Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava získala od ministerstva 1,6 miliardy na stavbu Černé kostky

Ostrava-město |

Ministerstvo životního prostředí ČR rozhodlo o přidělení financí z Operačního programu Spravedlivá transformace pro stavbu Černé kostky – Centra digitalizace, vědy a inovací. Moravskoslezský kraj tak na tento projekt získal z evropských zdrojů 1,6 miliardy korun.

Černá kostka již má od letošního ledna stavební povolení, Moravskoslezský kraj připravuje podklady pro vyhlášení výběrového řízení na zhotovitele stavby. 

Jan Krkoška (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: "Pro Moravskoslezský kraj je schválení dotace obrovská událost. O Černé kostce se u nás mluví už od roku 2004, za tu dobu prošel projekt různými fázemi, dokonce dlouho ležel u ledu. Plán postavit nové supermoderní sídlo Moravskoslezské vědecké knihovny jsme znovu na stůl položili v roce 2016, šlo o jednu ze zásadních vizí nového vedení kraje. Jsem moc rád, že slib splníme, dnes to potvrdilo ministerstvo. Černá kostka bude symbolem proměny našeho regionu, který se vydal na vzrušující cestu směrem od těžkého průmyslu k inovacím a nejnovějším technologiím s tím, že projekt vyjde na 2,6 miliardy korun." 

Z Fondu pro spravedlivou transformaci získal Moravskoslezský kraj prostřednictvím Operačního programu spravedlivá transformace 1,6 miliardy korun. Statutární město Ostrava přispělo 150 milionů korun, zbytek uhradí kraj ze svého rozpočtu. V nebližších týdnech Moravskoslezský kraj zahájí výběrové řízení na zhotovitele tohoto ambiciózního projektu. Samotná stavba začne v příštím roce, hotovo bude v roce 2027. 

Lukáš Curylo (KDU-ČSL), náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči: "Ve spolupráci s vysokými školami a dalšími vědeckými institucemi vznikne místo pro robotizaci, digitalizaci, inovace a smart technologie v nejen oblasti knihovnictví. Bude zde probíhat formální i neformální vzdělávání včetně rekvalifikací. Nedílnou součástí bude podpora rozvoje kreativního průmyslu. Poskytne také prostory pro start-upy a zázemí pro péči o talenty. Černá kostka se stane centrem vzdělávání a místem setkávání různých generací, institucí i podnikatelů a firem. Výrazným způsobem pomůže v pokračující transformaci Moravskoslezského kraje." 

Roční provoz bude podle odhadů stát 150 milionů korun, financován bude z vlastních prostředků organizace například z nejrůznějších grantů a vstupného na akce, na provoz bude významně přispívat i Moravskoslezský kraj jakožto zřizovatel. 

Andrej Harmecko, ředitel Černé kostky: "Schválení podpory Černé kostky je pro nás důležité ocenění obrovského množství práce, kterou jsme projektu v minulých letech věnovali. Teď se soustředíme na to, abychom v roce 2027 měli připraveny co nejlepší služby pro naše návštěvníky. Služby, které umožní lidem v Kostce studovat, číst, seznamovat se s digitální budoucností, vzdělávat se v moderních technologiích a aplikacích."

Černá kostka je moderní knihovnou a kulturním centrem, které se vyznačuje impozantním designem a rozsáhlými prostorami. Má celkovou podlažní plochu 16 000 m 2 , s 2 podzemními a 9 nadzemními podlažími. Její rozměry činí 36 × 36 metrů a nabízí 164 parkovacích míst pro návštěvníky, z toho 78 v podzemním podlaží a 86 na povrchu. 

Budova bude obklopena vodní plochou o rozloze 4 530 m 2 , která má hloubku 5 centimetrů a objem vody 227 m3 . Černá kostka bude "domovem" pro ohromující množství kulturního dědictví obsahující celkem 1,2 milionu knihovních jednotek. Bude otevřena 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dnů v roce, což umožní širokou dostupnost pro návštěvníky a kulturní aktivity. 

Černá kostka nabídne širokou škálu moderních a inovativních prostorů, včetně týmových i individuálních studoven, multimediálních učeben, experimentálního kina, laboratoří pro digitalizaci kulturního dědictví, makerspace pro experimentování s technologiemi, výstavních prostorů pro umění a kulturu, noční studovny a relaxační zóny. Také bude mít literární kavárnu a v letních měsících využitelnou střechu. 

Černá kostka je navržena s ohledem na udržitelnost. Využívá moderní nízkoenergetické technologie, tepelná čerpadla pro efektivní vytápění a chlazení, kvalitní izolaci a materiály pro snížení energetických ztrát, přirozené větrání, fotovoltaické panely na střeše, LED osvětlení s nižší spotřebou elektřiny a shromažďování dešťové vody pro účely jako splachování.

Nahlásit chybu


K tématu

V Ostravě začne stavba parkovacího domu pro 600 aut

16. února 2024 16:53 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Až 600 parkovacích míst nabídne nový parkovací dům v Ostravě. Stát bude mezi Skeletem a krajským úřadem, v místě současného parkoviště pro 77 aut. Parkovací dům by měl být hotový do konce roku 2025. Náklady jsou aktuálně odhadnuty na 397 milionů korun bez DPH.

Kraj hledá firmu, která postaví Černou kostku. Zakázka má hodnotu 2 miliardy

13. prosince 2023 11:00 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Projekt Moravskoslezské vědecké knihovny známý jako Černá kostka se posouvá do další fáze. Stavět se má už v příštím roce a tak kraj vyhlásí zadávací řízení pro výběr zhotovitele. Hodnota zakázky je asi 2 mld. kč.


Pořadatelé slibují, že bude v pátek vše pro MS v hokeji připraveno

Dnes 11:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Už jen pár dní zbývá organizátorům MS v ledním hokeji v Ostravě na to, aby připravili Ostrava Arénu, fanzónu a další okolí haly. V pátek ve 14 hodin se otvírá fanzóna a v 16:20 začíná první zápas ostravské skupiny.

Pěstouni z Ostravy se setkali na Horní Bečvě. Na vzdělávacím pobytu zažili i spoustu zábavy

Ostrava může být vzorem pro výborné fungování péče o ohrožené děti, o které se jejich vlastní rodiče nechtějí nebo nemohou starat. Mají totiž vysokou naději, že se dostanou do pěstounských rodin. Město také pro náhradní rodiče pořádá každým rokem víkendové setkání pěstounů, kde se nejen dozvědí důležité informace, ale také zažijí spoustu zábavy.

Studéňáci ve třídění polevili, odpadu je v popelnicích více

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

Ostrava jedná se zájemcem o rekonstrukci mrakodrapu. Podmínkou je dodržet návrh E. Jiřičné

Ostravský mrakodrap na Ostrčilově ulici v centu města by měl být opraven podle návrhu renomované architektky Evy Jiřičné. Je to hlavní podmínka pro zájemce o jeho koupi. V těchto dnech už začínají jednání s se společností, která podala nejvyšší nabídku.

V Bruntále probíhá v současnosti několik velkých staveb a investic, další se chystají

V Bruntále právě probíhá několik staveb a investičních akcí najednou a letos přibudou další. V současnosti na stavbu lokality Za mlékárnou navazuje stavba nového sportoviště. Dokončuje se rekonstrukce silničního napojení u rybníka, oprava silnice na Žlutý kopec a oprava autobusového nádraží.

Policie pořádá preventivní přednášky na různá témata i v domovech pro seniory

Rizika spojená s domácím násilím. Jak se bránit, a hlavně se nebát o tom promluvit. I to je jeden z preventivních programů, o kterém přednášejí policejní preventisté v domovech pro seniory. Přednášky pořádají policisté na různá témata a mezi seniory je o ně velký zájem.

Na D48 u Libhoště shořelo auto, požár se obešel bez zranění

Včera 19:03 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na 27. kilometru dálnice D48 u Libhoště v neděli 5. května odpoledne hořel osobní automobil. Na místě zasahovaly dvě jednotky hasičů, incident se obešel bez zranění. Vyšetřovatel předběžně vyčíslil škodu na 200 tisíc korun, příčina vzniku požáru je v šetření.

V opavských MŠ proběhly zápisy. Rodiče si mohli vybírat z 27 školem zřizovaných městem

4. května 2024 17:58 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřské školy v Opavě patřily zápisům nejmenších dětí. Ty ve městě každoročně probíhají od 2. do 3. května. Rodiče si mohli vybírat z celkem 27 školek, které zřizuje město.

Tragická dopravní nehoda na D1, kamion najel do osobního auta, policisté obvinili 54letého řidiče

4. května 2024 10:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Tragická dopravní nehoda uzavřela před půl devátou ráno dálnici D1 na 377. kilometru směrem na Polsko. Kamion převážející auta tam najel do osobního vozidla Škoda Fabia, které zastavilo za tahačem. Podle policejní mluvčí řidič kamionu zřejmě nevěnoval pozornost řízení. Do osobního auta měl najet bez jakékoliv brzdné dráhy.

Ostravská ZOO má v plánu tučňáky. Návštěvníci je budou moci sledovat z podvodního tunelu

4. května 2024 12:55 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

ZOO Ostrava rozhodně nespí na vavřínech a i přes návštěvnické rekordy plánuje další atraktivní chov. Tentokrát půjde o oblíbené tučňáky a od ostatních zahrad v okolí se bude lišit tím, že zvířata budou návštěvníci moci sledovat i pod vodou.

Tradiční cyklistický závod Porubajk poprvé obohatil charitativní běh pro sbírku Srdce pro Porubu

3. května 2024 23:00 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě se jel tradiční cyklistický závod Porubajk. Probíhá jednou ročně vždy na jaře a jeho součástí tentokrát byl i charitativní běh pro sbírku Srdce pro Porubu.

Ostravský majáles je pro studenty všech škol v kraji

Ostravský majáles chce být symbolem všech studentů v kraji. Na letošní rok připravil kromě volby krále a královny, také volbu prince a princezny. Ti budou za střední školy. Vítězové dostanou 50 tisíc korun na studentské aktivity pro své školy.

Stezka v Bělském lese bude obnovena. Stavba navazuje na Cestu vody

3. května 2024 8:58 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Dnes máme připravenu dobrou zprávu pro obyvatele okolí Bělského lesa a nebo jeho návštěvníky. Páteřní propojení lesní cestou Staré a Nové Bělé bude v celé délce obnoveno. Postarají se o to Ostravské komunikace.

Začne rekonstrukce vodovodu na Hornopolní. Stavbu doprovodí omezení a uzavírky

3. května 2024 8:50 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravské Fifejdy se dočkají nového vodovodu. Kompletní výměnu potrubí budou stavebníci provádět hlavně v ulici Hornopolní a Nemocniční, což si vyžádá i omezení dopravy.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

2. května 2024 20:19 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Studenti vysokých a středních škol se utkali na mistrovství ČR v požárním sportu

V Ostravě ve středu odstartovalo Otevřené akademické mistrovství České republiky v požárním sportu. Sto sedmdesát mladých závodníků a závodnic se letos v Porubě utkalo ve čtyřech nelehkých disciplínách.

Ostrava získala od ministerstva 1,6 miliardy na stavbu Černé kostky
Vydáno 15. listopadu 2023 14:39, Ostrava-město, Libor Běčák
Ministerstvo životního prostředí ČR rozhodlo o přidělení financí z Operačního programu Spravedlivá transformace pro stavbu Černé kostky – Centra digitalizace, vědy a inovací. Moravskoslezský kraj tak na tento projekt získal z evropských zdrojů 1,6 miliardy korun.

Vizualizace Černé kostky v Ostravě. Zdroj: MSK

Černá kostka již má od letošního ledna stavební povolení, Moravskoslezský kraj připravuje podklady pro vyhlášení výběrového řízení na zhotovitele stavby. 

Jan Krkoška (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: "Pro Moravskoslezský kraj je schválení dotace obrovská událost. O Černé kostce se u nás mluví už od roku 2004, za tu dobu prošel projekt různými fázemi, dokonce dlouho ležel u ledu. Plán postavit nové supermoderní sídlo Moravskoslezské vědecké knihovny jsme znovu na stůl položili v roce 2016, šlo o jednu ze zásadních vizí nového vedení kraje. Jsem moc rád, že slib splníme, dnes to potvrdilo ministerstvo. Černá kostka bude symbolem proměny našeho regionu, který se vydal na vzrušující cestu směrem od těžkého průmyslu k inovacím a nejnovějším technologiím s tím, že projekt vyjde na 2,6 miliardy korun." 

Z Fondu pro spravedlivou transformaci získal Moravskoslezský kraj prostřednictvím Operačního programu spravedlivá transformace 1,6 miliardy korun. Statutární město Ostrava přispělo 150 milionů korun, zbytek uhradí kraj ze svého rozpočtu. V nebližších týdnech Moravskoslezský kraj zahájí výběrové řízení na zhotovitele tohoto ambiciózního projektu. Samotná stavba začne v příštím roce, hotovo bude v roce 2027. 

Lukáš Curylo (KDU-ČSL), náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči: "Ve spolupráci s vysokými školami a dalšími vědeckými institucemi vznikne místo pro robotizaci, digitalizaci, inovace a smart technologie v nejen oblasti knihovnictví. Bude zde probíhat formální i neformální vzdělávání včetně rekvalifikací. Nedílnou součástí bude podpora rozvoje kreativního průmyslu. Poskytne také prostory pro start-upy a zázemí pro péči o talenty. Černá kostka se stane centrem vzdělávání a místem setkávání různých generací, institucí i podnikatelů a firem. Výrazným způsobem pomůže v pokračující transformaci Moravskoslezského kraje." 

Roční provoz bude podle odhadů stát 150 milionů korun, financován bude z vlastních prostředků organizace například z nejrůznějších grantů a vstupného na akce, na provoz bude významně přispívat i Moravskoslezský kraj jakožto zřizovatel. 

Andrej Harmecko, ředitel Černé kostky: "Schválení podpory Černé kostky je pro nás důležité ocenění obrovského množství práce, kterou jsme projektu v minulých letech věnovali. Teď se soustředíme na to, abychom v roce 2027 měli připraveny co nejlepší služby pro naše návštěvníky. Služby, které umožní lidem v Kostce studovat, číst, seznamovat se s digitální budoucností, vzdělávat se v moderních technologiích a aplikacích."

Černá kostka je moderní knihovnou a kulturním centrem, které se vyznačuje impozantním designem a rozsáhlými prostorami. Má celkovou podlažní plochu 16 000 m 2 , s 2 podzemními a 9 nadzemními podlažími. Její rozměry činí 36 × 36 metrů a nabízí 164 parkovacích míst pro návštěvníky, z toho 78 v podzemním podlaží a 86 na povrchu. 

Budova bude obklopena vodní plochou o rozloze 4 530 m 2 , která má hloubku 5 centimetrů a objem vody 227 m3 . Černá kostka bude "domovem" pro ohromující množství kulturního dědictví obsahující celkem 1,2 milionu knihovních jednotek. Bude otevřena 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dnů v roce, což umožní širokou dostupnost pro návštěvníky a kulturní aktivity. 

Černá kostka nabídne širokou škálu moderních a inovativních prostorů, včetně týmových i individuálních studoven, multimediálních učeben, experimentálního kina, laboratoří pro digitalizaci kulturního dědictví, makerspace pro experimentování s technologiemi, výstavních prostorů pro umění a kulturu, noční studovny a relaxační zóny. Také bude mít literární kavárnu a v letních měsících využitelnou střechu. 

Černá kostka je navržena s ohledem na udržitelnost. Využívá moderní nízkoenergetické technologie, tepelná čerpadla pro efektivní vytápění a chlazení, kvalitní izolaci a materiály pro snížení energetických ztrát, přirozené větrání, fotovoltaické panely na střeše, LED osvětlení s nižší spotřebou elektřiny a shromažďování dešťové vody pro účely jako splachování.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000040126/ostrava-ziskala-od-ministerstva-16-miliardy-na-stavbu-cerne-kostky