Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na bruntálském Kobylím rybníce se na Boží hod opět sešli otužilci, letos jich bylo přes 20

Celý MS kraj |

Bruntálský krystalek je již tradiční povánoční akcí otužilců. Na Kobylím rybníce v centru města se jich letos sešlo rna 17. ročníku rekordních dvaadvacet. Vyzkoušet si plavání v chladné vodě přijeli otužilci z celého regionu. Největší účast měla jako každoročně skupina ze Staré Vsi.

Akce byla současně vítanou příležitostí k procházce pro veřejnost, která ve velkém počtu lemovala břehy rybníka.

Martin Henč (ANO), starosta Bruntálu: „Já jsem upřímně rád, že tato akce má svou tradici a že Bruntaláci můžou udělat nejenom něco pro své zdraví, ale můžou ve sváteční čas jít se podívat, jít se odreagovat a jít za zábavou. Já jsem tedy tvrdil minule, že letos už do té vody vlezu, ale bohužel nemám tolik natrénováno. Ne, že bych si plavky zapomněl, ale bohužel je tady nemám a do té vody nevlezu, byť není teď zase taková zima.“

Alena Pajkošová, vedoucí Oddělení kultury MěÚ Bruntál: „Počasí nám nepřeje, protože teplota vody je 9 stupňů, vody 6, teď jsem to byla zkontrolovat na Slezské Hartě, nicméně naši tradiční otužilci se zúčastňují a počítám, že ještě další lidé se mi tady zapíší.“

Pravidelným účastníkem byl také zakladatel akce Pavel Poljanský i nejstarší účastník Jan Horáček.

Pavel Poljanský, zakladatel akce a mistr světa v dálkové plavbě: „No, necítím se na to, já jsem po noční směně, ještě jsem nespal. Já jsem celou noc jezdil po Praze autobusem, pak jsem sedl do auta a jel jsem do Bruntálu.“

Jan Horáček, nejstarší otužilec, Stará Ves: „Mohlo to být horší, ale vydrželi jsme to. Já jsem od začátku tady, dá se říct.“

René Jozefčák, otužilec, Břidličná: „Z Břidličné. Letos jsme byli párkrát, ale doufáme, že to zvládnem.“

Dalibor Bajger, otužilec, Břidličná: „My trénujeme furt, my doma netopíme, takže my trénujeme pořád. Tohle bude možná teplejší a čistější, než máme doma.“ Akorát se bojíme těch zubatých žab. Protože to jsou prý tyhle potvory, z těch máme strach trochu.“
Dušan Feranec, otužilec, Stará Ves: „Paní se otužuje hodně dlouho. Já se otužuji tak 5 let, ona se otužuje vlastně celý život, od mlada. Já jsem se jenom přiblížil, protože jsme manželé.“

Ivana Ferancová, otužilkyně, Stará Ves: „Pokaždé jsme tady, každý rok. Už tak 6 let nebo 7.“

Přestože bylo letošní počasí příznivé - vzduch měl 9 a voda 6 stupňů - pro otužilce chladnější voda než vzduch velkou výhodou není a trénink přes rok je nutný.

Roman Stuchlík, otužilec, Bruntál: „Je to trošičku slabší, ale na poslední chvíli jsme tomu trošičku dali na p*del, takže myslím, že to půjde. Bylo to super, myslel jsem, že bude horší, ale dá se to, paráda.“

David Dvořák, otužilec, Bruntál: „Já už jsem tady počtvrté, dneska je to tedy takové zatím bez sněhu, takže voda bude asi teplá, bude to krásné určitě. Dneska krásný, jojo. Ono se to nezdá, ale je to fakt hodně studené.“

Jiří Mališ, otužilec, Heřmanovice: „Bylo to skoro jak kafe. Super, já jsem tady teď poprvé, dva ročníky mi utekly, takže jsem se těšil na to. Peckovní voda.“

Jan Marek, otužilec, nejmladší účastník 2005), Vrbno pod Pradědem: „Výborná, ale studená.“

Pavel Poljanský, zakladatel akce a mistr světa v dálkové plavně: „Já jsem splnil a zúčastnil jsem se, to je pro mě důležité.“

V příštím roce se tedy nejspíš můžeme těšit i na účast starosty města.

Martin Henč (ANO), starosta Bruntálu: „Určitě bych rád poděkoval Oddělení kultury, kteří tady už od jedné hodiny chystali celé zázemí, samozřejmě patří poděkování našim dobrovolným hasičům, kteří jsou tady v plné síle proto, aby tady bylo dobré zázemí.“
Nahlásit chybu


K tématu

Více než 20 otužilců si dalo opět dostaveníčko na Boží hod na Bruntálském rybníce

1. ledna 2024 14:49 | Bruntál | Karel Soukop

Bruntálský krystalek je již tradiční povánoční akcí otužilců. Na Kobylím rybníce v centru města se jich letos sešlo rna 17. ročníku rekordních dvaadvacet. Vyzkoušet si plavání v chladné vodě přijeli otužlci z celého regionu, největší účast měla jako každoročně, delegace ze Staré Vsi.

Veřejnost i bruntálští školáci pomáhali s výsadbou nové lipové aleje nad městem

8. května 2023 10:49 | Bruntál | Karel Soukop

Na vítězství bruntálské aleje na Uhlířský vrch v anketě Alej roku 2022 navazuje další zajímavý projekt. Je jím výsadba více než půlkilometrové aleje při výjezdu z města směrem na Rýmařov. Na sázení stromů se podílela veřejnost i děti ze všech bruntálských škol.

Na Alejové slavnosti v Bruntále ve vítězné Aleji roku 2022 vyhlásil spolek Arnika anketu na příští rok

11. května 2023 15:47 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Lipová alej na Uhlířský vrch v Bruntále s přehledem zvítězila v celostátní anketě Alej roku 2022. Město se rozhodlo u příležitosti odhalení pamětní tabule a vyhlášení ankety na příští rok příští uspořádat alejovou slavnost. Té se účastnili zástupci města i pořádajícího spolku.


Pořadatelé slibují, že bude v pátek vše pro MS v hokeji připraveno

Včera 11:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Už jen pár dní zbývá organizátorům MS v ledním hokeji v Ostravě na to, aby připravili Ostrava Arénu, fanzónu a další okolí haly. V pátek ve 14 hodin se otvírá fanzóna a v 16:20 začíná první zápas ostravské skupiny.

V Kravařích se udusila čtyřletá dívka párkem v rohlíku. Zemřela v nemocnici

Včera 20:20 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Velmi smutná a tragická událost otřásla v minulých dnech obcí Kravaře na Opavsku. V průběhu pauzy na cirkusovém představení zaskočil čtyřleté dívence při jídle párek v rohlíku a začala se dusit. I přes bleskovou pomoc a letecký transport do nemocnice se ji bohužel už nepodařilo zachránit.

Pěstouni z Ostravy se setkali na Horní Bečvě. Na vzdělávacím pobytu zažili i spoustu zábavy

Ostrava může být vzorem pro výborné fungování péče o ohrožené děti, o které se jejich vlastní rodiče nechtějí nebo nemohou starat. Mají totiž vysokou naději, že se dostanou do pěstounských rodin. Město také pro náhradní rodiče pořádá každým rokem víkendové setkání pěstounů, kde se nejen dozvědí důležité informace, ale také zažijí spoustu zábavy.

Senioři z karvinských městských klubů jsou fit. Společně ušli kolem Karvinského moře 392,62 km

Pro karvinské seniory připravil Odbor sociální velkou výzvu. Ujít kolem Karvinského moře dohromady 300 km. Senioři ji nejen splnili, ale dokonce překonali, ve štafetovém pochodu ušli trasu dlouhou necelých 393 km.

Obžalovaný tvrdí, že kamaráda sekerou zabít nechtěl

Senát Krajského soud v Ostravě začal řešit případ pokusu vraždy, který se měl odehrát před rokem v Třinci. Konflikt mezi dvěma opilými muži se jeden z nich rozhodl ukončit sekerou. U soudu odmítl přijmout nabízených 12 let vězení a tvrdí, že protivníka sekl do hlavy jen jednou.

Studéňáci ve třídění polevili, odpadu je v popelnicích více

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

Hasiči z celého kraje soutěžili ve Frýdku-Místku ve vyprošťování lidí z havarovaných aut

Zámecké náměstí ve Frýdku-Místku se stalo dějištěm letošního krajského kola soutěže profesionálních i dobrovolných hasičů ve vyprošťování osob z havarovaného vozidla. Žádná ze soutěžících jednotek předem nevěděla, jak vážně bude zraněna posádka auta.

Ostrava jedná se zájemcem o rekonstrukci mrakodrapu. Podmínkou je dodržet návrh E. Jiřičné

Ostravský mrakodrap na Ostrčilově ulici v centu města by měl být opraven podle návrhu renomované architektky Evy Jiřičné. Je to hlavní podmínka pro zájemce o jeho koupi. V těchto dnech už začínají jednání s se společností, která podala nejvyšší nabídku.

Policie pořádá preventivní přednášky na různá témata i v domovech pro seniory

Rizika spojená s domácím násilím. Jak se bránit, a hlavně se nebát o tom promluvit. I to je jeden z preventivních programů, o kterém přednášejí policejní preventisté v domovech pro seniory. Přednášky pořádají policisté na různá témata a mezi seniory je o ně velký zájem.

V Bruntále probíhá v současnosti několik velkých staveb a investic, další se chystají

5. května 2024 19:42 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

V Bruntále právě probíhá několik staveb a investičních akcí najednou a letos přibudou další. V současnosti na stavbu lokality Za mlékárnou navazuje stavba nového sportoviště. Dokončuje se rekonstrukce silničního napojení u rybníka, oprava silnice na Žlutý kopec a oprava autobusového nádraží.

Těžké zranění motokrosaře na Opavsku a pád motorkáře na Bruntálsku

Včera 19:58 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba zasahovala v neděli v podvečer, u dvou nehod motocyklistů. Odehrály se v odstupu hodiny, a to na Opavsku a Bruntálsku. K oběma vyjížděly pozemní posádky a vzlétal vrtulník. V jednom případě se vážně zranil motokrosař a ve druhém motorkář po pádu stroje v zatáčce.

Na D48 u Libhoště shořelo auto, požár se obešel bez zranění

5. května 2024 19:03 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na 27. kilometru dálnice D48 u Libhoště v neděli 5. května odpoledne hořel osobní automobil. Na místě zasahovaly dvě jednotky hasičů, incident se obešel bez zranění. Vyšetřovatel předběžně vyčíslil škodu na 200 tisíc korun, příčina vzniku požáru je v šetření.

Muže za volantem u Otic postihlo srdeční selhání, oživovali ho svědci

4. května 2024 20:58 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Zdravotníci včetně ostatních složek IZS vyrazili v sobotu 4. května odpoledne k nehodě osobního auta u Otic na Opavsku. Pětačtyřicetiletého muže za volantem tam postihlo náhlé selhání srdce, resuscitovali ho svědci události, následně zdravotníci.

V Kozlovicích záchranáři ošetřovali vážně zraněného motorkáře, srazil se s autem

4. května 2024 18:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Záchranná služba musela v pátek 3. května odpoledne zasahovat u vážné dopravní nehody na Frýdecko-Místecku, kde se v Kozlovicích motocykl srazil s autem. Na místo vyjela lékařská posádka z Frenštátu pod Radhoštěm a vzlétli letečtí záchranáři z Ostravy.

Tragická dopravní nehoda na D1, kamion najel do osobního auta, policisté obvinili 54letého řidiče

4. května 2024 10:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Tragická dopravní nehoda uzavřela před půl devátou ráno dálnici D1 na 377. kilometru směrem na Polsko. Kamion převážející auta tam najel do osobního vozidla Škoda Fabia, které zastavilo za tahačem. Podle policejní mluvčí řidič kamionu zřejmě nevěnoval pozornost řízení. Do osobního auta měl najet bez jakékoliv brzdné dráhy.

Bruntál se stává městem nových investic a staveb, už nyní jich probíhá několik najednou

3. května 2024 16:55 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Bruntále právě probíhá několik staveb a investičních akcí najednou a letos přibudou další. V současnosti na stavbu lokality Za mlékárnou navazuje stavba nového sportoviště. Dokončuje se rekonstrukce silničního napojení u rybníka, oprava silnice na Žlutý kopec a oprava autobusového nádraží.

Na bruntálském Kobylím rybníce se na Boží hod opět sešli otužilci, letos jich bylo přes 20
Vydáno 1. ledna 2024 17:19, Celý MS kraj, Karel Soukop
Bruntálský krystalek je již tradiční povánoční akcí otužilců. Na Kobylím rybníce v centru města se jich letos sešlo rna 17. ročníku rekordních dvaadvacet. Vyzkoušet si plavání v chladné vodě přijeli otužilci z celého regionu. Největší účast měla jako každoročně skupina ze Staré Vsi.

Akce byla současně vítanou příležitostí k procházce pro veřejnost, která ve velkém počtu lemovala břehy rybníka.

Martin Henč (ANO), starosta Bruntálu: „Já jsem upřímně rád, že tato akce má svou tradici a že Bruntaláci můžou udělat nejenom něco pro své zdraví, ale můžou ve sváteční čas jít se podívat, jít se odreagovat a jít za zábavou. Já jsem tedy tvrdil minule, že letos už do té vody vlezu, ale bohužel nemám tolik natrénováno. Ne, že bych si plavky zapomněl, ale bohužel je tady nemám a do té vody nevlezu, byť není teď zase taková zima.“

Alena Pajkošová, vedoucí Oddělení kultury MěÚ Bruntál: „Počasí nám nepřeje, protože teplota vody je 9 stupňů, vody 6, teď jsem to byla zkontrolovat na Slezské Hartě, nicméně naši tradiční otužilci se zúčastňují a počítám, že ještě další lidé se mi tady zapíší.“

Pravidelným účastníkem byl také zakladatel akce Pavel Poljanský i nejstarší účastník Jan Horáček.

Pavel Poljanský, zakladatel akce a mistr světa v dálkové plavbě: „No, necítím se na to, já jsem po noční směně, ještě jsem nespal. Já jsem celou noc jezdil po Praze autobusem, pak jsem sedl do auta a jel jsem do Bruntálu.“

Jan Horáček, nejstarší otužilec, Stará Ves: „Mohlo to být horší, ale vydrželi jsme to. Já jsem od začátku tady, dá se říct.“

René Jozefčák, otužilec, Břidličná: „Z Břidličné. Letos jsme byli párkrát, ale doufáme, že to zvládnem.“

Dalibor Bajger, otužilec, Břidličná: „My trénujeme furt, my doma netopíme, takže my trénujeme pořád. Tohle bude možná teplejší a čistější, než máme doma.“ Akorát se bojíme těch zubatých žab. Protože to jsou prý tyhle potvory, z těch máme strach trochu.“
Dušan Feranec, otužilec, Stará Ves: „Paní se otužuje hodně dlouho. Já se otužuji tak 5 let, ona se otužuje vlastně celý život, od mlada. Já jsem se jenom přiblížil, protože jsme manželé.“

Ivana Ferancová, otužilkyně, Stará Ves: „Pokaždé jsme tady, každý rok. Už tak 6 let nebo 7.“

Přestože bylo letošní počasí příznivé - vzduch měl 9 a voda 6 stupňů - pro otužilce chladnější voda než vzduch velkou výhodou není a trénink přes rok je nutný.

Roman Stuchlík, otužilec, Bruntál: „Je to trošičku slabší, ale na poslední chvíli jsme tomu trošičku dali na p*del, takže myslím, že to půjde. Bylo to super, myslel jsem, že bude horší, ale dá se to, paráda.“

David Dvořák, otužilec, Bruntál: „Já už jsem tady počtvrté, dneska je to tedy takové zatím bez sněhu, takže voda bude asi teplá, bude to krásné určitě. Dneska krásný, jojo. Ono se to nezdá, ale je to fakt hodně studené.“

Jiří Mališ, otužilec, Heřmanovice: „Bylo to skoro jak kafe. Super, já jsem tady teď poprvé, dva ročníky mi utekly, takže jsem se těšil na to. Peckovní voda.“

Jan Marek, otužilec, nejmladší účastník 2005), Vrbno pod Pradědem: „Výborná, ale studená.“

Pavel Poljanský, zakladatel akce a mistr světa v dálkové plavně: „Já jsem splnil a zúčastnil jsem se, to je pro mě důležité.“

V příštím roce se tedy nejspíš můžeme těšit i na účast starosty města.

Martin Henč (ANO), starosta Bruntálu: „Určitě bych rád poděkoval Oddělení kultury, kteří tady už od jedné hodiny chystali celé zázemí, samozřejmě patří poděkování našim dobrovolným hasičům, kteří jsou tady v plné síle proto, aby tady bylo dobré zázemí.“
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000040800/na-bruntalskem-kobylim-rybnice-se-na-bozi-hod-opet-sesli-otuzilci-letos-jich-bylo-pres-20