Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Mrtvá mláďata zvířat na posečených polích kolem Petrovic u Karviné

Celý MS kraj |

Na sociální síti se objevily smutné fotografie mrtvých srnčat a další zvěře i ptáků. Pocházejí z pole u Petrovic u Karviné. Zvířata bohužel přišla o život při sečení trávy, kterou zřejmě zemědělci dopředu nenahlásili.

Doslova rozsekaná mláďata srnčat poházená po poli v Závadě, místní části Petrovic u Karviné. Takový pohled se naskytl v úterý 30. května paní Anně, která se nedávno zapojila do projektu dobrovolníků, kteří chtějí pomáhat vyhánět zvířata z polí před sečí.

Anna K.: "Viděla jsem čerstvě posekané pole, tak jsem se tam šla podívat, jestli náhodou tam není nějaké přeživší. A to bylo poprvé v životě, kdy jsem viděla rozsekaná mláďata. Nejenom srnčat, ale i křepelky s vajíčky, malého zajíce, i slepice tam byla. Takže jsem byla v šoku. A druhý den další pole a těch polí během včerejška bylo několik. Já jsem byla schopna projít jenom dvě, protože jsem na to sama. Tam jsem našla další srnčata."

Zvířata vyfotila a fotografie s upozorněním, že je třeba takovým událostem předcházet, umístila na sociální síť. Tam vzbudily za 24 hodin poměrně intenzivní emoce a diskuzi. Za nedbalé jednání, při kterém dojde k poranění či usmrcení srnčat, hrozí pokuta až deset tisíc korun. Ale dá se například uvažovat i o týrání zvířat, protože spousta zvěře není zabita na místě, ale je zmrzačena a umírá v bolestech mnohem později.

Ministerstvo zemědělství ČR: "Je možné oslovit orgán státní správy myslivosti - tedy nejbližší obec s rozšířenou působností. Pokutu ukládá orgán státní myslivosti, který nejprve prošetří případné podněty."

Odkaz na jeden z diskutovaných příspěvků, který není pro slabší povahy

Zemědělci mají ze zákona povinnost hlásit myslivcům velké seče trávy. Myslivci zas musí projít pole, aby zachránili zvířata. Bohužel ne vždy tato spolupráce funguje.

Anna K.: "Nikdy jsem si v naší obci nevšimla, že by myslivci nebo jiní dobrovolníci ta pole prohledávali. Ať už před senosečí nebo po. Co jsem slyšela, tak zítra a celý víkend se má sekat. My nikdo nevíme kde, nikdo nám nedal vědět. A to mi potvrdil i zdejší myslivec, který je v rámci spolku připravený do pole vyrazit."
Lubomír Hajný, myslivecký hospodář z Frýdecko-Místecka: "Předtím než zemědělci vjedou na pole, tak jsou povinni myslivci podat informaci kdy a kde budou sekat. A zároveň ten myslivec a uživatel honitby má povinnost udělat opatření na zabránění škodám na zvěři. To znamená, že tu louku musí projít nebo vymyslet nějakou jinou metodu, aby vyhnal co nejvíce zvěře. Nejdůležitější je ta spolupráce, protože ten zemědělec, když to nenahlásí, tak myslivec následně nemůže jít ani do té louky." 

Česká zemědělská univerzita v Praze, Ministerstvo životního prostředí ČR a další partneři, za aktivní účasti myslivců a dobrovolníků z řad veřejnosti vytvořili portál Senoseč Online, který pomáhá jednoduše propojovat zemědělce, myslivce a dobrovolníky.

Lubomír Hajný, myslivecký hospodář z Frýdecko-Místecka: "Pomoc dobrovolníků je určitě vítaná, ale musí být v kooperaci s myslivci a zemědělci. Když se seče na více místech a přijde deset dobrovolníků, tak je to vítaná záležitost. Typický příklad od nás byl včera v honitbě, kdy nás přišlo hodně jako myslivců, ale sekalo se na více lokalitách, tak jsme měli 12 dobrovolníků. U nás to funguje tak, že den před sečí rozhazujeme pachové plašiče, procházíme tu lokalitu a vyháníme tu zvěř. A ráno potom vyjede ten zemědělský stroj a ještě se to kontroluje a prochází."

Zachraňovat mláďata a další zvířata je nyní připravena i paní Anna, která je registrována jako dobrovolník právě na portálu Senoseč Online.

Anna K.: "Teď mi přišla první SMS z Českého Těšína, což není u nás, ale je to kousek. Takže v sobotu v 8:00 hodin ráno tam máme sraz s mysliveckým spolkem a dalšími dobrovolníky. A budeme prohledávat obrovská pole před sečí."

Ministerstvo zemědělství v rámci ochrany zvířat při seči poskytuje zemědělcům dotace na plašiče nebo nově na signální zařízení, které upozorní, že se v poli schovává mládě.

Zdeněk Nekula, ministr zemědělství (KDU-ČSL): "Na pořízení a instalaci plašičů dáváme myslivcům 2 tisíce korun na jeden kus a 150 hektarů zemědělské půdy. Novinkou letošního roku je dotace pro zemědělce na zařízení pro identifikaci zvířat v porostu."

Někteří dobrovolníci používají při vyhánění zvěře z polí také speciální drony s termovizí.

Nahlásit chybu


K tématu

Mladý rys zraněný po souboji se psem v Dobré uhynul

23. prosince 2023 11:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přes snahu odborníků ze Záchranné stanice živočichů v Bartošovicích se nepodařilo udržet při životě mládě rysa ostrovida. To se počátkem prosince zřejmě odloučilo od matky a na toulce svedlo souboj se psem u stavení v obci Dobrá na Frýdecko-Místecku.

Na zahradě domu v Dobré se objevilo mládě rysa, ze stromu ho odchytli hasiči a ochránci přírody

6. prosince 2023 18:07 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Odborníci ze záchranné stanice živočichů v Bartošovicích zasahovali spolu s hasiči v Dobré u Frýdku-Místku. Obyvatelům tamního domu se totiž na zahradu dostalo mládě rysa. Zvíře se dostalo do souboje se psem a následně vylezlo na strom. Odtud ho museli ochránci přírody odchytnout ve spolupráci s hasiči. Zvíře je teď v péči odborníků.

Havířovský útulek poprvé nemusel ani jednou vyjíždět na odchyt během silvestrovské noci

3. ledna 2024 20:45 | Havířov | Bára Kelnerová

Období Vánoc patří v útulku v Havířově k těm zátěžovým. Ošetřovatelé vždy vyjíždějí k mnoha odchytům. Největší nápor je pak o silvestrovské noci. Letošní rok však všechny překvapil


Nájemníci MRA se mohou těšit na přeplatky za služby

Nájemníci v městských bytech už dostali do svých schránek vyúčtování za služby. Přeplatky jsou vyčísleny na necelých 60 milionů korun, což je o dvacet milionů více než v předchozím období.

Při hokejovém mistrovství se do maléru mohou dostat piloti dronů, kolem arény létat nesmí

Včera 16:50 | Celý MS kraj | Libor Běčák

50 tisíc korun pokuty a tisícovku navrch jako správní poplatek musel zaplatit pilot dronu, který v průběhu Mistrovství světa v ledním hokeji létal se svým strojem kolem sportovní arény v Ostravě-Vítkovicích. V roce 2015 si tam totiž policie nechala s urgentní naléhavostí zřídit bezletový prostor.

Střelmistr už připravuje nálože pro odstřel skipové věže Dolu Lazy v Orlové

Několik desítek kilogramů trhaviny a především precizně odvedená práce střelmistra bude nutná o odstřelu těžní věže Dolu Lazy v Orlové. Z bezpečné vzdálenosti ji budou v červenci moci sledovat i lidé. Po odstřelu skipové věže Dolu Dukla v roce 2008 jde teprve o druhou takovou demolici pomocí trhaviny.

Čarodějnice se slétly i v Novém Jičíně, obsadily náměstí, zámek a Žerotínovou ulici

Tradiční Čarodějnice si poslední dubnový den podmanily centrum města. Magický večer se nesl v duchu her pro děti, lidových zvyků - a dobré zábavy a koncertů na Žerotínově ulici.

Hasiči prošli cvičením při úniku čpavku na havířovském zimním stadionu

Cvičení zásahů při náhlých a nebezpečných situacích je pro hasiče nesmírně důležité. Tentokrát si vyzkoušeli postupy při úniku čpavku na havířovském zimním stadionu.

Duha Jeseníky pokračuje v obnově středověké rychty v Karlovicích. Pořádá i víkendovky pro dobrovolníky

Historická budova rychty v Karlovicích již brzy zahájí provoz. Hnutí Duha Jeseníky společně s brigádníky a dobrovolníky intenzivně pracuje na jejím interiéru a plánují i první akce pro děti. Na víkendovky se sem sjíždějí pomocníci z celé republiky.

Takzvaná Komenda v Opavě se promění v moderní park pro všechny generace

6. května 2024 22:42 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Tzv. Komenda projde kompletní revitalizací. Město ji chce proměnit na příjemné místo nejen k relaxaci, ale také k zábavě a sportovním aktivitám. Bude tam i dost místa pro pejskaře.

Pořadatelé slibují, že bude v pátek vše pro MS v hokeji připraveno

6. května 2024 11:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Už jen pár dní zbývá organizátorům MS v ledním hokeji v Ostravě na to, aby připravili Ostrava Arénu, fanzónu a další okolí haly. V pátek ve 14 hodin se otvírá fanzóna a v 16:20 začíná první zápas ostravské skupiny.

V Kravařích se udusila čtyřletá dívka párkem v rohlíku. Zemřela v nemocnici

6. května 2024 20:20 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Velmi smutná a tragická událost otřásla v minulých dnech obcí Kravaře na Opavsku. V průběhu pauzy na cirkusovém představení zaskočil čtyřleté dívence při jídle párek v rohlíku a začala se dusit. I přes bleskovou pomoc a letecký transport do nemocnice se ji bohužel už nepodařilo zachránit.

Vandalové v Havířově se baví neustálým ničením veřejných toalet

Radnici v Havířově trápí neustálé ničení veřejných toalet. Ať už ve městě, nebo na Šumbarku. Jakmile projdou opravou, vandalové je opět ničí. Náklady jdou do statisíců.

Žena zřejmě omylem vstoupila do cesty jedoucí tramvaji v Ostravě

Včera 15:17 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zřejmě si nevšimla jedoucí tramvaje a vstoupila jí přímo do cesty. Ženu pak souprava srazila a vážně zranila. Nehoda zaměstnala všechny složky ostravského integrovaného záchranného systému.

Obžalovaný tvrdí, že kamaráda sekerou zabít nechtěl

Senát Krajského soud v Ostravě začal řešit případ pokusu vraždy, který se měl odehrát před rokem v Třinci. Konflikt mezi dvěma opilými muži se jeden z nich rozhodl ukončit sekerou. U soudu odmítl přijmout nabízených 12 let vězení a tvrdí, že protivníka sekl do hlavy jen jednou.

Těžké zranění motokrosaře na Opavsku a pád motorkáře na Bruntálsku

6. května 2024 19:58 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba zasahovala v neděli v podvečer, u dvou nehod motocyklistů. Odehrály se v odstupu hodiny, a to na Opavsku a Bruntálsku. K oběma vyjížděly pozemní posádky a vzlétal vrtulník. V jednom případě se vážně zranil motokrosař a ve druhém motorkář po pádu stroje v zatáčce.

Na D48 u Libhoště shořelo auto, požár se obešel bez zranění

5. května 2024 19:03 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na 27. kilometru dálnice D48 u Libhoště v neděli 5. května odpoledne hořel osobní automobil. Na místě zasahovaly dvě jednotky hasičů, incident se obešel bez zranění. Vyšetřovatel předběžně vyčíslil škodu na 200 tisíc korun, příčina vzniku požáru je v šetření.

Muže za volantem u Otic postihlo srdeční selhání, oživovali ho svědci

4. května 2024 20:58 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Zdravotníci včetně ostatních složek IZS vyrazili v sobotu 4. května odpoledne k nehodě osobního auta u Otic na Opavsku. Pětačtyřicetiletého muže za volantem tam postihlo náhlé selhání srdce, resuscitovali ho svědci události, následně zdravotníci.

V Kozlovicích záchranáři ošetřovali vážně zraněného motorkáře, srazil se s autem

4. května 2024 18:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Záchranná služba musela v pátek 3. května odpoledne zasahovat u vážné dopravní nehody na Frýdecko-Místecku, kde se v Kozlovicích motocykl srazil s autem. Na místo vyjela lékařská posádka z Frenštátu pod Radhoštěm a vzlétli letečtí záchranáři z Ostravy.

Mrtvá mláďata zvířat na posečených polích kolem Petrovic u Karviné
Vydáno 1. června 2023 17:09, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Na sociální síti se objevily smutné fotografie mrtvých srnčat a další zvěře i ptáků. Pocházejí z pole u Petrovic u Karviné. Zvířata bohužel přišla o život při sečení trávy, kterou zřejmě zemědělci dopředu nenahlásili.

ilustrační snímek; zdroj foto: pixabay.com

Doslova rozsekaná mláďata srnčat poházená po poli v Závadě, místní části Petrovic u Karviné. Takový pohled se naskytl v úterý 30. května paní Anně, která se nedávno zapojila do projektu dobrovolníků, kteří chtějí pomáhat vyhánět zvířata z polí před sečí.

Anna K.: "Viděla jsem čerstvě posekané pole, tak jsem se tam šla podívat, jestli náhodou tam není nějaké přeživší. A to bylo poprvé v životě, kdy jsem viděla rozsekaná mláďata. Nejenom srnčat, ale i křepelky s vajíčky, malého zajíce, i slepice tam byla. Takže jsem byla v šoku. A druhý den další pole a těch polí během včerejška bylo několik. Já jsem byla schopna projít jenom dvě, protože jsem na to sama. Tam jsem našla další srnčata."

Zvířata vyfotila a fotografie s upozorněním, že je třeba takovým událostem předcházet, umístila na sociální síť. Tam vzbudily za 24 hodin poměrně intenzivní emoce a diskuzi. Za nedbalé jednání, při kterém dojde k poranění či usmrcení srnčat, hrozí pokuta až deset tisíc korun. Ale dá se například uvažovat i o týrání zvířat, protože spousta zvěře není zabita na místě, ale je zmrzačena a umírá v bolestech mnohem později.

Ministerstvo zemědělství ČR: "Je možné oslovit orgán státní správy myslivosti - tedy nejbližší obec s rozšířenou působností. Pokutu ukládá orgán státní myslivosti, který nejprve prošetří případné podněty."

Odkaz na jeden z diskutovaných příspěvků, který není pro slabší povahy

Zemědělci mají ze zákona povinnost hlásit myslivcům velké seče trávy. Myslivci zas musí projít pole, aby zachránili zvířata. Bohužel ne vždy tato spolupráce funguje.

Anna K.: "Nikdy jsem si v naší obci nevšimla, že by myslivci nebo jiní dobrovolníci ta pole prohledávali. Ať už před senosečí nebo po. Co jsem slyšela, tak zítra a celý víkend se má sekat. My nikdo nevíme kde, nikdo nám nedal vědět. A to mi potvrdil i zdejší myslivec, který je v rámci spolku připravený do pole vyrazit."
Lubomír Hajný, myslivecký hospodář z Frýdecko-Místecka: "Předtím než zemědělci vjedou na pole, tak jsou povinni myslivci podat informaci kdy a kde budou sekat. A zároveň ten myslivec a uživatel honitby má povinnost udělat opatření na zabránění škodám na zvěři. To znamená, že tu louku musí projít nebo vymyslet nějakou jinou metodu, aby vyhnal co nejvíce zvěře. Nejdůležitější je ta spolupráce, protože ten zemědělec, když to nenahlásí, tak myslivec následně nemůže jít ani do té louky." 

Česká zemědělská univerzita v Praze, Ministerstvo životního prostředí ČR a další partneři, za aktivní účasti myslivců a dobrovolníků z řad veřejnosti vytvořili portál Senoseč Online, který pomáhá jednoduše propojovat zemědělce, myslivce a dobrovolníky.

Lubomír Hajný, myslivecký hospodář z Frýdecko-Místecka: "Pomoc dobrovolníků je určitě vítaná, ale musí být v kooperaci s myslivci a zemědělci. Když se seče na více místech a přijde deset dobrovolníků, tak je to vítaná záležitost. Typický příklad od nás byl včera v honitbě, kdy nás přišlo hodně jako myslivců, ale sekalo se na více lokalitách, tak jsme měli 12 dobrovolníků. U nás to funguje tak, že den před sečí rozhazujeme pachové plašiče, procházíme tu lokalitu a vyháníme tu zvěř. A ráno potom vyjede ten zemědělský stroj a ještě se to kontroluje a prochází."

Zachraňovat mláďata a další zvířata je nyní připravena i paní Anna, která je registrována jako dobrovolník právě na portálu Senoseč Online.

Anna K.: "Teď mi přišla první SMS z Českého Těšína, což není u nás, ale je to kousek. Takže v sobotu v 8:00 hodin ráno tam máme sraz s mysliveckým spolkem a dalšími dobrovolníky. A budeme prohledávat obrovská pole před sečí."

Ministerstvo zemědělství v rámci ochrany zvířat při seči poskytuje zemědělcům dotace na plašiče nebo nově na signální zařízení, které upozorní, že se v poli schovává mládě.

Zdeněk Nekula, ministr zemědělství (KDU-ČSL): "Na pořízení a instalaci plašičů dáváme myslivcům 2 tisíce korun na jeden kus a 150 hektarů zemědělské půdy. Novinkou letošního roku je dotace pro zemědělce na zařízení pro identifikaci zvířat v porostu."

Někteří dobrovolníci používají při vyhánění zvěře z polí také speciální drony s termovizí.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000037527/mrtva-mladata-zvirat-na-posecenych-polich-kolem-petrovic-u-karvine