Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zastupitelé v Havířově udělali strategická rozhodnutí, město bude vlastnit životické sady a opět pozemky ZŠ Mánesova

Havířov |

Zastupitelé Havířova měli na zasedání ke schválení mnoho důležitých bodů. Ať už rozpočet na rok 2024, odkup životických sadů a jednalo se také o pozemcích bývalé ZŠ Mánesova, které opět budou patřit městu.

Havířov má schválený rozpočet. Město počítá s příjmy ve výši 1,9 miliardy korun a s výdaji 2,5 miliardy. Rozdíl pokryje zapojení účelových fondů a také čerpání schváleného úvěru. Na investice bylo vyčleněno 670 milionů korun. Opozice z hnutí Havířov sobě například kritizovala, že město investuje do středu města a ne v okrajových částech a také nevěří, že se podaří proinvestovat plánovaná suma peněz.

Martin Cyž (Havířov Sobě), zastupitel: “Nesoulad vidím hlavně v tom, že my jako Havířov sobě vidíme, že rozpočet stále není proinvestiční. Město si bere 200milionový úvěr na to, aby dokrylo některé financování v rámci kapitálového rozpočtu, to je jedna věc. Druhá věc je ta, že letos se jim ani nepodařilo naplnit rozpočet roku 2023, o tom jsem také hovořil, kdy bylo naplněno asi 280 milionů korun ze 400 milionů připravených peněz. My víme, že na jedné straně se tady deklarují velká čísla a rozpočet vypadá relativně slušně i po příjmové stránce a na druhé straně nejsme schopni ani vystavět rozpočet a nemáme důvěru, že se to podaří i letos.”

Vedení radnice s názory opozice nesouhlasí.

Ondřej Baránek (ANO), náměstek primátora: “Rozpočet je finanční plán. Stejně jako v každém plánu některé investice jdou, některé nejdou, ať už z jakýchkoliv důvodů. Nicméně, my se snažíme plnit, aby tento rozpočet byl splněný a vyčerpaný. To, že to není proinvestiční rozpočet, jak slyšíme hlasy opozice, já vyvracím touto jednoduchou tabulkou, kde je vidět, že oproti roku 2016, kde jsme investovali 213 milionů korun, kdežto letos 673 milionů korun. Takže tyto fámy vyvracíme. My investujeme třikrát více do infrastruktury tohoto města, než bylo zvykem a jsme rádi, že toto můžeme dělat, protože to je to, co jsme si předsevzali. 250 milionů korun půjde do oprav bytů, 150 milionů na sanace domů, které potřebují opravit, protože v minulosti jsme dostali velký balík domů, ve kterých nebyly investice provedeny a my se postupně snažíme toto napravit.”

Kritika opozice zazněla také na to, proč chce město navýšit rozpočet na Havířovské slavnosti o osm milionů korun.

Jana Feberová (SOCDEM), náměstkyně primátora: “Ta částka na Havířovské slavnosti je pořád stejná 12 milionů a teď k tomu přibylo 8 a všechny tyto prostředky jsou vázané. Vázané platby znamenají, že pokud se nevyčerpají, tak jdou zpět do rozpočtu města. A těch 8 milionů je tam z důvodu, že kdyby se náhodou podařilo sehnat kapelu, která by měla tak zvučné jméno, že bychom ji byli ochotni zaplatit. Ale zatím je to vše ve hvězdách a zatím platí a my počítáme s tou částkou 12 milionů korun. A pokud vyjde počasí tak, jak byly letošní Havířovské slavnosti, tak v rámci vstupného se ta částka celkem vrátí. Neříkám, že úplně, ale vrátí se hodně peněz do rozpočtu města a myslím, že to nebude taková horentní suma, kterou město za Havířovské slavnosti vynaloží. Lidé se pobaví a o to nám jde.”

Dalším důležitým bodem byla problematika kolem pozemků bývalé ZŠ Mánesova. V roce 2021 město uzavřelo smlouvu s hokejovým klubem z Českého Těšína, který se zavázal objekt zdemolovat a na pozemcích postavit víceúčelovou halu s ledovou plochou. Společnost ale nezískala na realizaci dotaci a požádala město o odstoupení od kupní smlouvy a dohodu o narovnání.

Libor Gavlas (Havířov Sobě), zastupitel: "My vůbec nezpochybňujeme záměr pana Malíře a společnosti Wolves, protože s tím záměrem bychom i souhlasili. Nicméně nesouhlasíme s celým průběhem, jak se to celé odehrálo a jak už jsem tady na zastupitelstvu zmiňoval, vše zase vypadá netransparentně, protože město si nechalo vypracovat posudek na demolici, ten posudek zní na 68 milionů, dohodli se na částce 40 milionů. Pan Malíř tady vystoupil a řekl, že ty náklady byly mnohem vyšší. Tak v podstatě my transparentně nevíme, kolik skutečně ty náklady na demolici byly.”
Petr Malíř, jednatel HC Wolves Český Těšín: “Ze začátku jsem byl zklamaný, že ten záměr nemůžeme realizovat, to pominulo. Pak následovala radost, že město přistoupilo férově na jednání s námi, že nás v tom nenechalo a teď jsem zase trochu zklamaný z toho, co jsem tady slyšel za argumenty, protože ten záměr je dobrý. Ledová plocha je potřeba, o tom snad ví všichni ve městě, hokej je tady velmi populární. Takže jsem překvapený, že by někdo chtěl nechat partnera v tom tak vykoupat, když tady do budoucna budeme chtít budovat cokoliv jiného, když bude jakákoliv příležitost. Teď jsou rozporuplné nahoru dolů ty pocity.”

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: "Pozemky po tomto usnesení budou zpět města, to je si myslím dobrá zpráva. To ukazuje, že na začátku byla odvedena dobrá práce a ty smlouvy byly nastaveny dobře. Já si osobně myslím, že je důležité se soukromými investory jednat, chovat se k nim korektně, protože investor, který přijde a chce investovat ze svých nějakých 80 milionů do projektu, který má celkově stát 150 milionů, tak je to pro to město přínos. A ten soukromý investor až do posledního okamžiku, kdy požádal o odstoupení od té smlouvy, splnil všechny podmínky, které pro něho z té smlouvy vyplývaly. To je důležitý faktor, takže se choval po celou dobu korektně a já jsem přesvědčen o tom, že zastupitelstvo mu to vrátilo tím, že se chovalo také korektně. A navíc jsme přesvědčen, že ta dohoda je pro město výhodná.”

Co město plánuje s těmi pozemky?

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Momentálně jsou ty pozemky bez té zátěže, proběhla tam demolice. Ty pozemky jsou zhruba trojnásobně zhodnocené a je třeba také uvést, že zrušením toho původního usnesení, město nabylo ty pozemky do vlastnictví za původních podmínek. Takže pro město je to i v tomto směru výhodné. My momentálně tam nemáme v plánu stavět nějakou konkrétní stavbu, ale jsou to pozemky v centru města, jsou to velmi lukrativní pozemky a jsme přesvědčení o tom, že do budoucna pro ty pozemky využití najdeme. Momentálně se bavíme o tom, že bychom tam rozšířili v té části u ulice Mánesova parkovací kapacity.”

Nicméně, co se nemění, je to, že Havířov potřebuje druhou ledovou plochu. Co s tím?

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Momentálně řešíme projekt na řekněme modernizaci stávajícího zimního stadionu, protože se chystáme opravit, rekonstruovat střechu a řešíme potencionálně, že by se nová ledová plocha mohla objevit v této lokalitě, ale jednání jsou zatím na začátku a je třeba si uvědomit, že pokud nebudou ze strany státu vypsány patřičně dotační tituly, tak bychom to nebyli schopni realizovat bez vícezdrojového financování.”

Zastupitelé také schválili, že Havířov se stane novým vlastníkem životických sadů.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “My jsme především koupili pozemky životických sadů. My jsme koupili především pozemky v této rozvojové lokalitě. Jak všichni ví, Havířov rozvojové lokality nemá a nevlastní a z tohoto titulu je to pro nás strategická záležitost a my budeme v následujících letech velmi pozorně sledovat, jakým způsobem se budou vyvíjet projekty na to navazující, jako je přeložka I/11. Ale tam jsou ještě další pozemky, které má právě ta firma v pronájmu od pozemkového fondu a když se budeme o ty pozemky starat, tak je velká šance, že bychom se k těm pozemkům mohli do budoucna dostat. Takže pro město do budoucna velmi strategická záležitost. Není to tak, že zítra tam nebude ani stromek. Ta lokalita si vyžaduje nějaký řekněme přístup s respektem k tomu, co tam je, na co jsou lidé zvyklí. Takže my to budeme do budoucna řešit, ale dá se předpokládat, že v následujících pár měsících a na jaře se ta situace zásadně změní. My jsme teď schopní se o ty majetky starat a město je velmi dobrý hospodář, takže v tomto směru bych neměl žádné obavy.”
Nahlásit chybu


K tématu

Havířov má schválený rozpočet a bude novým vlastníkem životických sadů

29. prosince 2023 8:11 | Havířov | Bára Kelnerová

Havířov vyčlenil z rozpočtu na příští rok přes 670 milionů korun na investice. Zastupitelé rovněž schválili, že se město stane novým vlastníkem životických sadů.

AZ Havířov bojuje ve finále o postup do 1. ligy, fanoušci jsou nadšení

19. dubna 2024 12:01 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Klubu i fanouškům se splnil sen. AZ bojuje ve finále o postup do první ligy. Stav po druhém zápase je 1:1. Tým nyní čekají dva zápasy v Chomutově.

V Havířově se konalo zasedání zastupitelstva, řešila se energetika, investice i bezpečnost ve městě

12. března 2024 19:04 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Jak to bude v Havířově s dodávkami tepla po roce 2025? Nebo, proč nabrala výstavba dětského hřiště v ulici Jurije Gagarina zpoždění? To jsou jen některá témata, která se řešila na zasedání zastupitelstva.


Startují stavební akce, začala oprava domu na Hřbitovní a chodníku v Bludovicích

Začíná stavební sezona, město v dubnu zahájilo několik investičních akcí. Mezi nimi je například revitalizace bytového domu nebo oprava poslední části chodníku v Bludovicích.

Sběrné dvory v Opavě jsou v neustálé permanenci. Nový, moderní sběrný dvůr se staví v Kylešovicích

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě provázejí komplikace, v ulici současně probíhá oprava domů

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě v Havířově musí Technické služby dělat na etapy, jelikož podél chodníku probíhá revitalizace domů soukromého vlastníka.

Sdílko Poruba už klepe na dveře. Probíhat bude od 14. května v prostoru u Floridy

Poruba bude po dvouleté pauze opět patřit oblíbenému Sdílku. Probíhat bude od 14. května tentokrát na Hlavní třídě v prostoru u Floridy, který čeká celková revitalizace.

Odpadů bylo více a lidé méně třídili, Studénka zaplatila téměř jedenáct a půl milionu

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

V DK Poklad se rozdávaly Ceny Jantar. Umělci si za mimořádné výkony odnesli 15 skleněných sošek

V kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě se slavnostně předávaly moravskoslezské umělecké Ceny Jantar za rok 2023. Na sedmém ročníku bylo ve všech kategoriích rozdáno celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos.

Stovky vozidel a tisíce návštěvníků zahájily pod Slezskoostravským hradem veteránskou sezónu

Téměř čtyři stovky historických vozidel mohli návštěvníci vidět na prvního máje před slezskoostravským hradem. Už po desáté tu byla zahájena veteránská sezóna a do Slezské Ostravy se tak sjeli majitelé veteránů ze širokého okolí.

Na letním koupališti Jindřich už stojí nová skokanská věž a začíná stavba tobogánů

Na letním koupališti už stojí nová desetimetrová skokanská věž a do areálu byla přivezena i konstrukce na tobogány. Práce probíhají i na výstavbě volnočasového areálu v ulici Jurije Gagarina. Radnice věří, že firmy práce dokončí včas.

Moravskoslezský kraj pokračuje v opravě silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou

Včera 16:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pondělí 13. května začne další oprava části silnice na Praděd. Pracovat se bude na 740 metrech vozovky, které využívají hlavně turisté. Původní silnice mezi parkovištěm Hvězda a Ovčárnou už dosluhuje. Je potřeba zajistit stabilitu dalšího úseku a pracovat se bude i na odvodnění.

Muž si lehl si do kolejiště u Nového Jičína. Policisté ho stáhli 10 metrů před vlakem

Dnes 12:12 | Nový Jičín | Jiří Cileček

Pohotová reakce dvou policistů a nasazení vlastních životů zachránilo 36letého muže před smrtí. V Šenově u Nového Jičína viděli policisté muže, který si lehl do kolejiště před přijíždějící vlak. Bleskově přiběhli a muže doslova strhli z kolejí těsně před vlakem a zachránili mu tím život.

Na Lodičkách v Karviné se konal netradiční triatlon. Jednou z discipín bylo veslování

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon, jednou z jeho disciplín bylo veslování. O zábavu tak bylo postaráno.

Tradiční pouti v Horní Suché přálo letos i počasí

Vždy první neděli v květnu pořádá Horní Suchá tradiční pouť, které v letošním roce konečně přálo i počasí. V areálu před úřadem nechyběly stánky s pochutinami, různými pouťovými atrakcemi a samozřejmě zejména děti si mohly užít oblíbené kolotoče.

MŠ ČSA si připravila ke Dni matek představení Mravenečci

Den matek oslavila Mateřská škola ČSA vystoupením dětí na skladbu Mravenci, která vznikla pro všesokolský sled. Školka je totiž zapojena do projektu Se Sokolem do života.

Těrlická komunitní zahrada Cílovka oslavila první rok

Celý rok má za sebou komunitní projekt zahrada Cílovka. Oslavy proběhly formou společné brigády a následné zahradní párty.

Město Orlová modernizuje veřejná osvětlení

Město Orlová se rozhodlo k vývojovému kroku směrem k modernizaci svého veřejného osvětlení s cílem nejen zlepšit životní prostředí, ale také efektivně využívat energetické zdroje.

PZKO Karviná-Ráj přestaví své zázemí, dotace získalo vedení spolku i z Polska

PZKO Karviná-Ráj se brzy pustí do přestavby svého zázemí. Budova, ve které mají své zázemí a pořádají tady akce pro veřejnost, již nevyhovuje důstojným podmínkám. Na rekonstrukci sehnali členové PZKO i finance z Polska.

Zastupitelé v Havířově udělali strategická rozhodnutí, město bude vlastnit životické sady a opět pozemky ZŠ Mánesova
Vydáno 19. prosince 2023 13:40, Havířov, Bára Kelnerová
Zastupitelé Havířova měli na zasedání ke schválení mnoho důležitých bodů. Ať už rozpočet na rok 2024, odkup životických sadů a jednalo se také o pozemcích bývalé ZŠ Mánesova, které opět budou patřit městu.

Havířov má schválený rozpočet. Město počítá s příjmy ve výši 1,9 miliardy korun a s výdaji 2,5 miliardy. Rozdíl pokryje zapojení účelových fondů a také čerpání schváleného úvěru. Na investice bylo vyčleněno 670 milionů korun. Opozice z hnutí Havířov sobě například kritizovala, že město investuje do středu města a ne v okrajových částech a také nevěří, že se podaří proinvestovat plánovaná suma peněz.

Martin Cyž (Havířov Sobě), zastupitel: “Nesoulad vidím hlavně v tom, že my jako Havířov sobě vidíme, že rozpočet stále není proinvestiční. Město si bere 200milionový úvěr na to, aby dokrylo některé financování v rámci kapitálového rozpočtu, to je jedna věc. Druhá věc je ta, že letos se jim ani nepodařilo naplnit rozpočet roku 2023, o tom jsem také hovořil, kdy bylo naplněno asi 280 milionů korun ze 400 milionů připravených peněz. My víme, že na jedné straně se tady deklarují velká čísla a rozpočet vypadá relativně slušně i po příjmové stránce a na druhé straně nejsme schopni ani vystavět rozpočet a nemáme důvěru, že se to podaří i letos.”

Vedení radnice s názory opozice nesouhlasí.

Ondřej Baránek (ANO), náměstek primátora: “Rozpočet je finanční plán. Stejně jako v každém plánu některé investice jdou, některé nejdou, ať už z jakýchkoliv důvodů. Nicméně, my se snažíme plnit, aby tento rozpočet byl splněný a vyčerpaný. To, že to není proinvestiční rozpočet, jak slyšíme hlasy opozice, já vyvracím touto jednoduchou tabulkou, kde je vidět, že oproti roku 2016, kde jsme investovali 213 milionů korun, kdežto letos 673 milionů korun. Takže tyto fámy vyvracíme. My investujeme třikrát více do infrastruktury tohoto města, než bylo zvykem a jsme rádi, že toto můžeme dělat, protože to je to, co jsme si předsevzali. 250 milionů korun půjde do oprav bytů, 150 milionů na sanace domů, které potřebují opravit, protože v minulosti jsme dostali velký balík domů, ve kterých nebyly investice provedeny a my se postupně snažíme toto napravit.”

Kritika opozice zazněla také na to, proč chce město navýšit rozpočet na Havířovské slavnosti o osm milionů korun.

Jana Feberová (SOCDEM), náměstkyně primátora: “Ta částka na Havířovské slavnosti je pořád stejná 12 milionů a teď k tomu přibylo 8 a všechny tyto prostředky jsou vázané. Vázané platby znamenají, že pokud se nevyčerpají, tak jdou zpět do rozpočtu města. A těch 8 milionů je tam z důvodu, že kdyby se náhodou podařilo sehnat kapelu, která by měla tak zvučné jméno, že bychom ji byli ochotni zaplatit. Ale zatím je to vše ve hvězdách a zatím platí a my počítáme s tou částkou 12 milionů korun. A pokud vyjde počasí tak, jak byly letošní Havířovské slavnosti, tak v rámci vstupného se ta částka celkem vrátí. Neříkám, že úplně, ale vrátí se hodně peněz do rozpočtu města a myslím, že to nebude taková horentní suma, kterou město za Havířovské slavnosti vynaloží. Lidé se pobaví a o to nám jde.”

Dalším důležitým bodem byla problematika kolem pozemků bývalé ZŠ Mánesova. V roce 2021 město uzavřelo smlouvu s hokejovým klubem z Českého Těšína, který se zavázal objekt zdemolovat a na pozemcích postavit víceúčelovou halu s ledovou plochou. Společnost ale nezískala na realizaci dotaci a požádala město o odstoupení od kupní smlouvy a dohodu o narovnání.

Libor Gavlas (Havířov Sobě), zastupitel: "My vůbec nezpochybňujeme záměr pana Malíře a společnosti Wolves, protože s tím záměrem bychom i souhlasili. Nicméně nesouhlasíme s celým průběhem, jak se to celé odehrálo a jak už jsem tady na zastupitelstvu zmiňoval, vše zase vypadá netransparentně, protože město si nechalo vypracovat posudek na demolici, ten posudek zní na 68 milionů, dohodli se na částce 40 milionů. Pan Malíř tady vystoupil a řekl, že ty náklady byly mnohem vyšší. Tak v podstatě my transparentně nevíme, kolik skutečně ty náklady na demolici byly.”
Petr Malíř, jednatel HC Wolves Český Těšín: “Ze začátku jsem byl zklamaný, že ten záměr nemůžeme realizovat, to pominulo. Pak následovala radost, že město přistoupilo férově na jednání s námi, že nás v tom nenechalo a teď jsem zase trochu zklamaný z toho, co jsem tady slyšel za argumenty, protože ten záměr je dobrý. Ledová plocha je potřeba, o tom snad ví všichni ve městě, hokej je tady velmi populární. Takže jsem překvapený, že by někdo chtěl nechat partnera v tom tak vykoupat, když tady do budoucna budeme chtít budovat cokoliv jiného, když bude jakákoliv příležitost. Teď jsou rozporuplné nahoru dolů ty pocity.”

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: "Pozemky po tomto usnesení budou zpět města, to je si myslím dobrá zpráva. To ukazuje, že na začátku byla odvedena dobrá práce a ty smlouvy byly nastaveny dobře. Já si osobně myslím, že je důležité se soukromými investory jednat, chovat se k nim korektně, protože investor, který přijde a chce investovat ze svých nějakých 80 milionů do projektu, který má celkově stát 150 milionů, tak je to pro to město přínos. A ten soukromý investor až do posledního okamžiku, kdy požádal o odstoupení od té smlouvy, splnil všechny podmínky, které pro něho z té smlouvy vyplývaly. To je důležitý faktor, takže se choval po celou dobu korektně a já jsem přesvědčen o tom, že zastupitelstvo mu to vrátilo tím, že se chovalo také korektně. A navíc jsme přesvědčen, že ta dohoda je pro město výhodná.”

Co město plánuje s těmi pozemky?

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Momentálně jsou ty pozemky bez té zátěže, proběhla tam demolice. Ty pozemky jsou zhruba trojnásobně zhodnocené a je třeba také uvést, že zrušením toho původního usnesení, město nabylo ty pozemky do vlastnictví za původních podmínek. Takže pro město je to i v tomto směru výhodné. My momentálně tam nemáme v plánu stavět nějakou konkrétní stavbu, ale jsou to pozemky v centru města, jsou to velmi lukrativní pozemky a jsme přesvědčení o tom, že do budoucna pro ty pozemky využití najdeme. Momentálně se bavíme o tom, že bychom tam rozšířili v té části u ulice Mánesova parkovací kapacity.”

Nicméně, co se nemění, je to, že Havířov potřebuje druhou ledovou plochu. Co s tím?

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Momentálně řešíme projekt na řekněme modernizaci stávajícího zimního stadionu, protože se chystáme opravit, rekonstruovat střechu a řešíme potencionálně, že by se nová ledová plocha mohla objevit v této lokalitě, ale jednání jsou zatím na začátku a je třeba si uvědomit, že pokud nebudou ze strany státu vypsány patřičně dotační tituly, tak bychom to nebyli schopni realizovat bez vícezdrojového financování.”

Zastupitelé také schválili, že Havířov se stane novým vlastníkem životických sadů.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “My jsme především koupili pozemky životických sadů. My jsme koupili především pozemky v této rozvojové lokalitě. Jak všichni ví, Havířov rozvojové lokality nemá a nevlastní a z tohoto titulu je to pro nás strategická záležitost a my budeme v následujících letech velmi pozorně sledovat, jakým způsobem se budou vyvíjet projekty na to navazující, jako je přeložka I/11. Ale tam jsou ještě další pozemky, které má právě ta firma v pronájmu od pozemkového fondu a když se budeme o ty pozemky starat, tak je velká šance, že bychom se k těm pozemkům mohli do budoucna dostat. Takže pro město do budoucna velmi strategická záležitost. Není to tak, že zítra tam nebude ani stromek. Ta lokalita si vyžaduje nějaký řekněme přístup s respektem k tomu, co tam je, na co jsou lidé zvyklí. Takže my to budeme do budoucna řešit, ale dá se předpokládat, že v následujících pár měsících a na jaře se ta situace zásadně změní. My jsme teď schopní se o ty majetky starat a město je velmi dobrý hospodář, takže v tomto směru bych neměl žádné obavy.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/havirov/11000040677/zastupitele-v-havirove-udelali-strategicka-rozhodnuti-mesto-bude-vlastnit-zivoticke-sady-a-opet-pozemky-zs-manesova