Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nová Infokavárna ve Městě Albrechtice potěší turisty i místní

Celý MS kraj |

Ve Městě Albrechtice spouští provoz Infokavárna. Sloužit bude nejen turistům, kteří se zde zastaví během výletu na Jesenicko nebo Osoblažsko. Její služby ocení i místní, podobné zařízení ve městě chybělo. Na projekt přispěl Moravskoslezský kraj 3 miliony, a to v rámci podpory znevýhodněných oblastí.

Jan Krkoška, náměstek hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Město Albrechtice je branou na Jesenicko i Osoblažsko. Až do dneška zde chybělo místo, kde by se turisté dozvěděli, jaké mají v okolí možnosti, koupili si oblíbenou turistickou známku nebo si s dětmi po výletě odpočinuli u kávy a zákusku. Klidná a příjemná kavárna chyběla i místním lidem, proto mě těší, že kraj v rámci dotačního programu Podpora znevýhodněných oblastí Moravskoslezského kraje podpořil i vznik místní Infokavárny."

Kraj na projekt přispěl 3 miliony korun. Infokavárna se nachází v pravé části přízemí památkově chráněného měšťanského domu na náměstí ČSA.

Jana Murová, starostka Města Albrechtice: "Právě tyto prostory byly poslední částí měšťanského domu, který potřeboval rekonstrukci. Zbytek domu včetně historické fasády jsme již opravili v předchozích letech. Díky podpoře Moravskoslezského kraje je teď dům opravdu celý krásný, a navíc slouží lidem, což je přesně to, co jsme chtěli. Dříve byly na náměstí dvě cukrárny, po jejich uzavření jsme často slýchali, že lidem podobné zařízení chybí. A tak jsme to propojili s vybudováním centra pro výletníky."

Rekonstrukce pravého přízemí domu, ve kterém se Infocentrum nachází, vyšla na 4,7 milionu korun. Tři miliony obec získala od kraje, zbytek pokryla ze svého rozpočtu. Další milion pak vynaložila na vybavení, jako je nábytek, osvětlení, gastrospotřebiče nebo IT.

Jan Krkoška, náměstek hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Nová Infokavárna bude propagovat nejen okolí obce, ale i další místa Moravskoslezského kraje. Bude upozorňovat na Technotrasu, například oblíbená úzkokolejka je odsud jen asi pět kilometrů. Kavárna bude také sloužit jako půjčovna elektrokol, takže se milovníkům cyklistiky nabízí například trasa přes Dívčí Hrad nebo stoupání na Rejvíz, na elektrokole to bude určitě moc příjemná projížďka."

Infokavárna ve Městě Albrechtice bude v provozu denně, tedy od pondělí do neděle od 10 do 16 hodin. V zimních měsících bude provoz případně zkrácen, a to od 13 do 16 hodin.

Podpora znevýhodněných oblastí Moravskoslezského kraje

Moravskoslezský kraj znevýhodněné oblasti Vítkovska a Osoblažska podporuje každoročně, tamním obcím na rozvojové projekty celkově každý rok přispívá přes 20 milionů korun. Tyto peníze obce využívají na zlepšení životních podmínek občanů a posílení infrastruktury. Budují školky, opravují chodníky, staví zdravotnická zařízení nebo místa pro odpočinek a volnočasové aktivity občanů.

Nikola Birklenová, mluvčí MSK: "Kraj tento dotační program vyhlásil i pro rok 2023, obce si podávaly žádosti od ledna do konce měsíce dubna. Aktuálně jsou žádosti hodnoceny, o udělení dotací rozhodnou krajští zastupitelé nejpozději na zářijovém jednání zastupitelstva. O krajskou podporu se letos v tomto dotačním programu přihlásilo celkem 16 obcí z Vítkovka a Osoblažska, souhrnně si na své projekty požádaly o 32 milionů korun."

Kraj má pro tento program ve svém rozpočtu letos alokováno 20 milionů. Podmínky programu jsou k dispozici na stránkách kraje.

Nahlásit chybu


K tématu

Evropské peníze podpoří volnočasové aktivity v Moravskoslezském kraji

18. června 2023 19:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Jedním z důležitých výstupů třídenní návštěvy Monitorovacího výboru Operačního programu Spravedlivá transformace bylo schválení dalších dvou výzev pro čerpání prostředků z Fondu pro spravedlivou transformaci. Za evropské peníze se tak ve 28 obcích na Karvinsku, Frenštátsku a Frýdecko- místecku budou budovat různá veřejná rekreační místa. Díky druhé výzvě pak přibydou na území celého regionu další řemeslné dílny.

Obědy zdarma mohou využít nově i střední školy v Moravskoslezském kraji

10. října 2023 12:50 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj se už sedmým rokem zapojil do projektu Obědy do škol. Nabízí školám, aby si zažádaly o příspěvky na obědy pro děti ze sociálně slabších rodin. Letos mohou mít zdarma obědy kromě dětí z mateřinek a základních škol také středoškoláci. Moravskoslezský kraj na tento projekt získal z evropských zdrojů 63 milionů korun, dalších 7 má alokováno ve svém rozpočtu. Tyto peníze jsou určené na tento a příští školní rok.

Moravskoslezský kraj pomůže obcím nastartovat rozvojové projekty

22. února 2024 15:15 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj dá obcím peníze na přípravu projektových dokumentací. Výrazně tak zvýší jejich šanci získat prostředky z národních nebo evropských dotačních programů. Na přípravu obecních projektů půjde z krajské pokladny 18,75 milionu korun.


Tragický konec noční jízdy: osmpadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

Dnes 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Dnes 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Záchranáři bojovali o život muže, který spadl v bývalé kotelně v Bohumíně

Dnes 8:52 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve čtvrtek 2. května odpoledne zasahovaly týmy zdravotnické záchranné služby u vážně zraněného muže na Karvinsku. Krajští operátoři obdrželi informaci o vážném zranění v objektu bývalé kotelny v Bohumíně.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

V archeoparku si lidé vyzkoušeli výrobu papíru z kopřiv

Návštěvníci Archeoparku v Chotěbuzi si mohli vyzkoušet, jak se kdysi vyráběl papír. Tentokrát si ho za pomocí lektora vyráběli z kopřivy dvoudomé.

Vybraní studenti díky projektu absolvují deset stáží

Včera 12:36 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Projekt Mind Your Future dopřeje každý měsíc studentům středních škol stáž v renomovaných firmách. Mohou si tak udělat mnohem přesnější představu, která oblast by je v budoucnu bavila nejvíce.

Kariéroví poradci mají k ruce publikaci Vercajk

Včera 12:07 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

V rámci projektu OKAP II vznikla velmi užitečná publikace s výstižným názvem Vercajk kariérového poradce. Byli jsme na jejím křtu.

Důl Gabriela nabídne návštěvnické centrum i expozici

Další strategický projekt dostal přiklepnutou dotaci z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. POHO Park Gabriela se stane centrem pohornické krajiny, z bývalého dolu Gabriela vznikne návštěvnické centrum s bohatým programem a poutavou expozicí o těžkém životě horníků a jejich rodin.

Třinečtí mistři slavili triumfální jízdou ulicemi a setkáním s fanoušky

Do ulic Třince za svými fanoušky vyrazili hokejisté, kteří se letos už popáté v řadě stali extraligovými šampiony. Na trase spanilé jízdy se s fanoušky zdravili a děkovali jim za podporu.

U hraničního přechodu Bumbálka havarovala motorkářka, lékaře museli vysadit z vrtulníku

1. května 2024 20:30 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve středu 1. května odpoledne zasahoval vrtulník LZS Ostrava a posádka rychlé zdravotnické pomoci z Rožnova pod Radhoštěm u nehody motocyklu. Nehoda se stala mezi obcí Bílá a hraničním přechodem Bumbálka, na rozhraní Moravskoslezského a Zlínského kraje. Informaci o události získali operátoři tři minuty před půl třetí odpoledne.

Nová Infokavárna ve Městě Albrechtice potěší turisty i místní
Vydáno 15. května 2023 18:22, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Ve Městě Albrechtice spouští provoz Infokavárna. Sloužit bude nejen turistům, kteří se zde zastaví během výletu na Jesenicko nebo Osoblažsko. Její služby ocení i místní, podobné zařízení ve městě chybělo. Na projekt přispěl Moravskoslezský kraj 3 miliony, a to v rámci podpory znevýhodněných oblastí.

zdroj foto: Moravskoslezský kraj

Jan Krkoška, náměstek hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Město Albrechtice je branou na Jesenicko i Osoblažsko. Až do dneška zde chybělo místo, kde by se turisté dozvěděli, jaké mají v okolí možnosti, koupili si oblíbenou turistickou známku nebo si s dětmi po výletě odpočinuli u kávy a zákusku. Klidná a příjemná kavárna chyběla i místním lidem, proto mě těší, že kraj v rámci dotačního programu Podpora znevýhodněných oblastí Moravskoslezského kraje podpořil i vznik místní Infokavárny."

Kraj na projekt přispěl 3 miliony korun. Infokavárna se nachází v pravé části přízemí památkově chráněného měšťanského domu na náměstí ČSA.

Jana Murová, starostka Města Albrechtice: "Právě tyto prostory byly poslední částí měšťanského domu, který potřeboval rekonstrukci. Zbytek domu včetně historické fasády jsme již opravili v předchozích letech. Díky podpoře Moravskoslezského kraje je teď dům opravdu celý krásný, a navíc slouží lidem, což je přesně to, co jsme chtěli. Dříve byly na náměstí dvě cukrárny, po jejich uzavření jsme často slýchali, že lidem podobné zařízení chybí. A tak jsme to propojili s vybudováním centra pro výletníky."

Rekonstrukce pravého přízemí domu, ve kterém se Infocentrum nachází, vyšla na 4,7 milionu korun. Tři miliony obec získala od kraje, zbytek pokryla ze svého rozpočtu. Další milion pak vynaložila na vybavení, jako je nábytek, osvětlení, gastrospotřebiče nebo IT.

Jan Krkoška, náměstek hejtmana MSK pro regionální rozvoj a cestovní ruch: "Nová Infokavárna bude propagovat nejen okolí obce, ale i další místa Moravskoslezského kraje. Bude upozorňovat na Technotrasu, například oblíbená úzkokolejka je odsud jen asi pět kilometrů. Kavárna bude také sloužit jako půjčovna elektrokol, takže se milovníkům cyklistiky nabízí například trasa přes Dívčí Hrad nebo stoupání na Rejvíz, na elektrokole to bude určitě moc příjemná projížďka."

Infokavárna ve Městě Albrechtice bude v provozu denně, tedy od pondělí do neděle od 10 do 16 hodin. V zimních měsících bude provoz případně zkrácen, a to od 13 do 16 hodin.

Podpora znevýhodněných oblastí Moravskoslezského kraje

Moravskoslezský kraj znevýhodněné oblasti Vítkovska a Osoblažska podporuje každoročně, tamním obcím na rozvojové projekty celkově každý rok přispívá přes 20 milionů korun. Tyto peníze obce využívají na zlepšení životních podmínek občanů a posílení infrastruktury. Budují školky, opravují chodníky, staví zdravotnická zařízení nebo místa pro odpočinek a volnočasové aktivity občanů.

Nikola Birklenová, mluvčí MSK: "Kraj tento dotační program vyhlásil i pro rok 2023, obce si podávaly žádosti od ledna do konce měsíce dubna. Aktuálně jsou žádosti hodnoceny, o udělení dotací rozhodnou krajští zastupitelé nejpozději na zářijovém jednání zastupitelstva. O krajskou podporu se letos v tomto dotačním programu přihlásilo celkem 16 obcí z Vítkovka a Osoblažska, souhrnně si na své projekty požádaly o 32 milionů korun."

Kraj má pro tento program ve svém rozpočtu letos alokováno 20 milionů. Podmínky programu jsou k dispozici na stránkách kraje.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000037218/nova-infokavarna-ve-meste-albrechtice-potesi-turisty-i-mistni