 hostila příměstský tábor Veselé vědy.


V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

17. května 2024 13:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Novojičínští senioři vyslechli, jak se na sítích šíří informace. Teď jsou na řadě řetězové e-maily

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.


Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka

17. května 2024 9:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídka stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.

Policistům hlídkujícím u šampionátu se podařilo rychle najít děti ztracené v davu

17. května 2024 14:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Relativně běžná služba policistů zapojených do bezpečnostního opatření v souvislosti s hokejovým šampionátem v Ostravě se ve čtvrtek kolem 19. hodiny změnila v urgentní pátrání po dvou malých dětech.

Mostek v Loučce musí zbourat, na řadě jsou demolice nebo opravy dalších

17. května 2024 14:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Lávka u ulice Za Potokem v Loučce, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

16. května 2024 12:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

TIC Frýdek-Místek připravilo nové cesty k poznání historie textilního průmyslu

Turistické informační centrum Frýdek-Místek otevírá další nové cesty k poznání historie textilního průmyslu. Opět probíhají oblíbené jízdy historickým autobusem s návštěvou bývalých textilních areálů. Připravena je také nová trasa, která propojí historické památky s moderními prvky.

Protidrogový vlak si ve Frýdku-Místku prohlédlo na 900 návštěvníků

Ve Frýdku-Místku se opět zastavil protidrogový vlak Revolution train. Ten interaktivní a unikátní formou představuje dětem i dospělým problematiku drogově závislých. Cílem projektu je ukázat, co se s člověkem stane, pokud propadne drogám.

Školní jarmark učil děti finanční gramotnosti, předvedly se i na “Kumštplace”

15. května 2024 11:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Pestrý sortiment výrobků nabídl jarmark, který se konal v Základní škole Čeladná, a to ve spolupráci s klubem rodičů této školy.

Muzeum trojmezí v Jablunkově připravilo program ke Dni matek

14. května 2024 9:52 | Jablunkov | Libor Běčák | Kulturní okénko

Návštěvníci Muzea trojmezí v Jablunkově se mohli zapojit do aktivit, které byly připraveny ke Dni matek. Zatímco maminky si mohly dát kávu a v klidu si projít expozice, děti jim vyrobily drobné dárky.

Sbírka Daruj F-M vybrala na dráhu pro horská kola přes 217 tisíc korun

Parta nadšenců se rozhodla vybudovat na Palkovických hůrkách speciální dráhu pro jízdu na horských kolech. Určena bude pro amatérské i profesionální sportovce všech kategorií. Přihlásili se do sbírkového programu Daruj F-M a lidé i město jim přispěli dohromady přes 217 tisíc korun.

Frýdek-Místek nabízí 2 miliony korun za provoz zubní pohotovosti

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Měsíce jednání s krajem a stomatology nepřineslo výsledek, proto se rozhodla radnice jednat na vlastní pěst. Stomatologům nabídne za víkendové a sváteční služby dva miliony korun na rok.

Děti se vydaly na příměstském táboře v Muzeu Beskyd po stopách zbojníků
Vydáno 14. července 2022 13:02, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Týden plný objevů, poznání a her. Přesně to si připravili v Muzeu Beskyd pro děti v rámci příměstského tábora s názvem Po stopách zbojníků. Děti absolvovaly návštěvy expozic, výstav i celodenní exkurzi na hrad Hukvaldy. A nechyběly ani drobné rukodělné práce.

Druhé nádvoří frýdeckého zámku zaplnila každý den skupinka dětí ve věku od 7 do 12 let. Zdejší muzejní historikové si pro ně připravili nabitý program.

Marek Weissbrod, lektor odborných kurzů: "Příměstský tábor Muzea Beskyd pořádáme podruhé. Poprvé to bylo v roce 2019, kdy jsme to vyzkoušeli. A bylo to na muzejní téma, kdy se seznamovali s prací jednotlivých muzejních úseků. A potom nám to na dva roky zhatil covid. A teďka to máme zaměřené právě na téma zbojníka Ondráše, takže se učí a poznávají dovednosti zbojníků i ty činnosti z toho vycházející."
Kateřina Peková, správce sbírek, historik: "Každý den pro děti připravuje jiné oddělení z muzea. Dnes tedy připravujeme my, společenskovědníci. Děti jsme chtěli seznámit s tím jak takový Zbojník v tom 18. století, 17. století vypadal. Takže jsme si nejdříve ukazovali oblečení, v podstatě takový kroj, ukázali jsme dětem pušky z 18. století, mohly si na ně sáhnout."

Děti se na zámku scházely každé ráno v 8:00 hodin a až do odpoledne o ně bylo postaráno.

Kateřina Peková, správce sbírek, historik: "Samozřejmě zajištěna je i svačinka. Lektoři jdou s dětmi na oběd, který máme zajištěný. Po odpoledním bloku si pro ně zase rodiče kolem 4. hodiny přijdou."
Marek Weissbrod, lektor odborných kurzů: "V pondělí jsme začali takovými seznamovacími úkoly. Navštívili jsme výstavu šmodrchání, kde si mohly vytvářet provázky, stužky a různé takové věci. Nějaké sportovní aktivity, dneska to pokračovalo šitím kožených váčků. A třeba zítra máme v plánu návštěvu hradu Hukvaldy, kde opět naši kolegové mají připravené zbojnické téma."
Kateřina Peková, správce sbírek, historik: "Pak si začaly šít takové taštičky nebo váčky na peníze nebo na lup zbojníka. A využijí to hned odpoledne při různých zbojnický hrách."
Anketa: 1.) "Vyrobil jsem pytlík a potom jsem vyrobil obrázek." - A na co ten pytlíček budeš mít? - "Na peníze." 2.) "Udělali jsme čtverec, na kůži jsme to vystřihli to jsme sešili, pak jsme tam dali kolečko dolů, které jsme k tomu také sešili. Pak se tam udělaly dírky a přes ně jsme dali provázek, aby to šlo i zavázat."
Marek Weissbrod, lektor odborných kurzů: "My si myslíme, že je to užitečná aktivita. Že právě ty děti se jednak navzájem poznají, seznámí se se zámkem, zase s trošku jinými činnostmi, než je třeba pro ně běžné. A doufám že je to baví."

V rámci dalších zajímavých akcí má muzeum na celé léto naplánovány například Dětské prohlídky nebo Kostýmové prohlídky Zámeckého okruhu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000032417/deti-se-vydaly-na-primestskem-tabore-v-muzeu-beskyd-po-stopach-zbojniku