Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nová Horka zavoní liliemi a překvapí i děti, 1. května zve na mušketýry

Studénka |  | Expres Studénky

Zámek Nová Horka zahájil v dubnu hlavní turistickou sezonu. V jejím průběhu znovu zavoní liliemi, připravuje program pro děti, a také připomene dobu, kdy tu byl ústav pro mentálně postižené ženy.

Hlavní turistická sezona, která začala v dubnu, otevírá barokní zámek Nová Horka od úterý až do neděle od 9 do 17 hodin. Připraven je asi hodinový prohlídkový okruh.

Kryštof Hyvnar, kastelán zámku Nová Horka: “Naše prohlídka začíná v knihovně, přecházíme do sala terreny a potom si ukazujeme expozici nábytku, a prohlídka končí v zámecké kapli, ve které každý měsíc probíhají bohoslužby. Informace o jejich konání jsou na webu.”
Lada Sklenáková, průvodkyně zámku Nová Horka: “To nejkrásnější, co můžeme na prohlídkové trase nabídnout, je tato nádherná sala terrena. Sala terrena už v dobách Vetterů, což byl rod, který zámek postavil a žili tady téměř 300 let, byla využívána jako společenský prostor. V současné době se i my snažíme uchovat tu jeho funkci, konají se zde koncerty a slavnostní společenské události. Fresky na stropě jsou z doby kolem roku 1760 a návštěvníci je obdivovat také v pohybu, v rámci prohlídky je i jejich pohyblivá animace.”
Lada Sklenáková, průvodkyně zámku Nová Horka: “Tady vidíme původní hodinový strojek ze štítu našeho zámku, v dobách Vetterů poháněl zámecké hodiny. My jsme strojek nechat repasovat a tady jej každý den návštěvníkům chystáme, každý den jej natáčíme. V současné době hodiny ve štítu traké jdou, ale pohání je automat.”
Kromě těchto unikátů zámek Nová Horka nabídne návštěvníkům v průběhu sezony i řadu zajímavých doprovodných akcí.
Kryštof Hyvnar, kastelán zámku Nová Horka: “Máme otevřeno 1. května, kdy v parku proběhne takzvaná secvičná mušketýrské jednotky, plánujeme hradozámeckou noc a pár drobných akcí, určitě nějaké koncerty, o tom budeme informovat průběžně. Mezi ty větší bych zařadil Květománii, která se osvědčila už v loňském roce, takže velká výstava květinových vazeb lilií, to zahájíme v sobotu 8. června a pojedeme nonstop až do další neděle. Zámek bude průchozí a budou všude vonět krásné květy. No a další významnou akci budou oslavy 60 let ústavu pro mentálně handicapované dospělé ženy.”

Zámek totiž od roku 1964 sloužil jako ústav sociální péče. Toto jeho období tedy v září připomene velká společensko-kulturní akce.

Kryštof Hyvnar, kastelán zámku Nová Horka: “Chystáme jedno velké překvapení, které se nám snad podaří spustit začátkem prázdnin, a snad neprozradí mnoho, když řeknu, že chystáme nový prohlídkový okruh pro děti. Určitě součástí toho povídání pro děti bude jak historie zámku, tak historie zámecké zahrady a zámeckého parku. Co by možná stálo i za zmínku, že máme nový edukační program, který se týká zahrady a parku, kdy budeme mít nové informační cedule o ptácích a o stromech, takže i to je pro děti a pro školy novým příspěvkem k edukacím.”

O konání některých dalších akcí rozhodne i to, v jakém termínu začne plánovaná rekonstrukce druhého zámeckého patra a parku. Naopak už od loňského roku tu probíhá stavba parkoviště a nového zázemí a vstupu do areálu.

Nahlásit chybu


K tématu

Zámek Nová Horka zdobí lilie v historických aranžmá, připravil je florista Slávek Rabušic

10. června 2023 6:26 | Studénka | Petra Dorazilová

Interiéry zámku Nový Horka zdobí květinová aranžmá předního českého floristy Slávka Rabušice. Ve vazbách dominují lilie. Ty má totiž ve znaku šlechtický rod, který zámek vlastnil téměř tři sta let.

Zámek Nová Horka postihla Květománie Ve znamení lilie

9. června 2023 10:30 | Studénka | Petra Dorazilová

Interiéry zámku Nový Horka u Studénky na Novojičínsku zdobí květinová aranžmá předního českého floristy Slávka Rabušice. Ve vazbách dominují lilie. Ty má totiž ve znaku šlechtický rod, který zámek vlastnil téměř tři sta let.

Malý brouk páchník jako prostředník záchrany biotopu v Poodří

22. května 2023 11:10 | Studénka | Petra Dorazilová

Zámek Nová Horka u Studénky na Novojičínsku byl místem konání semináře, který zrekapituloval pětiletý projekt týkající se záchrany brouka páchníka v Poodří. V rámci projektu se podařilo vysadit dva tisíce stromů, které mu poskytují domov.


V Karviné se konala náborová akce Policie ČR, studenti prošli fyzickými testy

Studenti pěti karvinských středních škol dostali příležitost vyzkoušet si fyzické testy, které jsou nutné pro přijetí k policii. Kdo je splnil, dostal rok platný certifikát. Pokud se tedy úspěšní studenti rozhodnou rozšířit řady policistů, nemusí fyzické testy dělat znovu.

Hasiči v noci na Bruntálsku bojovali s požárem štěpky

Včera 19:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Co bylo příčinou požáru štěpky uskladněné ve Staré Vsi na Bruntálsku, se snaží od čtvrtečního časného rána zjistit hasičský vyšetřovatel. Oheň hasilo pět jednotek.

Při nehodě auta s motocyklem v Třinci se těžce zranila motorkářka

Včera 19:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ke kolizi osobního automobilu s motocyklem spěchali ve čtvrtek odpoledne záchranáři do Koperníkovy ulice v Třinci. Hlášeno tam bylo vážné zranění motorkářky.

Kalmarsund Floorball Cup vyhrál tým z Horní Suché, noční oslava po příjezdu byla velká

Kalmarsund Floorball Cup ve Švédsku vyhrál tým z Horní Suché v kategorii B14. Ve velké konkurenci došly daleko i dívky. Ze skvělého výsledku mají radost hráči, trenéři, rodiče i obec.

Nenechávejte v autech nic cenného. Zloděj během pár dní vykradl 16 vozidel v Ostravě

Včera 11:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Dnes máme dobrou zprávu pro majitele vozidel. Ostravským policistům se podařilo zadržet zloděje, který během pár dní vykradl 16 aut. Zároveň je to ale pro řidiče výstraha, aby nenechávali v autech nic cenného, protože právě viditelné věci pachatele přilákaly.


Bourá se první mostek v Novém Jičíně, špatně jsou na tom i další

Lávka Za Potokem v novojičínské části Loučka, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

V Opavě byly nainstalovány nové informační panely. Najdete je na městském hřbitově a v Městských sadech

15. května 2024 16:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Městských sadech byly nainstalovány nové informační panely. Nahradily původní 3, na kterých už se podepsal zub času. Čtvrtý se do sadů přesunul z Kolofíkova nábřeží, kde ho lidé moc nevyužívali.

Dům v Morávce byl v ohrožení kvůli požáru ohřívače bazénové vody

Včera 7:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pět hasičských jednotek zasahovalo ve středu před polednem u požáru ohřívače vody do bazénu a garáže rodinného domu v Morávce. Dům hasiči svým rychlým zásahem zachránili, přesto majitelům vznikla škoda za zhruba 700 tisíc korun.

ADRA v Havířově uspořádala charitativní běh na podporu dobrovolnictví i pomoc hendikepovanému Honzovi

15. května 2024 21:57 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

ADRA v Havířově uspořádala třetí ročník charitativního běhu na podporu dobrovolnictví. Výtěžek poputuje i na pomoc hendikepovanému mladíkovi. Akce se zúčastnili lidé s batolaty i senioři ve vysokém věku.

Školní jarmark učil děti finanční gramotnosti, předvedly se i na “Kumštplace”

15. května 2024 11:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Pestrý sortiment výrobků nabídl jarmark, který se konal v Základní škole Čeladná, a to ve spolupráci s klubem rodičů této školy.

Floristická soutěž provoněla novou Komenského školu

Na půdě Základní školy Komenského 66 se konalo okresní kolo floristické soutěže, pořádané Českým zahrádkářským svazem. V aranžování květin tu soupeřila děvčata ze sedmých tříd.

Malí fotbalisté si užili největší školní republikový turnaj

15. května 2024 19:37 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Také školáci ze Studénky se zapojili do celorepublikového žákovského fotbalového turnaje. Letos se koná jeho 25. ročník. Své síly poměřily děti ze základních škol Butovická, Sjednocení a z Jistebníku.

Floristická soutěž v Novém Jičíně měla jasnou favoritku, už loňská vítězka je teď na mistrovství republiky

Na půdě novojičínské Základní školy Komenského 66 se konalo okresní kolo floristické soutěže, pořádané Českým zahrádkářským svazem. V aranžování květin tu soupeřila děvčata ze sedmých tříd.

Květinový swap zahájil ve Studénce měsíc rodiny

15. května 2024 7:46 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Květen měsíc rodiny zahájili v rodinném centru Květinovým swapem. Lidé si tu mohli vyměňovat sazeničky ze svých zahrádek a vyslechnout rady, jak na dokonalé balkonové truhlíky.

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty

14. května 2024 10:50 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty. V areálu městského koupaliště se konal festival Rainbow run. Běžecké závody doprovodil zábavný program plný pohybu a her.

Skatepark Novému Jičínu chyběl, teď už je plný dětí a mládeže

Skatepark v Novém Jičíně byl stavebně dokončen loni v listopadu, na slavnostní otevření si počkal na příznivé podmínky teď do května. Sportoviště je volně přístupné, součástí je i bikepark.

Nová Horka zavoní liliemi a překvapí i děti, 1. května zve na mušketýry
Vydáno 29. dubna 2024 7:40, Studénka, Petra Dorazilová
Zámek Nová Horka zahájil v dubnu hlavní turistickou sezonu. V jejím průběhu znovu zavoní liliemi, připravuje program pro děti, a také připomene dobu, kdy tu byl ústav pro mentálně postižené ženy.

Hlavní turistická sezona, která začala v dubnu, otevírá barokní zámek Nová Horka od úterý až do neděle od 9 do 17 hodin. Připraven je asi hodinový prohlídkový okruh.

Kryštof Hyvnar, kastelán zámku Nová Horka: “Naše prohlídka začíná v knihovně, přecházíme do sala terreny a potom si ukazujeme expozici nábytku, a prohlídka končí v zámecké kapli, ve které každý měsíc probíhají bohoslužby. Informace o jejich konání jsou na webu.”
Lada Sklenáková, průvodkyně zámku Nová Horka: “To nejkrásnější, co můžeme na prohlídkové trase nabídnout, je tato nádherná sala terrena. Sala terrena už v dobách Vetterů, což byl rod, který zámek postavil a žili tady téměř 300 let, byla využívána jako společenský prostor. V současné době se i my snažíme uchovat tu jeho funkci, konají se zde koncerty a slavnostní společenské události. Fresky na stropě jsou z doby kolem roku 1760 a návštěvníci je obdivovat také v pohybu, v rámci prohlídky je i jejich pohyblivá animace.”
Lada Sklenáková, průvodkyně zámku Nová Horka: “Tady vidíme původní hodinový strojek ze štítu našeho zámku, v dobách Vetterů poháněl zámecké hodiny. My jsme strojek nechat repasovat a tady jej každý den návštěvníkům chystáme, každý den jej natáčíme. V současné době hodiny ve štítu traké jdou, ale pohání je automat.”
Kromě těchto unikátů zámek Nová Horka nabídne návštěvníkům v průběhu sezony i řadu zajímavých doprovodných akcí.
Kryštof Hyvnar, kastelán zámku Nová Horka: “Máme otevřeno 1. května, kdy v parku proběhne takzvaná secvičná mušketýrské jednotky, plánujeme hradozámeckou noc a pár drobných akcí, určitě nějaké koncerty, o tom budeme informovat průběžně. Mezi ty větší bych zařadil Květománii, která se osvědčila už v loňském roce, takže velká výstava květinových vazeb lilií, to zahájíme v sobotu 8. června a pojedeme nonstop až do další neděle. Zámek bude průchozí a budou všude vonět krásné květy. No a další významnou akci budou oslavy 60 let ústavu pro mentálně handicapované dospělé ženy.”

Zámek totiž od roku 1964 sloužil jako ústav sociální péče. Toto jeho období tedy v září připomene velká společensko-kulturní akce.

Kryštof Hyvnar, kastelán zámku Nová Horka: “Chystáme jedno velké překvapení, které se nám snad podaří spustit začátkem prázdnin, a snad neprozradí mnoho, když řeknu, že chystáme nový prohlídkový okruh pro děti. Určitě součástí toho povídání pro děti bude jak historie zámku, tak historie zámecké zahrady a zámeckého parku. Co by možná stálo i za zmínku, že máme nový edukační program, který se týká zahrady a parku, kdy budeme mít nové informační cedule o ptácích a o stromech, takže i to je pro děti a pro školy novým příspěvkem k edukacím.”

O konání některých dalších akcí rozhodne i to, v jakém termínu začne plánovaná rekonstrukce druhého zámeckého patra a parku. Naopak už od loňského roku tu probíhá stavba parkoviště a nového zázemí a vstupu do areálu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/studenka/11000042787/nova-horka-zavoni-liliemi-a-prekvapi-i-deti-1-kvetna-zve-na-musketyry