Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Autobusy karvinské MHD mají novou image a jsou vybaveny čidly pro počítání cestujících

Karviná |

V Karviné začaly jezdit nové autobusy městské hromadné dopravy. Kromě změněné image mají zabudované i počítadlo cestujících, zvětšený prostor pro kočárky, klimatizaci i vlastní wifi routery.

Zeleno bílou barvu autobusů MHD postupně nahrazuje v Karviné barva černo bílá. 

Jakub Vyvial, ředitel divize osobní dopravy Transdev Slezsko: "My jsme spustili v tomto měsíci šest nových dieselových autobusů a jeden na bio CNG s tím, že do konce roku pořídíme ještě dva nové elektrobusy. Všechny autobusy jsou v novém vizuálu a autobusy jsou vybaveny maximálním možným zatmavěním oken, to je pro tepelný komfort zejména v letních měsících, kdy propustnost skel slunečních paprsků je velmi omezena."

Kromě toho je jsou autobusy nově v MHD klimatizovány. Klimatizace má dva okruhy, zvlášť pro řidiče a zvlášť pro cestující.

Jakub Vyvial, ředitel divize osobní dopravy Transdev Slezsko: " Je uzpůsobena tak, aby si řidič mohl upravit teplotu pro kabinu a zároveň pro cestující, tím se zachová tepelný komfort pro řidiče a zvlášť pro cestující, protože v minulosti docházelo k tomu, že když byl systém jednookruhový, tak se mohl vychlazovat víc salon pro řidiče nebo naopak.”

Autobus má také na podlaze lepší protiskluzové povrchy, tyčky jsou nerezové a sedadla z mikrovláken, které více odolávají znečištění. Nad koly jsou také kartáče zachycují prach. Nově mají také autobusy čidla, která monitorují počet cestujících při nástupu a výstupu.

Jakub Vyvial, ředitel divize osobní dopravy Transdev Slezsko: "Je to novinka pro nový tendr na deset let, který jsme obhájili v rámci města Karviné. Čidla slouží k tomu, že jsme schopni monitorovat zejména počty cestujících na výstupních zastávkách. Doposud se cestující pouze zaevidoval při nástupu, ale neměli jsme přesnou představu o tom, kde kolik cestujících na jaké zastávce vystoupí. Systém spočítá počty cestujících na jednotlivých zastávkách. Bude to vyhodnocovat koordinátor kraje pro město Karviná a zase městu Karviná bude sloužit k tomu, že může do budoucna lépe optimalizovat linky podle toho, kolik a jak jsou využívány jednotlivé zastávky a mnohem lépe plánovat dopravu v budoucnu."

Nově jsou také autobusy z bezpečnostního důvodu vybaveny asistencí jízdy v jízdních pruzích.

Jakub Vyvial, ředitel divize osobní dopravy Transdev Slezsko: "Zároveň mají kolizní kamery právě pro případ nějaké nehody a podobně. Autobusy jsou vybaveny wifinou a nabíjecím zařízením USB pro cestující.” 

Řidiči mají v nových autobusech větší prostor a zvýšený komfort pro práci.

Tomáš Badura, technik a řidič: "Jsou tady změny v tom, že celý prostor palubního počítače je digitalizovaný, nově je řidiči k dispozici lednička, celý prostor je klimatizovaný, jsme odděleni touto zástěnou. Sedadlo řidiče je ergonomické, takže nemůžu si stěžovat. "

Počet míst k sezení je v těchto autobusech 30, celkem dokáže autobus převézt najednou až 80 cestujících.

Jakub Vyvial, ředitel divize osobní dopravy Transdev Slezsko: "Upravovali jsme počet míst tak, abychom zvětšili prostor pro kočárky, což je obecně ve městech velký trend, aby se vlezly do autobusu dva kočárky, případně kočárek a vozíček pro postižené cestující.”

V Karviné tak bude jezdit celkem 9 nových autobusů v černobílém provedení. Šest stávajících, které mají stáří do čtyř let, ještě doslouží ve stávající zeleno bílé podobě. Postupně pak i ony budou nahrazeny novými černobílými autobusy.

Nahlásit chybu


K tématu

Nové autobusy karvinské MHD jsou vybaveny čidly pro počítání cestujících

16. listopadu 2023 16:35 | Celý MS kraj | Monika Danková

V Karviné začaly jezdit nové autobusy městské hromadné dopravy. Kromě změněné image mají zabudované i počítadlo cestujících, zvětšený prostor pro kočárky, klimatizaci i vlastní wifi routery.

Rekreační zóna Olešná je vyhledávaným místem turistů i rodin s dětmi

3. srpna 2023 15:57 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Rekreační zóna Olešná patří mezi vyhledávané cíle místních obyvatel i turistů. Ti zde mají velké možnosti vyžití. Kromě samotné přehrady je to také venkovní a vnitřní aquapark, herní zóny pro děti i cyklostezky. Město navíc zavedlo na letní sezonu do oblasti přímou autobusovou linku.

Letní autobusová linka MHD z Frýdku-Místku na Olešnou je oblíbená

17. července 2023 11:58 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Od začátku prázdnin jezdí z Frýdku-Místku na Olešnou každý den nová autobusová linka. Čtyři páry spojů přes týden a devět o víkendu budou vozit cestující až do konce září. Lidé na spoji nejvíce oceňují, že nemusejí při cestě na Olešnou přestupovat.


Tragický konec noční jízdy: osmpadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

Dnes 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Dnes 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Záchranáři bojovali o život muže, který spadl v bývalé kotelně v Bohumíně

Dnes 8:52 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve čtvrtek 2. května odpoledne zasahovaly týmy zdravotnické záchranné služby u vážně zraněného muže na Karvinsku. Krajští operátoři obdrželi informaci o vážném zranění v objektu bývalé kotelny v Bohumíně.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

V Havířově odstartoval další ročník soutěže Wolfram, na nejlepší týmy čeká atraktivní cena

Sedmý roční branné soutěže Wolfram byl zahájen v Havířově. Armáda si pro žáky v letošním roce připravila i jednu novinku a hlavně atraktivní ceny.

Kotulova dřevěnka zahájila sezonu opět Dnem řemesel

Kotulova dřevěnka na první květnový den přivítala pro návštěvníky opět Dne řemesel. Přes zimní pauzu prošla roubenka rekonstrukcí a díky tomu se v letošním roce prodlouží i celá sezona.

Horní Suchá zvažuje koupi části finských domků, odprodat by je chtěla stávajícím nájemníkům

Zastupitelé v Horní Suché přijali usnesení projevit vůli na odkup jedné z lokalit finských domků od soukromého vlastníka. Pokud se tak skutečně stane, chtěla by obec nabídnout odprodej stávajícím nájemníkům.

V Karviné zahájili sezónu v oblíbeném areálu Loděnice ve velkém stylu

Karvinská Iniciativa Dokořán otevřela letošní sezónu na Lodičkách. Každý víkend se nyní v oblíbeném volnočasovém areálu uskuteční akce různého druhu pro veřejnost.

V Orlové proběhl 36. ročník cyklistického závodu Gracia

Ve čtvrtek 24. Dubna se konal v Orlové šestatřicátý ročník mezinárodního cyklistického závodu žen Gracia Orlová.

Májový den v životických sadech navštívily stovky lidí, kteří si odnesli nejen jablka

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den s bohatým programem. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Autobusy karvinské MHD mají novou image a jsou vybaveny čidly pro počítání cestujících
Vydáno 18. listopadu 2023 17:35, Karviná, Monika Danková
V Karviné začaly jezdit nové autobusy městské hromadné dopravy. Kromě změněné image mají zabudované i počítadlo cestujících, zvětšený prostor pro kočárky, klimatizaci i vlastní wifi routery.

Zeleno bílou barvu autobusů MHD postupně nahrazuje v Karviné barva černo bílá. 

Jakub Vyvial, ředitel divize osobní dopravy Transdev Slezsko: "My jsme spustili v tomto měsíci šest nových dieselových autobusů a jeden na bio CNG s tím, že do konce roku pořídíme ještě dva nové elektrobusy. Všechny autobusy jsou v novém vizuálu a autobusy jsou vybaveny maximálním možným zatmavěním oken, to je pro tepelný komfort zejména v letních měsících, kdy propustnost skel slunečních paprsků je velmi omezena."

Kromě toho je jsou autobusy nově v MHD klimatizovány. Klimatizace má dva okruhy, zvlášť pro řidiče a zvlášť pro cestující.

Jakub Vyvial, ředitel divize osobní dopravy Transdev Slezsko: " Je uzpůsobena tak, aby si řidič mohl upravit teplotu pro kabinu a zároveň pro cestující, tím se zachová tepelný komfort pro řidiče a zvlášť pro cestující, protože v minulosti docházelo k tomu, že když byl systém jednookruhový, tak se mohl vychlazovat víc salon pro řidiče nebo naopak.”

Autobus má také na podlaze lepší protiskluzové povrchy, tyčky jsou nerezové a sedadla z mikrovláken, které více odolávají znečištění. Nad koly jsou také kartáče zachycují prach. Nově mají také autobusy čidla, která monitorují počet cestujících při nástupu a výstupu.

Jakub Vyvial, ředitel divize osobní dopravy Transdev Slezsko: "Je to novinka pro nový tendr na deset let, který jsme obhájili v rámci města Karviné. Čidla slouží k tomu, že jsme schopni monitorovat zejména počty cestujících na výstupních zastávkách. Doposud se cestující pouze zaevidoval při nástupu, ale neměli jsme přesnou představu o tom, kde kolik cestujících na jaké zastávce vystoupí. Systém spočítá počty cestujících na jednotlivých zastávkách. Bude to vyhodnocovat koordinátor kraje pro město Karviná a zase městu Karviná bude sloužit k tomu, že může do budoucna lépe optimalizovat linky podle toho, kolik a jak jsou využívány jednotlivé zastávky a mnohem lépe plánovat dopravu v budoucnu."

Nově jsou také autobusy z bezpečnostního důvodu vybaveny asistencí jízdy v jízdních pruzích.

Jakub Vyvial, ředitel divize osobní dopravy Transdev Slezsko: "Zároveň mají kolizní kamery právě pro případ nějaké nehody a podobně. Autobusy jsou vybaveny wifinou a nabíjecím zařízením USB pro cestující.” 

Řidiči mají v nových autobusech větší prostor a zvýšený komfort pro práci.

Tomáš Badura, technik a řidič: "Jsou tady změny v tom, že celý prostor palubního počítače je digitalizovaný, nově je řidiči k dispozici lednička, celý prostor je klimatizovaný, jsme odděleni touto zástěnou. Sedadlo řidiče je ergonomické, takže nemůžu si stěžovat. "

Počet míst k sezení je v těchto autobusech 30, celkem dokáže autobus převézt najednou až 80 cestujících.

Jakub Vyvial, ředitel divize osobní dopravy Transdev Slezsko: "Upravovali jsme počet míst tak, abychom zvětšili prostor pro kočárky, což je obecně ve městech velký trend, aby se vlezly do autobusu dva kočárky, případně kočárek a vozíček pro postižené cestující.”

V Karviné tak bude jezdit celkem 9 nových autobusů v černobílém provedení. Šest stávajících, které mají stáří do čtyř let, ještě doslouží ve stávající zeleno bílé podobě. Postupně pak i ony budou nahrazeny novými černobílými autobusy.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000040139/autobusy-karvinske-mhd-maji-novou-image-a-jsou-vybaveny-cidly-pro-pocitani-cestujicich