Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Liberty Ostrava dočasně utlumí poslední vysokou pec. Zaměstnanci se bojí krachu huti

Celý MS kraj |

Liberty Ostrava dočasně odstaví vysokou pec číslo 3. Důvodem má být nedostatečná poptávka po oceli. Zaměstnanci se bojí, že firma kvůli tomu zkrachuje. Ta ale slibuje zachování plné zaměstnanosti. Za 14 dní by se mělo všechno vrátit zase k původnímu provozu.

Liberty Ostrava v pátek oznámila, že v pondělí 23. října spustí dočasnou odstávku vysoké pece číslo 3.

Kateřina Zajíčková, mluvčí Liberty Ostrava: "Z důvodu nedostatečné poptávky v celé Evropě, která je i nadále ovlivňována makroekonomickými faktory, LIBERTY Ostrava dočasně odstaví vysokou pec č. 3. V rámci této dočasné odstávky LIBERTY Ostrava provede také krátký program oprav a údržby s cílem zvýšit stabilitu a spolehlivost této pece."

Zaměstnanci se ale bojí, že tento krok může definitivně ohrozit budoucnost huti a postupnými kroky vést rovnou ke krachu společnosti. 

zaměstnanec: "Před malou chvílí oznámil výkonný ředitel hutě Liberty Ostrava útlum poslední funkční vysoké pece. To je konec prvovýroby a defacto krach hutě Liberty Ostrava."

Liberty ale zaměstnance uklidňuje, že zatím situaci naprosto zvládá.

Kateřina Zajíčková, mluvčí Liberty Ostrava: "Během tohoto období bude zachována plná zaměstnanost, objednávky zákazníků budou i nadále realizovány, neboť příslušné válcovny zůstanou v provozu. Předem připravené zásoby budou využívány tak, aby podnik mohl i nadále plnit své závazky vůči zákazníkům. Aktuální plán je pec za dva týdny od odstavení opět uvést do provozu."
Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Víme to, že vysoká pec se má odstavit na dva týdny. Nebude vyhaslá, bude naplněna koksem. Takže tento typ odstávky nejde ani udělat na moc dlouhou dobu. Doufáme, že to překleneme toto období a poté najedeme dál. Za odbory to vnímáme jako varovný signál pro vládu, že ocelářství v Evropě už má dost problémů."

Odbory také potvrzují, že krach společnosti zatím nehrozí, ale zároveň se bojí se kroků, které mohou následovat.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "My to zatím jako krach nevnímáme. Nicméně pokud se ta situace nezlepší, tak to k tomu bude směřovat. Huť nemůže vyrábět se ztrátou, což dneska se u spousty výrobků děje. Za odbory to vnímáme jako varovný signál pro vládu, že ocelářství v Evropě už má dost problémů. A to, co se chystá vláda udělat v rámci konsolidačního balíčku a PoZE (Podporované zdroje energie), tak v podstatě ta společnost tady skončí, co se týče ocelařiny."

Odboráři Liberty Ostrava vnímají kroky vedení skupiny Liberty House pro firmu jako likvidační a žádají, aby se nejpozději do měsíce sešli zástupci majitele firmy a české vlády.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Jsme naprosto šokováni přístupem majitelů firmy, kteří na jedné straně slibují miliardové investice a na straně druhé neinvestují ani do nejzákladnějších oprav a neplatí své závazky vůči státu ani dodavatelům. Požadujeme okamžité řešení nastalé situace a vyzýváme zástupce státu, aby nám pomohli tuto složitou situaci řešit."

Vyzvali majitele huti, aby jim poskytl informace o současné finanční situaci společnosti včetně všech pohledávek a úvěrů. Odbory žádají svolání schůzky zástupců majitele firmy a vlády, na které by byla objasněna skutečná finanční situace firmy a představen transparentní plán, jak majitelé hodlají společnost provozovat s vyjasněním všech nevratných, technologii poškozujících či bezpečnost ohrožujících kroků, které firma hodlá udělat. Požadují také vyhodnocení vlivů na zaměstnanost.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Upozorňujeme na neudržitelný vývoj situace v naší huti a na nevratné kroky, které skupina Liberty House jednostranně a netransparentně podniká a které mají zcela zásadní vliv na budoucí fungování naší společnosti a její schopnost provozovat klíčová zařízení bez bezpečnostních a technologických rizik. Kroky vedení skupiny vnímáme pro naši společnost jako likvidační."

Skupina Liberty Steel chce ostravský podnik přeměnit v uhlíkově neutrálního výrobce. Uvádí, že má v plánu do toho investovat 8,6 miliardy korun. Klíčovým prvkem transformace bude výměna čtyř tandemových pecí ocelárny ze 70. let minulého století za dvě hybridní elektrické pece. Odboráři uvedli, že se s nimi setkal člen skupiny GFG Victor Theusnem, který dostal pověření od majitele s nimi diskutovat.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Nejdůležitějším sdělením bylo, že GFG má v plánu dostat Ostravu zpět do pozice, kdy bude výdělečná, avšak tento záměr není z našeho pohledu podložen žádným životaschopným akčním plánem."

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. I s dceřinými společnostmi má firma 6000 zaměstnanců. Dalších až 25 tisíc pracovních pozic je ale na fungování huti navázáno v jiných firmách. Za finanční rok do loňského 31. března vykázala Liberty čistý obrat 56,5 miliardy korun, čistý zisk činil 6,1 miliardy korun. Od roku 2019 huť patří do Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance.

Nahlásit chybu


K tématu

Kraj nabízí zdarma poradenství firmám, které jsou v potížích kvůli Liberty Ostrava

17. února 2024 13:39 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj ve spolupráci s příspěvkovou organizací Moravskoslezský pakt zaměstnanosti rozjel cyklus seminářů pro firmy, které jsou postiženy složitou situací v hutní společnosti Liberty Ostrava. Odborníci jim tu zdarma poskytují důležité informace z oblastí daní, financí a práva.

Moravskoslezská tripartita žádá vládu, aby řešila krizi v Liberty i v celém ocelářství

22. února 2024 12:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezská tripartita podporuje odboráře v protestu za zachování výroby v Liberty Ostrava. Zároveň vyzvala vládu, aby začala intenzivně řešit krizi v Liberty i v celém ocelářském průmyslu. Kraj také připravuje dotčené firmy na možný scénář úpadku celé huti.

Lumpíkov ve Frýdku-Místku pomáhá maminkám na mateřské s návratem do práce

2. listopadu 2023 15:14 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Práce, děti a já. To je název projektu, který pomáhá maminkám na dlouhodobé rodičovské dovolené s ulehčením návratu do zaměstnání. Pořádá ho rodinné a vzdělávací centrum Lumpíkov. Ženy načerpají nové znalosti z různých moderních oblastí a dostane se jim i kariérového poradenství.


Muže za volantem u Otic postihlo srdeční selhání, oživovali ho svědci

Včera 20:58 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Zdravotníci včetně ostatních složek IZS vyrazili v sobotu 4. května odpoledne k nehodě osobního auta u Otic na Opavsku. Pětačtyřicetiletého muže za volantem tam postihlo náhlé selhání srdce, resuscitovali ho svědci události, následně zdravotníci.

Ostravská ZOO má v plánu tučňáky. Návštěvníci je budou moci sledovat z podvodního tunelu

ZOO Ostrava rozhodně nespí na vavřínech a i přes návštěvnické rekordy plánuje další atraktivní chov. Tentokrát půjde o oblíbené tučňáky a od ostatních zahrad v okolí se bude lišit tím, že zvířata budou návštěvníci moci sledovat i pod vodou.

V opavských MŠ proběhly zápisy. Rodiče si mohli vybírat z 27 školem zřizovaných městem

Včera 17:58 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřské školy v Opavě patřily zápisům nejmenších dětí. Ty ve městě každoročně probíhají od 2. do 3. května. Rodiče si mohli vybírat z celkem 27 školek, které zřizuje město.

Karvinští senioři ušli dohromady kolem Karvinského moře 392,62 km

Pro karvinské seniory připravil Odbor sociální velkou výzvu. Ujít kolem Karvinského moře dohromady 300 km. Senioři ji nejen splnili, ale dokonce překonali, ve štafetovém pochodu ušli trasu dlouhou 392 km.

Tragická dopravní nehoda na D1, kamion najel do osobního auta, které zastavilo za tahačem s tankem

Včera 21:56, vydáno včera 10:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Tragická dopravní nehoda uzavřela před půl devátou ráno dálnici D1 na 377. kilometru směrem na Polsko. Kamion převážející auta tam najel do osobního vozidla Škoda Fabia, které zastavilo za tahačem. Podle policejní mluvčí řidič kamionu zřejmě nevěnoval pozornost řízení. Do osobního auta měl najet bez jakékoliv brzdné dráhy.

Místo pro grilování, sportování i relaxaci nabídne po revitalizaci takzvaná Komenda v Opavě

Včera 16:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Tzv. Komenda projde kompletní revitalizací. Město ji chce proměnit na příjemné místo nejen k relaxaci, ale také k zábavě a sportovním aktivitám. Bude tam i dost místa pro pejskaře.

V Kozlovicích záchranáři ošetřovali vážně zraněného motorkáře, srazil se s autem

Včera 18:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Záchranná služba musela v pátek 3. května odpoledne zasahovat u vážné dopravní nehody na Frýdecko-Místecku, kde se v Kozlovicích motocykl srazil s autem. Na místo vyjela lékařská posádka z Frenštátu pod Radhoštěm a vzlétli letečtí záchranáři z Ostravy.

Tradiční cyklistický závod Porubajk poprvé obohatil charitativní běh pro sbírku Srdce pro Porubu

3. května 2024 23:00 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě se jel tradiční cyklistický závod Porubajk. Probíhá jednou ročně vždy na jaře a jeho součástí tentokrát byl i charitativní běh pro sbírku Srdce pro Porubu.

Horní Suchá zvažuje koupi části finských domků, odprodat by je chtěla stávajícím nájemníkům

Zastupitelé v Horní Suché přijali usnesení projevit vůli na odkup jedné z lokalit finských domků od soukromého vlastníka. Pokud se tak skutečně stane, chtěla by obec nabídnout odprodej stávajícím nájemníkům.

V Havířově odstartoval další ročník soutěže Wolfram, na nejlepší týmy čeká atraktivní cena

3. května 2024 11:28 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Sedmý roční branné soutěže Wolfram byl zahájen v Havířově. Armáda si pro žáky v letošním roce připravila i jednu novinku a hlavně atraktivní ceny.

Bruntál se stává městem nových investic a staveb, už nyní jich probíhá několik najednou

3. května 2024 16:55 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Bruntále právě probíhá několik staveb a investičních akcí najednou a letos přibudou další. V současnosti na stavbu lokality Za mlékárnou navazuje stavba nového sportoviště. Dokončuje se rekonstrukce silničního napojení u rybníka, oprava silnice na Žlutý kopec a oprava autobusového nádraží.

V archeoparku si lidé vyzkoušeli výrobu papíru z kopřiv

3. května 2024 11:53 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Kulturní okénko

Návštěvníci Archeoparku v Chotěbuzi si mohli vyzkoušet, jak se kdysi vyráběl papír. Tentokrát si ho za pomocí lektora vyráběli z kopřivy dvoudomé.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

3. května 2024 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Záchranáři bojovali o život muže, který spadl v bývalé kotelně v Bohumíně

3. května 2024 8:52 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve čtvrtek 2. května odpoledne zasahovaly týmy zdravotnické záchranné služby u vážně zraněného muže na Karvinsku. Krajští operátoři obdrželi informaci o vážném zranění v objektu bývalé kotelny v Bohumíně.

Vybraní studenti díky projektu absolvují deset stáží

2. května 2024 12:36 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Projekt Mind Your Future dopřeje každý měsíc studentům středních škol stáž v renomovaných firmách. Mohou si tak udělat mnohem přesnější představu, která oblast by je v budoucnu bavila nejvíce.

Kariéroví poradci mají k ruce publikaci Vercajk

2. května 2024 12:07 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

V rámci projektu OKAP II vznikla velmi užitečná publikace s výstižným názvem Vercajk kariérového poradce. Byli jsme na jejím křtu.

Liberty Ostrava dočasně utlumí poslední vysokou pec. Zaměstnanci se bojí krachu huti
Vydáno 20. října 2023 15:04, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Liberty Ostrava dočasně odstaví vysokou pec číslo 3. Důvodem má být nedostatečná poptávka po oceli. Zaměstnanci se bojí, že firma kvůli tomu zkrachuje. Ta ale slibuje zachování plné zaměstnanosti. Za 14 dní by se mělo všechno vrátit zase k původnímu provozu.

zdroj foto: Liberty Ostrava

Liberty Ostrava v pátek oznámila, že v pondělí 23. října spustí dočasnou odstávku vysoké pece číslo 3.

Kateřina Zajíčková, mluvčí Liberty Ostrava: "Z důvodu nedostatečné poptávky v celé Evropě, která je i nadále ovlivňována makroekonomickými faktory, LIBERTY Ostrava dočasně odstaví vysokou pec č. 3. V rámci této dočasné odstávky LIBERTY Ostrava provede také krátký program oprav a údržby s cílem zvýšit stabilitu a spolehlivost této pece."

Zaměstnanci se ale bojí, že tento krok může definitivně ohrozit budoucnost huti a postupnými kroky vést rovnou ke krachu společnosti. 

zaměstnanec: "Před malou chvílí oznámil výkonný ředitel hutě Liberty Ostrava útlum poslední funkční vysoké pece. To je konec prvovýroby a defacto krach hutě Liberty Ostrava."

Liberty ale zaměstnance uklidňuje, že zatím situaci naprosto zvládá.

Kateřina Zajíčková, mluvčí Liberty Ostrava: "Během tohoto období bude zachována plná zaměstnanost, objednávky zákazníků budou i nadále realizovány, neboť příslušné válcovny zůstanou v provozu. Předem připravené zásoby budou využívány tak, aby podnik mohl i nadále plnit své závazky vůči zákazníkům. Aktuální plán je pec za dva týdny od odstavení opět uvést do provozu."
Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Víme to, že vysoká pec se má odstavit na dva týdny. Nebude vyhaslá, bude naplněna koksem. Takže tento typ odstávky nejde ani udělat na moc dlouhou dobu. Doufáme, že to překleneme toto období a poté najedeme dál. Za odbory to vnímáme jako varovný signál pro vládu, že ocelářství v Evropě už má dost problémů."

Odbory také potvrzují, že krach společnosti zatím nehrozí, ale zároveň se bojí se kroků, které mohou následovat.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "My to zatím jako krach nevnímáme. Nicméně pokud se ta situace nezlepší, tak to k tomu bude směřovat. Huť nemůže vyrábět se ztrátou, což dneska se u spousty výrobků děje. Za odbory to vnímáme jako varovný signál pro vládu, že ocelářství v Evropě už má dost problémů. A to, co se chystá vláda udělat v rámci konsolidačního balíčku a PoZE (Podporované zdroje energie), tak v podstatě ta společnost tady skončí, co se týče ocelařiny."

Odboráři Liberty Ostrava vnímají kroky vedení skupiny Liberty House pro firmu jako likvidační a žádají, aby se nejpozději do měsíce sešli zástupci majitele firmy a české vlády.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Jsme naprosto šokováni přístupem majitelů firmy, kteří na jedné straně slibují miliardové investice a na straně druhé neinvestují ani do nejzákladnějších oprav a neplatí své závazky vůči státu ani dodavatelům. Požadujeme okamžité řešení nastalé situace a vyzýváme zástupce státu, aby nám pomohli tuto složitou situaci řešit."

Vyzvali majitele huti, aby jim poskytl informace o současné finanční situaci společnosti včetně všech pohledávek a úvěrů. Odbory žádají svolání schůzky zástupců majitele firmy a vlády, na které by byla objasněna skutečná finanční situace firmy a představen transparentní plán, jak majitelé hodlají společnost provozovat s vyjasněním všech nevratných, technologii poškozujících či bezpečnost ohrožujících kroků, které firma hodlá udělat. Požadují také vyhodnocení vlivů na zaměstnanost.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Upozorňujeme na neudržitelný vývoj situace v naší huti a na nevratné kroky, které skupina Liberty House jednostranně a netransparentně podniká a které mají zcela zásadní vliv na budoucí fungování naší společnosti a její schopnost provozovat klíčová zařízení bez bezpečnostních a technologických rizik. Kroky vedení skupiny vnímáme pro naši společnost jako likvidační."

Skupina Liberty Steel chce ostravský podnik přeměnit v uhlíkově neutrálního výrobce. Uvádí, že má v plánu do toho investovat 8,6 miliardy korun. Klíčovým prvkem transformace bude výměna čtyř tandemových pecí ocelárny ze 70. let minulého století za dvě hybridní elektrické pece. Odboráři uvedli, že se s nimi setkal člen skupiny GFG Victor Theusnem, který dostal pověření od majitele s nimi diskutovat.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Nejdůležitějším sdělením bylo, že GFG má v plánu dostat Ostravu zpět do pozice, kdy bude výdělečná, avšak tento záměr není z našeho pohledu podložen žádným životaschopným akčním plánem."

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. I s dceřinými společnostmi má firma 6000 zaměstnanců. Dalších až 25 tisíc pracovních pozic je ale na fungování huti navázáno v jiných firmách. Za finanční rok do loňského 31. března vykázala Liberty čistý obrat 56,5 miliardy korun, čistý zisk činil 6,1 miliardy korun. Od roku 2019 huť patří do Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000039711/liberty-ostrava-docasne-utlumi-posledni-vysokou-pec-zamestnanci-se-boji-krachu-huti