Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nemocnice ve Frýdku-Místku učí děti nebát se zubaře a správně pečovat o zuby

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Nemocnice ve Frýdku-Místku učí děti nebát se zubaře. Preventivní program pro rodiče s dětmi se nově rozšířil o základní a mateřské školy. Děti navštíví ordinaci, kde si doslova vyzkouší práci zubních lékařů a zároveň se dozví, jak správně pečovat o zuby. Nový vzdělávací program podpořil magistrát.

Zubní ambulanci Nemocnice ve Frýdku-Místku zaplnili předškoláci z Mateřské školy Pohádka. Dostali totiž možnost vyzkoušet si práci zubařů.

Iveta Elsnicová, vedoucí lékař stomatologické ambulance a dentální hygieny: "Naším hlavním cílem toho preventivního programu je omezit strach ze zubního ošetření, protože většina dětí je v zubní ordinaci bázlivá. Takže chceme, aby si děti zažily to, co mohou zažít v ordinaci u zubního lékaře. Přijdou k nám do ordinace a zkouší si tady vrtat zuby, trhat zuby, prostě vše. Vyšetřovat zoubky, všechno, s čím se mohou v tom dětském věku setkat. Zároveň také je ten program edukativní, takže se snažíme děti seznámit s prevencí zubního kazu. Seznámit je s tím, co je zdravé, co není zdravé pro zoubky. A naučit je správně zuby čistit."
Anketa: 1.) "Já vytahuju teď zuby." – A co si tady dneska už všechno vyzkoušel? – "Dneska jsem si tu vyzkoušel plombovat zuby a také jsem si vyzkoušel ještě vrtat do zubů." – A jaké to bylo? – "Dobré." – A bojíš se zubaře? – "Ne." – A proč? – "Protože vím, že mi nic neudělá."
Anketa: 2.) "Vytrhávala jsem zuby. A ještě jsem je zkontrolovala." – A baví tě to? – "Jo." – A co bys chtěla v budoucnu dělat? – "Být zubařskou." – A proč? – "Protože mě to baví, kontrolovat zuby."
Anketa: 3.) "Teď dělám zuby, vytahuju." – A bojíš se zubaře? – "Ne." – Chodíš pravidelně k zubaři? – "Ano." – A jaké máš zoubky? – "Zdravé."

Zubaři se aktuálně potýkají s problémem, kdy děti pijí ve velkém slazené nápoje. To způsobuje vysokou kazivost zubů.

Iveta Elsnicová, vedoucí lékař stomatologické ambulance a dentální hygieny: "Máme velmi málo dětí, které by měly zdravé zoubky bez kazů a jsme za to strašně rádi, když takové děti vidíme, proto se snažíme tady ty programy rozšiřovat. I na co nejvíce dětí, aby tam byla ta prevence. Ta je za mě nejdůležitější."

Edukační program pořádá nemocnice už dva roky pro rodiče s dětmi. Nyní ho nově ve spolupráci s městem rozšířila také o hromadné vzdělávání školáků a předškoláků.

Leona Sárkőziová (ANO), náměstkyně primátora Frýdku-Místku: "Město dlouhodobě podporuje preventivní programy, které dělá nemocnice Frýdek-Místek. Samozřejmě program Nebojte se zubaře je určen pro děti ze základních a mateřských škol. A já chci velmi poděkovat zdejším lékařkám, zubařkám a sestřičkám, které tady o děti pečují. A které tento program vymyslely a realizují. Samozřejmě za podpory Nemocnice ve Frýdku-Místku."

Nemocnice s městem spolupracuje také na vzdělávání školáků v kurzech první pomoci.

Nahlásit chybu


K tématu

Nová zubní ambulance v Novém Jičíně přijala za 4 dny na 5 600 žádostí o registraci

9. října 2023 10:17 | Nový Jičín | Jiří Cileček

Další nově otevřená zubní ambulance si připsala obrovský zájem pacientů. Za první 4 dny hlásili z novojičínské nemocnice 5 592 žádostí o registraci. Tento počet několikanásobně překročil kapacitu zařízení. Vstupní prohlídky komplikuje i fakt, že řada nově registrovaných pacientů navštívila zubaře ve stavu, kdy jejich chrup již vyžaduje zvýšenou péči, a tak není možné provádět registrační prohlídky rychleji. Do ambulance proto nyní nemocnice ke zkušenému lékaři hledá posilu.

Nemocnice ve Frýdku-Místku vzdělává děti v první pomoci. Město prevenci více podpoří

Město Frýdek-Místek rozšířilo spolupráci s krajskou nemocnicí. Podpořilo totiž rozvoj preventivních projektů, které naučí děti první pomoc a také je vzdělají v oblasti péče o chrup.

Nemocnice ve Frýdku-Místku uvedla do provozu novou potrubní poštu

21. září 2023 13:24 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Nemocnice ve Frýdku-Místku má nově vybudovanou potrubní poštu. Ta umožní rychlejší transport vzorků a materiálu mezi jednotlivými odděleními. Kromě toho přibyl v nemocnici nový diagnostický komplet a rozšířila se i parkovací místa.


Nájemníci MRA se mohou těšit na přeplatky za služby

Nájemníci v městských bytech už dostali do svých schránek vyúčtování za služby. Přeplatky jsou vyčísleny na necelých 60 milionů korun, což je o dvacet milionů více než v předchozím období.

Při hokejovém mistrovství se do maléru mohou dostat piloti dronů, kolem arény létat nesmí

Včera 16:50 | Celý MS kraj | Libor Běčák

50 tisíc korun pokuty a tisícovku navrch jako správní poplatek musel zaplatit pilot dronu, který v průběhu Mistrovství světa v ledním hokeji létal se svým strojem kolem sportovní arény v Ostravě-Vítkovicích. V roce 2015 si tam totiž policie nechala s urgentní naléhavostí zřídit bezletový prostor.

Střelmistr už připravuje nálože pro odstřel skipové věže Dolu Lazy v Orlové

Několik desítek kilogramů trhaviny a především precizně odvedená práce střelmistra bude nutná o odstřelu těžní věže Dolu Lazy v Orlové. Z bezpečné vzdálenosti ji budou v červenci moci sledovat i lidé. Po odstřelu skipové věže Dolu Dukla v roce 2008 jde teprve o druhou takovou demolici pomocí trhaviny.

Čarodějnice se slétly i v Novém Jičíně, obsadily náměstí, zámek a Žerotínovou ulici

Tradiční Čarodějnice si poslední dubnový den podmanily centrum města. Magický večer se nesl v duchu her pro děti, lidových zvyků - a dobré zábavy a koncertů na Žerotínově ulici.

Hasiči prošli cvičením při úniku čpavku na havířovském zimním stadionu

Cvičení zásahů při náhlých a nebezpečných situacích je pro hasiče nesmírně důležité. Tentokrát si vyzkoušeli postupy při úniku čpavku na havířovském zimním stadionu.

Duha Jeseníky pokračuje v obnově středověké rychty v Karlovicích. Pořádá i víkendovky pro dobrovolníky

Historická budova rychty v Karlovicích již brzy zahájí provoz. Hnutí Duha Jeseníky společně s brigádníky a dobrovolníky intenzivně pracuje na jejím interiéru a plánují i první akce pro děti. Na víkendovky se sem sjíždějí pomocníci z celé republiky.

Takzvaná Komenda v Opavě se promění v moderní park pro všechny generace

6. května 2024 22:42 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Tzv. Komenda projde kompletní revitalizací. Město ji chce proměnit na příjemné místo nejen k relaxaci, ale také k zábavě a sportovním aktivitám. Bude tam i dost místa pro pejskaře.

Pořadatelé slibují, že bude v pátek vše pro MS v hokeji připraveno

6. května 2024 11:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Už jen pár dní zbývá organizátorům MS v ledním hokeji v Ostravě na to, aby připravili Ostrava Arénu, fanzónu a další okolí haly. V pátek ve 14 hodin se otvírá fanzóna a v 16:20 začíná první zápas ostravské skupiny.

V Kravařích se udusila čtyřletá dívka párkem v rohlíku. Zemřela v nemocnici

6. května 2024 20:20 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Velmi smutná a tragická událost otřásla v minulých dnech obcí Kravaře na Opavsku. V průběhu pauzy na cirkusovém představení zaskočil čtyřleté dívence při jídle párek v rohlíku a začala se dusit. I přes bleskovou pomoc a letecký transport do nemocnice se ji bohužel už nepodařilo zachránit.

Vandalové v Havířově se baví neustálým ničením veřejných toalet

Radnici v Havířově trápí neustálé ničení veřejných toalet. Ať už ve městě, nebo na Šumbarku. Jakmile projdou opravou, vandalové je opět ničí. Náklady jdou do statisíců.

David Palkovský přivezl z US Open v pickleballu čtvrté místo

Včera 20:30 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Jedním z menších, ale nejrychleji se rozšiřujících sportů na světě je pickleball. Vznikl v roce 1965 v USA a v posledních letech zakořenil i u nás. Baštou pickleballu v našem kraji je Dobrá u Frýdku-Místku. Zatím se zde provozuje tento mladý sport v hale, ale velmi brzy vyroste velký venkovní areál specializovaný právě na pickleball.

Na náměstí ve Frýdku-Místku soutěžili hasiči ve vyprošťování

Náměstí ve Frýdku-Místku se stalo dějištěm letošního krajského kola soutěže profesionálních i dobrovolných hasičů ve vyprošťování osob z havarovaného vozidla. Žádná ze soutěžících jednotek předem nevěděla, jak vážně bude zraněna posádka auta. Nejlépe zásah zvládli hasiči z Třince, kteří postupují na Mistrovství České republiky.

Hasiči z celého kraje soutěžili ve Frýdku-Místku ve vyprošťování lidí z havarovaných aut

Zámecké náměstí ve Frýdku-Místku se stalo dějištěm letošního krajského kola soutěže profesionálních i dobrovolných hasičů ve vyprošťování osob z havarovaného vozidla. Žádná ze soutěžících jednotek předem nevěděla, jak vážně bude zraněna posádka auta.

Bývalá Záložna ve Frýdku-Místku chystá druhý ročník akce art of život

Design, móda, hudba i gastronomie. Na to vše láká v pořadí už druhý ročník unikátní akce art of život. Ta najde opět své místo v bývalé záložně ve Frýdku-Místku. Letos organizátoři program ještě rozšířili o další novinky a zvětšily také prostory akce. Probíhat bude uvnitř i venku.

Policie pořádá preventivní přednášky na různá témata i v domovech pro seniory

Rizika spojená s domácím násilím. Jak se bránit, a hlavně se nebát o tom promluvit. I to je jeden z preventivních programů, o kterém přednášejí policejní preventisté v domovech pro seniory. Přednášky pořádají policisté na různá témata a mezi seniory je o ně velký zájem.

Silný noční požár bytu ve Frýdku-Místku, 13 lidí skončilo v péči záchranářů, škoda 2 miliony

5. května 2024 10:13 | Frýdek-Místek | Lukáš Zavadil

Požární poplach a silný požár vzbudil obyvatele domu na ulici Gagarinova ve Frýdku-Místku. Krátce před jednou hodinou ranní se na místo sjelo velké množství hasičů, záchranářů a policistů kvůli požáru v jednom z bytů.

Nemocnice ve Frýdku-Místku učí děti nebát se zubaře a správně pečovat o zuby
Vydáno 5. února 2024 13:57, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Nemocnice ve Frýdku-Místku učí děti nebát se zubaře. Preventivní program pro rodiče s dětmi se nově rozšířil o základní a mateřské školy. Děti navštíví ordinaci, kde si doslova vyzkouší práci zubních lékařů a zároveň se dozví, jak správně pečovat o zuby. Nový vzdělávací program podpořil magistrát.

Zubní ambulanci Nemocnice ve Frýdku-Místku zaplnili předškoláci z Mateřské školy Pohádka. Dostali totiž možnost vyzkoušet si práci zubařů.

Iveta Elsnicová, vedoucí lékař stomatologické ambulance a dentální hygieny: "Naším hlavním cílem toho preventivního programu je omezit strach ze zubního ošetření, protože většina dětí je v zubní ordinaci bázlivá. Takže chceme, aby si děti zažily to, co mohou zažít v ordinaci u zubního lékaře. Přijdou k nám do ordinace a zkouší si tady vrtat zuby, trhat zuby, prostě vše. Vyšetřovat zoubky, všechno, s čím se mohou v tom dětském věku setkat. Zároveň také je ten program edukativní, takže se snažíme děti seznámit s prevencí zubního kazu. Seznámit je s tím, co je zdravé, co není zdravé pro zoubky. A naučit je správně zuby čistit."
Anketa: 1.) "Já vytahuju teď zuby." – A co si tady dneska už všechno vyzkoušel? – "Dneska jsem si tu vyzkoušel plombovat zuby a také jsem si vyzkoušel ještě vrtat do zubů." – A jaké to bylo? – "Dobré." – A bojíš se zubaře? – "Ne." – A proč? – "Protože vím, že mi nic neudělá."
Anketa: 2.) "Vytrhávala jsem zuby. A ještě jsem je zkontrolovala." – A baví tě to? – "Jo." – A co bys chtěla v budoucnu dělat? – "Být zubařskou." – A proč? – "Protože mě to baví, kontrolovat zuby."
Anketa: 3.) "Teď dělám zuby, vytahuju." – A bojíš se zubaře? – "Ne." – Chodíš pravidelně k zubaři? – "Ano." – A jaké máš zoubky? – "Zdravé."

Zubaři se aktuálně potýkají s problémem, kdy děti pijí ve velkém slazené nápoje. To způsobuje vysokou kazivost zubů.

Iveta Elsnicová, vedoucí lékař stomatologické ambulance a dentální hygieny: "Máme velmi málo dětí, které by měly zdravé zoubky bez kazů a jsme za to strašně rádi, když takové děti vidíme, proto se snažíme tady ty programy rozšiřovat. I na co nejvíce dětí, aby tam byla ta prevence. Ta je za mě nejdůležitější."

Edukační program pořádá nemocnice už dva roky pro rodiče s dětmi. Nyní ho nově ve spolupráci s městem rozšířila také o hromadné vzdělávání školáků a předškoláků.

Leona Sárkőziová (ANO), náměstkyně primátora Frýdku-Místku: "Město dlouhodobě podporuje preventivní programy, které dělá nemocnice Frýdek-Místek. Samozřejmě program Nebojte se zubaře je určen pro děti ze základních a mateřských škol. A já chci velmi poděkovat zdejším lékařkám, zubařkám a sestřičkám, které tady o děti pečují. A které tento program vymyslely a realizují. Samozřejmě za podpory Nemocnice ve Frýdku-Místku."

Nemocnice s městem spolupracuje také na vzdělávání školáků v kurzech první pomoci.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000041382/nemocnice-ve-frydkumistku-uci-deti-nebat-se-zubare-a-spravne-pecovat-o-zuby