Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Generální ředitel hasičů ocenil modernizaci zbrojnice dobrovolných hasičů ve Frýdku-Místku

Frýdek-Místek |

Rekonstruovaná zbrojnice dobrovolných hasičů ve Frýdku-Místku nadchla generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky. Osobně si ji totiž přijel prohlédnout. A ocenil, že město do její modernizace investovalo 74,5 milionu korun. A za dalších 10 milionů pořídilo hasičům nový vůz.

Nová zbrojnice dobrovolných hasičů ve Frýdku-Místku může být vzorem pro další města v celé České republice. Přesvědčili se o tom osobně generální ředitel hasičského záchranného sboru České republiky a náměstek ministra vnitra, které zajímalo, jak město stanici zrekonstruovalo.

Vladimír Vlček, generální ředitel HZS ČR: "Za mě krásná stavba. Myslím si, že ty finanční prostředky, které tady investovalo město, investovalo velmi účelně. A jsem přesvědčen o tom, že budou využity ve prospěch občanů. Protože jednotka, která je tady dislokována, je to JPO 2, která má zároveň 200 výjezdů ročně. A to si myslím, že je velmi významná pomoc pro nás, pro profesionální hasiče."
Radek Kaňa (ODS), náměstek ministra vnitra: "I jako komunálního politika mě těší, že došlo k rekonstrukci stávající budovy a ten výsledek je opravdu za mě úžasný. Takhle si to představuji, že jak v těch městech a obcích půjdeme touto cestou. Opraví se to stávající zázemí. Chápu, že někde to prostě není možné, tak se postaví něco nového na zelené louce. Ale tohle je ten příklad dobré praxe, kterým bychom se určitě měli vydat v rámci celé České republiky."

Původní stanice z konce osmdesátých let byla přestavěna, zvětšena a moderně vybavena. Rekonstrukce vyšla na 74,5 milionu korun. Dalších 10 milionů pak stál nový vůz.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Vyšli jsme jim maximálně vstříc. A výsledek vidíte za mnou. Ukončili jsme to letos a myslím si, že k plné spokojenosti všech. Dále jsme pořídili ještě novou techniku. To je tady ta Tatra, která je za mnou. My jsme po váhání centrálních orgánů s dotacemi, protože byla vyhlášena, pak byla zrušena. Tak jsme nakonec řekli, že požáry nepočkají. Tak jsme se rozhodli, že to pořídíme. Pořídili jsme novou."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Opravdu tím jediným rozdílem mezi sborem dobrovolných hasičů a těmi profesionály je ten nápis na té kapotě. Takže pro mě je to samozřejmě věc, na kterou můžeme být jako město pyšní."
Vladimír Vlček, generální ředitel HZS ČR: "Já si myslím, že díky kraji. Díky městům a obcím, ten standard, který je v Moravskoslezském kraji je poněkud vyšší. Než který je v tom zbytku té České republiky, ale nechci to paušalizovat. Vzhledem k tomu, že je tady na území kraje 350 jednotek, tak je celá řada jednotek, která by si zasloužila obměnu techniky."

Zbrojnice má denní i noční místnost pro případnou nepřetržitou službu při mimořádných událostech. Školící místnost nebo i posilovnu.

Lukáš Kmec, zástupce velitele SDH Frýdek-Místek: "Je tady možné ubytovat až ve třech krizových sekcích někoho, kdo byl třeba postižen nějakou mimořádnou událostí. Máme tady sprchu, záchod a nějaké takové základní zázemí, které neovlivňuje chod jednotky. Je to v jiné části té budovy. A tím, že tady vznikla nová ta rekonstrukce, tak vznikly větší garáže, vyšší garáže. Dneska jsou zase vyšší nároky na tu techniku."

Na území Frýdku-Místku je 6 sborů dobrovolných hasičů. Program obnovy jejich stanic běží postupně od roku 2017.

Nahlásit chybu


K tématu

Nová stanice i zásahový vůz. Frýdek-Místek investoval do dobrovolných hasičů 84 milionů

19. června 2023 12:09 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Dobrovolní hasiči z Frýdku-Místku dostali profesionální zázemí a nový zásahový vůz. Město nechalo zrekonstruovat jejich původní zbrojnici, která nyní jako jedna z mála v kraji splňuje standardy stanice pro profesionální sbor.

Jeden popálený a další tři zranění při požáru bytu ve Frýdku-Místku

30. června 2023 19:08 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Hasiči, záchranáři a policisté spěchali v pátek k požáru bytu v panelovém domě na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku. Na místě nakonec ošetřili čtyři zraněné a jednoho člověka odvezli s popáleninami do nemocnice.

Ministr vnitra ocenil na Dnech NATO hasiče a záchranáře zasahující v Řecku

16. září 2023 14:37 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Více než stovka účastníků zahraniční mise, kterou vyslala Česká republika v druhé polovině srpna do požáry postiženého Řecka, si převzala za své velké osobní nasazení ocenění v podobě medaile Ministerstva vnitra. Ocenění předávali během slavnostního zahájení Dnů NATO v Ostravě ministr vnitra Vít Rakušan, jeho náměstci Radek Kaňa a Lukáš Hendrych a generální ředitel HZS ČR genpor. Vladimír Vlček.


Tragická dopravní nehoda na D1, kamion najel do osobního auta, které zastavilo za tahačem s tankem

Dnes 10:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Tragická dopravní nehoda uzavřela před půl devátou ráno dálnici D1 na 377. kilometru směrem na Polsko. Kamion převážející auta tam najel do osobního vozidla, které zastavilo před tahačem.

Horní Suchá zvažuje koupi části finských domků, odprodat by je chtěla stávajícím nájemníkům

Zastupitelé v Horní Suché přijali usnesení projevit vůli na odkup jedné z lokalit finských domků od soukromého vlastníka. Pokud se tak skutečně stane, chtěla by obec nabídnout odprodej stávajícím nájemníkům.

Tragický konec noční jízdy: osmpadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

Včera 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

V Havířově odstartoval další ročník soutěže Wolfram, na nejlepší týmy čeká atraktivní cena

Sedmý roční branné soutěže Wolfram byl zahájen v Havířově. Armáda si pro žáky v letošním roce připravila i jednu novinku a hlavně atraktivní ceny.

Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Včera 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

2. května 2024 11:35 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

2. května 2024 19:04 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Žáci ekoškoly v Janovicích se zapojili do úklidu obce

Do jarní úklidové akce ke Dni Země se v Janovicích zapojili také místní školáci. V areálu školy měli tematickou výuku, postarali se o zahradu a uklidili i část obce od nepořádku.

Děti společně s Divočáky otevřely cestou pohádkovým lesem ondřejnické studánky

Několik stovek dětí se společně s rodiči vypravilo z Frýdlantu nad Ostravicí k horské chatě Ondřejník. Za pomoci pohádkových postav po trase otvíraly ondřejnické studánky.

Registrací do ADRA běhu podpoříte dobrovolnictví. První běh bude ve Frýdku-Místku

Kolektivní běh nebo chůze po vytyčené trati u Faunparku, případně jen registrace s finančním příspěvkem. I tak můžete podpořit dobrovolnictví, které v Česku letos oslaví 20 let od založení prvního dobrovolnického centra. To bylo vzniklo právě ve Frýdku-Místku.

Studenti z šesti zemí soutěžili ve Frýdku-Místku o zlatý pohár ve svařování

Střední odborná škola Frýdek-Místek pořádala už 25. ročník mezinárodní soutěže ve svařování. Letos přijelo více než sto soutěžících z šesti zemí světa. Soutěž měla teoretickou i praktickou část a vše vyhodnocovala odborná porota v mezinárodním složení.

Evu s 360 kily usadili do lázeňského parku v Čeladné na třítunový podstavec

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku v Rehabilitačním centru Čeladná.

Kapličku svaté Otýlie ve Frýdku-Místku opravili potomci jejího zřizovatele

Na zdi Neumannovy přádelny ve Staroměstské ulici ve Frýdku-Místku doslova září kaplička svaté Otýlie. Opravil ji na vlastní náklady potomek jejího zřizovatele. Město ještě připravuje opravu okolní zdi.

Generální ředitel hasičů ocenil modernizaci zbrojnice dobrovolných hasičů ve Frýdku-Místku
Vydáno 31. srpna 2023 13:42, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Rekonstruovaná zbrojnice dobrovolných hasičů ve Frýdku-Místku nadchla generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky. Osobně si ji totiž přijel prohlédnout. A ocenil, že město do její modernizace investovalo 74,5 milionu korun. A za dalších 10 milionů pořídilo hasičům nový vůz.

Nová zbrojnice dobrovolných hasičů ve Frýdku-Místku může být vzorem pro další města v celé České republice. Přesvědčili se o tom osobně generální ředitel hasičského záchranného sboru České republiky a náměstek ministra vnitra, které zajímalo, jak město stanici zrekonstruovalo.

Vladimír Vlček, generální ředitel HZS ČR: "Za mě krásná stavba. Myslím si, že ty finanční prostředky, které tady investovalo město, investovalo velmi účelně. A jsem přesvědčen o tom, že budou využity ve prospěch občanů. Protože jednotka, která je tady dislokována, je to JPO 2, která má zároveň 200 výjezdů ročně. A to si myslím, že je velmi významná pomoc pro nás, pro profesionální hasiče."
Radek Kaňa (ODS), náměstek ministra vnitra: "I jako komunálního politika mě těší, že došlo k rekonstrukci stávající budovy a ten výsledek je opravdu za mě úžasný. Takhle si to představuji, že jak v těch městech a obcích půjdeme touto cestou. Opraví se to stávající zázemí. Chápu, že někde to prostě není možné, tak se postaví něco nového na zelené louce. Ale tohle je ten příklad dobré praxe, kterým bychom se určitě měli vydat v rámci celé České republiky."

Původní stanice z konce osmdesátých let byla přestavěna, zvětšena a moderně vybavena. Rekonstrukce vyšla na 74,5 milionu korun. Dalších 10 milionů pak stál nový vůz.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Vyšli jsme jim maximálně vstříc. A výsledek vidíte za mnou. Ukončili jsme to letos a myslím si, že k plné spokojenosti všech. Dále jsme pořídili ještě novou techniku. To je tady ta Tatra, která je za mnou. My jsme po váhání centrálních orgánů s dotacemi, protože byla vyhlášena, pak byla zrušena. Tak jsme nakonec řekli, že požáry nepočkají. Tak jsme se rozhodli, že to pořídíme. Pořídili jsme novou."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Opravdu tím jediným rozdílem mezi sborem dobrovolných hasičů a těmi profesionály je ten nápis na té kapotě. Takže pro mě je to samozřejmě věc, na kterou můžeme být jako město pyšní."
Vladimír Vlček, generální ředitel HZS ČR: "Já si myslím, že díky kraji. Díky městům a obcím, ten standard, který je v Moravskoslezském kraji je poněkud vyšší. Než který je v tom zbytku té České republiky, ale nechci to paušalizovat. Vzhledem k tomu, že je tady na území kraje 350 jednotek, tak je celá řada jednotek, která by si zasloužila obměnu techniky."

Zbrojnice má denní i noční místnost pro případnou nepřetržitou službu při mimořádných událostech. Školící místnost nebo i posilovnu.

Lukáš Kmec, zástupce velitele SDH Frýdek-Místek: "Je tady možné ubytovat až ve třech krizových sekcích někoho, kdo byl třeba postižen nějakou mimořádnou událostí. Máme tady sprchu, záchod a nějaké takové základní zázemí, které neovlivňuje chod jednotky. Je to v jiné části té budovy. A tím, že tady vznikla nová ta rekonstrukce, tak vznikly větší garáže, vyšší garáže. Dneska jsou zase vyšší nároky na tu techniku."

Na území Frýdku-Místku je 6 sborů dobrovolných hasičů. Program obnovy jejich stanic běží postupně od roku 2017.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000038876/generalni-reditel-hasicu-ocenil-modernizaci-zbrojnice-dobrovolnych-hasicu-ve-frydkumistku