Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

​Týden slezské kuchyně po třetí

Opava |

Tradiční slezské pokrmy jste mohli ochutnat během Týdne slezské kuchyně v některých restauracích. Ty oživily staré recepty, které už dávno upadly v zapomnění. Na jídelním lístku se tak znovu objevil třeba bigos, slezské nebe, pirohy či lokše.

Už potřetí soutěžily restaurace, jídelny i bary během Týdne slezské kuchyně o to, kde bude hostům nejvíce chutnat. Podniky nabízely na jídelním lístku tradiční jídla slezské kuchyně. Hosté pak hodnotili, kde vařili nejlépe.

„Podle mého názoru nám pokulhává nabídka restaurací. Těch by mohlo být ještě více, protože region Opavské Slezsko je velký. Osobně jsem spokojen s 23 účastníky. Ale kdyby jich bylo 40, jak jsme původně plánovali, bylo by to zajímavější,“ posteskl si organizátor akce Alexandr Burda.

Většina podniků nabízela jídla v rámci poledního menu. Tak jste si mohli dát třeba Lokše s povidlovou omáčkou nebo grilované kachní prso s malinovým přelivem.

„Opravdu jsme se snažili dodržet tu tradiční recepturu, jen jsme to chtěli pojmout novým, moderním stylem,“ říká Martina Barancová, provozní Restaurace U soudu v Opavě.

Zatímco tady jde o promyšlenou gastronomii, jinde dali přednost jednoduchosti. Také proto, že tento bar nemá vlastní kuchyň. Na jídelním lístku jste tak mohli najít třeba makovou bábovku, závin se zelím a nebo pomazánku z místních produktů: tvaroh je z nedaleké kozí farmy, medvědí česnek natrhaný u řeky Moravice a chleba upečený v pekařství o pár ulic dál.

„Snažíme se využívat regionální a sezónní potraviny mít na jídelním lístku stále. Obměňujeme je na jídelním lístku v závislosti na sezoně, vysvětluje Dominika Vrtělová, majitelka a provozní Baru Myslivna v Opavě.

Některé podniky se do Týdne slezské kuchyně zapojily už po několikáté. Mnohé ale nabízejí slezské speciality nejen v tyto dny, ale i celý rok. Stejně jako vloni nejvíce pochvalných SMS získal Motorest R/11 v Brumovicích.

Nahlásit chybu


Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

22. dubna 2024 20:30 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Pokrývači

Hlučín Nástup: od 1. května 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Dnes 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Dnes 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Opavským basketbalistům se v play-off zatím nedaří. S Ostravou prohrávají 1:3 na zápasy

Dnes 19:04 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavským basketbalistům se v play-off zatím nedaří. Do čtvrtfinále vstoupili s týmem NH Ostrava, který porazili jen v prvním utkání na domácí palubovce. Stav série, která se hraje na 4 vítězná utkání je 3:1.

Mendelovo gymnázium v Opavě má nový Almanach. Vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku. Křest měl charitativní podtext.

Originální dresy opavských basketbalistů se vydražily za více než 108 tisíc. Peníze pomůžou charitě

22. dubna 2024 11:32 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Obyvatelé i firmy se zapojují do výzvy 800 stromů pro Opavu

20. dubna 2024 14:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava loni vyhlásila výzvu 800 stromů pro Opavu. Jejím cílem je vysadit 800 stromů k letošnímu 800. výročí založení města. Strom může na svém pozemku vysadit kdokoliv. Už příští týden vysadí památný javor červený firma Komas.

​Týden slezské kuchyně po třetí
Vydáno 26. dubna 2016 19:29, Opava, Katka Geryková
Tradiční slezské pokrmy jste mohli ochutnat během Týdne slezské kuchyně v některých restauracích. Ty oživily staré recepty, které už dávno upadly v zapomnění. Na jídelním lístku se tak znovu objevil třeba bigos, slezské nebe, pirohy či lokše.

Už potřetí soutěžily restaurace, jídelny i bary během Týdne slezské kuchyně o to, kde bude hostům nejvíce chutnat. Podniky nabízely na jídelním lístku tradiční jídla slezské kuchyně. Hosté pak hodnotili, kde vařili nejlépe.

„Podle mého názoru nám pokulhává nabídka restaurací. Těch by mohlo být ještě více, protože region Opavské Slezsko je velký. Osobně jsem spokojen s 23 účastníky. Ale kdyby jich bylo 40, jak jsme původně plánovali, bylo by to zajímavější,“ posteskl si organizátor akce Alexandr Burda.

Většina podniků nabízela jídla v rámci poledního menu. Tak jste si mohli dát třeba Lokše s povidlovou omáčkou nebo grilované kachní prso s malinovým přelivem.

„Opravdu jsme se snažili dodržet tu tradiční recepturu, jen jsme to chtěli pojmout novým, moderním stylem,“ říká Martina Barancová, provozní Restaurace U soudu v Opavě.

Zatímco tady jde o promyšlenou gastronomii, jinde dali přednost jednoduchosti. Také proto, že tento bar nemá vlastní kuchyň. Na jídelním lístku jste tak mohli najít třeba makovou bábovku, závin se zelím a nebo pomazánku z místních produktů: tvaroh je z nedaleké kozí farmy, medvědí česnek natrhaný u řeky Moravice a chleba upečený v pekařství o pár ulic dál.

„Snažíme se využívat regionální a sezónní potraviny mít na jídelním lístku stále. Obměňujeme je na jídelním lístku v závislosti na sezoně, vysvětluje Dominika Vrtělová, majitelka a provozní Baru Myslivna v Opavě.

Některé podniky se do Týdne slezské kuchyně zapojily už po několikáté. Mnohé ale nabízejí slezské speciality nejen v tyto dny, ale i celý rok. Stejně jako vloni nejvíce pochvalných SMS získal Motorest R/11 v Brumovicích.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000003834/tyden-slezske-kuchyne-po-treti