Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Devět zraněných včetně dítěte u sedmi nehod na Ostravsku a Opavsku

Celý MS kraj |

Auta v příkopech i na střeše. Řidiče v pondělí ráno velmi potrápila ledovka na silnicích na Ostravsku a Opavsku. Záchranáři vyjížděli k sedmi nehodám, při kterých se zranilo devět lidí. Jedno z nich bylo také šestileté dítě.

Zdravotnická záchranná služba byla během pondělního ráno volána v průběhu půldruhé hodiny k sedmi dopravním nehodám, které se odehrály v Ostravě a na Opavsku. Zraněno při nich bylo celkem devět osob. Všechny byly při vědomí a mimo přímé ohrožení života. Někteří účastníci však byli zaklíněni a následně vyprošťováni.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Před sedmou hodinou došlo k zranění hlavy u jednatřicetileté ženy, a to při střetu dvou automobilů v Ostravě. Jen o deseti minut později vyjížděli záchranáři k havárii vozidla do Pustých Jakartic na Opavsku. Poranění horní končetiny utrpěl devatenáctiletý mladík."

Po čtvrt na osm byla nahlášena nehoda vozidla v Opavě a na místě byly s lehkými poranění ošetřeny dvě mladé ženy. Jejich transport do zdravotnického zařízení nebyl nutný.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Krátce před půl osmou byla při nehodě vozidla zraněná čtyřiatřicetiletá žena na okraji Ostravy a záchranáři jí poskytovali přednemocniční neodkladnou péči s poraněním zad. Souběžně došlo nedaleko k další dopravní nehodě, při níž byl zraněn šedesátiletý muž a šestileté dítě. Se zraněním horní končetiny, resp. podezřením na otřes mozku, byli oba transportováni do FN Ostrava."
Lukáš Pop, mluvčí HZS MSK: "Operační středisko hasičů obdrželo informaci o nehodě na silnici I/11, v katastru obce Velká Polom čtyři minuty před půl osmou ráno. Na místo byli vysláni jak profesionální hasiči ze stanice Ostrava-Poruba tak i dobrovolní kolegové z obce Hrabyně. Hasiči po příjezdu k nehodě provedli protipožární zajištění obou havarovaných vozidel a následně si každá zasahující jednotka vzala na starost jedno vozidlo. Hasiči z Hrabyně pomocí páteřové desky vyprostili z vozidla, bez použití vyprošťovacího nářadí řidičku, kterou následně předali přítomným zdravotníkům. Profesionální hasiči si vzali na starost druhé vozidlo, kde k vyproštění řidiče museli použít hydraulické vyprošťovací nářadí. Tohoto řidiče předali taktéž do péče zdravotníků. Účastníkem nehody bylo i malé dítě, které při příjezdu jednotek hasičů, bylo již v péči přítomné hlídky Policie ČR, která, mimo jiné, dítě umístila do tepla svého služebního vozidla. Všechny tři osoby byly transportovány do nemocničního zařízení, řidiče transportoval do nemocnice vrtulník. Po ukončení šetření dopravní nehody, provedli hasiči vytažení jednoho z havarovaných vozidel z příkopu, u druhého asistovali při nakládání na vozidlo odtahové služby. Následně uklidili komunikaci a plně ji zprovoznili, neboť silnice byla v době zásahu, cca 2,5 hodiny, zcela neprůjezdná."

V osm hodin havarovala šestatřicetiletá žena v Bolaticích na Opavsku, po ošetření ji posádka RZP přepravila na chirurgii opavské Slezské nemocnice.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Sérii nehod završilo v Ostravě zranění zad a horní končetiny u devatenáctileté ženy po nárazu vozidla do svodidel. Po prvotním ošetření byla posádkou ZZS předána do další péče v ostravské Městské nemocnici."

Příčinami všech nehod se zabývají policisté. Pravděpodobně se na nich ale podílela ledovka, která se nad ránem vyskytla na silnicích.

Eva Michalíková, mluvčí Policie ČR MSK: "Jen několik minut před půl osmou hodinou ranní došlo ke dvěma dopravním nehodám nezávisle na sobě, a to jen několik desítek metrů od sebe (cca 100 m). S největší pravděpodobností příčinou byla zledovatělá vozovka na silnici I/11 v katastru obce Velká Polom (poblíž Globusu) ve směru z Ostravy na Opavu. Na základě předběžně zjištěných informací měla v prvním případě řidička červeného vozidla značky Mazda sjet mimo vozovku do příkopu. V druhém případě měl řidič stříbrného vozidla značky Mazda sjet mimo komunikaci, kdy se s vozidlem převrátil. V tomto autě cestoval také nezletilý chlapec. Všechny tři osoby byly zraněné a byly předány zdravotníkům. U řidičů byly provedeny dechové zkoušky s negativním výsledkem. Na místě se nacházely všechny složky integrovaného záchranného systému. Po dobu nezbytně nutnou byla silnice I/11 z Ostravy na Opavu uzavřena, kdy policisté prováděli odklon dopravy od Globusu přes Velkou Polom. Silnice byla kompletně zprůjezdněna před 10 hodinou. V současné době se příčinami a okolnostmi dopravních nehod dopravní policisté zabývají."

Nahlásit chybu


K tématu

Řidič naboural do betonu na vyfrézované dálnici D48, skončil v ohrožení života

21. září 2023 12:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři, policisté a hasiči zasahovali ve středu večer u vážné dopravní nehody nehody na Frýdecko-Místecku. Na dálnici D48 vjel řidič do vyfrézovaného úseku a naboural do betonu. Do nemocnice ho v ohrožení života transportoval vrtulník.

Řidič naboural do odstaveného auta u Opavy. Náraz těžce zranil muže stojícího u kapoty

11. prosince 2023 14:45 | Opava | Jiří Cileček

Těžká dopravní nehoda zaměstnala v pondělí ráno na okraji Opavy všechny složky záchranného systému. Řidič osobního auta tam naboural do auta odstaveného u krajnice, které mělo zřejmě poruchu. Jeho řidič stál nad otevřenou kapotou a po nehodě utrpěl velmi těžká zranění. Záchranáři ho museli oživovat a do nemocnice ho transportoval vrtulník. Policie hledá svědky.

Ve Velkých Heralticích našli zraněného cyklistu, vrtulník ho přepravil do nemocnice

14. května 2023 22:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

U rybníka ve Velkých Heralticích našli těžce zraněného cyklistu. Zatím se neví, zda ho srazilo auto nebo se zranil při pádu. Do nemocnice ho přepravil vrtulník.


Polární záře opět přináší nádhernou podívanou i u nás

Včera 22:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek večer se nad naším územím opět objevila nádherná polární záře. Úchvatnou podívanou hlásili lidé napříč celým Moravskoslezským krajem, ale také na různých místech celého Česka. Podle meteorologů je vidět velmi silně, ale její intenzita se může měnit. Důležitý je čistý výhled nad severní obzor. Polární záře má být navíc nejsilnější od roku 2003.

Startují stavební akce, začala oprava domu na Hřbitovní a chodníku v Bludovicích

Začíná stavební sezona, město v dubnu zahájilo několik investičních akcí. Mezi nimi je například revitalizace bytového domu nebo oprava poslední části chodníku v Bludovicích.

Sběrné dvory v Opavě jsou v neustálé permanenci. Nový, moderní sběrný dvůr se staví v Kylešovicích

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě provázejí komplikace, v ulici současně probíhá oprava domů

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě v Havířově musí Technické služby dělat na etapy, jelikož podél chodníku probíhá revitalizace domů soukromého vlastníka.

Sdílko Poruba už klepe na dveře. Probíhat bude od 14. května v prostoru u Floridy

9. května 2024 23:19 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba bude po dvouleté pauze opět patřit oblíbenému Sdílku. Probíhat bude od 14. května tentokrát na Hlavní třídě v prostoru u Floridy, který čeká celková revitalizace.

Odpadů bylo více a lidé méně třídili, Studénka zaplatila téměř jedenáct a půl milionu

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

V DK Poklad se rozdávaly Ceny Jantar. Umělci si za mimořádné výkony odnesli 15 skleněných sošek

9. května 2024 22:06 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě se slavnostně předávaly moravskoslezské umělecké Ceny Jantar za rok 2023. Na sedmém ročníku bylo ve všech kategoriích rozdáno celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos.

Stovky vozidel a tisíce návštěvníků zahájily pod Slezskoostravským hradem veteránskou sezónu

Téměř čtyři stovky historických vozidel mohli návštěvníci vidět na prvního máje před slezskoostravským hradem. Už po desáté tu byla zahájena veteránská sezóna a do Slezské Ostravy se tak sjeli majitelé veteránů ze širokého okolí.

Na letním koupališti Jindřich už stojí nová skokanská věž a začíná stavba tobogánů

Na letním koupališti už stojí nová desetimetrová skokanská věž a do areálu byla přivezena i konstrukce na tobogány. Práce probíhají i na výstavbě volnočasového areálu v ulici Jurije Gagarina. Radnice věří, že firmy práce dokončí včas.

Moravskoslezský kraj pokračuje v opravě silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou

9. května 2024 16:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pondělí 13. května začne další oprava části silnice na Praděd. Pracovat se bude na 740 metrech vozovky, které využívají hlavně turisté. Původní silnice mezi parkovištěm Hvězda a Ovčárnou už dosluhuje. Je potřeba zajistit stabilitu dalšího úseku a pracovat se bude i na odvodnění.

Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji v dubnu klesla na 5,3 procenta

Včera 15:37 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Úřady práce v Moravskoslezském kraji ke konci dubna evidovaly 43 244 lidí bez práce. Jejich počet byl o 802 nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je vyšší o 2 839 osob. Celkově ale nezaměstnanost klesla o 0,1 procentního bodu na 5,3 procenta. Volných pracovních míst v dubnu v kraji mírně přibylo, a to na 11 137.

Večerní slet čarodějnic přilákal na hrad Hukvaldy davy návštěvníků

Stovky návštěvníků z celého regionu zamířily o víkendu na Hukvaldy, jeden z největších hradů na Moravě, na Večerní slet čarodějnic. Jeho provozovatel Muzeum Beskyd se rozhodl letos akci pojmout samostatně, na rozdíl od předchozích let, kdy byla jen součástí zahájení sezóny.

Slezskoostravské Bazaly hostily trenérskou konferenci, přednášel i trenér španělského FC Sevilla

Na Bazalech proběhla další trenérská konference – ojedinělá akce určená jak trenérům, tak i fotbalovým nadšencům z řad široké veřejnosti. Své zkušenosti zde letos předávali jak reprezentační trenéři, tak i významný host ze Španělska – šéftrenér mládeže FC Sevilla, José Ramón Collado.

Běh do vrchu v Moravském Berouně se konal již pošestadvacáté

9. května 2024 15:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Oblíbený a náročný Běh do vrchu v Moravském Berouně proběhl již po šestadvacáté. Na trať 190 metrů dlouhou, která ovšem překonává převýšení 35 metrů, se vydalo úctyhodných 236 závodníků. To je za celou dobu existence běhu druhá nejvyšší návštěvnost.

Historická rychta v Karlovicích již brzy ožije prvními akcemi pro veřejnost

9. května 2024 15:26 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Historická budova rychty v Karlovicích již brzy zahájí provoz. Hnutí Duha Jeseníky společně s brigádníky a dobrovolníky intenzivně pracuje na jejím interiéru a plánují i první akce pro děti. Na víkendovky se sem sjíždějí pomocníci z celé republiky.

Majitelé s dobrovolníky společně zachránili a rekonstruují zlatorudnou chalupu v Suché Rudné

9. května 2024 15:18 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischkeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Devět zraněných včetně dítěte u sedmi nehod na Ostravsku a Opavsku
Vydáno 29. ledna 2024 11:30, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Auta v příkopech i na střeše. Řidiče v pondělí ráno velmi potrápila ledovka na silnicích na Ostravsku a Opavsku. Záchranáři vyjížděli k sedmi nehodám, při kterých se zranilo devět lidí. Jedno z nich bylo také šestileté dítě.

Převrácené auto v Koblově; foto: TV Polar

Zdravotnická záchranná služba byla během pondělního ráno volána v průběhu půldruhé hodiny k sedmi dopravním nehodám, které se odehrály v Ostravě a na Opavsku. Zraněno při nich bylo celkem devět osob. Všechny byly při vědomí a mimo přímé ohrožení života. Někteří účastníci však byli zaklíněni a následně vyprošťováni.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Před sedmou hodinou došlo k zranění hlavy u jednatřicetileté ženy, a to při střetu dvou automobilů v Ostravě. Jen o deseti minut později vyjížděli záchranáři k havárii vozidla do Pustých Jakartic na Opavsku. Poranění horní končetiny utrpěl devatenáctiletý mladík."

Po čtvrt na osm byla nahlášena nehoda vozidla v Opavě a na místě byly s lehkými poranění ošetřeny dvě mladé ženy. Jejich transport do zdravotnického zařízení nebyl nutný.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Krátce před půl osmou byla při nehodě vozidla zraněná čtyřiatřicetiletá žena na okraji Ostravy a záchranáři jí poskytovali přednemocniční neodkladnou péči s poraněním zad. Souběžně došlo nedaleko k další dopravní nehodě, při níž byl zraněn šedesátiletý muž a šestileté dítě. Se zraněním horní končetiny, resp. podezřením na otřes mozku, byli oba transportováni do FN Ostrava."
Lukáš Pop, mluvčí HZS MSK: "Operační středisko hasičů obdrželo informaci o nehodě na silnici I/11, v katastru obce Velká Polom čtyři minuty před půl osmou ráno. Na místo byli vysláni jak profesionální hasiči ze stanice Ostrava-Poruba tak i dobrovolní kolegové z obce Hrabyně. Hasiči po příjezdu k nehodě provedli protipožární zajištění obou havarovaných vozidel a následně si každá zasahující jednotka vzala na starost jedno vozidlo. Hasiči z Hrabyně pomocí páteřové desky vyprostili z vozidla, bez použití vyprošťovacího nářadí řidičku, kterou následně předali přítomným zdravotníkům. Profesionální hasiči si vzali na starost druhé vozidlo, kde k vyproštění řidiče museli použít hydraulické vyprošťovací nářadí. Tohoto řidiče předali taktéž do péče zdravotníků. Účastníkem nehody bylo i malé dítě, které při příjezdu jednotek hasičů, bylo již v péči přítomné hlídky Policie ČR, která, mimo jiné, dítě umístila do tepla svého služebního vozidla. Všechny tři osoby byly transportovány do nemocničního zařízení, řidiče transportoval do nemocnice vrtulník. Po ukončení šetření dopravní nehody, provedli hasiči vytažení jednoho z havarovaných vozidel z příkopu, u druhého asistovali při nakládání na vozidlo odtahové služby. Následně uklidili komunikaci a plně ji zprovoznili, neboť silnice byla v době zásahu, cca 2,5 hodiny, zcela neprůjezdná."

V osm hodin havarovala šestatřicetiletá žena v Bolaticích na Opavsku, po ošetření ji posádka RZP přepravila na chirurgii opavské Slezské nemocnice.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Sérii nehod završilo v Ostravě zranění zad a horní končetiny u devatenáctileté ženy po nárazu vozidla do svodidel. Po prvotním ošetření byla posádkou ZZS předána do další péče v ostravské Městské nemocnici."

Příčinami všech nehod se zabývají policisté. Pravděpodobně se na nich ale podílela ledovka, která se nad ránem vyskytla na silnicích.

Eva Michalíková, mluvčí Policie ČR MSK: "Jen několik minut před půl osmou hodinou ranní došlo ke dvěma dopravním nehodám nezávisle na sobě, a to jen několik desítek metrů od sebe (cca 100 m). S největší pravděpodobností příčinou byla zledovatělá vozovka na silnici I/11 v katastru obce Velká Polom (poblíž Globusu) ve směru z Ostravy na Opavu. Na základě předběžně zjištěných informací měla v prvním případě řidička červeného vozidla značky Mazda sjet mimo vozovku do příkopu. V druhém případě měl řidič stříbrného vozidla značky Mazda sjet mimo komunikaci, kdy se s vozidlem převrátil. V tomto autě cestoval také nezletilý chlapec. Všechny tři osoby byly zraněné a byly předány zdravotníkům. U řidičů byly provedeny dechové zkoušky s negativním výsledkem. Na místě se nacházely všechny složky integrovaného záchranného systému. Po dobu nezbytně nutnou byla silnice I/11 z Ostravy na Opavu uzavřena, kdy policisté prováděli odklon dopravy od Globusu přes Velkou Polom. Silnice byla kompletně zprůjezdněna před 10 hodinou. V současné době se příčinami a okolnostmi dopravních nehod dopravní policisté zabývají."

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000041261/devet-zranenych-vcetne-ditete-u-sedmi-nehod-na-ostravsku-a-opavsku