Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Rekonstrukci Knížecího domu v Jablunkově bedlivě sledují památkáři

Jablunkov |

Ze zajímavého objevu se radují památkáři z Muzea Těšínska. Při rekonstrukci historického Knížecího domu v Jablunkově byla objevena stará udírna. Odhaduje se, že byla využívána v 17. nebo 18. století.

Když se dělníci pustili v centru Jablunkova do rekonstrukce jednoho z nejstarších a nejvýznamnějších objektů, probourali se do prostoru, o kterém neměl nikdo tušení. Díra ve zdi odhalila zakouřený prostor připomínající komín. Archeologové následně potvrdili k čemu prostor sloužil.

Martina Uhlářová, archeoložka Muzea Těšínska: “Při bouracích pracích zde byla nalezena udírna pravděpodobně ze 17. nebo 18. století. Ale ještě si musíme počkat na výsledky dalších analýz.”
Zbyšek Ondřeka, ředitel Muzea Těšínska: “Ten objekt je, jak jsem říkal, ze stavebního hlediska poměrně vzácný. Jsou zde dochovány křížové klenby, jsou zde dochovany emporia a další stavební prvky, které se dneska běžně již nepoužívají. A nedávno se podařilo najít zařízení pro uzení masa a uzenin. Archeologové jásají. My jsme také nadšení. Samozřejmě musíme trošku přizpůsobit harmonogram prací a plány, nicméně ty zásahy nebudou nijak velké. Podstatné je, že se pod dohledem památkářů snažíme ten objekt uvést zhruba do podoby, kterou měl v minulosti. Samozřejmě, že při tak vzácné stavbě se musíme chovat velice ohleduplně. K tomu, co možná ještě najdeme. Takže nás čekají opravy fasády, čekají nás opravy interiéru, no a uvnitř budou pak expozice muzejní, které to všechno pěkně uzavřou do historického kontextu.”

Historicky cenná budova Knížecího domu bude opravena nákladem zhruba 50 milionů korun.

Zbyšek Ondřeka, ředitel Muzea Těšínska: “Investorem tohoto projektu, tak to nazvěme, protože to není jenom stavba, ale i vybavení expozic a interiéru, je Moravskoslezský kraj. Celkové náklady se vyšplhaly zhruba na 50 či 51 milionů korun s tím, že většinu těch nákladů pokryjí evropská dotace. Takže myslím si, že město Jablunkov se má na co těšit a že si jablunkovjané něco tak pěkného, jako je hezké muzeum v centru města, ale i celé okolí, zaslouží. Jablunkov bylo město, které patřilo přímo Těšínským knížatům, takže i proto Knížecí dům. No a my jsme se s městem a s naším zřizovatelem Moravskoslezským krajem rozhodli, že ten dům zachráníme a že v něm zřídíme takzvané Muzeum trojmezí. Trojmezí proto, že nedaleko odsud od roku 1920 se nachází místo, v němž se schází hranice České republiky, Československé tehdy republiky a Polska a po vzniku České a Slovenské republiky vlastně je to trojmezí. A to trojmezí je zajímavé tím, že to není jen to místo, kde se státní hranice stýkají. Samozřejmě je to velká turistická atraktivita, ale je to celé okolí, by se tak dalo nazvat, protože to je prostor, ve kterém se v minulosti setkávaly české, polské, slovenské ale také třeba německé nebo židovské jazykové a kulturní vlivy. To osídlení bylo zčásti i valašské, protože se stalo prostorem, ve kterém se usídlovali Valaši v minulosti. No a myslím si, že je to takové krásné místo na prezentaci třeba, jakým způsobem se vzájemně ovlivňoval český a polský jazyk tady v tomto prostoru. Kde jinde, než Jablunkově, by to asi mělo být.

Nynější nečekaný objev dřívější udírny částečně ovlivní průběh rekonstrukce. Památkáři přitom nevylučují, že objeví ještě další zajímavé nálezy.

Zbyšek Ondřeka, ředitel Muzea Těšínska: “To muzeum by mělo být zaměřeno především na dva fenomény. Jednak na vzájemné ovlivňování setkávání a obohacování kultur a jazyků. Jak jsem řekl, české, polské ale také slovenské a druhá věc je, že ti lidé, když tady osídlovali okolí Jablunkova, nacházeli zde prostor, ve kterém si mohli stavět domy, klučili lesy a podobně, tak poznamenávali krajinu a krajina naopak zase poznamenávala ty lidi. A to trvalo několik staletí a vytvořila se taková specifická goralská kultura, kterou nikde jinde v České republice asi nenajdeme. A ta krajina sama o sobě stojí za připomenutí. Máme tady nedaleko přírodní rezervaci Mionší, jeden z nejstarších dochovaných jedlo-bukových pralesů na území České republiky, takže my jsme chtěli v tom muzeu soustředit vlastně základní dvě věci, a to je to goralské osídlení zdejšího kraje a přírodu, která vlastně formuje to osídlení až do dnešních dnů.

Knížecí dům, který dříve sloužil například jako soud, věznice nebo úřední budova, bude už na jaře roku 2022 Muzeem Trojmezí s interaktivními expozicemi o historii goralské oblasti.

Zbyšek Ondřeka, ředitel Muzea Těšínska: “Muzeum trojmezí jsme vymysleli jako doplněk k nedávno otevřené hlavní muzejní expozici, která je v Českém Těšíně. Ta muzejní expozice v Těšíně se soustřeďuje na příběh Těšínského Slezska. Tak je nazvaná, takže je především historická a hovoří o tom, jak se měnily státní hranice, jaké bylo osídlení celého Těšínska, nejenom tady toho trojmezí. No a každý, kdo navštíví tu expozici, tak se by se měl vypravit z toho Českého Těšína sem do Jablunkova, protože tady se chceme soustředit právě na etnografii, na tu goralskou kulturu, na setkávání českého a polského jazyka. V tom Českém Těšíně je to spíše historicko-politické a kulturní spektrum, které tam prezentujeme. No a nejstarší historie, a to je ten třetí diamant, tak to je Archeopark v Chotěbuzi s nejstaršími dějinami a archeologickou expozici. Takže vytváří to jeden celek, který do budoucna by měl návštěvníka motivovat k tomu, aby na tom Těšínsku, nebo Českotěšínsku a Jablunkovsku strávil celý den. Začne archeologií, potom se přemístí do Českého Těšína, může se vypravit do polského Těšína na Piastovskou věž a nakonec tady do podhorské části Těšínska, kde může ten pobyt a návštěvu muzea spojit i s turistickými atraktivitami, s návštěvou Beskyd a podobně.
Nahlásit chybu


K tématu

Muzeum trojmezí v Jablunkově oslavilo své první výročí s vojáky ze šancí a kněžnou Lukrécií

22. července 2023 10:49 | Jablunkov | Libor Běčák

V centru Jablunkova si lidé mohli v pátek odpoledne připomenout, jak se ve starobylém městě žilo za doby 30leté války. Akci pořádalo Muzeum Těšínska, které tím oslavilo 1. výročí otevření Muzea trojmezí, tedy území tří zemí.

Na jarmarku v Muzeu Těšínska si lidé připomněli dobové vánoční tradice

10. prosince 2023 13:40 | Český Těšín | Libor Běčák

V historické budově Muzea Těšínska v centru Českého Těšína se konal tradiční vánoční jarmark. Lidé se vedle prohlídky jednotlivých expozic mohli zapojit do vánočního programu.

Vánoční jarmark v historické budově Muzea Těšínska

18. prosince 2023 13:27 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V historické budově Muzea Těšínska v centru Českého Těšína se konal tradiční vánoční jarmark. Lidé se vedle prohlídky jednotlivých expozic mohli zapojit do vánočního programu.


V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Včera 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Novojičínští senioři vyslechli, jak se na sítích šíří informace. Teď jsou na řadě řetězové e-maily

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.


Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka

Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídka stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.

Policistům hlídkujícím u šampionátu se podařilo rychle najít děti ztracené v davu

Včera 14:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Relativně běžná služba policistů zapojených do bezpečnostního opatření v souvislosti s hokejovým šampionátem v Ostravě se ve čtvrtek kolem 19. hodiny změnila v urgentní pátrání po dvou malých dětech.

Mostek v Loučce musí zbourat, na řadě jsou demolice nebo opravy dalších

Lávka u ulice Za Potokem v Loučce, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

16. května 2024 12:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

TIC Frýdek-Místek připravilo nové cesty k poznání historie textilního průmyslu

Turistické informační centrum Frýdek-Místek otevírá další nové cesty k poznání historie textilního průmyslu. Opět probíhají oblíbené jízdy historickým autobusem s návštěvou bývalých textilních areálů. Připravena je také nová trasa, která propojí historické památky s moderními prvky.

Protidrogový vlak si ve Frýdku-Místku prohlédlo na 900 návštěvníků

Ve Frýdku-Místku se opět zastavil protidrogový vlak Revolution train. Ten interaktivní a unikátní formou představuje dětem i dospělým problematiku drogově závislých. Cílem projektu je ukázat, co se s člověkem stane, pokud propadne drogám.

Školní jarmark učil děti finanční gramotnosti, předvedly se i na “Kumštplace”

15. května 2024 11:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Pestrý sortiment výrobků nabídl jarmark, který se konal v Základní škole Čeladná, a to ve spolupráci s klubem rodičů této školy.

Muzeum trojmezí v Jablunkově připravilo program ke Dni matek

14. května 2024 9:52 | Jablunkov | Libor Běčák | Kulturní okénko

Návštěvníci Muzea trojmezí v Jablunkově se mohli zapojit do aktivit, které byly připraveny ke Dni matek. Zatímco maminky si mohly dát kávu a v klidu si projít expozice, děti jim vyrobily drobné dárky.

Sbírka Daruj F-M vybrala na dráhu pro horská kola přes 217 tisíc korun

Parta nadšenců se rozhodla vybudovat na Palkovických hůrkách speciální dráhu pro jízdu na horských kolech. Určena bude pro amatérské i profesionální sportovce všech kategorií. Přihlásili se do sbírkového programu Daruj F-M a lidé i město jim přispěli dohromady přes 217 tisíc korun.

Frýdek-Místek nabízí 2 miliony korun za provoz zubní pohotovosti

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Měsíce jednání s krajem a stomatology nepřineslo výsledek, proto se rozhodla radnice jednat na vlastní pěst. Stomatologům nabídne za víkendové a sváteční služby dva miliony korun na rok.

Rekonstrukci Knížecího domu v Jablunkově bedlivě sledují památkáři
Vydáno 3. prosince 2020 9:21, Jablunkov, Libor Běčák
Ze zajímavého objevu se radují památkáři z Muzea Těšínska. Při rekonstrukci historického Knížecího domu v Jablunkově byla objevena stará udírna. Odhaduje se, že byla využívána v 17. nebo 18. století.

Když se dělníci pustili v centru Jablunkova do rekonstrukce jednoho z nejstarších a nejvýznamnějších objektů, probourali se do prostoru, o kterém neměl nikdo tušení. Díra ve zdi odhalila zakouřený prostor připomínající komín. Archeologové následně potvrdili k čemu prostor sloužil.

Martina Uhlářová, archeoložka Muzea Těšínska: “Při bouracích pracích zde byla nalezena udírna pravděpodobně ze 17. nebo 18. století. Ale ještě si musíme počkat na výsledky dalších analýz.”
Zbyšek Ondřeka, ředitel Muzea Těšínska: “Ten objekt je, jak jsem říkal, ze stavebního hlediska poměrně vzácný. Jsou zde dochovány křížové klenby, jsou zde dochovany emporia a další stavební prvky, které se dneska běžně již nepoužívají. A nedávno se podařilo najít zařízení pro uzení masa a uzenin. Archeologové jásají. My jsme také nadšení. Samozřejmě musíme trošku přizpůsobit harmonogram prací a plány, nicméně ty zásahy nebudou nijak velké. Podstatné je, že se pod dohledem památkářů snažíme ten objekt uvést zhruba do podoby, kterou měl v minulosti. Samozřejmě, že při tak vzácné stavbě se musíme chovat velice ohleduplně. K tomu, co možná ještě najdeme. Takže nás čekají opravy fasády, čekají nás opravy interiéru, no a uvnitř budou pak expozice muzejní, které to všechno pěkně uzavřou do historického kontextu.”

Historicky cenná budova Knížecího domu bude opravena nákladem zhruba 50 milionů korun.

Zbyšek Ondřeka, ředitel Muzea Těšínska: “Investorem tohoto projektu, tak to nazvěme, protože to není jenom stavba, ale i vybavení expozic a interiéru, je Moravskoslezský kraj. Celkové náklady se vyšplhaly zhruba na 50 či 51 milionů korun s tím, že většinu těch nákladů pokryjí evropská dotace. Takže myslím si, že město Jablunkov se má na co těšit a že si jablunkovjané něco tak pěkného, jako je hezké muzeum v centru města, ale i celé okolí, zaslouží. Jablunkov bylo město, které patřilo přímo Těšínským knížatům, takže i proto Knížecí dům. No a my jsme se s městem a s naším zřizovatelem Moravskoslezským krajem rozhodli, že ten dům zachráníme a že v něm zřídíme takzvané Muzeum trojmezí. Trojmezí proto, že nedaleko odsud od roku 1920 se nachází místo, v němž se schází hranice České republiky, Československé tehdy republiky a Polska a po vzniku České a Slovenské republiky vlastně je to trojmezí. A to trojmezí je zajímavé tím, že to není jen to místo, kde se státní hranice stýkají. Samozřejmě je to velká turistická atraktivita, ale je to celé okolí, by se tak dalo nazvat, protože to je prostor, ve kterém se v minulosti setkávaly české, polské, slovenské ale také třeba německé nebo židovské jazykové a kulturní vlivy. To osídlení bylo zčásti i valašské, protože se stalo prostorem, ve kterém se usídlovali Valaši v minulosti. No a myslím si, že je to takové krásné místo na prezentaci třeba, jakým způsobem se vzájemně ovlivňoval český a polský jazyk tady v tomto prostoru. Kde jinde, než Jablunkově, by to asi mělo být.

Nynější nečekaný objev dřívější udírny částečně ovlivní průběh rekonstrukce. Památkáři přitom nevylučují, že objeví ještě další zajímavé nálezy.

Zbyšek Ondřeka, ředitel Muzea Těšínska: “To muzeum by mělo být zaměřeno především na dva fenomény. Jednak na vzájemné ovlivňování setkávání a obohacování kultur a jazyků. Jak jsem řekl, české, polské ale také slovenské a druhá věc je, že ti lidé, když tady osídlovali okolí Jablunkova, nacházeli zde prostor, ve kterém si mohli stavět domy, klučili lesy a podobně, tak poznamenávali krajinu a krajina naopak zase poznamenávala ty lidi. A to trvalo několik staletí a vytvořila se taková specifická goralská kultura, kterou nikde jinde v České republice asi nenajdeme. A ta krajina sama o sobě stojí za připomenutí. Máme tady nedaleko přírodní rezervaci Mionší, jeden z nejstarších dochovaných jedlo-bukových pralesů na území České republiky, takže my jsme chtěli v tom muzeu soustředit vlastně základní dvě věci, a to je to goralské osídlení zdejšího kraje a přírodu, která vlastně formuje to osídlení až do dnešních dnů.

Knížecí dům, který dříve sloužil například jako soud, věznice nebo úřední budova, bude už na jaře roku 2022 Muzeem Trojmezí s interaktivními expozicemi o historii goralské oblasti.

Zbyšek Ondřeka, ředitel Muzea Těšínska: “Muzeum trojmezí jsme vymysleli jako doplněk k nedávno otevřené hlavní muzejní expozici, která je v Českém Těšíně. Ta muzejní expozice v Těšíně se soustřeďuje na příběh Těšínského Slezska. Tak je nazvaná, takže je především historická a hovoří o tom, jak se měnily státní hranice, jaké bylo osídlení celého Těšínska, nejenom tady toho trojmezí. No a každý, kdo navštíví tu expozici, tak se by se měl vypravit z toho Českého Těšína sem do Jablunkova, protože tady se chceme soustředit právě na etnografii, na tu goralskou kulturu, na setkávání českého a polského jazyka. V tom Českém Těšíně je to spíše historicko-politické a kulturní spektrum, které tam prezentujeme. No a nejstarší historie, a to je ten třetí diamant, tak to je Archeopark v Chotěbuzi s nejstaršími dějinami a archeologickou expozici. Takže vytváří to jeden celek, který do budoucna by měl návštěvníka motivovat k tomu, aby na tom Těšínsku, nebo Českotěšínsku a Jablunkovsku strávil celý den. Začne archeologií, potom se přemístí do Českého Těšína, může se vypravit do polského Těšína na Piastovskou věž a nakonec tady do podhorské části Těšínska, kde může ten pobyt a návštěvu muzea spojit i s turistickými atraktivitami, s návštěvou Beskyd a podobně.
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/jablunkov/11000023077/rekonstrukci-knizeciho-domu-v-jablunkove-bedlive-sleduji-pamatkari