Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Den Země připadá na pondělí 22. dubna. Řada měst ho postupně slaví kolem tohoto data. Ve Frýdku-Místu letos oslavy připadnou na pátek.

Lukáš Slíva (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Den Země je výchovně vzdělávací a osvětová akce, kterou pořádá statutární město Frýdek-Místek ve spolupráci s příspěvkovou organizací Středisko volného času Klíč. Den Země se uskuteční 26. dubna v Sadech Bedřicha Smetany v Místku. Letošní ročník je zaměřen na svět zvířat. To znamená, že je připraven opravdu pestrý program."
Petra Vlkošová, zástupce ředitele SVČ Klíč F-M: "Malí návštěvníci se mohou těšit na spoustu novinek. Například se dozví, jak probíhá klasický výcvik psů prostřednictvím kynologického klubu. A zároveň mohou zjistit, jak se psi cvičí pro takzvanou canisterapii. Přidají se k nám i Neposedné tlapky a velkým lákadlem určitě bude výroba hnízd pro jiřičky, které si děti budou moci odnést. Všechny bychom chtěli pozvat na plno her, soutěží a informací o zvířatech, jejich ochraně a jejich společném životu s námi."
Lukáš Slíva (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Nebudou chybět jízdy na ponících, sokolnické vystoupení, dále ukázky canisterapie. Jsou tam připraveny také hry a soutěže s problematikou a se zaměřením na poznávání zvířat. Pro děti bude připraven skákací hrad. Takže opravdu bohatý program. A je samozřejmě třeba také říct, že je to dopoledne hlavně pro školy a odpoledne je zaměřeno na veřejnost. Ale veřejnost může přijít klidně i také dopoledne."

Den Země má každoročně různá témata. Tradičně se ale na akci představují organizace spojené s ekologií. A vždy se na akci učí o správném třídění odpadů, topení nebo právě o péči o přírodu a zvířata.

Lukáš Slíva (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Loňský ročník byl zaměřen na ekologickou domácnost. Takže ukázky toho, jak fungují jednotlivé zdroje vytápění, letošní ročník bude zaměřen na svět zvířat, takže ukázat dětem a veřejnosti, jak zvířata pomáhají. A seznámit se s problematikou."

Z dalších organizací se představí například Faunapark, debrujáři i Muzeum Beskyd. A tradičně nebudou chybět ani oblíbení hasiči a pásmo divadelních scének.

Nahlásit chybu


K tématu

Den Země v Ostravě nabídl poučení i zábavu

19. dubna 2024 16:03 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava oslavila Den Země. Návštěvníci zažili den plný zážitků, spojený s poznáváním světa kolem nás. Akci navštívili hlavně mateřské, základní a střední školy. Určena byla také veřejnosti.

Den Země ve Frýdku-Místku učil o světě zvířat a jak chránit přírodu

Den plný her, soutěží, a hlavně zvířat a informací o ochraně přírody. Takové byly další velkolepé oslavy Dne Země ve Frýdku-Místku. Letošní ročník odpovídal hlavně na otázky, jak nám pomáhají zvířata a co pro ně můžeme udělat?

Střední škola elektrotechnická v Ostravě má experimentální soběstačný dům

7. května 2023 17:21 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Střední škola elektrotechnická v Ostravě nově využívá pro odbornou výuku experimentální soběstačný dům. Žáci se díky němu podrobně seznámí s využíváním fotovoltaiky nebo tepelného čerpadla. Pro výuku poslouží i model vodní elektrárny a panel na výrobu vodíku. Smart EKOdům bude sloužit i pro exkurze a výukové programy pro žáky ostatních škol.


Horní Suchá zvažuje koupi části finských domků, odprodat by je chtěla stávajícím nájemníkům

Zastupitelé v Horní Suché přijali usnesení projevit vůli na odkup jedné z lokalit finských domků od soukromého vlastníka. Pokud se tak skutečně stane, chtěla by obec nabídnout odprodej stávajícím nájemníkům.

Tragický konec noční jízdy: osmpadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

Dnes 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

V Havířově odstartoval další ročník soutěže Wolfram, na nejlepší týmy čeká atraktivní cena

Sedmý roční branné soutěže Wolfram byl zahájen v Havířově. Armáda si pro žáky v letošním roce připravila i jednu novinku a hlavně atraktivní ceny.

Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Dnes 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Žáci ekoškoly v Janovicích se zapojili do úklidu obce

Do jarní úklidové akce ke Dni Země se v Janovicích zapojili také místní školáci. V areálu školy měli tematickou výuku, postarali se o zahradu a uklidili i část obce od nepořádku.

Děti společně s Divočáky otevřely cestou pohádkovým lesem ondřejnické studánky

Několik stovek dětí se společně s rodiči vypravilo z Frýdlantu nad Ostravicí k horské chatě Ondřejník. Za pomoci pohádkových postav po trase otvíraly ondřejnické studánky.

Registrací do ADRA běhu podpoříte dobrovolnictví. První běh bude ve Frýdku-Místku

Kolektivní běh nebo chůze po vytyčené trati u Faunparku, případně jen registrace s finančním příspěvkem. I tak můžete podpořit dobrovolnictví, které v Česku letos oslaví 20 let od založení prvního dobrovolnického centra. To bylo vzniklo právě ve Frýdku-Místku.

Studenti z šesti zemí soutěžili ve Frýdku-Místku o zlatý pohár ve svařování

Střední odborná škola Frýdek-Místek pořádala už 25. ročník mezinárodní soutěže ve svařování. Letos přijelo více než sto soutěžících z šesti zemí světa. Soutěž měla teoretickou i praktickou část a vše vyhodnocovala odborná porota v mezinárodním složení.

Evu s 360 kily usadili do lázeňského parku v Čeladné na třítunový podstavec

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku v Rehabilitačním centru Čeladná.

Kapličku svaté Otýlie ve Frýdku-Místku opravili potomci jejího zřizovatele

Na zdi Neumannovy přádelny ve Staroměstské ulici ve Frýdku-Místku doslova září kaplička svaté Otýlie. Opravil ji na vlastní náklady potomek jejího zřizovatele. Město ještě připravuje opravu okolní zdi.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat
Vydáno 22. dubna 2024 15:41, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Den Země připadá na pondělí 22. dubna. Řada měst ho postupně slaví kolem tohoto data. Ve Frýdku-Místu letos oslavy připadnou na pátek.

Lukáš Slíva (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Den Země je výchovně vzdělávací a osvětová akce, kterou pořádá statutární město Frýdek-Místek ve spolupráci s příspěvkovou organizací Středisko volného času Klíč. Den Země se uskuteční 26. dubna v Sadech Bedřicha Smetany v Místku. Letošní ročník je zaměřen na svět zvířat. To znamená, že je připraven opravdu pestrý program."
Petra Vlkošová, zástupce ředitele SVČ Klíč F-M: "Malí návštěvníci se mohou těšit na spoustu novinek. Například se dozví, jak probíhá klasický výcvik psů prostřednictvím kynologického klubu. A zároveň mohou zjistit, jak se psi cvičí pro takzvanou canisterapii. Přidají se k nám i Neposedné tlapky a velkým lákadlem určitě bude výroba hnízd pro jiřičky, které si děti budou moci odnést. Všechny bychom chtěli pozvat na plno her, soutěží a informací o zvířatech, jejich ochraně a jejich společném životu s námi."
Lukáš Slíva (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Nebudou chybět jízdy na ponících, sokolnické vystoupení, dále ukázky canisterapie. Jsou tam připraveny také hry a soutěže s problematikou a se zaměřením na poznávání zvířat. Pro děti bude připraven skákací hrad. Takže opravdu bohatý program. A je samozřejmě třeba také říct, že je to dopoledne hlavně pro školy a odpoledne je zaměřeno na veřejnost. Ale veřejnost může přijít klidně i také dopoledne."

Den Země má každoročně různá témata. Tradičně se ale na akci představují organizace spojené s ekologií. A vždy se na akci učí o správném třídění odpadů, topení nebo právě o péči o přírodu a zvířata.

Lukáš Slíva (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Loňský ročník byl zaměřen na ekologickou domácnost. Takže ukázky toho, jak fungují jednotlivé zdroje vytápění, letošní ročník bude zaměřen na svět zvířat, takže ukázat dětem a veřejnosti, jak zvířata pomáhají. A seznámit se s problematikou."

Z dalších organizací se představí například Faunapark, debrujáři i Muzeum Beskyd. A tradičně nebudou chybět ani oblíbení hasiči a pásmo divadelních scének.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000042704/frydekmistek-zve-skoly-i-verejnost-na-den-zeme-ve-znameni-sveta-zvirat