Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Klavír pro Opavu pokřtila Smetanova Má vlast. Na nové křídlo ZUŠ přispělo město i MS kraj

Opava |  | Opavský expres

Opavská ZUŠ si ke svým 100. narozeninám nadělila krásný dárek. Koncertní klavírní křídlo Petrof, které je umístěno v sále Minoritského kláštera. Na klavír za milion 400 tisíc korun přispělo statutární město Opava a Moravskoslezský kraj.

V Minoritském klášteře slavnostně pokřtili nový koncertní klavír Petrof. Velký koncertní sál s kvalitním křídlem Opavě léta chyběl. To už je teď minulostí. ZUŠ ho získala za zvýhodněnou cenu.

Lukáš Poledna, ředitel ZUŠ Opava: “Zakoupili jsme ho přímo z Petrofu. Ten klavír byl původně určen pro zapůjčování na významné kulturní akce v ČR i zahraničí, dostali jsme ho za zvýhodněných finančních podmínek a nyní ho máme trvale umístěný zde v Minoritském klášteře. Zhruba před 10 lety zde bylo jiné koncertní křídlo, které už nebylo v použitelném stavu a bylo přestěhováno do jiného prostoru a v tomto prostoru již koncertní křídlo nebylo a tedy proto jsme se snažili pořídit nový nástroj.”

Na nové křídlo ZUŠ přispěla Opava i MS kraj. Vyšlo to jak na výročí sta let školy, tak na 800 let od první písemné zmínky o městě.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: Jsem strašně rád, že se jim podařilo tak nádherné piano sehnat, křídlo a mohou hrát a mohou si lidé vyslechnout kvalitní kulturní vystoupení a doufám, že zažijí hodně zážitků kulturních, pěveckých a mám z toho obrovskou radost.
Lukáš Curylo (KDU-ČSL), náměstek hejtmana MS kraje: “Jsem moc rád, že ZUŠ v Opavě se podařilo sehnat tento unikátní nástroj Petrof. Myslím si, že nadaní žáci, kteří studují klavír a klavírní tvorbu, si užijí jeho zvuk a i když to není levná záležitost, naši mladí lidé si to zaslouží a talent je třeba v našem regionu podporovat.”

Aby byl inaugurační koncert nového klavíru skutečným zážitkem, na jeho slavnostním křtu zazněl cyklus symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany v podání klavírního dua Eliška Novotná a Lukáš Michel.

Eliška Novotná, klavíristka, Fakulta umění OU: “Těšit se určitě těšíme, protože je to nádherná hudba a hrajeme ji moc rádi. Doufejme, že se nám podaří všechny barvy toho nástroje povzbudit, vytáhnout z něj.”
Lukáš Michel, klavírista, Fakulta umění OU: “Už jsme měli zkoušku. Musíme ho pochválit, myslím si, že je to opravdu velice kvalitní nástroj a navíc nástroj, který si Opava zaslouží a my se budeme snažit ho dneska večer krásně rozeznít.”

Nový koncertní klavír bude ZUŠ používat nejen pro slavnostní koncerty, ale i nadregionální soutěže.

Nahlásit chybu


K tématu

ZUŠ Open v Opavě proběhl v červeném kabátě, nechyběl tanec, hudba nebo pochod městem

14. června 2023 16:50 | Opava | Adéla Pluhaříková

Žáci ze všech oborů opavské zušky se představili na happeningu Colours of ZUŠ. Kromě pochodu napříč centrem Opavy proběhlo několik koncertů a vystoupení na třech různých místech ve městě. Akce proběhla v rámci celostátního festivalu základních uměleckých škol ZUŠ Open.

ZUŠ Opava letos slaví 100. výročí založení. Oslavy zahájila dvěma výjimečnými koncerty s Ivou Bittovou

14. ledna 2024 18:32 | Opava | Yvona Fajtová

ZUŠ Opava letos slaví 100 let od svého otevření. Oslavy zahájila dvěma výjimečnými koncerty s bývalou absolventkou školy, známou zpěvačkou, houslistkou a herečkou Ivou Bittovou.

ZUŠ Opava má 100 let. Oslavy začaly koncertem s bývalou absolventkou a známou zpěvačkou Ivou Bittovou

15. ledna 2024 9:26 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

ZUŠ Opava letos slaví 100 let od svého otevření. Oslavy zahájila dvěma výjimečnými koncerty s bývalou absolventkou školy, známou zpěvačkou, houslistkou a herečkou Ivou Bittovou.


Obyvatelé Dolní Lutyně a Věřňovic v referendu rozhodnou, zda má být obec pro nebo proti gigafactory

Veřejná setkání, ale také pochůzky dům od domu. Zatímco odpůrci stavby průmyslového parku, sjednocení ve spolku Zachovejme Poolší, se snaží lidem vysvětlovat, proč proti stavbě bojovat, zástupci státu už s lidmi domlouvají kompenzace.

Horní Suchá staví pro seniory nové bydlení v rodinných domech

Radnice v Horní Suché staví pro seniory tři rodinné domy, ve kterých bude dvanáct bezbariérových bytových jednotek. Projekt počítá s příjezdovou cestou, s místy pro parkování i s malými zahrádkami.

Budoucím rodičům se věnovali zdravotníci z Nemocnice Karviná-Ráj

Teď vás vezmeme na návštěvu do rájecké nemocnice, která pro budoucí rodiče uspořádala Den rodiny. Na jednom místě se dozvěděli vše, co je zajímalo.

První zvířecí krematorium v kraji otevřeli ve Slezské Ostravě, zájem rychle roste

Ve Slezské Ostravě bylo slavnostně otevřeno první zvířecí krematorium v Moravskoslezském kraji. Zařízení nabízí důstojné rozloučení s téměř jakýmkoliv domácím mazlíčkem, a to až do 130 kilogramů. Samozřejmostí je individuální kremace i malá smuteční síň.

Centrum Opavy je zelenější a atraktivnější. Nainstalovány tady byly nové květináče s rostlinami a platany

Z centra Opavy a jeho přilehlého okolí zmizely staré nevzhledné květináče a přístřešky. Nahradily je nové, které jsou prostornější a bylo tak možné do nich zasadit nejen různé druhy květin, ale také stromy. To vše díky dotacím z Norských fondů.

Ostravskou knihovnu čeká rekonstrukce a modernizace, čtenáři nepřijdou o knihy ani během prací

Ostravská ústřední knihovna se v letošním roce dočká rozsáhlé rekonstrukce a modernizace. Díky novým technologiím a vybavení se z ní má stát jedna z nejmodernějších knihoven v republice. Práce si vyžádají 36 milionů korun.

Ostravské včely budou mít pořádný výhled. Úly mají pod věží radnice

29. května 2024 10:09 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Věž nové radnice v Ostravě bude mít nový netradiční účel. Na ochoze totiž městské lesy chystají úly pro včely, které pomohou s opylováním květinových záhonů i stromů v Komenského sadech a okolí centra. Podle odborníků může být vysoko položený úl výhodou.

Mladí házenkáři SKP Frýdek-Místek vybojovali v žákovské soutěži bronz

Mladí házenkáři SPK Frýdek-Místek letos zaznamenali velký sportovní úspěch. Starší žáci po sedmi letech vybojovali v celostátní žákovské lize 3. místo. Bronzové medaile jim osobně předal primátor města přímo na magistrátu.

Muzeum plní nové železniční modely, třeba i vagon na slivovici

Vagonářské muzeum návštěvníky láká na novinky, které se v expozicích objevují průběžně. Téměř každý měsíc tu něčím překvapí. V květnu je to například nová kolekce papírových a plastových modelů, nebo model kotlového vagonu na slivovici.

Dny města Orlové proběhly rovnou na čtyřech stagích

29. května 2024 15:48 | Orlová | Monika Ociepková | Orlovský miniexpres

Dny města Orlové 2024 nabídly bohatý program plný hudby, tance a aktivit pro děti i dospělé.

Izolatéři

Hlučín Nástup: od 1. června 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Den dětí a Opava slaví FEST. Tisíce lidí se bavily v Městských sadech a na Sádráku na oslavách 800 let města

29. května 2024 20:32 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Druhý den oslav 800 let města si opět užili děti i dospělí. V městských sadech byl připraven Dětský den se spoustou atrakcí jako kolotoče, soutěže a dílničky a děti pobavili i Karol a Kvido nebo Michal Nesvadba. Odpoledne pak Opava slaví FEST vyvrcholil koncerty u Stříbrného jezera.

Opavou prošel slavnostní průvod k 800 let města. Zapojili se do něj školky, školy, sportovci i spolky

29. května 2024 19:33 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava slaví FEST. To byly dva dny plné zábavy úplně pro všechny, kterými vyvrcholily oslavy 800 let od první písemné zmínky o městě. Zahájeny byly slavnostním průvodem Setkání věků v čele s králem Přemyslem Otakarem I.

MŠ Edvarda Beneše v Opavě slaví 50 let. Původně se jmenovala Budovatelská

26. května 2024 20:04 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

MŠ Edvarda Beneše v Opavě letos slaví 50 let. Vznikla v roce 1974 pod názvem Budovatelská a postavena byla pro 180 dětí. Od té doby jen vzkvétá.

ŘSD vyhlásilo tendr na zhotovitele II. etapy stavby jižního obchvatu Opavy mezi Hradeckou a Olomouckou ulicí

26. května 2024 19:22 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Severní obchvat Opavy, který je v provozu od loňského léta, výrazně ulevil centru města. Využívají ho všichni řidiči, kteří míří z Ostravy do Krnova a Bruntálu nebo opačným směrem. Z centra Opavy by už brzy mohly zmizet i kamiony, které míří do Olomouce a Hradce nad Moravicí.

Příští rok začne II. etapa stavby jižního obchvatu Opavy. ŘSD vyhlásilo tendr na zhotovitele

24. května 2024 12:23 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Severní obchvat Opavy, který je v provozu od loňského léta, výrazně ulevil centru města. Využívají ho všichni řidiči, kteří míří z Ostravy do Krnova a Bruntálu nebo opačným směrem. Z centra Opavy by už brzy mohly zmizet i kamiony, které míří do Olomouce a Hradce nad Moravicí.

Opava ušetří miliony na energiích díky fotovoltaickým elektrárnám na střechách škol a MDPO

23. května 2024 19:57 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Město Opava připravuje řadu energetických projektů. V současné době už má vypsáno výběrové řízení na 8 fotovoltaických elektráren, které se objeví mimo jiné na střechách školských zařízení.

Klavír pro Opavu pokřtila Smetanova Má vlast. Na nové křídlo ZUŠ přispělo město i MS kraj
Vydáno 16. března 2024 19:30, Opava, Yvona Fajtová
Opavská ZUŠ si ke svým 100. narozeninám nadělila krásný dárek. Koncertní klavírní křídlo Petrof, které je umístěno v sále Minoritského kláštera. Na klavír za milion 400 tisíc korun přispělo statutární město Opava a Moravskoslezský kraj.

V Minoritském klášteře slavnostně pokřtili nový koncertní klavír Petrof. Velký koncertní sál s kvalitním křídlem Opavě léta chyběl. To už je teď minulostí. ZUŠ ho získala za zvýhodněnou cenu.

Lukáš Poledna, ředitel ZUŠ Opava: “Zakoupili jsme ho přímo z Petrofu. Ten klavír byl původně určen pro zapůjčování na významné kulturní akce v ČR i zahraničí, dostali jsme ho za zvýhodněných finančních podmínek a nyní ho máme trvale umístěný zde v Minoritském klášteře. Zhruba před 10 lety zde bylo jiné koncertní křídlo, které už nebylo v použitelném stavu a bylo přestěhováno do jiného prostoru a v tomto prostoru již koncertní křídlo nebylo a tedy proto jsme se snažili pořídit nový nástroj.”

Na nové křídlo ZUŠ přispěla Opava i MS kraj. Vyšlo to jak na výročí sta let školy, tak na 800 let od první písemné zmínky o městě.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: Jsem strašně rád, že se jim podařilo tak nádherné piano sehnat, křídlo a mohou hrát a mohou si lidé vyslechnout kvalitní kulturní vystoupení a doufám, že zažijí hodně zážitků kulturních, pěveckých a mám z toho obrovskou radost.
Lukáš Curylo (KDU-ČSL), náměstek hejtmana MS kraje: “Jsem moc rád, že ZUŠ v Opavě se podařilo sehnat tento unikátní nástroj Petrof. Myslím si, že nadaní žáci, kteří studují klavír a klavírní tvorbu, si užijí jeho zvuk a i když to není levná záležitost, naši mladí lidé si to zaslouží a talent je třeba v našem regionu podporovat.”

Aby byl inaugurační koncert nového klavíru skutečným zážitkem, na jeho slavnostním křtu zazněl cyklus symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany v podání klavírního dua Eliška Novotná a Lukáš Michel.

Eliška Novotná, klavíristka, Fakulta umění OU: “Těšit se určitě těšíme, protože je to nádherná hudba a hrajeme ji moc rádi. Doufejme, že se nám podaří všechny barvy toho nástroje povzbudit, vytáhnout z něj.”
Lukáš Michel, klavírista, Fakulta umění OU: “Už jsme měli zkoušku. Musíme ho pochválit, myslím si, že je to opravdu velice kvalitní nástroj a navíc nástroj, který si Opava zaslouží a my se budeme snažit ho dneska večer krásně rozeznít.”

Nový koncertní klavír bude ZUŠ používat nejen pro slavnostní koncerty, ale i nadregionální soutěže.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000042080/klavir-pro-opavu-pokrtila-smetanova-ma-vlast-na-nove-kridlo-zus-prispelo-mesto-i-ms-kraj