Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

ProSenior slaví 30 let, dárkem by mohla být nová budova

Nový Jičín |

Pečovatelská služba funguje v Novém Jičíně v různých podobách desítky let. Městskou organizací se stala před 30 lety. Toto výročí oslavila setkáním současných a bývalých pracovníků a podporovatelů.

Oslavit 30 let fungování pod křídly města Nového Jičína se pečovatelská služba ProSenior rozhodla společenským setkáním v areálu pod přístřeškem v Žilině. Pozvala zde současné i bývalé zaměstnance, zástupce spolupracujících organizací a města.

Daniela Susíková, vedoucí odboru sociálních věcí, MěÚ Nový Jičín: “Pečovatelská služba má neoddiskutovatelné místo v naší síti sociálních služeb, město velikosti Nového Jičína by opravdu mělo disponovat pečovatelskou službou nebo jakoukoliv jinou formou péčové služby, která pomáhá našim občanům zůstat co nejdéle ve svém přirozeném prostředí.
Alice Hynčicová, vedoucí organizace ProSenior, Nový Jičín: “Máme naprosto úžasný tým pracovníkům, jsou vzdělaní, jsou šikovní, jsou to dámy rozhodné, které se v různých situacích umí správně rozhodnout, umí klienta motivovat i podpořit. Je to stálý tým pracovníků, je to dobrý kolektiv, patří jim velký dík.”

Organizací města se tato služba stala v roce 1993, když zastupitelé rozhodli o jejím převzetí z Okresního ústavu sociálních služeb. Zavzpomínat na to během slavnostním setkání mohl tehdejší starosta Nového Jičína Ladislav Gróf.

Ladislav Gróf, starosta Nového Jičína v letech 1990 - 1994: “Těmi třicet lety jsou už ty podrobnosti trochu vymazány, ale v zásadě si vzpomínám, že to tehdy jednoduché nebylo. To se tehdy takzvaně delimitovalo od Okresního ústavu sociálních služeb a my jsme to tedy moc chtěli, a šlo o peníze. A o ty jsme se s tím okresem, jako i v řadě jiných věcí, přeli. Ale dobrá věc se podařila.”

Tato sociální služba pak postupně začala měnit svou tvář, z poskytování péče v domech s pečovatelskou službou začali pracovníci vyjíždět do domácností lidí a rozšířila se o další dvě služby, denní stacionář Domovinku a odlehčovací službu Pohoda. Sídlí v přízemí takzvaného domu zvláštního určení Pod lipami.

Daniela Susíková, vedoucí odboru sociálních věcí, MěÚ Nový Jičín: “Mění se nám klienti, mění se jejich potřeby a sami jsme zvědaví, kam se pečovatelská služba posune, jestli se bude využívat telemedicína a moderní technologie i ve formátu pečovatelské služby, ale věřím, že s tím úžasným týmem pracovníků se to všechno zvládne a opravdu bude plnit nadále to poslání co má.”
Alice Hynčicová, vedoucí organizace ProSenior, Nový Jičín: “Do dalších třiceti let bychom se určitě chtěli přestěhovat do nějakých vhodnějších prostor, abychom mohli posunout naše služby, posunout jejich kvalitu a i těm klientům nabídnout výhodnější prostory než ve kterých sídlíme teď.”
Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Je to i záměrem vedení města. Jsme ve fázi projektování budoucího nového domu. Ten by měl vzniknout na ulici Bohuslava Martinů a čekáme na vhodný dotační titul, Ty jsou vypisovány celkem pravidelně a vykryjí více než 90 procent nákladů, takže si myslím, že opravdu město Nový Jičín má šanci v dohledné době vybudovat novou budovu pro tyto de facto tři služby, které si město zaslouží, potřebuje.”

Oslava 30. narozenin ProSeniru po oficiální části s doprovodem cimbálové muziky Poštár pokračovala tanečním večerem s novojičínskou kapelou Fčil a tu.

Nahlásit chybu


K tématu

Loučka oslavila 700 let od první písemné zmínky

20. června 2023 12:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Loučka oslavila významné výročí související s jejím založením - připomíná si 700 let, které uplynuly od první písemné zmínky o této obci. Letošní Den Loučky se tak konal ve větším duchu a v novém pojetí.

Slavící novojičínský ProSenior má šanci na novou budovu

26. května 2023 8:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pečovatelská služba funguje v Novém Jičíně v různých podobách desítky let. Městskou organizací se stala před 30 lety. Toto výročí oslavila společenským setkáním a nadějí na získání nové budovy.

Novojičínské “íčko” se připojilo k oslavám Týdne informačních center

30. října 2023 9:07 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Poslední týden v říjnu byl zasvěcen propagaci turistických informačních center. Do celorepublikové akce se zapojilo i to novojičínské. Návštěvníky pozvalo do svých expozic i na výstup na radniční věž.


V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Včera 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

Novojičínští senioři vyslechli, jak se na sítích šíří informace. Teď jsou na řadě řetězové e-maily

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.

Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka

Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídka stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.


Policistům hlídkujícím u šampionátu se podařilo rychle najít děti ztracené v davu

Včera 14:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Relativně běžná služba policistů zapojených do bezpečnostního opatření v souvislosti s hokejovým šampionátem v Ostravě se ve čtvrtek kolem 19. hodiny změnila v urgentní pátrání po dvou malých dětech.

Mostek v Loučce musí zbourat, na řadě jsou demolice nebo opravy dalších

Lávka u ulice Za Potokem v Loučce, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

16. května 2024 12:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Nejstarší ze 102 mincí je pražský groš z doby Jana Lucemburského

16. května 2024 10:57 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.

Mostek v Loučce musí zbourat, na řadě jsou demolice nebo opravy dalších

Lávka u ulice Za Potokem v Loučce, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

Novojičínští senioři vyslechli, jak se na sítích šíří informace. Teď jsou na řadě řetězové e-maily

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.

Floristická soutěž provoněla novou Komenského školu

16. května 2024 15:58 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Na půdě Základní školy Komenského 66 se konalo okresní kolo floristické soutěže, pořádané Českým zahrádkářským svazem. V aranžování květin tu soupeřila děvčata ze sedmých tříd.

Bourá se první mostek v Novém Jičíně, špatně jsou na tom i další

Lávka Za Potokem v novojičínské části Loučka, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

Malí fotbalisté si užili největší školní republikový turnaj

15. května 2024 19:37 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Také školáci ze Studénky se zapojili do celorepublikového žákovského fotbalového turnaje. Letos se koná jeho 25. ročník. Své síly poměřily děti ze základních škol Butovická, Sjednocení a z Jistebníku.

Floristická soutěž v Novém Jičíně měla jasnou favoritku, už loňská vítězka je teď na mistrovství republiky

Na půdě novojičínské Základní školy Komenského 66 se konalo okresní kolo floristické soutěže, pořádané Českým zahrádkářským svazem. V aranžování květin tu soupeřila děvčata ze sedmých tříd.

ProSenior slaví 30 let, dárkem by mohla být nová budova
Vydáno 23. května 2023 9:30, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Pečovatelská služba funguje v Novém Jičíně v různých podobách desítky let. Městskou organizací se stala před 30 lety. Toto výročí oslavila setkáním současných a bývalých pracovníků a podporovatelů.

Oslavit 30 let fungování pod křídly města Nového Jičína se pečovatelská služba ProSenior rozhodla společenským setkáním v areálu pod přístřeškem v Žilině. Pozvala zde současné i bývalé zaměstnance, zástupce spolupracujících organizací a města.

Daniela Susíková, vedoucí odboru sociálních věcí, MěÚ Nový Jičín: “Pečovatelská služba má neoddiskutovatelné místo v naší síti sociálních služeb, město velikosti Nového Jičína by opravdu mělo disponovat pečovatelskou službou nebo jakoukoliv jinou formou péčové služby, která pomáhá našim občanům zůstat co nejdéle ve svém přirozeném prostředí.
Alice Hynčicová, vedoucí organizace ProSenior, Nový Jičín: “Máme naprosto úžasný tým pracovníkům, jsou vzdělaní, jsou šikovní, jsou to dámy rozhodné, které se v různých situacích umí správně rozhodnout, umí klienta motivovat i podpořit. Je to stálý tým pracovníků, je to dobrý kolektiv, patří jim velký dík.”

Organizací města se tato služba stala v roce 1993, když zastupitelé rozhodli o jejím převzetí z Okresního ústavu sociálních služeb. Zavzpomínat na to během slavnostním setkání mohl tehdejší starosta Nového Jičína Ladislav Gróf.

Ladislav Gróf, starosta Nového Jičína v letech 1990 - 1994: “Těmi třicet lety jsou už ty podrobnosti trochu vymazány, ale v zásadě si vzpomínám, že to tehdy jednoduché nebylo. To se tehdy takzvaně delimitovalo od Okresního ústavu sociálních služeb a my jsme to tedy moc chtěli, a šlo o peníze. A o ty jsme se s tím okresem, jako i v řadě jiných věcí, přeli. Ale dobrá věc se podařila.”

Tato sociální služba pak postupně začala měnit svou tvář, z poskytování péče v domech s pečovatelskou službou začali pracovníci vyjíždět do domácností lidí a rozšířila se o další dvě služby, denní stacionář Domovinku a odlehčovací službu Pohoda. Sídlí v přízemí takzvaného domu zvláštního určení Pod lipami.

Daniela Susíková, vedoucí odboru sociálních věcí, MěÚ Nový Jičín: “Mění se nám klienti, mění se jejich potřeby a sami jsme zvědaví, kam se pečovatelská služba posune, jestli se bude využívat telemedicína a moderní technologie i ve formátu pečovatelské služby, ale věřím, že s tím úžasným týmem pracovníků se to všechno zvládne a opravdu bude plnit nadále to poslání co má.”
Alice Hynčicová, vedoucí organizace ProSenior, Nový Jičín: “Do dalších třiceti let bychom se určitě chtěli přestěhovat do nějakých vhodnějších prostor, abychom mohli posunout naše služby, posunout jejich kvalitu a i těm klientům nabídnout výhodnější prostory než ve kterých sídlíme teď.”
Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Je to i záměrem vedení města. Jsme ve fázi projektování budoucího nového domu. Ten by měl vzniknout na ulici Bohuslava Martinů a čekáme na vhodný dotační titul, Ty jsou vypisovány celkem pravidelně a vykryjí více než 90 procent nákladů, takže si myslím, že opravdu město Nový Jičín má šanci v dohledné době vybudovat novou budovu pro tyto de facto tři služby, které si město zaslouží, potřebuje.”

Oslava 30. narozenin ProSeniru po oficiální části s doprovodem cimbálové muziky Poštár pokračovala tanečním večerem s novojičínskou kapelou Fčil a tu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000037353/prosenior-slavi-30-let-darkem-by-mohla-byt-nova-budova