Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dodavatel energií pro Liberty Ostrava hrozí zastavením provozu

Celý MS kraj |

Společnost Tameh, která vyrábí elektřinu, teplo a další energie pro huť Liberty Ostrava hlásí, že nemá peníze na nákup uhlí. Ve čtvrtek proto spustila odstávku prvních kotlů a neví, jak dlouho ještě vydrží. Pokud by definitivně zastavila provoz, mělo by to pro Liberty katastrofální následky. Tameh svým prohlášením vyděsil i obyvatele Vratimova, kteří od společnosti také odebírají teplo. K situaci už se vyjádřilo i vedení kraje. Odboráři ještě vyčkávají, protože současný provoz v huti zatím funguje.

„Liberty je jediným zákazníkem společnosti Tameh. Její dlouhodobé neplacení způsobilo katastrofální finanční situaci společnosti. Vyčerpalo veškeré potenciální rezervy a vedlo k tomu, že Tameh již nemůže nakupovat žádné další uhlí podle smluv s dodavateli, které vyjednala Liberty."

Výňatek z oznámení o ukončení provozu zveřejnil ve čtvrtek jako první server idnes.cz. Společnost Tameh ho zaslala huti Liberty Ostrava, protože jí dluží téměř dvě miliardy korun. Z toho 1,2 miliardy po splatnosti. Tameh tvrdí, že nemá peníze na nákup uhlí a tím pádem nemůže vyrábět energie. Ve čtvrtek proto začala odstávka hlavního kotle K10 a na dvou menších by se mělo pokračovat dál. Do vyčerpání zásob, což může být klidně do konce týdne.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Momentálně nemáme bližší informace. Jenom ty, že mezi Liberty Ostrava a společností Tameh probíhají jednání. A my jako odbory s vyjádřením vyčkáváme. Zatím nevíme, jaký to bude mít vliv na zaměstnanost v huti."

Provoz v huti zatím funguje beze změn. Přesto, kdyby došlo k odstávce dodávky energií, kompletně se zastaví. Tameh totiž dodává do Liberty elektřinu, teplo, vzduch i technologickou páru. Situace velmi znepokojila vedení Moravskoslezského kraje. 

Jan Krkoška (ANO), hejtman MSK: "Vedení Liberty předevčírem předložilo plán, jak bude postupovat dál. Byl jsem informován o tom, že v lednu opět obnoví výrobu vysoké pece číslo 3 a navazující výrobu v ocelárně. Zároveň spustí optimalizační plán, jehož součástí je nový provozní model, který by měl zvýšit kapacitu výroby a ziskovost válcoven. A že také jedná se svým věřitelem firmou TAMEH, která Liberty dodává energii, před kterým požádala před časem krajský soud o ochranu. Ubezpečili mě, že budou svým zaměstnancům i nadále vyplácet mzdy a nebudou propouštět a že se nic nezměnilo ani na plánech přeměnit ostravskou huť v uhlíkově neutrálního výrobce."

Jestli je tento plán reálný, nebo ne ukážou další dny. Vše je ale v rukou Liberty. Moravskoslezský kraj v tomto nemá jakoukoliv další kompetenci. Během dne se také objevila informace, že na situaci musela reagovat také obec Vratimov. Několik tisíc obyvatel totiž odebírá teplo ze společnosti Tameh.

Jakub Unucka (ODS), náměstek hejtmana MSK: "Zdrojem tepla jsou samozřejmě kotle společnosti TAMEH. Proto jsme oslovili vedení Vratimova, zda disponují záložním zdrojem tepla. Když se potvrdilo, že takový zdroj není k dispozici, obrátili jsme se na společnost Veolia s dotazem, zda je techniky možné zásobovat Vratimov z jejich teplárenské soustavy. Potvrdilo se, že to možné je. Tento průzkum se odehrál na konci minulého týdne a od té doby probíhají každodenní jednání mezi Vratimovem, Liberty, TAMEH a Veolií. Ta vyústila v dohodu, která zajistí vytápění Vratimova bez jakéhokoliv výpadku. Zda k přepojení skutečně dojde, nebo se v posledních hodinách podaří vyhasnutí kotlů zabránit, už nebude mít na obyvatele Vratimova vliv. Teplo mít budou."

Tameh už se také odvolala proti individuálnímu moratoriu v případě Liberty. Tameh se totiž snaží dokázat, že je huť v úpadku.

Patrik Schober, mluvčí společnosti Tameh: "Současné problémy Liberty Ostrava jsou způsobené nikoliv důvody uvedenými v žádosti o moratorium, v níž ostravská huť hovoří o negativní tržní situaci, ale především vztahy ve skupině Liberty Steel Group. Liberty Ostrava totiž ještě donedávna hospodařila se ziskem. Stávající majitel huti Sandžív Gupta ale peníze zapůjčil do zahraničních podniků v rámci skupiny Liberty Steel Group. Právě to je důvodem, který Liberty Ostrava neumožňuje platit její tuzemské dluhy."

Liberty Ostrava poskytla jiným subjektům ve skupině úvěry přesahující 7 miliard korun, které jí teď chybí.

Patrik Schober, mluvčí společnosti Tameh: "Sandžív Gupta totiž mohl veškeré problémy ostravské huti vyřešit prostým vrácením těchto prostředků zpět do ČR. To se však nestalo. Liberty Ostrava místo toho požaduje soudní ochranu, na níž ale v dané situaci logicky nemá nárok. Společnosti TAMEH proto nezbylo než podat proti individuálnímu moratoriu odvolání. Nemůže nečinně přihlížet postupu, jenž stojí na zakrývání skutečných důvodů finančních potíží, za něž je odpovědný majitel huti. V situaci, ve které se Liberty Ostrava nachází, je individuální moratorium nepřípustné a pro TAMEH silně poškozující."

Moravskoslezský kraj je průběžně informován o vývoji v Liberty na základě jednání předsednictva krajské tripartity i separátních schůzek. Z nich je zřejmé, že finanční problémy Liberty se přenášejí na desítky či stovky jejích dodavatelů a odběratelů a ohrožují po desítky let budované a zaběhnuté obchodní postupy. 

Jan Krkoška (ANO), hejtman MSK: "Na náš popud vznikne pracovní skupina, která prověří možnost použít peníze z Modernizačního fondu i pro Liberty, MS Pakt zaměstnanosti mapuje možnosti pracovního uplatnění zaměstnanců nejen tohoto podniku, ale i navazujících firem."
Nahlásit chybu


K tématu

Zaměstnanci Liberty Ostrava a Tamehu Czech zůstanou doma další týden

2. ledna 2024 18:07 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zaměstnanci hutě Liberty Ostrava a jejího dodavatele energií Tameh Czech, kteří se ve středu měli vrátit do práce, zůstanou doma další týden. Firmy jsou mimo provoz od předminulého týdne, kdy Tameh huti zastavil dodávky energií. Tameh skončil v úpadku a svou insolvenci zdůvodnil tím, že mu huť neplatila a dluží mu dvě miliardy korun.

Vysoká pec se má rozjet v lednu. Liberty Ostrava zveřejnila optimalizační plán

12. prosince 2023 13:29 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Společnost Liberty Ostrava oznámila nové informace k návrhu optimalizačního plánu. Ten má podle ní vést k dlouhodobě udržitelné budoucnosti společnosti. Součástí tohoto plánu je nový provozní model, který má huti umožnit přijímat dynamická rozhodnutí ve výrobě, efektivněji plánovat a zvýšit kapacitu výroby i ziskovost válcoven. V rámci tohoto plánu má být také během ledna zahájen proces znovu zprovoznění vysoké pece č. 3 a tím by mělo dojít ke zvýšení výroby.

Většina věřitelů schválila restrukturalizační plán Liberty Ostrava

16. dubna 2024 14:06 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Věřitelé společnosti Liberty Ostrava schválili restrukturalizační plán. Hlasovalo pro něj více než 90 procent věřitelů, překonali tak hranici 75 procent, která je potřebná pro schválení restrukturalizace.


Policisté zachránili muže ze zakouřeného bytu, dveře vyrazili beranidlem

Velkou dávku odvahy projevili policisté z hlídkové služby, když neváhali a s nasazením vlastního života zachránili muže ze zakouřeného bytu v Ostravě-Porubě. V podobných případech totiž může jít o vteřiny.

Most v Polance nad Odrou je opět průjezdný, součástí stavby je i cyklostezka

Včera 12:35 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Po dlouhých 14 měsících uzavírky je most přes řeku Odru v Polance od pondělí 20. května opět průjezdný. Zrekonstruovaný most nyní slouží řidičům, cyklistům i chodcům, součástí mostu je smíšená cyklostezka, kterou vybudovalo město Ostrava. Během rekonstrukce pomáhali i potápěči, kteří za pomoci uhlíkových elektrod odstraňovali základy středového pilíře původního mostu.

Na I/68 nedaleko slovenských hranic havarovaly dva kamiony a pět osobních vozidel

Včera 16:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na silnici I/68 u obce Bystřice mezi Třincem a Jablunkovem v pondělí odpoledne havarovaly dva kamiony a pět osobních vozidel. Na místě zasahují složky IZS, hlášena je jedna zraněná osoba. Silnice ve směru na Slovensko musela být uzavřena.

Policejní vyjednavač učil zdravotníky Karvinské hornické nemocnice reagovat na útočníka

90 zdravotníků Karvinské hornické nemocnice prošlo speciálními kurzy, které je učí, jak reagovat na aktivního útočníka. Nové dovednosti získali pod vedením zkušeného policejního vyjednavače z pražské policejní speciální pořádkové jednotky.

V Havířově-Šumbarku bylo poškozeno plynové potrubí, policisté a hasiči evakuovali desítky lidí

Včera 13:38, vydáno včera 13:27 | Havířov | Lukáš Zavadil

Pět jednotek hasičů a další složky IZS zasahují v Havířově-Šumbarku. Mělo tam dojít k poškození středotlakého plynového potrubí. Příčina zatím není jasná. Lidé by měli dbát pokynů policistů.

Ve Frýdku-Místku se udržuje na 170 hektarů travnatých ploch

Jarní počasí letos přišlo o něco dřív než loni. Díky tomu vyjely do ulic Frýdku-Místku také dříve sekačky na trávu. Pravidelné kosení je opět v plném proudu. Pracovníci technických služeb v průběhu sezóny udržují na 170 hektarů travnatých ploch.

VIDEO: Silniční kontrola skončila zadržením, Slovák nabídl policistům úplatek

Včera 12:10 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté z obvodního oddělení Vrbno pod Pradědem kontrolovali řidiče v obci Světlá Hora. Narazili při tom na řidiče, který neměl během jízdy zapnutý bezpečnostní pás. Na místě obdržel pokutu ve výši 1500 korun, sankci přijal a oznámil, že ji uhradí převodem z účtu. Z banální situace se ale vyklubalo podezření na trestný čin u jeho spolujezdce.

Potravinová pomoc se ve Frýdku-Místku nově vydává častěji, lidé se i objednávají

Výdejna potravinové pomoci ve Frýdku-Místku kvůli velkému zájmu upravila svůj provoz. Ze dvou dní přešla na pět a zároveň objednává klienty na přesný čas. V místě se tak netvoří fronty a nedochází k žádným konfliktům.

Městská policie Frýdek-Místek se přestěhovala do nové budovy

Frýdek-Místek zrekonstruoval budovu bývalé textilní školy v Těšínské ulici. Zázemí tady našla městská policie a přestupkové oddělení. Práce vyšly na necelých 78 milionů korun. V místě má v budoucnu vzniknout také nový bulvár s napojením na moderní dopravní terminál.

Kopřivnický Motýlek v nové přístavbě “roztáhne křídla”, získal místnosti pro speciální terapie

Včera 8:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Budova Základní a mateřské školy Motýlek v Kopřivnici je díky rekonstrukci a přístavbě modernější a prostornější. Pro žáky se speciálními potřebami tu přibyly nové prostory pro výuku a terapie. Investici ve výši 26 milionů korun zaplatil Moravskoslezský kraj.

V Dolních Vítkovicích odstartoval první letošní Pojez fest. Jeho součástí byl i Den s Technotrasou

Dolní oblast Vítkovic v Ostravě zaplnili milovníci dobrého jídla. Uskutečnil se tady už 3. ročník Pojez festu, který zároveň lákal návštěvníky na technické atraktivity Moravskoslezského kraje.

Crossfitové závody v DOV prověřili celkovou zdatnost sportovců

Včera 9:07 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Dolní oblast Vítkovic v Ostravě patřila klasickým crossfitovým závodům. Ve venkovní tělocvičnu se proměnil prostor u Bolt toweru, kde si změřilo síly i kondičku na 140 soutěžících.

Muzejní noc v historické budově Muzea Těšínska zavedla návštěvníky do světa módy našich předků

19. května 2024 20:28 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Mezinárodní Den muzeí nabídl návštěvníkům nevšední zážitky a nové pohledy na přítažlivé muzejní aktivity. V historické budově muzea v Českém Těšíně se hosté mohli přenést do světa módy i gastronomie našich předků. Historická budova Těšínského muzea patří k chloubám místní architektury.

O soutěž Marlenka Cup v Opavě byl obrovský zájem

19. května 2024 17:54 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Soutěž pro mladé cukráře Marlenka Cup v Opavě už má svou historii a prestiž. Je o ní velký zájem i z toho důvodu, že je pro žáky cukrářského oboru velmi motivující předvést veřejnosti své umění.

Studenti Wichterlova gymnázia hráli francouzské divadlo

19. května 2024 17:48 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Studenti Wichterlova gymnázia v Ostravě – Porubě se v rámci Erasmu plus zapojili do velmi zajímavého projektu. Společně se svými francouzskými kamarády nastudovali divadelní představení ve francouzštině a odehráli ho v DK Poklad. Mezi diváky jsme byli i my.

Střední škola profesora Matějčka vzdělává zdravé i handicapované děti

19. května 2024 17:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Za šedesát let života prošla SŠ profesora Zdeňka Matějčka v Ostravě – Porubě velkou proměnou. Z výhradně hornického učiliště se vyvinula v moderní multioborovou školu.

Dodavatel energií pro Liberty Ostrava hrozí zastavením provozu
Vydáno 14. prosince 2023 15:04, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Společnost Tameh, která vyrábí elektřinu, teplo a další energie pro huť Liberty Ostrava hlásí, že nemá peníze na nákup uhlí. Ve čtvrtek proto spustila odstávku prvních kotlů a neví, jak dlouho ještě vydrží. Pokud by definitivně zastavila provoz, mělo by to pro Liberty katastrofální následky. Tameh svým prohlášením vyděsil i obyvatele Vratimova, kteří od společnosti také odebírají teplo. K situaci už se vyjádřilo i vedení kraje. Odboráři ještě vyčkávají, protože současný provoz v huti zatím funguje.

Liberty Ostrava; zdroj foto: Moravskoslezský kraj

„Liberty je jediným zákazníkem společnosti Tameh. Její dlouhodobé neplacení způsobilo katastrofální finanční situaci společnosti. Vyčerpalo veškeré potenciální rezervy a vedlo k tomu, že Tameh již nemůže nakupovat žádné další uhlí podle smluv s dodavateli, které vyjednala Liberty."

Výňatek z oznámení o ukončení provozu zveřejnil ve čtvrtek jako první server idnes.cz. Společnost Tameh ho zaslala huti Liberty Ostrava, protože jí dluží téměř dvě miliardy korun. Z toho 1,2 miliardy po splatnosti. Tameh tvrdí, že nemá peníze na nákup uhlí a tím pádem nemůže vyrábět energie. Ve čtvrtek proto začala odstávka hlavního kotle K10 a na dvou menších by se mělo pokračovat dál. Do vyčerpání zásob, což může být klidně do konce týdne.

Petr Slanina, předseda ZO OS KOVO Liberty ČR: "Momentálně nemáme bližší informace. Jenom ty, že mezi Liberty Ostrava a společností Tameh probíhají jednání. A my jako odbory s vyjádřením vyčkáváme. Zatím nevíme, jaký to bude mít vliv na zaměstnanost v huti."

Provoz v huti zatím funguje beze změn. Přesto, kdyby došlo k odstávce dodávky energií, kompletně se zastaví. Tameh totiž dodává do Liberty elektřinu, teplo, vzduch i technologickou páru. Situace velmi znepokojila vedení Moravskoslezského kraje. 

Jan Krkoška (ANO), hejtman MSK: "Vedení Liberty předevčírem předložilo plán, jak bude postupovat dál. Byl jsem informován o tom, že v lednu opět obnoví výrobu vysoké pece číslo 3 a navazující výrobu v ocelárně. Zároveň spustí optimalizační plán, jehož součástí je nový provozní model, který by měl zvýšit kapacitu výroby a ziskovost válcoven. A že také jedná se svým věřitelem firmou TAMEH, která Liberty dodává energii, před kterým požádala před časem krajský soud o ochranu. Ubezpečili mě, že budou svým zaměstnancům i nadále vyplácet mzdy a nebudou propouštět a že se nic nezměnilo ani na plánech přeměnit ostravskou huť v uhlíkově neutrálního výrobce."

Jestli je tento plán reálný, nebo ne ukážou další dny. Vše je ale v rukou Liberty. Moravskoslezský kraj v tomto nemá jakoukoliv další kompetenci. Během dne se také objevila informace, že na situaci musela reagovat také obec Vratimov. Několik tisíc obyvatel totiž odebírá teplo ze společnosti Tameh.

Jakub Unucka (ODS), náměstek hejtmana MSK: "Zdrojem tepla jsou samozřejmě kotle společnosti TAMEH. Proto jsme oslovili vedení Vratimova, zda disponují záložním zdrojem tepla. Když se potvrdilo, že takový zdroj není k dispozici, obrátili jsme se na společnost Veolia s dotazem, zda je techniky možné zásobovat Vratimov z jejich teplárenské soustavy. Potvrdilo se, že to možné je. Tento průzkum se odehrál na konci minulého týdne a od té doby probíhají každodenní jednání mezi Vratimovem, Liberty, TAMEH a Veolií. Ta vyústila v dohodu, která zajistí vytápění Vratimova bez jakéhokoliv výpadku. Zda k přepojení skutečně dojde, nebo se v posledních hodinách podaří vyhasnutí kotlů zabránit, už nebude mít na obyvatele Vratimova vliv. Teplo mít budou."

Tameh už se také odvolala proti individuálnímu moratoriu v případě Liberty. Tameh se totiž snaží dokázat, že je huť v úpadku.

Patrik Schober, mluvčí společnosti Tameh: "Současné problémy Liberty Ostrava jsou způsobené nikoliv důvody uvedenými v žádosti o moratorium, v níž ostravská huť hovoří o negativní tržní situaci, ale především vztahy ve skupině Liberty Steel Group. Liberty Ostrava totiž ještě donedávna hospodařila se ziskem. Stávající majitel huti Sandžív Gupta ale peníze zapůjčil do zahraničních podniků v rámci skupiny Liberty Steel Group. Právě to je důvodem, který Liberty Ostrava neumožňuje platit její tuzemské dluhy."

Liberty Ostrava poskytla jiným subjektům ve skupině úvěry přesahující 7 miliard korun, které jí teď chybí.

Patrik Schober, mluvčí společnosti Tameh: "Sandžív Gupta totiž mohl veškeré problémy ostravské huti vyřešit prostým vrácením těchto prostředků zpět do ČR. To se však nestalo. Liberty Ostrava místo toho požaduje soudní ochranu, na níž ale v dané situaci logicky nemá nárok. Společnosti TAMEH proto nezbylo než podat proti individuálnímu moratoriu odvolání. Nemůže nečinně přihlížet postupu, jenž stojí na zakrývání skutečných důvodů finančních potíží, za něž je odpovědný majitel huti. V situaci, ve které se Liberty Ostrava nachází, je individuální moratorium nepřípustné a pro TAMEH silně poškozující."

Moravskoslezský kraj je průběžně informován o vývoji v Liberty na základě jednání předsednictva krajské tripartity i separátních schůzek. Z nich je zřejmé, že finanční problémy Liberty se přenášejí na desítky či stovky jejích dodavatelů a odběratelů a ohrožují po desítky let budované a zaběhnuté obchodní postupy. 

Jan Krkoška (ANO), hejtman MSK: "Na náš popud vznikne pracovní skupina, která prověří možnost použít peníze z Modernizačního fondu i pro Liberty, MS Pakt zaměstnanosti mapuje možnosti pracovního uplatnění zaměstnanců nejen tohoto podniku, ale i navazujících firem."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000040607/dodavatel-energii-pro-liberty-ostrava-hrozi-zastavenim-provozu