Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Karviné začali likvidovat jmelí. Se škůdcem budou arboristé bojovat do jara

Karviná |

V Karviné začala likvidace jmelí na stromech. Tento parazit napadá dřeviny po celém městě, nejvíce je rozšířen v parku Boženy Němcové, kde také první práce začaly.

Jmelí je jeden z nejrozšířenějších rostlinných cizopasníků, který ničí stromy. Hostitelské dřevině odebírá tolik vody, že dochází k výraznému prosychání koruny. Dřevinu tím postupně vyčerpá a ta usychá. V Karviné se do boje se jmelím pustili v polovině října.

Jan Wolf (SOCDEM), primátor Karviné: "Nám se podařilo získat norských fondů dotaci na ošetření stromů, které jsou napadené jmelím. Nejvíce jsou napadené v parku Boženy Němcové, přesto to odstranění bude probíhat v rámci celé Karviné. Bude asi přes tisíc stromů ošetřeno a některé stromy, které odborníci uznají za vhodné, budou pokáceny, v žádném případě ale nedojde k pokácení zdravých stromů."
Jana Maierová, vedoucí Odboru komunálních služeb MMK: "Nebude se kácet žádný zdravý strom, opravdu se jedná o stromy, které jsou tak napadené, že hrozí nebezpečí pádu toho stromu a za tyto vykácené stromy jsou nařízené náhradní výsadby, takže kolem 140 stromů bude vysázeno plus keřové skupiny."

Jmelí se zprvu objevovalo na měkkých dřevinách jako jsou lípy a topoly. Postupem času se začali vyskytovat snad na všech druzích hlavně listnatých stromů.

Tomáš Trampler, správce zeleně: "Jmelí se rozšiřuje díky endozoochorii. To je takový proces, kdy pták sezobne semeno, semeno projde trávicím traktem a následně se přilepí na větev stromu. Díky tomuto chemickému procesu dojde k dormanci během pěti měsíců, kořínek proroste lýkem do cévních svazků a následně začne čerpat vodu a živiny.”

 Ještě předtím, než se arboristé pustili do likvidace jmelí a mechanického ošetřování stromů lezeckou technikou, byl proveden průzkum. Všechny stromy byly zmapovány a stav zaznamenám ve fotodokumentaci a v aplikaci Stromy pod kontrolou.

Lukáš Křižánek, hlavní člen arboristického týmu: "Stromy jsou okolo nás v dost havarijním stavu, takže provádíme hlubší řezy, na většině dřevin se jedná o řezy sesazovací. Používáme i přírodní zlomy. Provádíme i doprovodné řezy jako jsou bezpečnostní, zdravotní, lokální redukce, obvodové redukce, na hodně dřevinách se upravují i podjezdné a podchozí profily."

Opravdový stav stromů zjistí stromolezci až nahoře v korunách.

Lukáš Křižánek, hlavní člen arboristického týmu: "Zespodu to většinou nejde vidět, vylezeme a zjistíme, že je ve velmi havarijním stavu a že musíme provést ne jak je v aplikaci uveden zdravotní nebo bezpečnostní řez, ale musíme provést hlubokou redukci nebo řez sesazovací. Proto děláme i doprovodnou fotodokumentaci k následnému posouzení, proč byl tento řez proveden.”

Roli hraje i hmotnost jmelí, což v některých případech způsobuje lámání postižených větví.

Lukáš Křižánek, hlavní člen arboristického týmu: "Jmelí je strašně těžké. Představte si že každá koule může vážit pět, deset kilo ty větší, takže ty větve na periferii jsou velmi přetížené a dochází ke zlomům a pádům velmi velkých větví, bavíme se o větvích 20-30 cm."

Mnohdy je strom tak slabý, že stromolezci musí být nahoře velmi opatrní.

Karel Stránský, stromolezec: "To nebezpečí a to riziko je vždycky, nejen u suchých, ale i živých stromů, u suchých záleží, co je to za druh dřeviny, ale nikdy do něj nevidíte, takže vždycky to je trochu vabank, ta stoprocentní jistota tam není nikdy, že se nic nestane. Třeba ten strom, který polezu já, je nahoře úplně suchý. V minulosti byl tím jmelím napaden relativně hodně, takže v tuto chvíli jediné, co se dá udělat je ten strom hodně sesadit, abychom ho zachránili a on tady mohl ještě prosperovat a pár let žít."


Odstraněné větve se budou dále zpracovávat, štěpkovat a odvážet na kompostárnu. Likvidovat jmelí se bude až do dubna příštího roku.

Nahlásit chybu


K tématu

V Karviné se pustili do boje se jmelím na stromech. Likvidovat ho budou do jara

30. října 2023 15:50 | Celý MS kraj | Monika Danková

V Karviné se pustili do boje se jmelím na stromech. Tento parazit napadá dřeviny po celém městě, nejvíce je rozšířen v parku Boženy Němcové, kde také první práce začaly.

V Karviné likvidují od podzimu jmelí ve velkém, práce skončí až v dubnu

9. února 2024 16:08 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V Karviné pokračuje likvidace jmelí na stromech. Loni na podzim začaly práce arboristů v parku Boženy Němcové, kde byl tento parazit rozšířen nejvíce, postupně se ale jmelí likviduje i v jiných částech města.

Likvidace jmelí v Karviné pokračuje, havarijní stromy se musí pokácet

10. února 2024 11:08 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V Karviné pokračuje likvidace jmelí na stromech. Loni na podzim začaly práce arboristů v parku Boženy Němcové, kde byl tento parazit rozšířen nejvíce, postupně se ale jmelí likviduje i v jiných částech města.


Záchranáři během soboty museli několikrát do Beskyd, u zraněných pacientů zasahoval i vrtulník

Včera 21:02 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Týmy krajské zdravotnické záchranné služby v sobotu opakovaně zasahovaly v terénu Beskyd. Kromě pozemních posádek byl ve dvou případech vyslán i vrtulník LZS a záchranáři spolupracovali s členy horské služby.

Při požáru rodinného domu v Českém Těšíně zasahovalo pět hasičských jednotek, dva lidé byli intoxikováni

Včera 20:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Pět jednotek hasičů zasahovalo v sobotu při požáru rodinného domu v městské části Stanislavice v Českém Těšíně. Dva lidé museli být kvůli intoxikaci předání do péče zdravotníků. Plameny napáchaly škodu za 500 tisíc korun.

Na zámku Hošťálkovy byly objeveny nové, dosud neznámé malby a fresky

24. května 2024 14:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

Novojičínská ZUŠka proměnila městský park ve velké pódium

Novojičínské Smetanovy sady obsadili hudebníci, tanečníci, zpěváci a výtvarníci ze základní umělecké školy. Touto přírodní uměleckou scénou se připojili k celorepublikovému festivalu ZUŠ Open.

Ostrava přispěje na opravy památek a městských staveb. Dotační program funguje už 15 let

24. května 2024 13:31 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava podporuje rekonstrukce a opravy památek a významných městských staveb už mnoho let. V posledních 15 letech pak fungují dva programy, které dělí podporované objekty na klasické nebo industriální a na sakrální stavby.

Vážná dopravní nehoda v Ostravě, dvě mladé dívky vstoupily pod projíždějící auto

Včera 9:13 | Ostrava-Jih | Lukáš Zavadil

Složky IZS zasahovaly v pátek odpoledne v Ostravě-Zábřehu na křižovatce ulic Výškovická a ulice U Studia u vážné dopravní nehody. Ve tři čtvrtě na pět převzali operátoři tísňové volání o střetu osobního vozidla se dvěma chodci. Na místo okamžitě vyjel lékařský tým ze základny v Zábřehu, dvě posádky rychlé zdravotnické pomoci a také policisté a hasiči. Záchranáři byli u zraněných během pěti minut.

Festival činoherního divadla hraje týden po celé Ostravě

24. května 2024 22:47 | Ostrava-Poruba | Libor Běčák | Kulturní okénko

Tradičně na několika místech se bude letos opět odvíjet program činoherního festivalu Dream Factory Ostrava. Úvodní představení patřilo pražskému Činohernímu klubu. Vedle Vojty Kotka či Ondřeje Rychlého v něm hraje Marta Dancingerová, která je tváří letošního ročníku.

Mladí hasiči z Horní Suché měli na závodech premiéru, obsadili krásné páté místo

24. května 2024 11:08 | Horní Suchá | Bára Kelnerová | Miniexpres Horní Suché

Mladí dobrovolní hasiči rádi trénují požární útok i štafetu uzlů. Ještě více ale mají rádi závody a poměřování sil s ostatními družstvy. A to mohli při konání osmého kola mládežnické ligy, kde mělo svou premiéru i družstvo z Horní Suché.

Příští rok začne II. etapa stavby jižního obchvatu Opavy. ŘSD vyhlásilo tendr na zhotovitele

24. května 2024 12:23 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Severní obchvat Opavy, který je v provozu od loňského léta, výrazně ulevil centru města. Využívají ho všichni řidiči, kteří míří z Ostravy do Krnova a Bruntálu nebo opačným směrem. Z centra Opavy by už brzy mohli zmizet i kamiony, které míří do Olomouce a Hradce nad Moravicí.

V Ostravě soutěžili dopravní policisté. Regulovčík roku musí zvládnout křižovatku i skvěle řídit

24. května 2024 10:36 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Ostrava opět po roce hostila dopravní policisty ze všech koutů MS kraje. Uskutečnil se totiž další ročník soutěže Regulovčík roku, který obnáší nejen perfektní řízení křižovatky, ale i další dovednosti, které musejí dopraváci ve službě zvládnout.

Odbor komunálních služeb karvinského magistrátu vyhodnotil a ocenil výtvarnou soutěž dětí

Návštěvníci dubnové akce Den Země svým hlasováním rozhodli o tom, která výtvarná díla z recyklovatelných materiálů jsou nelépe vydařená. Před pár dny byly vítězné týmy školáků odměněny.

Na Lodičkách v Karviné se dokončují úpravy okolí, jezero se ještě zarybní

Firma, která zajišťovala práce na odbahnění jezera Lodiček a úpravy břehů včetně výstavby nové lávky, ukončila zadané práce. Pro celkový efekt jsou ale nutné další kroky, včetně zarybnění jezera.

Jezero v karvinském parku Boženy Němcové čeká zarybnění

24. května 2024 13:21 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Firma, která zajišťovala práce na odbahnění jezera Lodiček a úpravy břehů včetně výstavby nové lávky, ukončila zadané práce. Pro celkový efekt jsou ale nutné další kroky, včetně zarybnění jezera.

Městský fotbalový klub Havířov upořádal pro všechny prvňáky velkou náborovou akci

24. května 2024 10:57 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Havířovský Městský fotbalový klub se opět zapojil do akce Měsíc náborů. Na hřišti si děti vyzkoušely nejen práci s míčem. Klub věří, že po náboru získá do svých řad až 50 nových dětí.

Radnice v Havířově zvažuje udělat z dětské skupiny školku

23. května 2024 20:54 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Rodiče, kteří dávají své malé děti do městské dětské skupiny v Havířově, jsou v nejistotě. Radnice bude muset na čas uzavřít budovu kvůli nutné rekonstrukci. Po otevření by zařízení fungovalo jako mateřská škola.

Farma Bezdínek otevřela nový skleník a energocentrum

V současnosti největší producent rajčat v Česku. To je Farma Bezdínek v Dolní Lutyni. Pro ještě větší zvýšení produkce nově zahájila provoz dalšího skleníku. Zároveň zde bylo otevřeno nové energocentrum, aby byla farma více energeticky nezávislá.

V Karviné začali likvidovat jmelí. Se škůdcem budou arboristé bojovat do jara
Vydáno 31. října 2023 13:28, Karviná, Monika Danková
V Karviné začala likvidace jmelí na stromech. Tento parazit napadá dřeviny po celém městě, nejvíce je rozšířen v parku Boženy Němcové, kde také první práce začaly.

Jmelí je jeden z nejrozšířenějších rostlinných cizopasníků, který ničí stromy. Hostitelské dřevině odebírá tolik vody, že dochází k výraznému prosychání koruny. Dřevinu tím postupně vyčerpá a ta usychá. V Karviné se do boje se jmelím pustili v polovině října.

Jan Wolf (SOCDEM), primátor Karviné: "Nám se podařilo získat norských fondů dotaci na ošetření stromů, které jsou napadené jmelím. Nejvíce jsou napadené v parku Boženy Němcové, přesto to odstranění bude probíhat v rámci celé Karviné. Bude asi přes tisíc stromů ošetřeno a některé stromy, které odborníci uznají za vhodné, budou pokáceny, v žádném případě ale nedojde k pokácení zdravých stromů."
Jana Maierová, vedoucí Odboru komunálních služeb MMK: "Nebude se kácet žádný zdravý strom, opravdu se jedná o stromy, které jsou tak napadené, že hrozí nebezpečí pádu toho stromu a za tyto vykácené stromy jsou nařízené náhradní výsadby, takže kolem 140 stromů bude vysázeno plus keřové skupiny."

Jmelí se zprvu objevovalo na měkkých dřevinách jako jsou lípy a topoly. Postupem času se začali vyskytovat snad na všech druzích hlavně listnatých stromů.

Tomáš Trampler, správce zeleně: "Jmelí se rozšiřuje díky endozoochorii. To je takový proces, kdy pták sezobne semeno, semeno projde trávicím traktem a následně se přilepí na větev stromu. Díky tomuto chemickému procesu dojde k dormanci během pěti měsíců, kořínek proroste lýkem do cévních svazků a následně začne čerpat vodu a živiny.”

 Ještě předtím, než se arboristé pustili do likvidace jmelí a mechanického ošetřování stromů lezeckou technikou, byl proveden průzkum. Všechny stromy byly zmapovány a stav zaznamenám ve fotodokumentaci a v aplikaci Stromy pod kontrolou.

Lukáš Křižánek, hlavní člen arboristického týmu: "Stromy jsou okolo nás v dost havarijním stavu, takže provádíme hlubší řezy, na většině dřevin se jedná o řezy sesazovací. Používáme i přírodní zlomy. Provádíme i doprovodné řezy jako jsou bezpečnostní, zdravotní, lokální redukce, obvodové redukce, na hodně dřevinách se upravují i podjezdné a podchozí profily."

Opravdový stav stromů zjistí stromolezci až nahoře v korunách.

Lukáš Křižánek, hlavní člen arboristického týmu: "Zespodu to většinou nejde vidět, vylezeme a zjistíme, že je ve velmi havarijním stavu a že musíme provést ne jak je v aplikaci uveden zdravotní nebo bezpečnostní řez, ale musíme provést hlubokou redukci nebo řez sesazovací. Proto děláme i doprovodnou fotodokumentaci k následnému posouzení, proč byl tento řez proveden.”

Roli hraje i hmotnost jmelí, což v některých případech způsobuje lámání postižených větví.

Lukáš Křižánek, hlavní člen arboristického týmu: "Jmelí je strašně těžké. Představte si že každá koule může vážit pět, deset kilo ty větší, takže ty větve na periferii jsou velmi přetížené a dochází ke zlomům a pádům velmi velkých větví, bavíme se o větvích 20-30 cm."

Mnohdy je strom tak slabý, že stromolezci musí být nahoře velmi opatrní.

Karel Stránský, stromolezec: "To nebezpečí a to riziko je vždycky, nejen u suchých, ale i živých stromů, u suchých záleží, co je to za druh dřeviny, ale nikdy do něj nevidíte, takže vždycky to je trochu vabank, ta stoprocentní jistota tam není nikdy, že se nic nestane. Třeba ten strom, který polezu já, je nahoře úplně suchý. V minulosti byl tím jmelím napaden relativně hodně, takže v tuto chvíli jediné, co se dá udělat je ten strom hodně sesadit, abychom ho zachránili a on tady mohl ještě prosperovat a pár let žít."


Odstraněné větve se budou dále zpracovávat, štěpkovat a odvážet na kompostárnu. Likvidovat jmelí se bude až do dubna příštího roku.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000039833/v-karvine-zacali-likvidovat-jmeli-se-skudcem-budou-arboriste-bojovat-do-jara