Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dny NATO 2023 navštívilo 185 tisíc lidí. Záchranáři v areálu ošetřili 80 návštěvníků

Celý MS kraj |

Dny NATO na letišti v Mošnově navštívilo během dvou dnů přibližně 185 tisíc lidí. Lidé mohli vidět dynamické ukázky ve vzduchu i na zemi, v areálu si mohli prohlédnout desítky letadel i další techniky. Program trval každý z víkendových dnů déle než osm hodin. Záchranáři přímo v areálu ošetřili na 80 desítek návštěvníků. Tři z nich bylo potřeba transportovat do nemocnice.

V sobotu přišlo na Dny NATO 2023 na 100 tisíc lidí a v neděli dalších 85 tisíc. I v průběhu neděle se starší technika během ukázek střídala s novou. A stejně jako včera dominovala americká F-35A a britská F-35B. O koupi těchto strojů jedná Česko s USA. Návštěvníci mohli dále vidět například vrtulníky americké výroby AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, které si pořídila česká armáda, naopak derniéru měl na akci jejich předchůdce, bitevní vrtulník Mi-24. K nejatraktivnějším bodům programu patří každoročně vystoupení akrobatických skupin, letos to byly polské skupiny Orlik a Zelazny a švýcarský PC-7 Team.

Zbyněk Pavlačík, předseda organizace Jagello 2000: "Myslím, že to je opravdu program jak dynamických, tak statických ukázek na evropské úrovni, protože jsou tady k vidění věci, které ne že v České republice, ale ani v okolních zemích ještě k vidění nebyly."

Dny NATO jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Ukázky na nich předváděly armádní, bezpečnostní a záchranářské jednotky, letos z 19 zemí. Poprvé mezi nimi byli zástupci Portugalska a Lucemburska. Lidé mohli v Mošnově řadu věcí vidět poprvé nejen v České republice, ale šlo o techniku, která ještě nebyla k vidění ani v okolních zemích. Polsko například prezentovalo korejské stíhačky FA-50, které do jeho výzbroje přibyly teprve nedávno.

Zbyněk Pavlačík, předseda organizace Jagello 2000: "Musely získat speciální povolení, aby mohly být prezentovány mimo Polsko, což se na poslední chvíli podařilo. Polsko má u nás i známý systém HIMARS, který známe z bojů na Ukrajině. Dále zde prezentují svůj korejský nejmodernější tank K2 a známý bezpilotní prostředek Bayraktar, který taky známe v Česku jenom z médií."

Nadstandardní zastoupení mělo Německo, efektní vystoupení provedl armádní vrtulník NH-90. Další stroje byly k vidění i na statice, například Atlas A400M. Armáda České republiky a její zastoupení bylo opět mimořádné. Předvedla vrtulníky Viper a Venom, bojový tank Leopard 2A4 i radar MADR. Tradičně byla spoluorganizátorem celé akce. Představili se také moravskoslezští hasiči. Městská policie, která navíc u areálu provozovala kolárny. A nechyběli ani záchranáři. 

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "V průběhu dvou dní bylo v areálu ošetřeno osm desítek návštěvníků, z toho dvě třetiny během soboty. Žádný z nich nebyl v život ohrožujícím stavu, do nemocnice bylo zapotřebí transportovat tři pacienty. U ošetřených se v drtivé většině jednalo o stavy a obtíže interní povahy, či úrazy, vesměs lehčího charakteru. Zvýšen oproti jiným ročníkům byl počet osob, ošetřených s kolapsovými stavy a dehydratací, kterých zdravotní služba ošetřila více, než padesát."

V rámci statických ukázek záchranáři představili svou práci a vybavení veřejnosti, a to i s předvedením poskytování přednemocniční neodkladné péče. K prohlédnutí byla i letos plně vybavená zásahová vozidla, včetně speciálního sanitního automobilu týmu pro speciální činnosti.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Lákadlem nejen pro děti, ale i dospělé návštěvníky, se stala soutěž v poskytování nepřímé srdeční masáže, které se hojně účastnili malí i velcí. Vždy pětice soutěžících při ní měří svou dovednost pod kontrolou záchranářů, a to za elektronického hodnocení kvality jejich masáže. Edukace veřejnosti tedy probíhá zábavnou formou a jde o přitažlivou možnost proškolení laiků v život zachraňujících úkonech. Zkušenosti záchranářů přitom ukazují, že je dokáží kvalitně zvládnout i menší děti. K vidění bylo Mobilní simulační centrum – sanitní vozidlo, které záchranářům slouží pro výuku a nácviky odborných činností. Práci posádky uvnitř vozidla mohli návštěvníci sledovat na obrazovce umístěné venku, protože pracoviště je ve svém interiéru vybaveno mimo jiné i kamerami."

Pro velký zájem probíhaly i letos komentované ukázky poskytování přednemocniční neodkladné péče, které záchranáři opakovaně předváděli v prostoru svého stanoviště. Pro děti byl připraven zábavně-edukační program a po splnění několika úkolů získaly odměnu - drobné dárky nadačního fondu Kryštůfek a záchranné služby.

Jako každoročně akci provázely dopravní komplikace na silnicích v okolí letiště. V sobotu ráno a dopoledne byly ze všech příjezdových směrů kolony, ta nejdelší od Studénky od dálnice D1 byla dlouhá až devět kilometrů. Lidé v kolonách čekali déle než hodinu. Dnes byla situace klidnější, hlavně při odjezdu ale i dnes řidiči na silnicích míjeli stovky chodců a cyklistů.

Nahlásit chybu


K tématu

Záchranáři varují před kolapsy na Dnech NATO. V sobotu přišlo do areálu na 100 tisíc lidí

16. září 2023 21:03 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR v sobotu na letišti v Mošnově navštívilo přibližně 100 tisíc lidí. Mezi velkými lákadly byla především pětice letadel F-35 Lightning II, o jejichž koupi jedná Česko s USA. Dále vrtulníky americké výroby AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, které si pořídila česká armáda. V neděli bude akce pokračovat a záchranáři varují před kolapsy. Lidé by měli mít u sebe dostatek tekutin.

Zásah proti aktivnímu střelci v Ostravě byl námětem speciálního cvičení

31. října 2023 16:37 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V budově železniční stanice v Ostravě-Vítkovicích řádí šílený střelec. Desítky lidí zastřelil a zranil. Takovou informaci přijali v úterý ráno policisté a záchranáři a museli začít jednat. Naštěstí to nebyla opravdová událost, ale téma rozsáhlého cvičení složek integrovaného záchranného systému. Cílem bylo prověřit spolupráci u tak vážné události. Policie zároveň trénovala zásah proti aktivnímu střelci.

Šel plavat a už se nevynořil. Na Stříbrném jezeře v Opavě utonul starší muž

18. července 2023 14:52 | Opava | Jiří Cileček

Tragická událost zaměstnala v úterý kolem poledne všechny složky integrovaného záchranného systému v Opavě. Na Stříbrném jezeře hledali muže, který se při plavání ztratil pod hladinou. Bohužel se ho už po nálezu a vytažení z vody nepodařilo oživit.


Most v Polance nad Odrou je opět průjezdný, součástí stavby je i cyklostezka

Dnes 12:35 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Po dlouhých 14 měsících uzavírky je most přes řeku Odru v Polance od pondělí 20. května opět průjezdný. Zrekonstruovaný most nyní slouží řidičům, cyklistům i chodcům, součástí mostu je smíšená cyklostezka, kterou vybudovalo město Ostrava. Během rekonstrukce pomáhali i potápěči, kteří za pomoci uhlíkových elektrod odstraňovali základy středového pilíře původního mostu.

VIDEO: Silniční kontrola skončila zadržením, Slovák nabídl policistům úplatek

Dnes 12:10 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté z obvodního oddělení Vrbno pod Pradědem kontrolovali řidiče v obci Světlá Hora. Narazili při tom na řidiče, který neměl během jízdy zapnutý bezpečnostní pás. Na místě obdržel pokutu ve výši 1500 korun, sankci přijal a oznámil, že ji uhradí převodem z účtu. Z banální situace se ale vyklubalo podezření na trestný čin u jeho spolujezdce.

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález v MSK za posledních 100 let

Včera 23:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.

Senioři na přednášce rozplétali záludnosti sociálních sítí

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Včera 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Včera 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Včera 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

18. května 2024 16:52 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

Muzejní noc v historické budově Muzea Těšínska zavedla návštěvníky do světa módy našich předků

Mezinárodní Den muzeí nabídl návštěvníkům nevšední zážitky a nové pohledy na přítažlivé muzejní aktivity. V historické budově muzea v Českém Těšíně se hosté mohli přenést do světa módy i gastronomie našich předků. Historická budova Těšínského muzea patří k chloubám místní architektury.

O soutěž Marlenka Cup v Opavě byl obrovský zájem

Včera 17:54 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Soutěž pro mladé cukráře Marlenka Cup v Opavě už má svou historii a prestiž. Je o ní velký zájem i z toho důvodu, že je pro žáky cukrářského oboru velmi motivující předvést veřejnosti své umění.

Studenti Wichterlova gymnázia hráli francouzské divadlo

Včera 17:48 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Studenti Wichterlova gymnázia v Ostravě – Porubě se v rámci Erasmu plus zapojili do velmi zajímavého projektu. Společně se svými francouzskými kamarády nastudovali divadelní představení ve francouzštině a odehráli ho v DK Poklad. Mezi diváky jsme byli i my.

Střední škola profesora Matějčka vzdělává zdravé i handicapované děti

Včera 17:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Za šedesát let života prošla SŠ profesora Zdeňka Matějčka v Ostravě – Porubě velkou proměnou. Z výhradně hornického učiliště se vyvinula v moderní multioborovou školu.

Výtah dopravující uhlí z kilometrové hlubiny Dolu ČSM dostane nový motor

Včera 10:50 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Těžební společnost OKD vymění motor těžního stroje, který se v severní lokalitě Dolu ČSM už od roku 1972 stará o dopravu vytěženého uhlí s hlušinou na povrch, za kompletně opravený. Renovace probíhá od ledna do června a vyjde na 10 milionů korun.

Základní škola a Mateřská škola Motýlek v Kopřivnici je modernější a prostornější

Včera 10:02 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Moravskoslezský kraj nechal zrekonstruovat Základní školu a Mateřskou školu Motýlek v Kopřivnici. Součástí projektu Moravskoslezského kraje coby zřizovatele školy bylo kromě rekonstrukce jejích stávajících prostor i vybudování nového objektu, který je napojený na hlavní budovu školy. Celá investice vyšla na 26 milionů korun.

Dny NATO 2023 navštívilo 185 tisíc lidí. Záchranáři v areálu ošetřili 80 návštěvníků
Vydáno 17. září 2023 19:42, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Dny NATO na letišti v Mošnově navštívilo během dvou dnů přibližně 185 tisíc lidí. Lidé mohli vidět dynamické ukázky ve vzduchu i na zemi, v areálu si mohli prohlédnout desítky letadel i další techniky. Program trval každý z víkendových dnů déle než osm hodin. Záchranáři přímo v areálu ošetřili na 80 desítek návštěvníků. Tři z nich bylo potřeba transportovat do nemocnice.

zdroj foto: natodays.cz

V sobotu přišlo na Dny NATO 2023 na 100 tisíc lidí a v neděli dalších 85 tisíc. I v průběhu neděle se starší technika během ukázek střídala s novou. A stejně jako včera dominovala americká F-35A a britská F-35B. O koupi těchto strojů jedná Česko s USA. Návštěvníci mohli dále vidět například vrtulníky americké výroby AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, které si pořídila česká armáda, naopak derniéru měl na akci jejich předchůdce, bitevní vrtulník Mi-24. K nejatraktivnějším bodům programu patří každoročně vystoupení akrobatických skupin, letos to byly polské skupiny Orlik a Zelazny a švýcarský PC-7 Team.

Zbyněk Pavlačík, předseda organizace Jagello 2000: "Myslím, že to je opravdu program jak dynamických, tak statických ukázek na evropské úrovni, protože jsou tady k vidění věci, které ne že v České republice, ale ani v okolních zemích ještě k vidění nebyly."

Dny NATO jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Ukázky na nich předváděly armádní, bezpečnostní a záchranářské jednotky, letos z 19 zemí. Poprvé mezi nimi byli zástupci Portugalska a Lucemburska. Lidé mohli v Mošnově řadu věcí vidět poprvé nejen v České republice, ale šlo o techniku, která ještě nebyla k vidění ani v okolních zemích. Polsko například prezentovalo korejské stíhačky FA-50, které do jeho výzbroje přibyly teprve nedávno.

Zbyněk Pavlačík, předseda organizace Jagello 2000: "Musely získat speciální povolení, aby mohly být prezentovány mimo Polsko, což se na poslední chvíli podařilo. Polsko má u nás i známý systém HIMARS, který známe z bojů na Ukrajině. Dále zde prezentují svůj korejský nejmodernější tank K2 a známý bezpilotní prostředek Bayraktar, který taky známe v Česku jenom z médií."

Nadstandardní zastoupení mělo Německo, efektní vystoupení provedl armádní vrtulník NH-90. Další stroje byly k vidění i na statice, například Atlas A400M. Armáda České republiky a její zastoupení bylo opět mimořádné. Předvedla vrtulníky Viper a Venom, bojový tank Leopard 2A4 i radar MADR. Tradičně byla spoluorganizátorem celé akce. Představili se také moravskoslezští hasiči. Městská policie, která navíc u areálu provozovala kolárny. A nechyběli ani záchranáři. 

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "V průběhu dvou dní bylo v areálu ošetřeno osm desítek návštěvníků, z toho dvě třetiny během soboty. Žádný z nich nebyl v život ohrožujícím stavu, do nemocnice bylo zapotřebí transportovat tři pacienty. U ošetřených se v drtivé většině jednalo o stavy a obtíže interní povahy, či úrazy, vesměs lehčího charakteru. Zvýšen oproti jiným ročníkům byl počet osob, ošetřených s kolapsovými stavy a dehydratací, kterých zdravotní služba ošetřila více, než padesát."

V rámci statických ukázek záchranáři představili svou práci a vybavení veřejnosti, a to i s předvedením poskytování přednemocniční neodkladné péče. K prohlédnutí byla i letos plně vybavená zásahová vozidla, včetně speciálního sanitního automobilu týmu pro speciální činnosti.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Lákadlem nejen pro děti, ale i dospělé návštěvníky, se stala soutěž v poskytování nepřímé srdeční masáže, které se hojně účastnili malí i velcí. Vždy pětice soutěžících při ní měří svou dovednost pod kontrolou záchranářů, a to za elektronického hodnocení kvality jejich masáže. Edukace veřejnosti tedy probíhá zábavnou formou a jde o přitažlivou možnost proškolení laiků v život zachraňujících úkonech. Zkušenosti záchranářů přitom ukazují, že je dokáží kvalitně zvládnout i menší děti. K vidění bylo Mobilní simulační centrum – sanitní vozidlo, které záchranářům slouží pro výuku a nácviky odborných činností. Práci posádky uvnitř vozidla mohli návštěvníci sledovat na obrazovce umístěné venku, protože pracoviště je ve svém interiéru vybaveno mimo jiné i kamerami."

Pro velký zájem probíhaly i letos komentované ukázky poskytování přednemocniční neodkladné péče, které záchranáři opakovaně předváděli v prostoru svého stanoviště. Pro děti byl připraven zábavně-edukační program a po splnění několika úkolů získaly odměnu - drobné dárky nadačního fondu Kryštůfek a záchranné služby.

Jako každoročně akci provázely dopravní komplikace na silnicích v okolí letiště. V sobotu ráno a dopoledne byly ze všech příjezdových směrů kolony, ta nejdelší od Studénky od dálnice D1 byla dlouhá až devět kilometrů. Lidé v kolonách čekali déle než hodinu. Dnes byla situace klidnější, hlavně při odjezdu ale i dnes řidiči na silnicích míjeli stovky chodců a cyklistů.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000039161/dny-nato-2023-navstivilo-185-tisic-lidi-zachranari-v-arealu-osetrili-80-navstevniku