Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Policisté řešili na Dnech NATO dopravu, ztracené děti i jedno napadení

Celý MS kraj |

Bezpečností opatření na letištní ploše v areálu Dnů NATO 2023 i v dopravě kolem letiště. To byla práce pro policii, která se také přímo na akci prezentovala dynamickými i statickými ukázkami. Noví policisté tady také složili služební slib.

Moravskoslezští policisté zajišťovali po oba dva dny veřejný pořádek a dohlíželi na bezpečnost návštěvníků. Nezaznamenali žádnou mimořádnou událost.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Řešili jsme oznámení o jedné ztrátě peněženky a jeden přestupek na úseku občanského soužití (fyzické napadení). Nezastupitelnou úlohu měli opět policisté, krizoví interventi, kteří zprostředkovávali kontakt mezi ztracenými dětmi a jejich rodiči či doprovodem. Letos bylo šťastných shledání v součtu za oba dva dny 12."

Samostatnou kapitolou byla oblast dopravy. K areálu totiž mířilo velké množství aut. V sobotu dopoledne měla jedna z kolon dokonce 9 kilometrů.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Policisté korigovali dopravu dle aktuálního stavu průjezdnosti komunikací. Měli stanoviště na stěžejních dopravních uzlech a v místech, kde byl předpoklad komplikací. Disponovali rovněž mobilními hlídkami a pracovali s informacemi také od osádky policejního vrtulníku. Informace o situaci v dopravě jsme poskytovali na sociálních sítích, skrze média a rovněž na speciální lince. Nezaznamenali jsme v souvislosti s akcí žádnou mimořádnou událost v dopravě nebo závažnou dopravní nehodu."

V rámci slavnostní části akce nastoupilo v neděli před polednem na letištní plochu 70 policejních nováčků, kteří složili služební slib. Jednalo se o 56 mužů a 14 žen. 

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "žen. Tito policisté nastoupili ke sboru v období od června do počátku září. K nováčkům a divákům promluvili tři hosté, konkrétně hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška, náměstek policejního prezidenta pro SKPV brig. gen. Tomáš Kubík a ředitel moravskoslezské policie brig. gen. Tomáš Kužel. Noví policisté nyní absolvují povinnou základní odbornou přípravu ve vzdělávacích zařízeních v Jihlavě, Holešově či Brně. Poté se s nimi budete moci setkat primárně na obvodních odděleních v rámci celého našeho kraje, ale také například na oddělení hlídkové služby nebo dopravním inspektorátu. Nejpočetnější skupina posílí kolegy v Ostravě (18), shodně 13 policistů bude sloužit na Karvinsku a Frýdecko-Místecku."

Zájemci o práci u Policie ČR se mohli přímo v areálu informovat u náborářů. Další informace naleznou také v rámci kampaně Práce 158x jinak - přidej se k nám!

Diváci měli po oba víkendové dny možnost vidět unikátní společnou ukázku policistů zásahové jednotky našeho krajského ředitelství a kolegů z polské protiteroristické jednotky GROM.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Samotná ukázka s názvem „Osvobození rukojmích z rukou teroristů“ pojednávala o osobách ozbrojených například zbraněmi a granáty. Tito pachatelé po obsazení objetu zajali několik rukojmích. Podstatnou část ukázky tvořil profesionální zákrok policistů, kteří nebezpečné pachatele zneškodnili a rukojmí osvobodili. Zákrok policistů se neobešel bez podpory vrtulníku anebo odstřelovačů. Jednalo se sice o ukázku, ale tu policisté připravili vskutku realisticky. Potlesk diváků byl zasloužený."

Stejně tak se prezentovali policejní psovodi se svými čtyřnohými svěřenci. Celkově 12 moravskoslezských kynologů (z toho 1 žena) s kolegy ze Slovenska, jakožto tradičními hosty, zaujalo pozornost návštěvníků množstvím ukázek.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Po úvodní klasické a taktické poslušnosti následovaly ukázky simulující zákrok proti „rozvášněným“ osobám či nebezpečnému pachateli. V jedné z dalších ukázek si zase policisté a služební psi museli „poradit“ s osobami, které bezdůvodně napadly zasahující zdravotníky. Ukázkám nechyběla dynamika, měly nápad a byly rozmanité, kynologové díky tomu předvedli mnoho ze své činnosti."

V obležení byla i jednotlivá stanoviště policejní statiky. 

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Návštěvníkům jsme představili vozidla služby dopravní, pořádkové i cizinecké policie. Jednalo se například o vozidla určená pro dohled nad BESIPEM, služební motocykly, čtyřkolku, loď Alunautic či Schengenbus (s technikou určenou pro vyhodnocování pravosti dokladů a písemností). Policisté z oddělení prevence připravili zejména pro děti množství úkolů, kvízů a dalších aktivit, které jsou nejen zábavné, ale mají také prvek edukační. Na místě měli zájemci také možnost zjistit více informací ke společné preventivní kampani Policie ČR a ČSOB „Volač a Klikač“. Pro starší byly dozajista zajímavé ukázky výstroje a výzbroje policistů zásahové jednotky a speciální pořádkové jednotky našeho krajského ředitelství."
Nahlásit chybu


K tématu

Na ostravském letišti přistál bezpilotní letoun MQ-9 Reaper, piloti seděli v USA

13. června 2023 14:39 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově dnes přistál americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper. Šlo zřejmě o první přistání takového letounu na civilním letišti v Evropě za běžného provozu. Stroj byl řízený z amerického Houstonu.

Z ostravského letiště letos můžete na dovolenou do 29 destinací

14. února 2024 16:26 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ostravské letiště zahájilo sezónu charterových letů. Dostupných bude celkem 29 destinací ve 12 zemích. Nově je možné letět například do italské Lamezie, na Fuerteventuru, do Albánie, Černé Hory, španělské Malagy, a dalších šesti destinací.

Nová nákladní linka do Kazachstánu podpoří další rozvoj ostravského letiště

29. března 2024 12:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Nákladní doprava na ostravském letišti se i nadále rozrůstá. Její další rozvoj zajistí společnost EGT Express, od dubna 2024 posílí svou síť nákladních letů o pravidelnou linku do kazašské Almaty. Lety budou provozovány 1x týdně letadlem Boeing B767 letecké společnosti MyFreighter.


Sbírka Daruj F-M vybrala na dráhu pro horská kola přes 217 tisíc korun

Parta nadšenců se rozhodla vybudovat na Palkovických hůrkách speciální dráhu pro jízdu na horských kolech. Určena bude pro amatérské i profesionální sportovce všech kategorií. Přihlásili se do sbírkového programu Daruj F-M a lidé i město jim přispěli dohromady přes 217 tisíc korun.

Více než 600 motorek zaplnilo centrum Bruntálu na tradičním Motorkářském vítání jara

648. To je přesný počet motorek, které zaplnily náměstí a centrum Bruntálu. 15. ročník motorkářského Vítání jara přilákal davy zájemců a obdivovatelů strojů různých druhů a typů na dvou, třech i čtyřech kolech.

Hořely kontejnery, někdo je v noci zapálil úmyslně

Městem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

Výstava "Místní a drobné dráhy na Ostravsku a Karvinsku"

Na nádraží Ostrava střed, v tamním Železničním muzeu Moravskoslezském, začala výstava s názvem Místní a drobné dráhy na Ostravsku a Karvinsku. Slavnostní zahájení proběhlo v pátek 26. dubna. Výstava jasně ukazuje, jak se města a obce v Moravskoslezském kraji postupně propojovaly a připomíná výročí 130 let veřejné kolejové dráhy v Ostravě.

Nejkratší stezka pro chodce a cyklisty je v Ostravě, měří jen 3 metry a je úplně zbytečná

Včera 15:56 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Draze, zbytečně, ale rekord to je. Nejkratší vyhrazenou stezku mohou chodci a cyklisté využít přímo v centru Ostravy. Bohužel, zřízena byla zcela zbytečně, byť se její autoři a také schvalující policisté snaží její existenci jakkoli zdůvodnit.


Novým Jičínem chodil žhář, zapaloval kontejnery na odpad

Novým Jičínem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

Hasiči s cisternou a žebříkem projížděli úzké ulice, špatně parkující auta dostala za stěrač lístek

Hasiči s velkou technikou projížděli Novým Jičínem a testovali průjezdnost problémových ulic. Doprovázela je i hlídka městské policie a společně upozorňovali na špatně zaparkovaná vozidla.

Hudební odpoledne v kavárně zlákalo stovku lidí, zatančit si tu chodí jednou měsíčně

Téměř stovka lidí se zúčastnila tanečního odpoledne v Hotelu Praha. Pořádal jej nový místní spolek Být spolu aktivní. Hudební setkání bylo určeno pro lidi seniorského věku, kteří se chtějí bavit a být společensky činní.

V Opavě diskutovali se studenty i širokou veřejností politici kandidujících stran do EP

Opavské zastupitelstvo dětí a mládeže patří mezi nejstarší v Česku. Vzniklo už v roce 2002 a od té doby pravidelně pořádá předvolební debaty. Začalo komunálními, přes krajské a republikové a letos úplně poprvé i do Evropského parlamentu.

Technické služby Opava zavedly odpadové taxi. Ulehčí těm, kteří kusový odpad nemají jak odvézt

Včera 1:09 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

V krajském kole ekosoutěže Zlatý list se utkalo 19 základních škol z celého MS kraje

Celostátní ekologická soutěž Zlatý list má již velmi dlouhou tradici. V Břidličné na Bruntálsku proběhlo již 42. krajské kolo. Celou soutěž pořádá Český svaz chovatelů a Asociace středoškolských klubů České republiky.

Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji v dubnu klesla na 5,3 procenta

10. května 2024 15:37 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Úřady práce v Moravskoslezském kraji ke konci dubna evidovaly 43 244 lidí bez práce. Jejich počet byl o 802 nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je vyšší o 2 839 osob. Celkově ale nezaměstnanost klesla o 0,1 procentního bodu na 5,3 procenta. Volných pracovních míst v dubnu v kraji mírně přibylo, a to na 11 137.

Večerní slet čarodějnic přilákal na hrad Hukvaldy davy návštěvníků

10. května 2024 11:35 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Stovky návštěvníků z celého regionu zamířily o víkendu na Hukvaldy, jeden z největších hradů na Moravě, na Večerní slet čarodějnic. Jeho provozovatel Muzeum Beskyd se rozhodl letos akci pojmout samostatně, na rozdíl od předchozích let, kdy byla jen součástí zahájení sezóny.

Slezskoostravské Bazaly hostily trenérskou konferenci, přednášel i trenér španělského FC Sevilla

10. května 2024 11:00 | Celý MS kraj | Michal Slonina | Regionální zprávy POLAR

Na Bazalech proběhla další trenérská konference – ojedinělá akce určená jak trenérům, tak i fotbalovým nadšencům z řad široké veřejnosti. Své zkušenosti zde letos předávali jak reprezentační trenéři, tak i významný host ze Španělska – šéftrenér mládeže FC Sevilla, José Ramón Collado.

Moravskoslezský kraj pokračuje v opravě silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou

9. května 2024 16:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pondělí 13. května začne další oprava části silnice na Praděd. Pracovat se bude na 740 metrech vozovky, které využívají hlavně turisté. Původní silnice mezi parkovištěm Hvězda a Ovčárnou už dosluhuje. Je potřeba zajistit stabilitu dalšího úseku a pracovat se bude i na odvodnění.

Běh do vrchu v Moravském Berouně se konal již pošestadvacáté

9. května 2024 15:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Oblíbený a náročný Běh do vrchu v Moravském Berouně proběhl již po šestadvacáté. Na trať 190 metrů dlouhou, která ovšem překonává převýšení 35 metrů, se vydalo úctyhodných 236 závodníků. To je za celou dobu existence běhu druhá nejvyšší návštěvnost.

Policisté řešili na Dnech NATO dopravu, ztracené děti i jedno napadení
Vydáno 18. září 2023 14:24, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Bezpečností opatření na letištní ploše v areálu Dnů NATO 2023 i v dopravě kolem letiště. To byla práce pro policii, která se také přímo na akci prezentovala dynamickými i statickými ukázkami. Noví policisté tady také složili služební slib.

dynamická ukázka; zdroj foto: Policie ČR

Moravskoslezští policisté zajišťovali po oba dva dny veřejný pořádek a dohlíželi na bezpečnost návštěvníků. Nezaznamenali žádnou mimořádnou událost.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Řešili jsme oznámení o jedné ztrátě peněženky a jeden přestupek na úseku občanského soužití (fyzické napadení). Nezastupitelnou úlohu měli opět policisté, krizoví interventi, kteří zprostředkovávali kontakt mezi ztracenými dětmi a jejich rodiči či doprovodem. Letos bylo šťastných shledání v součtu za oba dva dny 12."

Samostatnou kapitolou byla oblast dopravy. K areálu totiž mířilo velké množství aut. V sobotu dopoledne měla jedna z kolon dokonce 9 kilometrů.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Policisté korigovali dopravu dle aktuálního stavu průjezdnosti komunikací. Měli stanoviště na stěžejních dopravních uzlech a v místech, kde byl předpoklad komplikací. Disponovali rovněž mobilními hlídkami a pracovali s informacemi také od osádky policejního vrtulníku. Informace o situaci v dopravě jsme poskytovali na sociálních sítích, skrze média a rovněž na speciální lince. Nezaznamenali jsme v souvislosti s akcí žádnou mimořádnou událost v dopravě nebo závažnou dopravní nehodu."

V rámci slavnostní části akce nastoupilo v neděli před polednem na letištní plochu 70 policejních nováčků, kteří složili služební slib. Jednalo se o 56 mužů a 14 žen. 

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "žen. Tito policisté nastoupili ke sboru v období od června do počátku září. K nováčkům a divákům promluvili tři hosté, konkrétně hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška, náměstek policejního prezidenta pro SKPV brig. gen. Tomáš Kubík a ředitel moravskoslezské policie brig. gen. Tomáš Kužel. Noví policisté nyní absolvují povinnou základní odbornou přípravu ve vzdělávacích zařízeních v Jihlavě, Holešově či Brně. Poté se s nimi budete moci setkat primárně na obvodních odděleních v rámci celého našeho kraje, ale také například na oddělení hlídkové služby nebo dopravním inspektorátu. Nejpočetnější skupina posílí kolegy v Ostravě (18), shodně 13 policistů bude sloužit na Karvinsku a Frýdecko-Místecku."

Zájemci o práci u Policie ČR se mohli přímo v areálu informovat u náborářů. Další informace naleznou také v rámci kampaně Práce 158x jinak - přidej se k nám!

Diváci měli po oba víkendové dny možnost vidět unikátní společnou ukázku policistů zásahové jednotky našeho krajského ředitelství a kolegů z polské protiteroristické jednotky GROM.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Samotná ukázka s názvem „Osvobození rukojmích z rukou teroristů“ pojednávala o osobách ozbrojených například zbraněmi a granáty. Tito pachatelé po obsazení objetu zajali několik rukojmích. Podstatnou část ukázky tvořil profesionální zákrok policistů, kteří nebezpečné pachatele zneškodnili a rukojmí osvobodili. Zákrok policistů se neobešel bez podpory vrtulníku anebo odstřelovačů. Jednalo se sice o ukázku, ale tu policisté připravili vskutku realisticky. Potlesk diváků byl zasloužený."

Stejně tak se prezentovali policejní psovodi se svými čtyřnohými svěřenci. Celkově 12 moravskoslezských kynologů (z toho 1 žena) s kolegy ze Slovenska, jakožto tradičními hosty, zaujalo pozornost návštěvníků množstvím ukázek.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Po úvodní klasické a taktické poslušnosti následovaly ukázky simulující zákrok proti „rozvášněným“ osobám či nebezpečnému pachateli. V jedné z dalších ukázek si zase policisté a služební psi museli „poradit“ s osobami, které bezdůvodně napadly zasahující zdravotníky. Ukázkám nechyběla dynamika, měly nápad a byly rozmanité, kynologové díky tomu předvedli mnoho ze své činnosti."

V obležení byla i jednotlivá stanoviště policejní statiky. 

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Návštěvníkům jsme představili vozidla služby dopravní, pořádkové i cizinecké policie. Jednalo se například o vozidla určená pro dohled nad BESIPEM, služební motocykly, čtyřkolku, loď Alunautic či Schengenbus (s technikou určenou pro vyhodnocování pravosti dokladů a písemností). Policisté z oddělení prevence připravili zejména pro děti množství úkolů, kvízů a dalších aktivit, které jsou nejen zábavné, ale mají také prvek edukační. Na místě měli zájemci také možnost zjistit více informací ke společné preventivní kampani Policie ČR a ČSOB „Volač a Klikač“. Pro starší byly dozajista zajímavé ukázky výstroje a výzbroje policistů zásahové jednotky a speciální pořádkové jednotky našeho krajského ředitelství."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000039173/policiste-resili-na-dnech-nato-dopravu-ztracene-deti-i-jedno-napadeni