Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Děti ve Frýdku-Místku o prázdninách nezahálí, mohou si zkusit i lekce brazilského jiu-jitsu

Frýdek-Místek |

Prázdniny ve městě – vraťme dětem pohyb. To je název projektu, který připravil Frýdek-Místek ve spolupráci se Střediskem volného času Klíč. V průběhu letních prázdnin baví děti různými aktivitami. Jednou z nich byla například i lekce brazilského JIU-JITSU.

Frýdecko-místecká akademie jiu-jitsu se tradičně zapojila do projektu Prázdniny ve městě a připravila si pro děti lekci základů sebeobrany a bojového sportu.

Patrik Matějka, trenér GB Draculino: "Zapojili jsme se hlavně tím, abychom dětem, lidem všeobecně, ukázali nejenom náš sport z té sportovní stránky, ale také aby si děti vyzkoušely nějakou jinou pohybovou aktivitu. Naučí se tady gymnastiku. To, co dnešním dětem třeba chybí, rozvoj té gymnastiky. Sebeobranu, což je strašně důležité v dnešní době. Naučit se bránit v různých situacích, co se mohou stát venku, ve škole, na ulici, kdekoliv."

Trenéři kladli hlavně důraz na dobrou pohybovou průpravu a také na to, jak třeba správně spadnout na zem.

Patrik Matějka, trenér GB Draculino: "Pády jsou v našem sportu, ale také v životě, myslím si, že jedna z nejdůležitějších věcí. Kolikrát se někomu stalo, že šel, jel na kole, špatně spadnul, nechal ruku, zlomil si ruku a tak dál. A bez toho, aniž byste uměli správně spadnout, je to strašně těžké. Hlavně tady i co se týče našeho sportu. Házíme sebou o zem často. A když člověk neví, jak správně padat, není to pro něj příjemné. Takže vždycky na začátku se musíme naučit správně spadnout, než se bude pokračovat dále."

Většina dětí zavítala na lekci úplně poprvé nebo je přivedli kamarádi, či sourozenci, kteří mají s jiu-jitsu zkušenosti.

Anketa děti 1.) "No já jsem byl takový slabý, tak jsem tady začal chodit." – Jak dlouho už tady chodíš? – "Dva roky." – A co už umíš? – "Různé věci." – Takže dokážeš se bránit? – "Ano."
Anketa děti 2.) "Chtěl jsem se s bráchou učit sebeobranu."
Anketa děti 3.) "Přivedl mě bratr, protože on dělá judo, takže mě to zajímalo tady." – A ty děláš nějaký takový sport? – "Ne, já dělám volejbal jenom." – A jak se ti tady líbí? – "Dobře. Je to skvělé, dobré."
Anketa děti 4.) "Dělám judo a kvůli tomu jsem tady. Jako, že bych se tady naučil něco podobného a nového." – Jak dlouho už se judu věnuješ? – "Pět let." – A co už umíš? Umíš se bránit? – "Umím se bránit, pády, hody a takovéto věci."
Patrik Matějka, trenér GB Draculino: "Naučí se nějaké základní techniky, jak dostat soupeře na zem, kdyby bylo potřeba. Ať už ve sportu nebo na ulici. Jak se dostat z toho, když ho někdo bude držet. A samozřejmě to, co všechny baví nejvíc, jak třeba někoho uškrtit, když se bavíme o našem sportu. Uškrtit nebo upáčit a tak dále."

Podrobnosti o dalších akcích v rámci Prázdnin ve městě najdete na webu Střediska volného času Klíč. Další volná lekce jiu-jitsu bude 15. srpna. Klub ale pro zájemce funguje i během léta.

Nahlásit chybu


K tématu

Děti se o jarních prázdninách ve Frýdku-Místku v SVČ Klíč nenudí

Středisko volného času Klíč ve Frýdku-Místku tradičně připravilo program i na jarní prázdniny. Děti si tak mohly vybrat z pestré nabídky technických, výtvarných i pohybových každodenních aktivit. Největší zájem byl tradičně o příměstský tábor. Letošní má název Kokosy na sněhu a věnuje se hlavně pohybu.

Prázdniny ve Frýdku-Místku a tábory pod taktovkou SVČ si užilo na 3 200 dětí

5. října 2023 11:43 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Střediskem volného času Klíč ve Frýdku-Místku prošlo letos o prázdninách na 3 200 dětí. Dvě třetiny z nich absolvovaly zdarma aktivity z programu oblíbené akce Prázdniny ve městě – Vraťme dětem pohyb. Zhruba tisícovka pak trávila čas na příměstských i městských táborech.

Příměstský tábor florbalového klubu FBC Ostrava děti rozhýbal a bavil

1. srpna 2023 9:49 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Florbalový klub FBC Ostrava připravil pro děti letní příměstský tábor. Celý týden byl ve znamení různých pohybových aktivit, ale také her a soutěží. Akce je mezi dětmi velmi oblíbená, hlásí se na ni tradičně například i malí hokejisté nebo fotbalisté.


Opavské Senior taxi už má 1300 zaregistrovaných klientů. Služba je mezi seniory velmi oblíbená

Už čtvrtým rokem v Opavě funguje zvýhodněná služba Senior taxi. A je čím dál oblíbenější. V současné době ji pravidelně využívá na 1300 lidí ve věku 70 let více, pro které je určena.

Hasiči kličkovali Novým Jičínem, testovali průjezd ulic

Hasiči s velkou technikou projížděli Novým Jičínem a testovali průjezdnost problémových ulic. Doprovázela je i hlídka městské policie a společně upozorňovali na špatně zaparkovaná vozidla.

Majitelé s dobrovolníky společně zachránili a rekonstruují zlatorudnou chalupu v Suché Rudné

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischkeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos

7. května 2024 17:05 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos. Projektová dokumentace je připravena, schváleno je i stavební povolení. Město má v plánu přestavět objekt na kulturně komuniktní centrum a inhalátorium.

Dívka spadla z koně, muž se poranil bruskou, dalšího našli v kolejišti

Dnes 9:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři zasahovali ve středu u několika velmi vážných úrazů na několika místech Moravskoslezského kraje. Vyjížděly k nim pozemní posádky a startoval také vrtulník letecké záchranné služby.

Rekonstrukce budovy nádraží Ostrava-Vítkovice začne v květnu

Včera 10:38 | Ostrava-Vítkovice | Jiří Cileček

Správa železnic začne tento měsíc s rekonstrukcí nádražní budovy v Ostravě-Vítkovicích. Oprava památkově chráněného objektu vyjde na téměř 275 milionů korun. Ve spolupráci s obvodem Vítkovice navíc projde revitalizací také přednádražní prostor. Hotovo by mělo být do dvou let.

Dobráci z Myslíku pořádali soutěž v požárním útoku, poprvé do boje nasadili i ženský tým

Soutěž v klasickém požárním útoku uspořádali na své trati dobrovolní hasiči z Myslíku.

Historická rekonstrukce v Zábřehu připomněla osvobozování Ostravy

7. května 2024 13:59 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Jak se ke konci druhé světové války osvobozovala Ostrava mohli díky ukázky s využitím těžké techniky vidět návštěvníci sobotní Bojové cesty. Jednalo se součást třídenního programu, který připomínal postup 1. Československé tankové brigády.

Den vítězství uctili u Pomníku obětem válek

Den vítězství připomněli představitelé města, legionářů a dalších organizací u Památníku obětem válek na městském hřbitově. Položením květin a zapálením svíček uctili památku padlých i těch, kteří bojovali a přežili.

Oslavy výročí Velké Ostravy jsou v plném proudu, vyvrcholí 15. června

Oslavy sta let Velké Ostravy jsou v plném proudu a nabízejí bohatý program všeho druhu. Nachystány jsou přednášky, výstavy, hudební produkce, taneční workshopy a mnoho dalšího. Významné výročí si Ostrava připomíná ve velkém stylu.

Lidé bez domova uklízejí za stravenky Frýdek-Místek. Město chce projekt rozšířit

Lidé bez domova mají velký zájem pravidelně uklízet Frýdek-Místek. Za odvedenou práci totiž dostávají stravenky. Aktuálně se uklízí jednou týdně dvě hodiny. Město chce program rozšířit. Uklízelo by se dva dny v týdnu a zapojilo by se více lidí bez domova.

Akademie Podnikej F-M radila drobným podnikatelům s výzdobou výloh a poutavými texty

Vzdělávací akademie pro obchodníky Podnikej F-M radí už několik let drobným podnikatelům ve městě. Na posledním workshopu se zaměřila na to, jak správně vyzdobit výlohu nebo napsat poutavou ceduli. Sledovat moderní trendy je totiž podle odborníků velmi důležité.

Žáci ZUŠ Frýdek-Místek vyhráli krajskou soutěž tanečních a jazzových orchestrů

Na 300 žáků základních uměleckých škol z celého kraje soutěžilo v Havířově na postupové soutěži orchestrů. Absolutním vítězem se stal orchestr z Frýdku-Místku, který díky tomu postoupil do celostátního kola soutěže.

David Palkovský přivezl z US Open v pickleballu čtvrté místo

7. května 2024 20:30 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Jedním z menších, ale nejrychleji se rozšiřujících sportů na světě je pickleball. Vznikl v roce 1965 v USA a v posledních letech zakořenil i u nás. Baštou pickleballu v našem kraji je Dobrá u Frýdku-Místku. Zatím se zde provozuje tento mladý sport v hale, ale velmi brzy vyroste velký venkovní areál specializovaný právě na pickleball.

Na náměstí ve Frýdku-Místku soutěžili hasiči ve vyprošťování

Náměstí ve Frýdku-Místku se stalo dějištěm letošního krajského kola soutěže profesionálních i dobrovolných hasičů ve vyprošťování osob z havarovaného vozidla. Žádná ze soutěžících jednotek předem nevěděla, jak vážně bude zraněna posádka auta. Nejlépe zásah zvládli hasiči z Třince, kteří postupují na Mistrovství České republiky.

Hasiči z celého kraje soutěžili ve Frýdku-Místku ve vyprošťování lidí z havarovaných aut

Zámecké náměstí ve Frýdku-Místku se stalo dějištěm letošního krajského kola soutěže profesionálních i dobrovolných hasičů ve vyprošťování osob z havarovaného vozidla. Žádná ze soutěžících jednotek předem nevěděla, jak vážně bude zraněna posádka auta.

Děti ve Frýdku-Místku o prázdninách nezahálí, mohou si zkusit i lekce brazilského jiu-jitsu
Vydáno 13. července 2023 13:57, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Prázdniny ve městě – vraťme dětem pohyb. To je název projektu, který připravil Frýdek-Místek ve spolupráci se Střediskem volného času Klíč. V průběhu letních prázdnin baví děti různými aktivitami. Jednou z nich byla například i lekce brazilského JIU-JITSU.

Frýdecko-místecká akademie jiu-jitsu se tradičně zapojila do projektu Prázdniny ve městě a připravila si pro děti lekci základů sebeobrany a bojového sportu.

Patrik Matějka, trenér GB Draculino: "Zapojili jsme se hlavně tím, abychom dětem, lidem všeobecně, ukázali nejenom náš sport z té sportovní stránky, ale také aby si děti vyzkoušely nějakou jinou pohybovou aktivitu. Naučí se tady gymnastiku. To, co dnešním dětem třeba chybí, rozvoj té gymnastiky. Sebeobranu, což je strašně důležité v dnešní době. Naučit se bránit v různých situacích, co se mohou stát venku, ve škole, na ulici, kdekoliv."

Trenéři kladli hlavně důraz na dobrou pohybovou průpravu a také na to, jak třeba správně spadnout na zem.

Patrik Matějka, trenér GB Draculino: "Pády jsou v našem sportu, ale také v životě, myslím si, že jedna z nejdůležitějších věcí. Kolikrát se někomu stalo, že šel, jel na kole, špatně spadnul, nechal ruku, zlomil si ruku a tak dál. A bez toho, aniž byste uměli správně spadnout, je to strašně těžké. Hlavně tady i co se týče našeho sportu. Házíme sebou o zem často. A když člověk neví, jak správně padat, není to pro něj příjemné. Takže vždycky na začátku se musíme naučit správně spadnout, než se bude pokračovat dále."

Většina dětí zavítala na lekci úplně poprvé nebo je přivedli kamarádi, či sourozenci, kteří mají s jiu-jitsu zkušenosti.

Anketa děti 1.) "No já jsem byl takový slabý, tak jsem tady začal chodit." – Jak dlouho už tady chodíš? – "Dva roky." – A co už umíš? – "Různé věci." – Takže dokážeš se bránit? – "Ano."
Anketa děti 2.) "Chtěl jsem se s bráchou učit sebeobranu."
Anketa děti 3.) "Přivedl mě bratr, protože on dělá judo, takže mě to zajímalo tady." – A ty děláš nějaký takový sport? – "Ne, já dělám volejbal jenom." – A jak se ti tady líbí? – "Dobře. Je to skvělé, dobré."
Anketa děti 4.) "Dělám judo a kvůli tomu jsem tady. Jako, že bych se tady naučil něco podobného a nového." – Jak dlouho už se judu věnuješ? – "Pět let." – A co už umíš? Umíš se bránit? – "Umím se bránit, pády, hody a takovéto věci."
Patrik Matějka, trenér GB Draculino: "Naučí se nějaké základní techniky, jak dostat soupeře na zem, kdyby bylo potřeba. Ať už ve sportu nebo na ulici. Jak se dostat z toho, když ho někdo bude držet. A samozřejmě to, co všechny baví nejvíc, jak třeba někoho uškrtit, když se bavíme o našem sportu. Uškrtit nebo upáčit a tak dále."

Podrobnosti o dalších akcích v rámci Prázdnin ve městě najdete na webu Střediska volného času Klíč. Další volná lekce jiu-jitsu bude 15. srpna. Klub ale pro zájemce funguje i během léta.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000038190/deti-ve-frydkumistku-o-prazdninach-nezahali-mohou-si-zkusit-i-lekce-brazilskeho-jiujitsu