Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Ostravě začíná výstavba vědecko-výzkumného centra LERCO za 1,8 miliardy korun

Ostrava-město |

V areálu Lékařské fakulty Ostravské univerzity začala výstavba vědecko-výzkumného centra LERCO (Life Environment Research Center Ostrava). Nové prostory budou zázemím pro devět výzkumných týmů zaměřených na biomedicínu, přírodní vědy a behaviorální zdraví. Celý projekt vyjde na 1,8 miliardy korun. Samotná budova za 700 milionů bude hotová v roce 2026. ve Ve stejném roce má pak projekt začít i fungovat v plném rozsahu.

Stavba povolena! Takové nápisy teď stojí na cedulích okolo staveniště v areálu Lékařské fakulty (LF) v Ostravě Vítkovicích. Za plotem roste jeden z nejdůležitějších projektů Ostravské univerzity poslední dekády: Life Environment Research Center Ostrava, takzvané LERCO.

Petr Kopecký, rektor Ostravské univerzity: "Pro Ostravskou univerzitu je LERCO klíčový a zároveň ambiciózní projekt. Pracuje se na něm už mnoho let a toto slavnostní zahájení stavby je důležitým milníkem. Konečně se začíná ta velká myšlenka vybudování velkého vědecko-výzkumného centra zhmotňovat."
Roman Hájek; profesor, hlavní řešitel projektu: "Stavba centra je důležitým krokem k cíli. A tím je vybudování vědeckých týmů, které budou své úkoly řešit ve špičkovém zázemí a konkurenceschopném prostředí. Věřím, že nám LERCO pomůže se etablovat ve světě vědy a výzkumu."
Rastislav Maďar, děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity: "Jednou z hlavních priorit celé univerzity je rozvoj vědecké činnosti. Ta se očekává se od každého pracoviště a patří mezi základní kritéria akreditace studijních programů, včetně všeobecného lékařství. S výstavbou centra a sestavením nových vědeckých týmů se objeví řada grantových příležitostí a důraz budeme klást na praktické výstupy přispívající k pozitivní proměně regionu."

Centrum nebude lákadlem jen pro místní vědce a výzkumníky.

Jan Krkoška (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: "Vybudované špičkové centrum pro vědu a výzkum pomůže zvýšit prestiž a atraktivitu celého regionu. Dlouhá léta se potýkáme s takzvaným odlivem mozků. Projekty jako je LERCO mají za cíl je přilákat zpět a taky získat odborníky ze zahraničí. LERCO je jeden ze 13 strategických transformačních projektů, které mají být financovány z Fondu pro Spravedlivou transformaci, ve kterém je pro náš kraj připraveno 19 miliard korun. Proměně našeho regionu mají napomoci například i Černá kostka – Centrum digitalizace, vědy a inovací, které letos začneme stavět, nebo třeba TPA – Inovační centrum pro transformaci vzdělávání."
Jan Dohnal (ODS), primátor Ostravy: "LERCO, lákadlo pro vědecké špičky, poslouží předpokládám jako semeniště mnoha výsledků vědeckých týmů, využitelných podnikatelským sektorem. Tvoříme v Ostravě, a vlastně i v kraji, podmínky pro propojení vědy, výzkumu a inovací i pro budoucí byznys. Vedle LERCO je také projekt REFRESH, realizovaný VŠB TU Ostrava, mimochodem v rámci tohoto projektu spolupracuje také Ostravská univerzita, a jde i o snažení města o rozšíření T-Parku. Vše směřuje v co největší využití a vytěžení výsledků snažení vědců působících v Ostravě."

Life Environment Research Center Ostrava (LERCO) je nově budovaný vědecko- výzkumný hub v Moravskoslezském kraji. Je hrazen z prostředků Evropské unie v rámci Operačního programu Spravedlivá transformace, která spadá do agendy Ministerstva životního prostředí. LERCO má za cíl transformovat region z uhelného na zdravější a chytřejší. Ostravská univerzita a její partneři mají vysoký odborný potenciál s ambicí stát se excelentním pracovištěm ve vybraných medicínských, přírodovědných, biomedicínských a behaviorálních oborech jako jeden ze základů vědecko-výzkumného pilíře podporujícího transformaci kraje. Tvořit jej má devět excelentních výzkumných týmů. Potkávat se zde budou odborníci z Lékařské, Přírodovědecké a Pedagogické fakulty OU, Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava (VŠB–TUO) i lékaři z praxe z Fakultní nemocnice Ostrava (FNO). Propojení s komerčním sektorem zajistí spolupráce s Moravskoslezským inovačním centrem (MSIC).

Nahlásit chybu


K tématu

Nemocnice v Ostravě-Vítkovicích nabízí diabetikům unikátní vyšetření žaludku

25. listopadu 2023 18:44 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Vítkovická nemocnice nabízí diabetikům možnost účastnit se důležitého výzkumu. Pomocí unikátního vyšetření žaludku se snaží zkoumat gastroparézu, což je zpomalená funkce žaludečního vyprazdňování. A postihuje i pacienty s cukrovkou a může snížit kvalitu jejich života.

Na magistrátu se setkali výjimeční studenti. Jde o stipendisty programu Talent roku

2. června 2023 8:46 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostrava si velice váží nadaných studentů a snaží se je podporovat. Ti nejnadanější pak dostávají od města i stipendium a jejich příběhy jsou zveřejněny jako inspirace ostatním. Vybrané talenty za letošní rok se představily ve foyeru Nové radnice.

Tylův sad ve Slezské Ostravě projde kompletní revitalizací a úpravou

18. července 2023 15:07 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Nový moderní a přírodě blízký park. Takový bude po revitalizaci a kompletní proměně Tylův sad u Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity. Jeho úpravy byly připraveny ve spolupráci s obvodem, občany a také samotnou fakultou. Park doplní nový mobiliář, pěší trasy i zeleň.


Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Dnes 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Dnes 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Dnes 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.


Světlo a kořeny novojičínského rodáka na Staré poště

Stará pošta nabízí v květnu výstavu všestranného výtvarníka, novojičínského rodáka, Antonína Gavlase. Její název “Kořeny světla” odkazuje na jeho rodiště a na hlavní princip jeho tvorby.

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

17. května 2024 13:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 2024

16. května 2024 21:48 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 24. Určen byl mládeži ve věku 11 až 18 let a zúčastnili se ho boxeři i z Německa a Skotska.

Porubské mateřské školy patřily zápisům dětí. Jejich kapacita je dostatečná

16. května 2024 20:53 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Porubské mateřské školy patřily zápisům dětí. Rodiče je mohli přihlásit do kterékoli školky v obvodu. Spádovou oblastí je totiž celá Poruba.

Mladí cyklisté z Ostravy se učili bezpečnému provozu a zasoutěžili si

16. května 2024 20:39 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Regionální zprávy POLAR

Se zásadami bezpečného chování v silničním provozu se každoročně seznamují žáci 3. až 5. tříd základních škol z Ostravy. Vyvrcholením dopravní výuky mladých cyklistů byla soutěž, která se konala na dopravním hřišti v Hrabůvce.

Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

16. května 2024 12:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Nenechávejte v autech nic cenného. Zloděj během pár dní vykradl 16 vozidel v Ostravě

16. května 2024 11:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Dnes máme dobrou zprávu pro majitele vozidel. Ostravským policistům se podařilo zadržet zloděje, který během pár dní vykradl 16 aut. Zároveň je to ale pro řidiče výstraha, aby nenechávali v autech nic cenného, protože právě viditelné věci pachatele přilákaly.

ZŠ Bohumínská poprvé navštívili žáci z polského Těšína, školy navázaly přeshraniční spolupráci

Žáci i učitelé Základní školy Bohumínská ve Slezské Ostravě a Szkoły Podstawowej nr 1 z polského Těšína se poprvé sešli, aby navázali přeshraniční spolupráci. Polské hosty čekalo v Ostravě tradiční přivítání chlebem se solí, ale i prohlídka školy, nebo přátelský zápas v basketbalu.

V Ostravě začíná výstavba vědecko-výzkumného centra LERCO za 1,8 miliardy korun
Vydáno 22. ledna 2024 16:21, Ostrava-město, Jiří Cileček
V areálu Lékařské fakulty Ostravské univerzity začala výstavba vědecko-výzkumného centra LERCO (Life Environment Research Center Ostrava). Nové prostory budou zázemím pro devět výzkumných týmů zaměřených na biomedicínu, přírodní vědy a behaviorální zdraví. Celý projekt vyjde na 1,8 miliardy korun. Samotná budova za 700 milionů bude hotová v roce 2026. ve Ve stejném roce má pak projekt začít i fungovat v plném rozsahu.

vizualizace projektu LERCO; foto: Ostravská univerzita

Stavba povolena! Takové nápisy teď stojí na cedulích okolo staveniště v areálu Lékařské fakulty (LF) v Ostravě Vítkovicích. Za plotem roste jeden z nejdůležitějších projektů Ostravské univerzity poslední dekády: Life Environment Research Center Ostrava, takzvané LERCO.

Petr Kopecký, rektor Ostravské univerzity: "Pro Ostravskou univerzitu je LERCO klíčový a zároveň ambiciózní projekt. Pracuje se na něm už mnoho let a toto slavnostní zahájení stavby je důležitým milníkem. Konečně se začíná ta velká myšlenka vybudování velkého vědecko-výzkumného centra zhmotňovat."
Roman Hájek; profesor, hlavní řešitel projektu: "Stavba centra je důležitým krokem k cíli. A tím je vybudování vědeckých týmů, které budou své úkoly řešit ve špičkovém zázemí a konkurenceschopném prostředí. Věřím, že nám LERCO pomůže se etablovat ve světě vědy a výzkumu."
Rastislav Maďar, děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity: "Jednou z hlavních priorit celé univerzity je rozvoj vědecké činnosti. Ta se očekává se od každého pracoviště a patří mezi základní kritéria akreditace studijních programů, včetně všeobecného lékařství. S výstavbou centra a sestavením nových vědeckých týmů se objeví řada grantových příležitostí a důraz budeme klást na praktické výstupy přispívající k pozitivní proměně regionu."

Centrum nebude lákadlem jen pro místní vědce a výzkumníky.

Jan Krkoška (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: "Vybudované špičkové centrum pro vědu a výzkum pomůže zvýšit prestiž a atraktivitu celého regionu. Dlouhá léta se potýkáme s takzvaným odlivem mozků. Projekty jako je LERCO mají za cíl je přilákat zpět a taky získat odborníky ze zahraničí. LERCO je jeden ze 13 strategických transformačních projektů, které mají být financovány z Fondu pro Spravedlivou transformaci, ve kterém je pro náš kraj připraveno 19 miliard korun. Proměně našeho regionu mají napomoci například i Černá kostka – Centrum digitalizace, vědy a inovací, které letos začneme stavět, nebo třeba TPA – Inovační centrum pro transformaci vzdělávání."
Jan Dohnal (ODS), primátor Ostravy: "LERCO, lákadlo pro vědecké špičky, poslouží předpokládám jako semeniště mnoha výsledků vědeckých týmů, využitelných podnikatelským sektorem. Tvoříme v Ostravě, a vlastně i v kraji, podmínky pro propojení vědy, výzkumu a inovací i pro budoucí byznys. Vedle LERCO je také projekt REFRESH, realizovaný VŠB TU Ostrava, mimochodem v rámci tohoto projektu spolupracuje také Ostravská univerzita, a jde i o snažení města o rozšíření T-Parku. Vše směřuje v co největší využití a vytěžení výsledků snažení vědců působících v Ostravě."

Life Environment Research Center Ostrava (LERCO) je nově budovaný vědecko- výzkumný hub v Moravskoslezském kraji. Je hrazen z prostředků Evropské unie v rámci Operačního programu Spravedlivá transformace, která spadá do agendy Ministerstva životního prostředí. LERCO má za cíl transformovat region z uhelného na zdravější a chytřejší. Ostravská univerzita a její partneři mají vysoký odborný potenciál s ambicí stát se excelentním pracovištěm ve vybraných medicínských, přírodovědných, biomedicínských a behaviorálních oborech jako jeden ze základů vědecko-výzkumného pilíře podporujícího transformaci kraje. Tvořit jej má devět excelentních výzkumných týmů. Potkávat se zde budou odborníci z Lékařské, Přírodovědecké a Pedagogické fakulty OU, Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava (VŠB–TUO) i lékaři z praxe z Fakultní nemocnice Ostrava (FNO). Propojení s komerčním sektorem zajistí spolupráce s Moravskoslezským inovačním centrem (MSIC).

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000041147/v-ostrave-zacina-vystavba-vedeckovyzkumneho-centra-lerco-za-18-miliardy-korun