Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Havířovské zastupitelstvo řešilo přes tři hodiny hokej

Havířov |

Jednadvacáté zasedání havířovského zastupitelstva mělo na programu jen 27 bodů. Díky poslednímu, situaci kolem hokeje, se ale protáhlo až do odpoledních hodin.

Původně se mělo jednat o odstoupení od sponzorské smlouvy pro seniorský hokej. Opoziční ODS však chtěla od vedení města vysvětlení, jak fungovala kontrola z města nad dotacemi. Za to, že nebyli dostatečně informováni o dění kolem hokeje, navrhovali také odvolání náměstka primátora, Bronislava Bujoka. Tento bod se jim ale do programu nepodařil zařadit. Opozice rovněž nechtěla, aby za těchto nevyjasněných okolností byla poskytnuta dotace pro mládežnický hokej. V tomto se opírali především o informace předsedy revizní komise.

Aleš Lukaštík, předseda revizní komise: „Tady je hned několik důvodů, proč naše komise nedoporučuje zastupitelstvu přidělit další dotace občanskému sdružení. Občanské sdružení nespolupracovalo s revizní komisí tak, jak by mělo, a jak se zavázalo ve smlouvě o spolupráci mezi městem, občanským sdružením a společností s.r.o. v zásadách o poskytování finančních prostředků směrem z města vůči sportovním subjektům. Nelze použít tyto prostředky na úhradu starých dluhů. V situaci kdy, o havířovské s.r.o. už se bavit nebudeme, ta je v likvidaci, ale v situaci, kdy občanské sdružení má dluhy a tvrdí nám, že peníze z města nebudou použity na úhradu dluhů, tak já si to nedokážu představit, jak by to chtěli udělat."

Na otázku, zda občanské sdružení muselo vědět o dluzích hokejové společnosti, odpověděl předseda revizní komise takto:

Aleš Lukaštík, předseda revizní komise: „Já bych se přikláněl k tomu, že nemluví pravdu, anebo vyloženě lžou. Jednatel Folta i revizorka nám do zápisu sdělili, že písemně informovali valnou hromadu občanského sdružení o tom, že již minimálně před dvěma roky, se mají poslat do konkurzu."

Současný prezident klubu sdělil, že pokud nedostane občanské sdružení od města dotaci, bude s mládežnickým hokejem konec. S revizní komisí prý komunikovali.

Ivo Peštuka, prezident HC Havířov Panthers: „Já, nad rámec svých možností, jsem panu Lukaštíkovi podklady veškeré dal, které chtěl."

Otázky byly zodpovězeny jen za občanské sdružení a i s těmi není komise spokojená. Vedení občanského sdružení se netají tím, že o dluzích vědělo. Vždy jim bylo ale řečeno, že jsou tam pohledávky, které jsou vymahatelné. A kdo tedy může za enormní dluhy?

Ivo Peštuka, prezident HC Havířov Panthers: „Musím říct, že za to bylo zodpovědné vedení havířovské hokejové společnosti, které nás špatně informovalo o tom, jaké problémy jsou."

Primátor ujistil, že všechny dotace, které město poskytlo na hokej jsou v pořádku a kontrolní orgány si vše pohlídaly. Zastupitelé se nakonec usnesli na tom, že zástupci všech politických klubů se sejdou 27. ledna k projednání dalšího postupu budoucnosti havířovského hokeje.

František Chobot, primátor města Havířov (ČSSD): „Já osobně budu pro to, aby mládežnický hokej dotaci dostal, ale je na rozhodnutí zastupitelů, zda padne návrh na pozastavení dotace, protože dnešním dnem je splatnost podle smlouvy, kterou máme uzavřenou."

Na zastupitelstvu se schvalovali i další dvě zásadní věci. Jednou z nich bylo vyhodnocení veřejného pořádku, nehodovosti i nápadu trestné činnosti za rok 2009.

Městská policie v loňském roce zažila několik změn. Nasadila do terénu mobilní služebnu a opět začala podle nových pravidel měřit rychlost.

Bohuslav Muras, ředitel MP Havířov: „Za čtyři měsíce jsme se zatím ještě ani jednou neopakovali v umístění mobilní služebny. Testujeme to na různých částech města. Vyhodnocujeme to především z hlediska řešených přestupků v dané oblasti, z hlediska veřejného pořádku a bezpečnosti. Až dokončíme kolečko, tak bychom umísťovali služebnu do míst, kde ta situace byla horší častěji."

Pokud nemusely být umísťovány tabule signalizující měřený úsek, byl počet přestupků rapidně vyšší. Tabule nejdou přehlédnout.

Bohuslav Muras, ředitel MP Havířov: „Já osobně si myslím, že je to nesmysl. Řidič by měl dodržovat rychlost všude, ne jen v označených úsecích."

Co se týče nehodovosti, byl v Havířově zaznamenán pokles. Důvodem je novela zákona, kdy se k nehodám nemusí vždy volat policie.

Daniel Sekanina, vedoucí DI PČR: „Nevyplývá z toho, že fakticky dopravních nehod rapidně ubývá, ale policie se dozvídá menší procento nehod. Zbytek jde přes pojišťovny. Co se týče úprav, které byly ve městě provedeny, dělené přechody pro chodce na ulici Národní třída, tam nebylo žádné zranění chodce za uplynulý rok, což je velmi krásný výsledek."

František Chobot, primátor města Havířov (ČSSD): „Chci poděkovat všem, kteří se podíleli na tom, že situace v Havířově, která byla konstatována ve zprávě, je dobrá."

Také Areál Dukla dostal od zastupitelů zelenou. Smlouva o spolupráci s RPG může být po mnoha měsících a jednáních podepsána.

Eduard Heczko, náměstek primátora (KSČM): „Toto rozhodnutí je určitě správné, protože získat finanční zdroje mimo rozpočet města pro přípravu území pro další využití je velice kladným a pozitivním bodem dnešního jednání zastupitelstva."

Nahlásit chybu


Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Dnes 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Dnes 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Dnes 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

Světlo a kořeny novojičínského rodáka na Staré poště

Stará pošta nabízí v květnu výstavu všestranného výtvarníka, novojičínského rodáka, Antonína Gavlase. Její název “Kořeny světla” odkazuje na jeho rodiště a na hlavní princip jeho tvorby.

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

17. května 2024 13:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Kovonský most v Karviné je stržen, nový se bude stavět do konce listopadu

Kovonský most je stržen. Demoliční práce budou probíhat přibližně do 20. května, hned na to začnou práce na novém mostě, který bude z technického hlediska stejný, jako ten původní.

Aktuálně z Karviné: Hromadné očkování psů se koná 21. května

V úterý 21. května se uskuteční hromadné očkování psů proti vzteklině.

V hale Slavii se konalo regionální kolo mažoretek

17. května 2024 11:50 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V hale Slavii se konalo regionální kolo mažoretek. Soutěž byla rozdělena na dvě kategorie. Pochodové defilé s dechovým orchestrem a pódiové disciplíny.

Žáci ze ZŠ K. Světlé vysadili na zahradě 22 jehličnanů

17. května 2024 11:43 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Každá třída ze Základní školy Karolíny Světlé si v zahradě zasadila svůj strom, o který se bude starat. V areálu vznikne také motýlí louka. Škola chce v dětech takto rozvíjet pozitivní vztah k přírodě.

Florbalisté z Horní Suché si z prestižního turnaje ve Švédsku dovezli zlato

17. května 2024 11:33 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Kalmarsund Floorball Cup ve Švédsku vyhrál tým z Horní Suché v kategorii B14. Ve velké konkurenci došly daleko i dívky. Ze skvělého výsledku mají radost hráči, trenéři, rodiče i obec.

V Karviné se konala náborová akce Policie ČR, studenti prošli fyzickými testy

16. května 2024 17:56 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Studenti pěti karvinských středních škol dostali příležitost vyzkoušet si fyzické testy, které jsou nutné pro přijetí k policii. Kdo je splnil, dostal rok platný certifikát. Pokud se tedy úspěšní studenti rozhodnou rozšířit řady policistů, nemusí fyzické testy dělat znovu.

Havířovské zastupitelstvo řešilo přes tři hodiny hokej
Vydáno 1. ledna 2008 0:00, Havířov, Bára Kelnerová
Jednadvacáté zasedání havířovského zastupitelstva mělo na programu jen 27 bodů. Díky poslednímu, situaci kolem hokeje, se ale protáhlo až do odpoledních hodin.

Původně se mělo jednat o odstoupení od sponzorské smlouvy pro seniorský hokej. Opoziční ODS však chtěla od vedení města vysvětlení, jak fungovala kontrola z města nad dotacemi. Za to, že nebyli dostatečně informováni o dění kolem hokeje, navrhovali také odvolání náměstka primátora, Bronislava Bujoka. Tento bod se jim ale do programu nepodařil zařadit. Opozice rovněž nechtěla, aby za těchto nevyjasněných okolností byla poskytnuta dotace pro mládežnický hokej. V tomto se opírali především o informace předsedy revizní komise.

Aleš Lukaštík, předseda revizní komise: „Tady je hned několik důvodů, proč naše komise nedoporučuje zastupitelstvu přidělit další dotace občanskému sdružení. Občanské sdružení nespolupracovalo s revizní komisí tak, jak by mělo, a jak se zavázalo ve smlouvě o spolupráci mezi městem, občanským sdružením a společností s.r.o. v zásadách o poskytování finančních prostředků směrem z města vůči sportovním subjektům. Nelze použít tyto prostředky na úhradu starých dluhů. V situaci kdy, o havířovské s.r.o. už se bavit nebudeme, ta je v likvidaci, ale v situaci, kdy občanské sdružení má dluhy a tvrdí nám, že peníze z města nebudou použity na úhradu dluhů, tak já si to nedokážu představit, jak by to chtěli udělat."

Na otázku, zda občanské sdružení muselo vědět o dluzích hokejové společnosti, odpověděl předseda revizní komise takto:

Aleš Lukaštík, předseda revizní komise: „Já bych se přikláněl k tomu, že nemluví pravdu, anebo vyloženě lžou. Jednatel Folta i revizorka nám do zápisu sdělili, že písemně informovali valnou hromadu občanského sdružení o tom, že již minimálně před dvěma roky, se mají poslat do konkurzu."

Současný prezident klubu sdělil, že pokud nedostane občanské sdružení od města dotaci, bude s mládežnickým hokejem konec. S revizní komisí prý komunikovali.

Ivo Peštuka, prezident HC Havířov Panthers: „Já, nad rámec svých možností, jsem panu Lukaštíkovi podklady veškeré dal, které chtěl."

Otázky byly zodpovězeny jen za občanské sdružení a i s těmi není komise spokojená. Vedení občanského sdružení se netají tím, že o dluzích vědělo. Vždy jim bylo ale řečeno, že jsou tam pohledávky, které jsou vymahatelné. A kdo tedy může za enormní dluhy?

Ivo Peštuka, prezident HC Havířov Panthers: „Musím říct, že za to bylo zodpovědné vedení havířovské hokejové společnosti, které nás špatně informovalo o tom, jaké problémy jsou."

Primátor ujistil, že všechny dotace, které město poskytlo na hokej jsou v pořádku a kontrolní orgány si vše pohlídaly. Zastupitelé se nakonec usnesli na tom, že zástupci všech politických klubů se sejdou 27. ledna k projednání dalšího postupu budoucnosti havířovského hokeje.

František Chobot, primátor města Havířov (ČSSD): „Já osobně budu pro to, aby mládežnický hokej dotaci dostal, ale je na rozhodnutí zastupitelů, zda padne návrh na pozastavení dotace, protože dnešním dnem je splatnost podle smlouvy, kterou máme uzavřenou."

Na zastupitelstvu se schvalovali i další dvě zásadní věci. Jednou z nich bylo vyhodnocení veřejného pořádku, nehodovosti i nápadu trestné činnosti za rok 2009.

Městská policie v loňském roce zažila několik změn. Nasadila do terénu mobilní služebnu a opět začala podle nových pravidel měřit rychlost.

Bohuslav Muras, ředitel MP Havířov: „Za čtyři měsíce jsme se zatím ještě ani jednou neopakovali v umístění mobilní služebny. Testujeme to na různých částech města. Vyhodnocujeme to především z hlediska řešených přestupků v dané oblasti, z hlediska veřejného pořádku a bezpečnosti. Až dokončíme kolečko, tak bychom umísťovali služebnu do míst, kde ta situace byla horší častěji."

Pokud nemusely být umísťovány tabule signalizující měřený úsek, byl počet přestupků rapidně vyšší. Tabule nejdou přehlédnout.

Bohuslav Muras, ředitel MP Havířov: „Já osobně si myslím, že je to nesmysl. Řidič by měl dodržovat rychlost všude, ne jen v označených úsecích."

Co se týče nehodovosti, byl v Havířově zaznamenán pokles. Důvodem je novela zákona, kdy se k nehodám nemusí vždy volat policie.

Daniel Sekanina, vedoucí DI PČR: „Nevyplývá z toho, že fakticky dopravních nehod rapidně ubývá, ale policie se dozvídá menší procento nehod. Zbytek jde přes pojišťovny. Co se týče úprav, které byly ve městě provedeny, dělené přechody pro chodce na ulici Národní třída, tam nebylo žádné zranění chodce za uplynulý rok, což je velmi krásný výsledek."

František Chobot, primátor města Havířov (ČSSD): „Chci poděkovat všem, kteří se podíleli na tom, že situace v Havířově, která byla konstatována ve zprávě, je dobrá."

Také Areál Dukla dostal od zastupitelů zelenou. Smlouva o spolupráci s RPG může být po mnoha měsících a jednáních podepsána.

Eduard Heczko, náměstek primátora (KSČM): „Toto rozhodnutí je určitě správné, protože získat finanční zdroje mimo rozpočet města pro přípravu území pro další využití je velice kladným a pozitivním bodem dnešního jednání zastupitelstva."

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/havirov/2796/havirovske-zastupitelstvo-resilo-pres-tri-hodiny-hokej