Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Opavská nemocnice má po rekonstrukci nejstaršího pavilonu L. Práce vyšly na čtvrt miliardy

Opava |

Pavilon L v Opavské nemocnice, vybudovaný na přelomu 19. a 20. století, má po rozsáhlé rekonstrukci. Dříve zde fungovaly interní obory, nyní se zaměření rozšiřuje. V pavilonu přibude například rehabilitace nebo jednotka následné péče. Rekonstrukce, která se týkala vnitřních prostor dlouhého památkově chráněného východního křídla a kratšího severního křídla objektu, stála zhruba čtvrt miliardy korun a byla hrazena zřizovatelem nemocnice, kterým je Moravskoslezský kraj.

Rozsáhlá rekonstrukce za 242 milionů korun vyšla krajský rozpočet přesně na 238,5 milionu, je to jedna z největších krajských investic v oblasti zdravotnictví.

Jan Krkoška (ANO), hejtman MSK: "Všichni se shodneme, že zdraví je to nejvzácnější, co máme a je potřeba o něj pečovat. Moravskoslezský kraj zřizuje na území regionu celkem šest nemocnic a systematicky jejich zázemí, vybavení i služby zkvalitňuje. V tomto roce máme v krajském rozpočtu připraveno 738 milionů korun na rekonstrukce nemocničních budov. Například ve Slezské nemocnici letos plánujeme výstavbu nadzemních koridorů za více než 150 milionů korun."

Stavební práce řešily interiér budovy.

Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana MSK pro finance, investice a majetek: "Pavilon byste teď oproti původnímu stavu jen těžko rozpoznali, výrazně se změnily dispozice, byly vybourány příčky, podlahy i dřevěné podhledy. Objekt má taky nové technické zařízení, byly vyměněny rozvody vody a kanalizace, elektroinstalace, pavilon má novou vzduchotechniku a klimatizaci. Původní dva výtahy byly nahrazeny novými, přibyl třetí evakuační, který pavilon napojuje na spojovací koridor, aby mohly komunikovat interní a neurologické obory."

Nad rámec původního projektu byly provedeny sanace podzemního podlaží a opraveny anglické dvorky severního křídla pavilonu.

Martin Gebauer (ANO), náměstek hejtmana MSK pro zdravotnictví: "Pavilon má teď nové uspořádání, ve prvním a druhém patře východního křídla sídlí neurologie, ve třetím patře vznikne nová jednotka následné péče. V přízemí severního křídla zůstávají plicní ambulance, na druhém podlaží přibyly nové zákrokové sály a ambulance pro gastroenterologii. O patro výš má prostory paliativní péče a rehabilitace, také zde vzniklo zázemí pro personál a nová velká zasedací místnost."

Po dokončení stavebních prací následovalo dovybavení nábytkem a přístrojovou technikou, které zafinancovala nemocnice ze svého rozpočtu. Na vybavení paliativní ambulance nemocnice získala evropské prostředky z IROPu.

Karel Siebert, ředitel Slezské nemocnice: "Děkuji všem, kteří se na projektu administrativně i finančně podíleli, hlavně Moravskoslezskému kraji, jsem rád, že jsme mohli jeden z nejstarších nemocničních pavilonů konečně rekonstruovat a nabídnout nyní nové moderní prostory našim zdravotníkům a pacientům."
Nahlásit chybu


K tématu

V opavské nemocnici pokračuje stavba nadzemních koridorů mezi pavilony

15. dubna 2024 17:31 | Opava | Jiří Cileček

Ve Slezské nemocnici Opava se staví nadzemní koridory mezi pavilony S,V a L,N. Zakázku ve výši 150 milionů korun financuje zřizovatel nemocnice, Moravskoslezský kraj. První část by měla být hotová do konce roku.

Lékaři v Opavě použili při operaci poprvé v Česku magnetické zrno

29. března 2024 15:28 | Opava | Jiří Cileček

Dvě onkologické pacientky s karcinomem prsu a první dvě operace v České republice s použitím magnetického zrna Sirius Pintuition, které pochází z Nizozemí, provedli operatéři ve Slezské nemocnici v Opavě.

Nemocnice ve Frýdku-Místku uvedla do provozu novou potrubní poštu

21. září 2023 13:24 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Nemocnice ve Frýdku-Místku má nově vybudovanou potrubní poštu. Ta umožní rychlejší transport vzorků a materiálu mezi jednotlivými odděleními. Kromě toho přibyl v nemocnici nový diagnostický komplet a rozšířila se i parkovací místa.


Sbírka Daruj F-M vybrala na dráhu pro horská kola přes 217 tisíc korun

Parta nadšenců se rozhodla vybudovat na Palkovických hůrkách speciální dráhu pro jízdu na horských kolech. Určena bude pro amatérské i profesionální sportovce všech kategorií. Přihlásili se do sbírkového programu Daruj F-M a lidé i město jim přispěli dohromady přes 217 tisíc korun.

Více než 600 motorek zaplnilo centrum Bruntálu na tradičním Motorkářském vítání jara

648. To je přesný počet motorek, které zaplnily náměstí a centrum Bruntálu. 15. ročník motorkářského Vítání jara přilákal davy zájemců a obdivovatelů strojů různých druhů a typů na dvou, třech i čtyřech kolech.

Hořely kontejnery, někdo je v noci zapálil úmyslně

Městem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

Výstava "Místní a drobné dráhy na Ostravsku a Karvinsku"

Na nádraží Ostrava střed, v tamním Železničním muzeu Moravskoslezském, začala výstava s názvem Místní a drobné dráhy na Ostravsku a Karvinsku. Slavnostní zahájení proběhlo v pátek 26. dubna. Výstava jasně ukazuje, jak se města a obce v Moravskoslezském kraji postupně propojovaly a připomíná výročí 130 let veřejné kolejové dráhy v Ostravě.

Nejkratší stezka pro chodce a cyklisty je v Ostravě, měří jen 3 metry a je úplně zbytečná

Včera 15:56 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Draze, zbytečně, ale rekord to je. Nejkratší vyhrazenou stezku mohou chodci a cyklisté využít přímo v centru Ostravy. Bohužel, zřízena byla zcela zbytečně, byť se její autoři a také schvalující policisté snaží její existenci jakkoli zdůvodnit.


Novým Jičínem chodil žhář, zapaloval kontejnery na odpad

Novým Jičínem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

Hasiči s cisternou a žebříkem projížděli úzké ulice, špatně parkující auta dostala za stěrač lístek

Hasiči s velkou technikou projížděli Novým Jičínem a testovali průjezdnost problémových ulic. Doprovázela je i hlídka městské policie a společně upozorňovali na špatně zaparkovaná vozidla.

Hudební odpoledne v kavárně zlákalo stovku lidí, zatančit si tu chodí jednou měsíčně

Téměř stovka lidí se zúčastnila tanečního odpoledne v Hotelu Praha. Pořádal jej nový místní spolek Být spolu aktivní. Hudební setkání bylo určeno pro lidi seniorského věku, kteří se chtějí bavit a být společensky činní.

V Opavě diskutovali se studenty i širokou veřejností politici kandidujících stran do EP

Opavské zastupitelstvo dětí a mládeže patří mezi nejstarší v Česku. Vzniklo už v roce 2002 a od té doby pravidelně pořádá předvolební debaty. Začalo komunálními, přes krajské a republikové a letos úplně poprvé i do Evropského parlamentu.

Technické služby Opava zavedly odpadové taxi. Ulehčí těm, kteří kusový odpad nemají jak odvézt

Včera 1:09 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Opavské zastupitelstvo dětí a mládeže uspořádalo předvolební debatu k volbám do EP

Včera 1:00 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské zastupitelstvo dětí a mládeže patří mezi nejstarší v Česku. Vzniklo už v roce 2002 a od té doby pravidelně pořádá předvolební debaty. Začalo komunálními, přes krajské a republikové a letos úplně poprvé i do Evropského parlamentu.

Sběrné dvory v Opavě jsou v neustálé permanenci. Nový, moderní sběrný dvůr se staví v Kylešovicích

10. května 2024 12:10 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Opavu navštívil Princ Lorenz Belgický, vnuk Karla I., posledního českého krále a císaře rakouského

9. května 2024 21:37 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Do Opavy zavítala vzácná návštěva. Princ Lorenz Belgický, arcivévoda rakouský d'Este, vnuk Karla I. Habsburského, posledního českého krále a císaře rakouského. V konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie se zúčastnil slavnostní instalace relikvie tohoto světce.

Opavské Senior taxi už má 1300 zaregistrovaných klientů. Služba je mezi seniory velmi oblíbená

9. května 2024 10:09 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Už čtvrtým rokem v Opavě funguje zvýhodněná služba Senior taxi. A je čím dál oblíbenější. V současné době ji pravidelně využívá na 1300 lidí ve věku 70 let více, pro které je určena.

V Chráněných dílnách Charity Opava vyráběli plyšové kamzíky. Stanou se maskotem Biskupských lesů

8. května 2024 21:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Nejdříve hasíky, teď kamzíky. Chráněné dílny Charity Opava, kde pracuje více než 160 lidí s různým hendikepem, nemají o zakázky nouzi. Aktuálně pro Biskupské lesy vyráběly plyšové kamzíky. Kamzíci jsou totiž nejvzácnější zvěří Jeseníků, kde lesy hospodaří.

Senior taxi v Opavě využívá čím dál více lidí. Využívat ho mohou senioři ve věku 70 let a více

8. května 2024 21:18 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Už čtvrtým rokem v Opavě funguje zvýhodněná služba Senior taxi. A je čím dál oblíbenější. V současné době ji pravidelně využívá na 1300 lidí ve věku 70 let více, pro které je určena.

Opavská nemocnice má po rekonstrukci nejstaršího pavilonu L. Práce vyšly na čtvrt miliardy
Vydáno 4. ledna 2024 21:01, Opava, Jiří Cileček
Pavilon L v Opavské nemocnice, vybudovaný na přelomu 19. a 20. století, má po rozsáhlé rekonstrukci. Dříve zde fungovaly interní obory, nyní se zaměření rozšiřuje. V pavilonu přibude například rehabilitace nebo jednotka následné péče. Rekonstrukce, která se týkala vnitřních prostor dlouhého památkově chráněného východního křídla a kratšího severního křídla objektu, stála zhruba čtvrt miliardy korun a byla hrazena zřizovatelem nemocnice, kterým je Moravskoslezský kraj.

foto: Moravskoslezský kraj

Rozsáhlá rekonstrukce za 242 milionů korun vyšla krajský rozpočet přesně na 238,5 milionu, je to jedna z největších krajských investic v oblasti zdravotnictví.

Jan Krkoška (ANO), hejtman MSK: "Všichni se shodneme, že zdraví je to nejvzácnější, co máme a je potřeba o něj pečovat. Moravskoslezský kraj zřizuje na území regionu celkem šest nemocnic a systematicky jejich zázemí, vybavení i služby zkvalitňuje. V tomto roce máme v krajském rozpočtu připraveno 738 milionů korun na rekonstrukce nemocničních budov. Například ve Slezské nemocnici letos plánujeme výstavbu nadzemních koridorů za více než 150 milionů korun."

Stavební práce řešily interiér budovy.

Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana MSK pro finance, investice a majetek: "Pavilon byste teď oproti původnímu stavu jen těžko rozpoznali, výrazně se změnily dispozice, byly vybourány příčky, podlahy i dřevěné podhledy. Objekt má taky nové technické zařízení, byly vyměněny rozvody vody a kanalizace, elektroinstalace, pavilon má novou vzduchotechniku a klimatizaci. Původní dva výtahy byly nahrazeny novými, přibyl třetí evakuační, který pavilon napojuje na spojovací koridor, aby mohly komunikovat interní a neurologické obory."

Nad rámec původního projektu byly provedeny sanace podzemního podlaží a opraveny anglické dvorky severního křídla pavilonu.

Martin Gebauer (ANO), náměstek hejtmana MSK pro zdravotnictví: "Pavilon má teď nové uspořádání, ve prvním a druhém patře východního křídla sídlí neurologie, ve třetím patře vznikne nová jednotka následné péče. V přízemí severního křídla zůstávají plicní ambulance, na druhém podlaží přibyly nové zákrokové sály a ambulance pro gastroenterologii. O patro výš má prostory paliativní péče a rehabilitace, také zde vzniklo zázemí pro personál a nová velká zasedací místnost."

Po dokončení stavebních prací následovalo dovybavení nábytkem a přístrojovou technikou, které zafinancovala nemocnice ze svého rozpočtu. Na vybavení paliativní ambulance nemocnice získala evropské prostředky z IROPu.

Karel Siebert, ředitel Slezské nemocnice: "Děkuji všem, kteří se na projektu administrativně i finančně podíleli, hlavně Moravskoslezskému kraji, jsem rád, že jsme mohli jeden z nejstarších nemocničních pavilonů konečně rekonstruovat a nabídnout nyní nové moderní prostory našim zdravotníkům a pacientům."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000040877/opavska-nemocnice-ma-po-rekonstrukci-nejstarsiho-pavilonu-l-prace-vysly-na-ctvrt-miliardy