Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Autobusová zastávka Riviéra ve Frýdku-Místku. Jedno z dvaceti míst ve městě, kde se instaluje nová, takzvaná e-paper, zastávka.

Jakub Vyvial, ředitel divize osobní dopravy Transdev Slezsko: "Jedná se o takzvanou chytrou technologii, kdy pomocí solárního panelu dobíjíme baterii. A ta baterie pohání malý e-paper panel, který zobrazuje aktuální informace o nejbližších odjezdech autobusů. Pointa je, že ty informace jsou online. To znamená, ten panel si každou minutu stahuje informace o všech autobusech v okolí a zobrazuje jejich aktuální dojezd na tu zastávku. To znamená, cestující nemusí vyhledávat nic v papírovém jízdním řádu a vidí v reálu, ty své nejbližší odjezdy."

Panel je podsvícený pro noční režim a zrakově postiženým dokáže informace říct nahlas.

Jakub Vyvial, ředitel divize osobní dopravy Transdev Slezsko: "Všechny ty panely jsou napojeny na centrální dispečink. Čili ty informace tam jsou skutečně online a pravdivé. To znamená, když je ve městě nějaká dopravní nehoda nebo zácpa, tak ten autobus se skutečně aktualizuje podle toho, jaký je jeho přímý dojezd."

Na devíti důležitých dopravních uzlech ve městě pak byly instalovány velké LED panely, které jsou napájeny z veřejného osvětlení.

Jakub Vyvial, ředitel divize osobní dopravy Transdev Slezsko: "To znamená, ony se v noci dobíjejí, kdy mají své baterie. A ty baterie pak pohání přes den velký LED panel. Na tom LED panelu je podobná technologie. Jsou tam nejbližší odjezdy autobusů. Ale jsou to velké panely, tak aby tam byla dohledová vzdálenost cestujících z větší vzdálenosti. Protože jsou to většinou místa, kde těch zastávek je více. Zároveň ty informace jsou napojeny na centrální dispečink, kde krajský koordinátor může formou mimořádné zprávy v červeném řádku cestující informovat o nějakých mimořádných událostech. Typicky, když jsou někde nějaké výluky nebo nějaká linka má změnu trasu z důvodů nějakých mimořádných situací, tak tyto informace cestující vidí online v čase. I ten LED panel je napojený na centrální dispečink. Takže si stahuje všechny informace o těch nejbližších dojezdech reálných autobusů."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Město spolu s provozovatelem městské hromadné dopravy má za cíl, aby ta služba byla poskytována kvalitně, opravdu na úrovni 21. století. A my postupně zavádíme společně po e-paperových označnících zastávek, i tyto velké cedule na hlavních dopravních uzlech. Jako například tady u Polikliniky. Protože ta doprava je tady opravdu hustá. A cestující se musí orientovat. A tady bych doplnil jen to, že ta zastávka je tady tak nešťastně blízko vchodu do Polikliniky. A plánujeme i to, že ji posuneme dál, aby tady nedocházelo ke kolizi lidí, kteří jdou na Polikliniku a čekají na zastávce. Ale obecně platí, že chceme dále zvyšovat tu kvalitu. V létě nastoupí flotila dvanácti nových elektrobusů a chceme opravdu, aby ta doprava, i když ji dotujeme a rádi ji zachováme pro občany města za tu jednu korunu, tak aby měla opravdu úroveň 21. století."

Projekt se připravoval dva roky a nebylo ho zatím technicky možné instalovat na všechny zastávky.

Jakub Vyvial, ředitel divize osobní dopravy Transdev Slezsko: "Naše myšlenka před dvěma lety byla taková, že bychom se napojili klasicky na nějakou infrastrukturu, která je v podzemí. Nicméně inženýrské sítě, které jsou v centru města, tak to město je tak zahlceno sítěmi, že ochranné pásmo nám nedovolí se napojit, kde bychom potřebovali. Kdyby infrastruktura dovolila, určitě bychom těch zastávek udělali do budoucna více. Pokud bude docházet třeba k nějakým rekonstrukcím ulic a podobně, tak se budeme snažit spolupracovat s městem na tom, abychom právě mohli modernizovat i jiné zastávky o tyto technologie."

Pořízení panelů, stavební práce a jejich instalace vyšla ve Frýdku-Místku na 7,5 milionu korun. 85 procent nákladů ale pokryla evropská dotace. Dále dopravce získal také dotace na 17 malých a 9 velkých panelů v Havířově. A 7 malých panelů je také v Orlové.

Nahlásit chybu


K tématu

Modernizovaná zastávka na starém autobusovém stanovišti ve Frýdku-Místku je hotová

23. listopadu 2023 12:29 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Staré autobusové stanoviště v centru Frýdku-Místku prošlo modernizací. Stará nevzhledná konstrukce se zmenšila a dostala moderní podobu. Instalován byl také unikátní autobusový záliv z prefabrikovaného betonu. Práce trvaly přes tři měsíce a vyšly na zhruba 4 miliony korun.

Ve Frýdeckém lese se buduje nová zastávka MHD, kvůli bezpečnosti cestujících

Frýdek-Místek buduje úplně novou autobusovou zastávku ve Frýdeckém lese na Panských Nových Dvorech. Její zřízení požadovali tamní občané, protože v místě je velký provoz a pohybují se tam děti při cestě do školy a zpět. Práce probíhají bez přerušení provozu frekventované cesty a potrvají tři měsíce.

Na Olešnou bude jezdit letní autobusová linka MHD z Frýdku-Místku

11. května 2023 13:42 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek dohodl zavedení nové autobusové linky na Olešnou. Ta bude jezdit od konce června do konce září ve čtyřech párech spojů přes týden a v devíti o víkendu. Cílem je zajistit obyvatelům města jednodušší a pohodlnou dopravu do rekreační oblasti.


Muže za volantem u Otic postihlo srdeční selhání, oživovali ho svědci

Včera 20:58 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Zdravotníci včetně ostatních složek IZS vyrazili v sobotu 4. května odpoledne k nehodě osobního auta u Otic na Opavsku. Pětačtyřicetiletého muže za volantem tam postihlo náhlé selhání srdce, resuscitovali ho svědci události, následně zdravotníci.

Ostravská ZOO má v plánu tučňáky. Návštěvníci je budou moci sledovat z podvodního tunelu

ZOO Ostrava rozhodně nespí na vavřínech a i přes návštěvnické rekordy plánuje další atraktivní chov. Tentokrát půjde o oblíbené tučňáky a od ostatních zahrad v okolí se bude lišit tím, že zvířata budou návštěvníci moci sledovat i pod vodou.

V opavských MŠ proběhly zápisy. Rodiče si mohli vybírat z 27 školem zřizovaných městem

Včera 17:58 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřské školy v Opavě patřily zápisům nejmenších dětí. Ty ve městě každoročně probíhají od 2. do 3. května. Rodiče si mohli vybírat z celkem 27 školek, které zřizuje město.

Karvinští senioři ušli dohromady kolem Karvinského moře 392,62 km

Pro karvinské seniory připravil Odbor sociální velkou výzvu. Ujít kolem Karvinského moře dohromady 300 km. Senioři ji nejen splnili, ale dokonce překonali, ve štafetovém pochodu ušli trasu dlouhou 392 km.

Tragická dopravní nehoda na D1, kamion najel do osobního auta, které zastavilo za tahačem s tankem

Včera 21:56, vydáno včera 10:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Tragická dopravní nehoda uzavřela před půl devátou ráno dálnici D1 na 377. kilometru směrem na Polsko. Kamion převážející auta tam najel do osobního vozidla Škoda Fabia, které zastavilo za tahačem. Podle policejní mluvčí řidič kamionu zřejmě nevěnoval pozornost řízení. Do osobního auta měl najet bez jakékoliv brzdné dráhy.

Místo pro grilování, sportování i relaxaci nabídne po revitalizaci takzvaná Komenda v Opavě

Včera 16:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Tzv. Komenda projde kompletní revitalizací. Město ji chce proměnit na příjemné místo nejen k relaxaci, ale také k zábavě a sportovním aktivitám. Bude tam i dost místa pro pejskaře.

V Kozlovicích záchranáři ošetřovali vážně zraněného motorkáře, srazil se s autem

Včera 18:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Záchranná služba musela v pátek 3. května odpoledne zasahovat u vážné dopravní nehody na Frýdecko-Místecku, kde se v Kozlovicích motocykl srazil s autem. Na místo vyjela lékařská posádka z Frenštátu pod Radhoštěm a vzlétli letečtí záchranáři z Ostravy.

Tradiční cyklistický závod Porubajk poprvé obohatil charitativní běh pro sbírku Srdce pro Porubu

3. května 2024 23:00 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě se jel tradiční cyklistický závod Porubajk. Probíhá jednou ročně vždy na jaře a jeho součástí tentokrát byl i charitativní běh pro sbírku Srdce pro Porubu.

Horní Suchá zvažuje koupi části finských domků, odprodat by je chtěla stávajícím nájemníkům

Zastupitelé v Horní Suché přijali usnesení projevit vůli na odkup jedné z lokalit finských domků od soukromého vlastníka. Pokud se tak skutečně stane, chtěla by obec nabídnout odprodej stávajícím nájemníkům.

V Havířově odstartoval další ročník soutěže Wolfram, na nejlepší týmy čeká atraktivní cena

3. května 2024 11:28 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Sedmý roční branné soutěže Wolfram byl zahájen v Havířově. Armáda si pro žáky v letošním roce připravila i jednu novinku a hlavně atraktivní ceny.

Tragický konec noční jízdy: osmapadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

3. května 2024 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

Žáci ekoškoly v Janovicích se zapojili do úklidu obce

3. května 2024 8:46 | Janovice | Libor Běčák | Janovický miniexpres

Do jarní úklidové akce ke Dni Země se v Janovicích zapojili také místní školáci. V areálu školy měli tematickou výuku, postarali se o zahradu a uklidili i část obce od nepořádku.

Děti společně s Divočáky otevřely cestou pohádkovým lesem ondřejnické studánky

Několik stovek dětí se společně s rodiči vypravilo z Frýdlantu nad Ostravicí k horské chatě Ondřejník. Za pomoci pohádkových postav po trase otvíraly ondřejnické studánky.

Registrací do ADRA běhu podpoříte dobrovolnictví. První běh bude ve Frýdku-Místku

Kolektivní běh nebo chůze po vytyčené trati u Faunparku, případně jen registrace s finančním příspěvkem. I tak můžete podpořit dobrovolnictví, které v Česku letos oslaví 20 let od založení prvního dobrovolnického centra. To bylo vzniklo právě ve Frýdku-Místku.

Studenti z šesti zemí soutěžili ve Frýdku-Místku o zlatý pohár ve svařování

Střední odborná škola Frýdek-Místek pořádala už 25. ročník mezinárodní soutěže ve svařování. Letos přijelo více než sto soutěžících z šesti zemí světa. Soutěž měla teoretickou i praktickou část a vše vyhodnocovala odborná porota v mezinárodním složení.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely
Vydáno 25. dubna 2024 15:15, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Autobusová zastávka Riviéra ve Frýdku-Místku. Jedno z dvaceti míst ve městě, kde se instaluje nová, takzvaná e-paper, zastávka.

Jakub Vyvial, ředitel divize osobní dopravy Transdev Slezsko: "Jedná se o takzvanou chytrou technologii, kdy pomocí solárního panelu dobíjíme baterii. A ta baterie pohání malý e-paper panel, který zobrazuje aktuální informace o nejbližších odjezdech autobusů. Pointa je, že ty informace jsou online. To znamená, ten panel si každou minutu stahuje informace o všech autobusech v okolí a zobrazuje jejich aktuální dojezd na tu zastávku. To znamená, cestující nemusí vyhledávat nic v papírovém jízdním řádu a vidí v reálu, ty své nejbližší odjezdy."

Panel je podsvícený pro noční režim a zrakově postiženým dokáže informace říct nahlas.

Jakub Vyvial, ředitel divize osobní dopravy Transdev Slezsko: "Všechny ty panely jsou napojeny na centrální dispečink. Čili ty informace tam jsou skutečně online a pravdivé. To znamená, když je ve městě nějaká dopravní nehoda nebo zácpa, tak ten autobus se skutečně aktualizuje podle toho, jaký je jeho přímý dojezd."

Na devíti důležitých dopravních uzlech ve městě pak byly instalovány velké LED panely, které jsou napájeny z veřejného osvětlení.

Jakub Vyvial, ředitel divize osobní dopravy Transdev Slezsko: "To znamená, ony se v noci dobíjejí, kdy mají své baterie. A ty baterie pak pohání přes den velký LED panel. Na tom LED panelu je podobná technologie. Jsou tam nejbližší odjezdy autobusů. Ale jsou to velké panely, tak aby tam byla dohledová vzdálenost cestujících z větší vzdálenosti. Protože jsou to většinou místa, kde těch zastávek je více. Zároveň ty informace jsou napojeny na centrální dispečink, kde krajský koordinátor může formou mimořádné zprávy v červeném řádku cestující informovat o nějakých mimořádných událostech. Typicky, když jsou někde nějaké výluky nebo nějaká linka má změnu trasu z důvodů nějakých mimořádných situací, tak tyto informace cestující vidí online v čase. I ten LED panel je napojený na centrální dispečink. Takže si stahuje všechny informace o těch nejbližších dojezdech reálných autobusů."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Město spolu s provozovatelem městské hromadné dopravy má za cíl, aby ta služba byla poskytována kvalitně, opravdu na úrovni 21. století. A my postupně zavádíme společně po e-paperových označnících zastávek, i tyto velké cedule na hlavních dopravních uzlech. Jako například tady u Polikliniky. Protože ta doprava je tady opravdu hustá. A cestující se musí orientovat. A tady bych doplnil jen to, že ta zastávka je tady tak nešťastně blízko vchodu do Polikliniky. A plánujeme i to, že ji posuneme dál, aby tady nedocházelo ke kolizi lidí, kteří jdou na Polikliniku a čekají na zastávce. Ale obecně platí, že chceme dále zvyšovat tu kvalitu. V létě nastoupí flotila dvanácti nových elektrobusů a chceme opravdu, aby ta doprava, i když ji dotujeme a rádi ji zachováme pro občany města za tu jednu korunu, tak aby měla opravdu úroveň 21. století."

Projekt se připravoval dva roky a nebylo ho zatím technicky možné instalovat na všechny zastávky.

Jakub Vyvial, ředitel divize osobní dopravy Transdev Slezsko: "Naše myšlenka před dvěma lety byla taková, že bychom se napojili klasicky na nějakou infrastrukturu, která je v podzemí. Nicméně inženýrské sítě, které jsou v centru města, tak to město je tak zahlceno sítěmi, že ochranné pásmo nám nedovolí se napojit, kde bychom potřebovali. Kdyby infrastruktura dovolila, určitě bychom těch zastávek udělali do budoucna více. Pokud bude docházet třeba k nějakým rekonstrukcím ulic a podobně, tak se budeme snažit spolupracovat s městem na tom, abychom právě mohli modernizovat i jiné zastávky o tyto technologie."

Pořízení panelů, stavební práce a jejich instalace vyšla ve Frýdku-Místku na 7,5 milionu korun. 85 procent nákladů ale pokryla evropská dotace. Dále dopravce získal také dotace na 17 malých a 9 velkých panelů v Havířově. A 7 malých panelů je také v Orlové.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000042758/dulezite-zastavky-mhd-ve-frydkumistku-dostavaji-nove-digitalni-informacni-panely