Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Děti soutěžily O šachového krále a královnu Frýdku-Místku

Frýdek-Místek |

Akce Prázdniny ve městě baví děti ve Frýdku-Místku v různých sportech a kreativní činnosti. Dokonce se mohly zúčastnit i turnaje O šachového krále a královnu. A zájem byl opravdu velký. Desítky chlapců a dívek mezi sebou poměřili schopnosti ve dvou věkových kategoriích.

Středisko volného času Klíč ve Frýdku-Místku se stalo dějištěm letního šachového turnaje dětí.

Antonín Surma, pedagog volného času SVČ Klíč F-M: "Beskydská šachová škola dnes pro děti z Frýdku-Místku a okolí připravila šachový turnaj O krále a královnu Frýdku-Místku. Celkem se účastní 51 dětí, z čehož máme velkou radost. Ještě větší snad z toho, že je tady spousta děvčat. Což u šachu nebývá obvyklé. Účastní se nejenom děti z Frýdku-Místku, ale máme tady i děti z Lučiny, z Lískovce, Soběšovic, Český Těšín, Sviadnov, Dobrá."

Akce byla zapojena do oblíbeného projektu Prázdniny ve městě – Vraťme dětem pohyb, kdy mají děti velké množství možností, jak se ve městě v létě zabavit.

Antonín Surma, pedagog volného času SVČ Klíč F-M: "Hrají dva turnaje. Turnaj pro mladší děti. To je ročník 2014 a mladší. A pro starší, tam hrají děti ročník 2008 a mladší. No a na ty nejlepší z nejlepších čekají poháry a medaile. Ale já myslím, že důležitější je, že děti přišly, že strávily smysluplně dopoledne a my šachisté máme radost, že je to zrovna s šachovými figurkami."

Dvě desítky dětí byly přímo z řad členů Beskydské šachové školy. Velká většina si ale přišla zahrát amatérsky.

Anketa děti: 1.) "Přivedlo mě to, že taťka to jako malý hrál. A fotbal taky, takže prostě mě to baví a vyhrávám někdy." – Jak dlouho už hraješ šachy? – "Rok." – A jak šla ta dnešní hra? – "Dobrý, měl jsem teďka remízu, protože jsem měl dva krále. A to se nedá už šach mat dát."
Anketa děti: 2.) "Dobré, já jsem vyhrála." – A jak dlouho už hraješ šachy? – "No, já to jako moc nevím, ale myslím, že dlouho." – A co tě na tom baví? – "Já mám hodně tréninku a baví mě to moc ty šachy a snažím se něco vyhrát."
Antonín Surma, pedagog volného času SVČ Klíč F-M: "Jediná podmínka k dnešní účasti byla, aby děti uměly základní pravidla šachové hry. To znamená, aby uměly potáhnout figurkou správně, aby věděly, co je to šach, co je to mat. A i to je důkazem toho, že ve Frýdku-Místku šachy jsou velmi populární. A to nejen kvůli sportovním výsledkům, ale i kvůli hře samotné. Že tady je obrovské množství, tisíce dětí, co šachovou hru znají a umí ji."

Beskydská šachová škola má více než 300 členů a je nejúspěšnější šachovou školou v České republice.

Nahlásit chybu


K tématu

Prázdniny ve Frýdku-Místku a tábory pod taktovkou SVČ si užilo na 3 200 dětí

5. října 2023 11:43 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Střediskem volného času Klíč ve Frýdku-Místku prošlo letos o prázdninách na 3 200 dětí. Dvě třetiny z nich absolvovaly zdarma aktivity z programu oblíbené akce Prázdniny ve městě – Vraťme dětem pohyb. Zhruba tisícovka pak trávila čas na příměstských i městských táborech.

Středisko volného času Klíč ve Frýdku-Místku připravilo v nové sezóně 155 kroužků

9. října 2023 16:21 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Středisko volného času Klíč ve Frýdku-Místku už rozjelo další sezónu zájmových kroužků. Letos jich je jen pro děti a veřejnost připraveno na 155. Další se také pořádají například přímo na školách. Z nabídky si vyberou všechny věkové kategorie. I když je někde už plno, ještě se přijímají náhradníci.

Legorobotika děti ve Frýdku-Místku baví. SVČ má na všech akcích plno

31. srpna 2023 12:32 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Legorobotika děti velmi baví. Dokazují to pravidelně plné kroužky i akce z programu Prázdniny ve městě, které na léto připravilo Středisko volného času Klíč ve Frýdku-Místku. Děti se naučí roboty skládat, a dokonce i jednoduše programovat, aby je mohly následně rozhýbat.


Pořadatelé slibují, že bude v pátek vše pro MS v hokeji připraveno

Dnes 11:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Už jen pár dní zbývá organizátorům MS v ledním hokeji v Ostravě na to, aby připravili Ostrava Arénu, fanzónu a další okolí haly. V pátek ve 14 hodin se otvírá fanzóna a v 16:20 začíná první zápas ostravské skupiny.

V Kravařích se udusila čtyřletá dívka párkem v rohlíku. Zemřela v nemocnici

Dnes 20:20 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Velmi smutná a tragická událost otřásla v minulých dnech obcí Kravaře na Opavsku. V průběhu pauzy na cirkusovém představení zaskočil čtyřleté dívence při jídle párek v rohlíku a začala se dusit. I přes bleskovou pomoc a letecký transport do nemocnice se ji bohužel už nepodařilo zachránit.

Pěstouni z Ostravy se setkali na Horní Bečvě. Na vzdělávacím pobytu zažili i spoustu zábavy

Ostrava může být vzorem pro výborné fungování péče o ohrožené děti, o které se jejich vlastní rodiče nechtějí nebo nemohou starat. Mají totiž vysokou naději, že se dostanou do pěstounských rodin. Město také pro náhradní rodiče pořádá každým rokem víkendové setkání pěstounů, kde se nejen dozvědí důležité informace, ale také zažijí spoustu zábavy.

Senioři z karvinských městských klubů jsou fit. Společně ušli kolem Karvinského moře 392,62 km

Pro karvinské seniory připravil Odbor sociální velkou výzvu. Ujít kolem Karvinského moře dohromady 300 km. Senioři ji nejen splnili, ale dokonce překonali, ve štafetovém pochodu ušli trasu dlouhou necelých 393 km.

Obžalovaný tvrdí, že kamaráda sekerou zabít nechtěl

Senát Krajského soud v Ostravě začal řešit případ pokusu vraždy, který se měl odehrát před rokem v Třinci. Konflikt mezi dvěma opilými muži se jeden z nich rozhodl ukončit sekerou. U soudu odmítl přijmout nabízených 12 let vězení a tvrdí, že protivníka sekl do hlavy jen jednou.

Studéňáci ve třídění polevili, odpadu je v popelnicích více

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

Hasiči z celého kraje soutěžili ve Frýdku-Místku ve vyprošťování lidí z havarovaných aut

Zámecké náměstí ve Frýdku-Místku se stalo dějištěm letošního krajského kola soutěže profesionálních i dobrovolných hasičů ve vyprošťování osob z havarovaného vozidla. Žádná ze soutěžících jednotek předem nevěděla, jak vážně bude zraněna posádka auta.

Ostrava jedná se zájemcem o rekonstrukci mrakodrapu. Podmínkou je dodržet návrh E. Jiřičné

Ostravský mrakodrap na Ostrčilově ulici v centu města by měl být opraven podle návrhu renomované architektky Evy Jiřičné. Je to hlavní podmínka pro zájemce o jeho koupi. V těchto dnech už začínají jednání s se společností, která podala nejvyšší nabídku.

Policie pořádá preventivní přednášky na různá témata i v domovech pro seniory

Rizika spojená s domácím násilím. Jak se bránit, a hlavně se nebát o tom promluvit. I to je jeden z preventivních programů, o kterém přednášejí policejní preventisté v domovech pro seniory. Přednášky pořádají policisté na různá témata a mezi seniory je o ně velký zájem.

V Bruntále probíhá v současnosti několik velkých staveb a investic, další se chystají

V Bruntále právě probíhá několik staveb a investičních akcí najednou a letos přibudou další. V současnosti na stavbu lokality Za mlékárnou navazuje stavba nového sportoviště. Dokončuje se rekonstrukce silničního napojení u rybníka, oprava silnice na Žlutý kopec a oprava autobusového nádraží.

Na náměstí ve Frýdku-Místku soutěžili hasiči ve vyprošťování

Náměstí ve Frýdku-Místku se stalo dějištěm letošního krajského kola soutěže profesionálních i dobrovolných hasičů ve vyprošťování osob z havarovaného vozidla. Žádná ze soutěžících jednotek předem nevěděla, jak vážně bude zraněna posádka auta. Nejlépe zásah zvládli hasiči z Třince, kteří postupují na Mistrovství České republiky.

Bývalá Záložna ve Frýdku-Místku chystá druhý ročník akce art of život

Design, móda, hudba i gastronomie. Na to vše láká v pořadí už druhý ročník unikátní akce art of život. Ta najde opět své místo v bývalé záložně ve Frýdku-Místku. Letos organizátoři program ještě rozšířili o další novinky a zvětšily také prostory akce. Probíhat bude uvnitř i venku.

Silný noční požár bytu ve Frýdku-Místku, 13 lidí skončilo v péči záchranářů, škoda 2 miliony

Včera 10:13 | Frýdek-Místek | Lukáš Zavadil

Požární poplach a silný požár vzbudil obyvatele domu na ulici Gagarinova ve Frýdku-Místku. Krátce před jednou hodinou ranní se na místo sjelo velké množství hasičů, záchranářů a policistů kvůli požáru v jednom z bytů.

Tragický konec noční jízdy: osmapadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

3. května 2024 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

Žáci ekoškoly v Janovicích se zapojili do úklidu obce

3. května 2024 8:46 | Janovice | Libor Běčák | Janovický miniexpres

Do jarní úklidové akce ke Dni Země se v Janovicích zapojili také místní školáci. V areálu školy měli tematickou výuku, postarali se o zahradu a uklidili i část obce od nepořádku.

Děti společně s Divočáky otevřely cestou pohádkovým lesem ondřejnické studánky

Několik stovek dětí se společně s rodiči vypravilo z Frýdlantu nad Ostravicí k horské chatě Ondřejník. Za pomoci pohádkových postav po trase otvíraly ondřejnické studánky.

Děti soutěžily O šachového krále a královnu Frýdku-Místku
Vydáno 17. července 2023 16:22, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Akce Prázdniny ve městě baví děti ve Frýdku-Místku v různých sportech a kreativní činnosti. Dokonce se mohly zúčastnit i turnaje O šachového krále a královnu. A zájem byl opravdu velký. Desítky chlapců a dívek mezi sebou poměřili schopnosti ve dvou věkových kategoriích.

Středisko volného času Klíč ve Frýdku-Místku se stalo dějištěm letního šachového turnaje dětí.

Antonín Surma, pedagog volného času SVČ Klíč F-M: "Beskydská šachová škola dnes pro děti z Frýdku-Místku a okolí připravila šachový turnaj O krále a královnu Frýdku-Místku. Celkem se účastní 51 dětí, z čehož máme velkou radost. Ještě větší snad z toho, že je tady spousta děvčat. Což u šachu nebývá obvyklé. Účastní se nejenom děti z Frýdku-Místku, ale máme tady i děti z Lučiny, z Lískovce, Soběšovic, Český Těšín, Sviadnov, Dobrá."

Akce byla zapojena do oblíbeného projektu Prázdniny ve městě – Vraťme dětem pohyb, kdy mají děti velké množství možností, jak se ve městě v létě zabavit.

Antonín Surma, pedagog volného času SVČ Klíč F-M: "Hrají dva turnaje. Turnaj pro mladší děti. To je ročník 2014 a mladší. A pro starší, tam hrají děti ročník 2008 a mladší. No a na ty nejlepší z nejlepších čekají poháry a medaile. Ale já myslím, že důležitější je, že děti přišly, že strávily smysluplně dopoledne a my šachisté máme radost, že je to zrovna s šachovými figurkami."

Dvě desítky dětí byly přímo z řad členů Beskydské šachové školy. Velká většina si ale přišla zahrát amatérsky.

Anketa děti: 1.) "Přivedlo mě to, že taťka to jako malý hrál. A fotbal taky, takže prostě mě to baví a vyhrávám někdy." – Jak dlouho už hraješ šachy? – "Rok." – A jak šla ta dnešní hra? – "Dobrý, měl jsem teďka remízu, protože jsem měl dva krále. A to se nedá už šach mat dát."
Anketa děti: 2.) "Dobré, já jsem vyhrála." – A jak dlouho už hraješ šachy? – "No, já to jako moc nevím, ale myslím, že dlouho." – A co tě na tom baví? – "Já mám hodně tréninku a baví mě to moc ty šachy a snažím se něco vyhrát."
Antonín Surma, pedagog volného času SVČ Klíč F-M: "Jediná podmínka k dnešní účasti byla, aby děti uměly základní pravidla šachové hry. To znamená, aby uměly potáhnout figurkou správně, aby věděly, co je to šach, co je to mat. A i to je důkazem toho, že ve Frýdku-Místku šachy jsou velmi populární. A to nejen kvůli sportovním výsledkům, ale i kvůli hře samotné. Že tady je obrovské množství, tisíce dětí, co šachovou hru znají a umí ji."

Beskydská šachová škola má více než 300 členů a je nejúspěšnější šachovou školou v České republice.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000038253/deti-soutezily-o-sachoveho-krale-a-kralovnu-frydkumistku