Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Noc práva otevřela soudní budovu veřejnosti, diskutovat s lidmi přijel i krajský policejní ředitel

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Okresní soud v Novém Jičíně se poprvé zapojil do akce Noc práva. Jejím cílem bylo přiblížit veřejnosti fungování justice. Lidé mohli vstoupit do jednací síně, ale i do prostor, do kterých se standardně dostanou jen obžalovaní a vězni.

Budova soudu v Novém Jičíně se otevřela veřejnosti, a to v rámci akce nadačního fondu Paragraf Noc práva, jejíž pátý ročník probíhal v různých institucích napříč republikou. Zdejší okresní soud se připojil poprvé a umožnil lidem vstoupit do mnoha svých prostor. Součástí komentovaných prohlídek byly specializované přednášky.

Jaroslav Sosík, předseda Okresního soudu v Novém Jičíně: “Přihlásilo se nám 240 lidí, takže mám opravdu vyprodanou celou kapacitu, když to takto nazvu, máme radost, že občané mají zájem o to, jak soud funguje a jakým způsobem se mohu na soud obrátit a tak dále, takže si myslím, že ta akce bude poměrně povedená. Máme vynikající přednášející, vyvrcholení by měla být přednáška brigádního generála pana Kužela. Jedná se o analýzu akce, kdy se střílelo ve Fakultní nemocnici v Ostravě, tak vyhodnocení, jak to zvládala policie, co všechno se dělo, jaká jsou opatření. Myslím si, že v současné době, i vzhledem k tomu, co se stalo na filozofické fakultě, je to téma, které lidi zaujme.”
Tomáš Kužel, brigádní generál, krajský ředitel PČR MSK: “Na Noci práva spolupracujeme již několik let, a věřím tomu, že je to za prvé správná edukace a za druhé otevření se složek soudu, státního zastupitelství, policie veřejnosti. Věřím tomu, že si lidé, kteří absolvují prohlídky, přednášky a komunikaci s těmito orgány, toho hodně odnesou a získají hodně zkušeností do dalšího života.”

Noc práva se konala ve spolupráci s vězeňskou službou, policií, státním zastupitelstvím a městem Nový Jičín. Jednotlivé instituce se zapojily jednak přednáškami, a také praktickými ukázkami, jako například Policie České republiky.

Jaroslav Sosík, předseda Okresního soudu v Novém Jičíně: “Bude tady prvosledová hlídka, která pro případ, že zase by došlo k nějakému takovému incidentu, tak je první na místě. Jedná se o hlídku s dlouhými zbraněmi, vysvětlí jakým způsobem z hlediska taktiky se zasahuje, s jakým vybavením, takže očekávám, že to bude velice přínosné a pro občany zajímavé.”

V jedné z jednacích síní byli tedy přednášejícími i strážníci novojičínské městské policie.

Daniel Rýdel, ředitel MP Nový Jičín: “Na této přednášce městská policie seznámila veřejnost s její činností, zejména s její rolí, která je nezastupitelná v oblasti bezpečnostního systému České republiky. Občané byli seznámeni i s místními záležitostmi veřejného pořádku a dále pak také se samotnou prevenci kriminality.”

Během prohlídek se lidé podívali také do prostor, kde se standardně dostanou pouze obžalovaní a vězni, tedy do cel. Dozvěděli se ale také něco o historii této budovy, a že zde v minulosti býval dokonce krajský soud.

Jaroslav Sosík, předseda Okresního soudu v Novém Jičíně: “Jedním z důvodů, proč se ta akce koná je, abychom ukázali občanů, za prvé, co platí ze svých daní, a aby viděli, že tady není nic pod pokličkou. Soudní jednání je veřejné, každý se na to může přijít podívat, aby se dozvěděli, jak se ve vztahu k soudu chovat, jakým způsobem s ním komunikovat, prostě takové ty základy, aby viděli, že jsme úplně normální instituce a není důvod se ničeho bát.”
Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Město Nový Jičín je pro každou preventivní akci, která se týká území města. Pro mě tou nejzajímavější přednášku je samozřejmě přednáška naší městské policie, ale taky Policie České republiky, kde pan ředitel Kužel bude zhodnocovat měkké cíle, konkrétně jestli bude jednat o tu nešťastnou událost v nemocnici v ostravské Porubě.”

Noc práva se každoročně koná kolem 6. března, v tento den roku 1920 byla vyhlášena Ústavní listina Československa.

Svou justiční budovy poprvé otevřel okresní soud už loni na podzim, tehdy pro školáky a studenty, a prošlo jí na 900 dětí. Letos bude tyto dny otevřených dveří pro mládež opakovat.

Nahlásit chybu


K tématu

Novojičínská policie loni odhalila téměř 70 procent pachatelů

Zastupitelé Nového Jičína si vyslechli zprávu o bezpečnostní situaci ve městě za rok 2023. Z pohledu Policie České republiky se tu uplynulý rok vyznačoval velkou úspěšností v objasněnosti kriminality. Městská policie řešila více přestupků v dopravě.

Nový Jičín je stabilní, objasněnost kriminality je vysoká a město investuje do kamerového systému

18. března 2024 16:09 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Zastupitelé města si vyslechli zprávu o bezpečnostní situaci v Novém Jičíně za rok 2023. Ta je víceméně stabilní. Z pohledu Policie České republiky se uplynulý rok vyznačoval velkou úspěšností v objasněnosti kriminality. Městská policie řešila více přestupků v dopravě.

Nový Jičín bude střežit inteligentní kamerový systém, vyhledá pachatele i kradené auto

30. srpna 2023 10:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín bude střežit inteligentní kamerový systém. Instalace nového softwaru a postupná výměna kamer bude pomáhat městské policii například při vyhledávání osob podezřelých z trestných činů nebo kradených aut.


V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Včera 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Novojičínští senioři vyslechli, jak se na sítích šíří informace. Teď jsou na řadě řetězové e-maily

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.


Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka

Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídka stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.

Policistům hlídkujícím u šampionátu se podařilo rychle najít děti ztracené v davu

Včera 14:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Relativně běžná služba policistů zapojených do bezpečnostního opatření v souvislosti s hokejovým šampionátem v Ostravě se ve čtvrtek kolem 19. hodiny změnila v urgentní pátrání po dvou malých dětech.

Mostek v Loučce musí zbourat, na řadě jsou demolice nebo opravy dalších

Lávka u ulice Za Potokem v Loučce, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

16. května 2024 12:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

Mostek v Loučce musí zbourat, na řadě jsou demolice nebo opravy dalších

Lávka u ulice Za Potokem v Loučce, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

Novojičínští senioři vyslechli, jak se na sítích šíří informace. Teď jsou na řadě řetězové e-maily

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.

Floristická soutěž provoněla novou Komenského školu

16. května 2024 15:58 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Na půdě Základní školy Komenského 66 se konalo okresní kolo floristické soutěže, pořádané Českým zahrádkářským svazem. V aranžování květin tu soupeřila děvčata ze sedmých tříd.

Bourá se první mostek v Novém Jičíně, špatně jsou na tom i další

Lávka Za Potokem v novojičínské části Loučka, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

Malí fotbalisté si užili největší školní republikový turnaj

15. května 2024 19:37 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Také školáci ze Studénky se zapojili do celorepublikového žákovského fotbalového turnaje. Letos se koná jeho 25. ročník. Své síly poměřily děti ze základních škol Butovická, Sjednocení a z Jistebníku.

Floristická soutěž v Novém Jičíně měla jasnou favoritku, už loňská vítězka je teď na mistrovství republiky

Na půdě novojičínské Základní školy Komenského 66 se konalo okresní kolo floristické soutěže, pořádané Českým zahrádkářským svazem. V aranžování květin tu soupeřila děvčata ze sedmých tříd.

Noc práva otevřela soudní budovu veřejnosti, diskutovat s lidmi přijel i krajský policejní ředitel
Vydáno 11. března 2024 12:30, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Okresní soud v Novém Jičíně se poprvé zapojil do akce Noc práva. Jejím cílem bylo přiblížit veřejnosti fungování justice. Lidé mohli vstoupit do jednací síně, ale i do prostor, do kterých se standardně dostanou jen obžalovaní a vězni.

Budova soudu v Novém Jičíně se otevřela veřejnosti, a to v rámci akce nadačního fondu Paragraf Noc práva, jejíž pátý ročník probíhal v různých institucích napříč republikou. Zdejší okresní soud se připojil poprvé a umožnil lidem vstoupit do mnoha svých prostor. Součástí komentovaných prohlídek byly specializované přednášky.

Jaroslav Sosík, předseda Okresního soudu v Novém Jičíně: “Přihlásilo se nám 240 lidí, takže mám opravdu vyprodanou celou kapacitu, když to takto nazvu, máme radost, že občané mají zájem o to, jak soud funguje a jakým způsobem se mohu na soud obrátit a tak dále, takže si myslím, že ta akce bude poměrně povedená. Máme vynikající přednášející, vyvrcholení by měla být přednáška brigádního generála pana Kužela. Jedná se o analýzu akce, kdy se střílelo ve Fakultní nemocnici v Ostravě, tak vyhodnocení, jak to zvládala policie, co všechno se dělo, jaká jsou opatření. Myslím si, že v současné době, i vzhledem k tomu, co se stalo na filozofické fakultě, je to téma, které lidi zaujme.”
Tomáš Kužel, brigádní generál, krajský ředitel PČR MSK: “Na Noci práva spolupracujeme již několik let, a věřím tomu, že je to za prvé správná edukace a za druhé otevření se složek soudu, státního zastupitelství, policie veřejnosti. Věřím tomu, že si lidé, kteří absolvují prohlídky, přednášky a komunikaci s těmito orgány, toho hodně odnesou a získají hodně zkušeností do dalšího života.”

Noc práva se konala ve spolupráci s vězeňskou službou, policií, státním zastupitelstvím a městem Nový Jičín. Jednotlivé instituce se zapojily jednak přednáškami, a také praktickými ukázkami, jako například Policie České republiky.

Jaroslav Sosík, předseda Okresního soudu v Novém Jičíně: “Bude tady prvosledová hlídka, která pro případ, že zase by došlo k nějakému takovému incidentu, tak je první na místě. Jedná se o hlídku s dlouhými zbraněmi, vysvětlí jakým způsobem z hlediska taktiky se zasahuje, s jakým vybavením, takže očekávám, že to bude velice přínosné a pro občany zajímavé.”

V jedné z jednacích síní byli tedy přednášejícími i strážníci novojičínské městské policie.

Daniel Rýdel, ředitel MP Nový Jičín: “Na této přednášce městská policie seznámila veřejnost s její činností, zejména s její rolí, která je nezastupitelná v oblasti bezpečnostního systému České republiky. Občané byli seznámeni i s místními záležitostmi veřejného pořádku a dále pak také se samotnou prevenci kriminality.”

Během prohlídek se lidé podívali také do prostor, kde se standardně dostanou pouze obžalovaní a vězni, tedy do cel. Dozvěděli se ale také něco o historii této budovy, a že zde v minulosti býval dokonce krajský soud.

Jaroslav Sosík, předseda Okresního soudu v Novém Jičíně: “Jedním z důvodů, proč se ta akce koná je, abychom ukázali občanů, za prvé, co platí ze svých daní, a aby viděli, že tady není nic pod pokličkou. Soudní jednání je veřejné, každý se na to může přijít podívat, aby se dozvěděli, jak se ve vztahu k soudu chovat, jakým způsobem s ním komunikovat, prostě takové ty základy, aby viděli, že jsme úplně normální instituce a není důvod se ničeho bát.”
Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Město Nový Jičín je pro každou preventivní akci, která se týká území města. Pro mě tou nejzajímavější přednášku je samozřejmě přednáška naší městské policie, ale taky Policie České republiky, kde pan ředitel Kužel bude zhodnocovat měkké cíle, konkrétně jestli bude jednat o tu nešťastnou událost v nemocnici v ostravské Porubě.”

Noc práva se každoročně koná kolem 6. března, v tento den roku 1920 byla vyhlášena Ústavní listina Československa.

Svou justiční budovy poprvé otevřel okresní soud už loni na podzim, tehdy pro školáky a studenty, a prošlo jí na 900 dětí. Letos bude tyto dny otevřených dveří pro mládež opakovat.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000041984/noc-prava-otevrela-soudni-budovu-verejnosti-diskutovat-s-lidmi-prijel-i-krajsky-policejni-reditel