Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V létě hrozí vyšší riziko nehod na cestách. Policisté apelují na bezpečnost

Celý MS kraj |

Bezpečí v dopravě a začátek letních prázdnin spojuje vícero faktů. V určitých dnech hustší provoz na silnicích kvůli cestám na dovolenou, neznalost cílových destinací řidiči, zvýšená zátěž pro řidiče vlivem letních teplot, současně vyšší počet motorkářů a hlavně malých cyklistů nebo chodců v provozu a jejich roztěkanost. To je základní výčet prázdninových dopravních rizik, na které upozorňují policisté. Pro všechny platí dodržování pravidel silničního provozu, ale také nezbytná dávka ohleduplnosti a respektu vůči druhým.

Moravskoslezští policisté reagují na začátek letních prázdnin nejen v běžném výkonu služby, ale také rozličnými aktivitami a sérií dopravně bezpečnostních akcí.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Primárně dopravní policisté budou ve stejné míře o prázdninách věnovat zvýšenou pozornost zranitelným účastníkům silničního provozu. U cyklistů do 18 let připomenu povinnost použít za jízdy ochrannou přilbu (mít ji nasazenou a řádně připevněnou na hlavě). Za nás však pro větší bezpečí doporučujeme nosit přilbu všem cyklistům bez rozdílu věku, účelu jízdy a místu, kde se pohybujete. K vyššímu bezpečí přispívají obecně za určitých podmínek povinné reflexní materiály na oblečení chodce nebo na jízdním kole, za nás pak platí, že čím více v jakékoliv denní, natož noční době (či při snížené viditelnosti), tím lépe."

Moravskoslezská policie připravila v rámci projektu Poradce – policejní rádce pro bezpečný život preventivní videoklipy na rozličná témata, několik z nich policisté věnují bezpečnosti v dopravě.

Statistické údaje za Moravskoslezský kraj

Vážné dopravní nehody v Moravskoslezském kraji za poslední období

  • V pátek 23. června 2023 okolo 14:30 hodin měl dle zjištěných informací na silnici nedaleko Krnova začít 17letý motorkář předjíždět vozidlo. Střetl se s protijedoucím nákladním vozidlem s návěsem. O návěs, který se převrátil, zavadil řidič dalšího automobilu jedoucího za motorkou a vůz byl odhozen do příkopu. Motocyklista nehodu nepřežil, zraněni byli i další účastníci.
  • K nehodě na křižovatce došlo ve čtvrtek 22. června 2023 večer nedaleko Vražného na Novojičínsku. Řidič osobního vozidla jel po vedlejší silnici, 58letý motorkář po hlavní. Při střetu utrpěl motocyklista zranění, kterým na místě podlehl. Řidič vozu byl také zraněn.
  • V neděli 25. června 2023 odpoledne měla v Opavě 68letá žena spadnout z jízdního kola, dle dostupných informací neměla ochrannou přilbu. Žena měla utrpět vážnější poranění hlavy.
  • Lze vzpomenout také tragický střet cyklisty s tramvají, ke kterému došlo 11. června 2023 navečer v Ostravě – Dubině. Cyklista střet nepřežil.
Nahlásit chybu


K tématu

Začínající policisté se školili na noční dopravní akci v Hradci nad Moravicí

23. září 2023 9:44 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Policisté mají za sebou další dopravně bezpečnostní akci. Tentokrát proběhla v noci v Hradci nad Moravicí a kromě dopravních kontrol měla za cíl proškolit začínající policisty. Zkontrolováno bylo 269 lidí a 243 aut. Policisté zjistili několik přestupků i jednoho řidiče pod vlivem alkoholu.

Moravskoslezští policisté mají za sebou další velkou dopravně bezpečnostní akci

23. listopadu 2023 17:54 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V průběhu dvou dnů se policisté na různých místech Moravskoslezského kraje zúčastnili další dopravně bezpečnostní akce. Ta byla zaměřena hlavně na namátkové kontroly řidičů. Zkontrolováno jich bylo 414 a zjištěno bylo 140 přestupků.

Moravskoslezští policisté kontrolují viditelnost chodců i dodržování rychlosti

13. února 2024 18:13 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

220 zkontrolovaných chodců a jen 2 neměli reflexní prvek. 340 zkontrolovaných aut a 100 dopravních přestupků. Moravskoslezští policisté mají za sebou další dopravně bezpečnostní akce. Obě proběhly v minulém týdnu a policisté se při nich zaměřili hlavně na viditelnost chodců a cyklistů a na dodržování povolené rychlosti. Ale řešili i další přestupky.


Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Nejstarší ze 102 mincí je pražský groš z doby Jana Lucemburského

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.

V Karviné se konala náborová akce Policie ČR, studenti prošli fyzickými testy

Studenti pěti karvinských středních škol dostali příležitost vyzkoušet si fyzické testy, které jsou nutné pro přijetí k policii. Kdo je splnil, dostal rok platný certifikát. Pokud se tedy úspěšní studenti rozhodnou rozšířit řady policistů, nemusí fyzické testy dělat znovu.

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 2024

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 24. Určen byl mládeži ve věku 11 až 18 let a zúčastnili se ho boxeři i z Německa a Skotska.


Začala rekonstrukce prostoru před Kulturním domem Frýdek

Začala dlouho očekávaná rekonstrukce prostoru před bývalým Kulturním domem Válcoven plechu. Místo získá novou dlažbu, stromové aleje i podzemní retenční nádrže. Práce potrvají zhruba do konce roku a vyjdou na necelých 23 milionů korun.

Hasiči v noci na Bruntálsku bojovali s požárem štěpky

Včera 19:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Co bylo příčinou požáru štěpky uskladněné ve Staré Vsi na Bruntálsku, se snaží od čtvrtečního časného rána zjistit hasičský vyšetřovatel. Oheň hasilo pět jednotek.

Při nehodě auta s motocyklem v Třinci se těžce zranila motorkářka

Včera 19:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ke kolizi osobního automobilu s motocyklem spěchali ve čtvrtek odpoledne záchranáři do Koperníkovy ulice v Třinci. Hlášeno tam bylo vážné zranění motorkářky.

Kalmarsund Floorball Cup vyhrál tým z Horní Suché, noční oslava po příjezdu byla velká

Kalmarsund Floorball Cup ve Švédsku vyhrál tým z Horní Suché v kategorii B14. Ve velké konkurenci došly daleko i dívky. Ze skvělého výsledku mají radost hráči, trenéři, rodiče i obec.

Nenechávejte v autech nic cenného. Zloděj během pár dní vykradl 16 vozidel v Ostravě

Včera 11:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Dnes máme dobrou zprávu pro majitele vozidel. Ostravským policistům se podařilo zadržet zloděje, který během pár dní vykradl 16 aut. Zároveň je to ale pro řidiče výstraha, aby nenechávali v autech nic cenného, protože právě viditelné věci pachatele přilákaly.

Biskup ostravsko-opavský požehnal prameny v Karlově Studánce při zahájení lázeňské sezóny

Včera 12:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V lázních Karlova Studánka byla slavnostně zahájena letošní sezóna. Zdejší prameny železité kyselky požehnal biskup ostravsko-opavský Mons. Martin David. V Karlově Studánce se nachází 7 lázeňských pramenů, z nichž nejstarší, Maxmilián, byl objeven již v roce 1780. Léčivé prameny tryskají z hloubky více než 100 metrů.

Obce by rády, aby zákaz jízdy kamionů přes horský úsek platil celý rok

Kamionů, které vjíždějí do zakázaného horského úseku v Beskydech, ubylo. Vyplynulo to z výsledků automatického počítání a také policejních kontrol. Přesto však mnozí řidiči zákaz porušují a vjíždějí do úseku, kde pak kamiony na sněhu havarují, nebo silnici zatarasí.

Dobrovolníci sbírali odpad v části Beskyd

Turisticky velmi oblíbené Beskydy jsou zase o něco čistější. Stovky dobrovolníků se zapojily do jarního úklidu, který probíhal na mnoha místech. My jsme se byli podívat na Prašivé, Ondřejníku a v Ostravici.

Dvojici zlodějů policisté zadrželi krátce po vloupání v Havířově

Včera 7:36 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na podezřelou dvojici vynášející věci z areálu firmy byli přes linku 158 upozorněni policisté z obvodního oddělení v Havířově-Šumbarku. O chvíli později už byli pachatelé zadrženi.

Dům v Morávce byl v ohrožení kvůli požáru ohřívače bazénové vody

Včera 7:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pět hasičských jednotek zasahovalo ve středu před polednem u požáru ohřívače vody do bazénu a garáže rodinného domu v Morávce. Dům hasiči svým rychlým zásahem zachránili, přesto majitelům vznikla škoda za zhruba 700 tisíc korun.

41 producentů z MS kraje bojovalo se 129 výrobky o značku Regionální potravina

Regionální potravina 2024. O prestižní, celostátní ocenění každoročně bojují desítky producentů z MS kraje. Letos se jich zúčastnilo 41 s téměř 130 výrobky.

V létě hrozí vyšší riziko nehod na cestách. Policisté apelují na bezpečnost
Vydáno 1. července 2023 13:05, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Bezpečí v dopravě a začátek letních prázdnin spojuje vícero faktů. V určitých dnech hustší provoz na silnicích kvůli cestám na dovolenou, neznalost cílových destinací řidiči, zvýšená zátěž pro řidiče vlivem letních teplot, současně vyšší počet motorkářů a hlavně malých cyklistů nebo chodců v provozu a jejich roztěkanost. To je základní výčet prázdninových dopravních rizik, na které upozorňují policisté. Pro všechny platí dodržování pravidel silničního provozu, ale také nezbytná dávka ohleduplnosti a respektu vůči druhým.

zdroj foto: Policie ČR

Moravskoslezští policisté reagují na začátek letních prázdnin nejen v běžném výkonu služby, ale také rozličnými aktivitami a sérií dopravně bezpečnostních akcí.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Primárně dopravní policisté budou ve stejné míře o prázdninách věnovat zvýšenou pozornost zranitelným účastníkům silničního provozu. U cyklistů do 18 let připomenu povinnost použít za jízdy ochrannou přilbu (mít ji nasazenou a řádně připevněnou na hlavě). Za nás však pro větší bezpečí doporučujeme nosit přilbu všem cyklistům bez rozdílu věku, účelu jízdy a místu, kde se pohybujete. K vyššímu bezpečí přispívají obecně za určitých podmínek povinné reflexní materiály na oblečení chodce nebo na jízdním kole, za nás pak platí, že čím více v jakékoliv denní, natož noční době (či při snížené viditelnosti), tím lépe."

Moravskoslezská policie připravila v rámci projektu Poradce – policejní rádce pro bezpečný život preventivní videoklipy na rozličná témata, několik z nich policisté věnují bezpečnosti v dopravě.

Statistické údaje za Moravskoslezský kraj

Vážné dopravní nehody v Moravskoslezském kraji za poslední období

  • V pátek 23. června 2023 okolo 14:30 hodin měl dle zjištěných informací na silnici nedaleko Krnova začít 17letý motorkář předjíždět vozidlo. Střetl se s protijedoucím nákladním vozidlem s návěsem. O návěs, který se převrátil, zavadil řidič dalšího automobilu jedoucího za motorkou a vůz byl odhozen do příkopu. Motocyklista nehodu nepřežil, zraněni byli i další účastníci.
  • K nehodě na křižovatce došlo ve čtvrtek 22. června 2023 večer nedaleko Vražného na Novojičínsku. Řidič osobního vozidla jel po vedlejší silnici, 58letý motorkář po hlavní. Při střetu utrpěl motocyklista zranění, kterým na místě podlehl. Řidič vozu byl také zraněn.
  • V neděli 25. června 2023 odpoledne měla v Opavě 68letá žena spadnout z jízdního kola, dle dostupných informací neměla ochrannou přilbu. Žena měla utrpět vážnější poranění hlavy.
  • Lze vzpomenout také tragický střet cyklisty s tramvají, ke kterému došlo 11. června 2023 navečer v Ostravě – Dubině. Cyklista střet nepřežil.
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000038041/v-lete-hrozi-vyssi-riziko-nehod-na-cestach-policiste-apeluji-na-bezpecnost