Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Lidé ve Frýdku-Místku plní kontejnery na textil. ADRA radí, jak věci správně balit

Frýdek-Místek |

Lidé v těchto dnech ve velkém plní kontejnery na textil. ADRA, která se o kontejnery stará ve Frýdku-Místku, proto prosí, aby dárci balili věci do sáčků nebo pytlů. Zároveň mají lidé také dávat vědět, že jsou kontejnery plné. Často je totiž vybírají nenechavci, kteří kolem dělají nepořádek a textil tak znehodnocují.

Kontejner na textil u Ještěra ve Frýdku-Místku patří k těm nejvytíženějším ve městě. Jezdí ho sem vybírat třikrát týdně.

Stanislav Staněk, vedoucí Dobrovolnického centra ADRA Frýdek-Místek: "Těch kontejnerů máme asi 40, které nějakým způsobem obhospodařujeme. Jsme schopni kolem čtyř až pěti tun vybrat z těch kontejnerů. Takže to je obrovské množství oblečení. Jsme rádi, že obyvatelé třídí věci, že je dávají do těch našich kontejnerů, že je můžeme také ekologicky ty oděvy likvidovat."

Ne vždy ale lidé dodržují pravidla pro správné umístění textilu do kontejneru. Často si dělají z kontejneru také odpadkový koš. Dalším problémem jsou lidé, kteří kontejnery doslova rabují.

Stanislav Staněk, vedoucí Dobrovolnického centra ADRA Frýdek-Místek: "Sami možná v některých záběrech uvidíte, že ne všichni dbají pokynů, které jsou na kontejneru vylepeny, je strašně důležité, když se to dá do nějakého pytle nebo sáčku, který se sváže. A by to oblečení nevypadávalo z těch pytlíků, aby se nám dobře sbíralo. A aby také, když ten kontejner je přeplněný, tak vždycky je tam telefonní číslo. A byli bychom rádi, kdyby nám lidé zavolali, abychom mohli zjednat nápravu."
Miroslav Boháč, technický pracovník Dobrovolnického centra ADRA Frýdek-Místek: "Většinou bývají plné, hlavně po víkendu bývají plné. A vždycky se to stíhá přes den všechno vybrat. A v pohodě." – Něco zajímavého jste tam třeba už našel? – "Jo, pleny, a tak různě, odpadky, všechno. Sklo, všechno." – Takže i věci, které tam nemají být. – "Ano."
Stanislav Staněk, vedoucí Dobrovolnického centra ADRA Frýdek-Místek: "Pravdou je, že někdy, když ten kontejner je plný, tak někteří spoluobčané přichází, vytahují z toho věci, roztrhají pytel, vybírají si, co potřebují. A pak vzniká nepořádek, který se nelíbí nikomu. A rádi bychom tomu zamezili. Tak se snažíme vybírat ty kontejnery včas."

Vybraný textil se následně třídí k dalšímu využití.

Stanislav Staněk, vedoucí Dobrovolnického centra ADRA Frýdek-Místek: "Naším cílem je přetřídit všechno to oblečení. Použít ho v sociálním šatníku, nabídnout ho v ADRA obchodech lidem k dalšímu užití. Takže jim dáváme druhou šanci těm věcem a snažíme se nějakým způsobem dbát na tu ekologickou likvidaci. Z toho zbytku, co nám zůstane a odveze se, tak se vyrábí mobiliář, vyrábí se různé latě, desky a také to, co už potom nejde zpracovat, tak se likviduje ekologicky ve spalovně."

Seznam všech kontejnerů na textil najdete na webu Adry Frýdek-Místek v sekci ADRA obchody.

Nahlásit chybu


K tématu

Sweetsen fest láká letos na 100 interpretů z Frýdku-Místku a okolí

8. června 2023 16:29 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Hudba všech žánrů, diskuzní panely i pomoc dobré věci. Takový bude i letošní 19. ročník festivalu Sweetsen fest ve Frýdku-Místku. Ve třech dnech se na akci představí na 100 interpretů a program tak má být největší ze všech ročníků. Nebude chybět ani tradiční dobročinná sbírka na 4 organizace.

Benefice na Sweetsen festu vynesla přes 100 tisíc korun pro organizace z Frýdku-Místku

22. června 2023 12:39 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Sweetsen fest letos přilákal 16 tisíc návštěvníků. Většina z nich se zapojila také do benefice, kdy mohli každý den na festivalu přispívat jednotlivým organizacím. Dohromady se vybralo více než 100 tisíc korun.

ADRA chystá další ročník běhu na podporu dobrovolnictví, v MSK bude ve třech městech

15. května 2023 16:36 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Přijďte si ve středu 24. května zaběhat k Faunaparku a podpořit dobrou věc. Dobrovolnické centrum ADRA pořádá další běh s mottem Běžím pro radost. Hlavní je se zaregistrovat a nemusíte ani běžet, ale přijít třeba na procházku nebo běžce jen podpořit. Výtěžek půjde na podporu dobrovolnictví.


Muže za volantem u Otic postihlo srdeční selhání, oživovali ho svědci

Včera 20:58 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Zdravotníci včetně ostatních složek IZS vyrazili v sobotu 4. května odpoledne k nehodě osobního auta u Otic na Opavsku. Pětačtyřicetiletého muže za volantem tam postihlo náhlé selhání srdce, resuscitovali ho svědci události, následně zdravotníci.

Ostravská ZOO má v plánu tučňáky. Návštěvníci je budou moci sledovat z podvodního tunelu

ZOO Ostrava rozhodně nespí na vavřínech a i přes návštěvnické rekordy plánuje další atraktivní chov. Tentokrát půjde o oblíbené tučňáky a od ostatních zahrad v okolí se bude lišit tím, že zvířata budou návštěvníci moci sledovat i pod vodou.

V opavských MŠ proběhly zápisy. Rodiče si mohli vybírat z 27 školem zřizovaných městem

Včera 17:58 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřské školy v Opavě patřily zápisům nejmenších dětí. Ty ve městě každoročně probíhají od 2. do 3. května. Rodiče si mohli vybírat z celkem 27 školek, které zřizuje město.

Karvinští senioři ušli dohromady kolem Karvinského moře 392,62 km

Pro karvinské seniory připravil Odbor sociální velkou výzvu. Ujít kolem Karvinského moře dohromady 300 km. Senioři ji nejen splnili, ale dokonce překonali, ve štafetovém pochodu ušli trasu dlouhou 392 km.

Tragická dopravní nehoda na D1, kamion najel do osobního auta, které zastavilo za tahačem s tankem

Včera 21:56, vydáno včera 10:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Tragická dopravní nehoda uzavřela před půl devátou ráno dálnici D1 na 377. kilometru směrem na Polsko. Kamion převážející auta tam najel do osobního vozidla Škoda Fabia, které zastavilo za tahačem. Podle policejní mluvčí řidič kamionu zřejmě nevěnoval pozornost řízení. Do osobního auta měl najet bez jakékoliv brzdné dráhy.

Místo pro grilování, sportování i relaxaci nabídne po revitalizaci takzvaná Komenda v Opavě

Včera 16:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Tzv. Komenda projde kompletní revitalizací. Město ji chce proměnit na příjemné místo nejen k relaxaci, ale také k zábavě a sportovním aktivitám. Bude tam i dost místa pro pejskaře.

V Kozlovicích záchranáři ošetřovali vážně zraněného motorkáře, srazil se s autem

Včera 18:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Záchranná služba musela v pátek 3. května odpoledne zasahovat u vážné dopravní nehody na Frýdecko-Místecku, kde se v Kozlovicích motocykl srazil s autem. Na místo vyjela lékařská posádka z Frenštátu pod Radhoštěm a vzlétli letečtí záchranáři z Ostravy.

Tradiční cyklistický závod Porubajk poprvé obohatil charitativní běh pro sbírku Srdce pro Porubu

3. května 2024 23:00 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě se jel tradiční cyklistický závod Porubajk. Probíhá jednou ročně vždy na jaře a jeho součástí tentokrát byl i charitativní běh pro sbírku Srdce pro Porubu.

Horní Suchá zvažuje koupi části finských domků, odprodat by je chtěla stávajícím nájemníkům

Zastupitelé v Horní Suché přijali usnesení projevit vůli na odkup jedné z lokalit finských domků od soukromého vlastníka. Pokud se tak skutečně stane, chtěla by obec nabídnout odprodej stávajícím nájemníkům.

V Havířově odstartoval další ročník soutěže Wolfram, na nejlepší týmy čeká atraktivní cena

3. května 2024 11:28 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Sedmý roční branné soutěže Wolfram byl zahájen v Havířově. Armáda si pro žáky v letošním roce připravila i jednu novinku a hlavně atraktivní ceny.

Tragický konec noční jízdy: osmapadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

3. května 2024 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

Žáci ekoškoly v Janovicích se zapojili do úklidu obce

3. května 2024 8:46 | Janovice | Libor Běčák | Janovický miniexpres

Do jarní úklidové akce ke Dni Země se v Janovicích zapojili také místní školáci. V areálu školy měli tematickou výuku, postarali se o zahradu a uklidili i část obce od nepořádku.

Děti společně s Divočáky otevřely cestou pohádkovým lesem ondřejnické studánky

Několik stovek dětí se společně s rodiči vypravilo z Frýdlantu nad Ostravicí k horské chatě Ondřejník. Za pomoci pohádkových postav po trase otvíraly ondřejnické studánky.

Registrací do ADRA běhu podpoříte dobrovolnictví. První běh bude ve Frýdku-Místku

Kolektivní běh nebo chůze po vytyčené trati u Faunparku, případně jen registrace s finančním příspěvkem. I tak můžete podpořit dobrovolnictví, které v Česku letos oslaví 20 let od založení prvního dobrovolnického centra. To bylo vzniklo právě ve Frýdku-Místku.

Studenti z šesti zemí soutěžili ve Frýdku-Místku o zlatý pohár ve svařování

Střední odborná škola Frýdek-Místek pořádala už 25. ročník mezinárodní soutěže ve svařování. Letos přijelo více než sto soutěžících z šesti zemí světa. Soutěž měla teoretickou i praktickou část a vše vyhodnocovala odborná porota v mezinárodním složení.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Lidé ve Frýdku-Místku plní kontejnery na textil. ADRA radí, jak věci správně balit
Vydáno 13. listopadu 2023 10:52, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Lidé v těchto dnech ve velkém plní kontejnery na textil. ADRA, která se o kontejnery stará ve Frýdku-Místku, proto prosí, aby dárci balili věci do sáčků nebo pytlů. Zároveň mají lidé také dávat vědět, že jsou kontejnery plné. Často je totiž vybírají nenechavci, kteří kolem dělají nepořádek a textil tak znehodnocují.

Kontejner na textil u Ještěra ve Frýdku-Místku patří k těm nejvytíženějším ve městě. Jezdí ho sem vybírat třikrát týdně.

Stanislav Staněk, vedoucí Dobrovolnického centra ADRA Frýdek-Místek: "Těch kontejnerů máme asi 40, které nějakým způsobem obhospodařujeme. Jsme schopni kolem čtyř až pěti tun vybrat z těch kontejnerů. Takže to je obrovské množství oblečení. Jsme rádi, že obyvatelé třídí věci, že je dávají do těch našich kontejnerů, že je můžeme také ekologicky ty oděvy likvidovat."

Ne vždy ale lidé dodržují pravidla pro správné umístění textilu do kontejneru. Často si dělají z kontejneru také odpadkový koš. Dalším problémem jsou lidé, kteří kontejnery doslova rabují.

Stanislav Staněk, vedoucí Dobrovolnického centra ADRA Frýdek-Místek: "Sami možná v některých záběrech uvidíte, že ne všichni dbají pokynů, které jsou na kontejneru vylepeny, je strašně důležité, když se to dá do nějakého pytle nebo sáčku, který se sváže. A by to oblečení nevypadávalo z těch pytlíků, aby se nám dobře sbíralo. A aby také, když ten kontejner je přeplněný, tak vždycky je tam telefonní číslo. A byli bychom rádi, kdyby nám lidé zavolali, abychom mohli zjednat nápravu."
Miroslav Boháč, technický pracovník Dobrovolnického centra ADRA Frýdek-Místek: "Většinou bývají plné, hlavně po víkendu bývají plné. A vždycky se to stíhá přes den všechno vybrat. A v pohodě." – Něco zajímavého jste tam třeba už našel? – "Jo, pleny, a tak různě, odpadky, všechno. Sklo, všechno." – Takže i věci, které tam nemají být. – "Ano."
Stanislav Staněk, vedoucí Dobrovolnického centra ADRA Frýdek-Místek: "Pravdou je, že někdy, když ten kontejner je plný, tak někteří spoluobčané přichází, vytahují z toho věci, roztrhají pytel, vybírají si, co potřebují. A pak vzniká nepořádek, který se nelíbí nikomu. A rádi bychom tomu zamezili. Tak se snažíme vybírat ty kontejnery včas."

Vybraný textil se následně třídí k dalšímu využití.

Stanislav Staněk, vedoucí Dobrovolnického centra ADRA Frýdek-Místek: "Naším cílem je přetřídit všechno to oblečení. Použít ho v sociálním šatníku, nabídnout ho v ADRA obchodech lidem k dalšímu užití. Takže jim dáváme druhou šanci těm věcem a snažíme se nějakým způsobem dbát na tu ekologickou likvidaci. Z toho zbytku, co nám zůstane a odveze se, tak se vyrábí mobiliář, vyrábí se různé latě, desky a také to, co už potom nejde zpracovat, tak se likviduje ekologicky ve spalovně."

Seznam všech kontejnerů na textil najdete na webu Adry Frýdek-Místek v sekci ADRA obchody.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000040076/lide-ve-frydkumistku-plni-kontejnery-na-textil-adra-radi-jak-veci-spravne-balit