Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Koblově někdo vysypal hromadu odpadu. Slezská Ostrava přitvrdí v boji s černými skládkami

Ostrava-Slezská Ostrava |

Slezská Ostrava bojuje s černými skládkami. Aktuálně už několik týdnů vyvážejí lidé velké množství dopadu k bývalému dolu Koblov. Obvod chce přitvrdit v rozmísťování kamer. Ty pomáhají původce skládek dohledávat. V některých případech dokonce i samotný odpad vede k jeho původci.

Velká hromada odpadu, kterou někdo zřejmě vysypal u kontejnerových stání na bývalém autobusovém stanovišti u bývalého dolu Koblov.

Daniel Tvrdý, vedoucí oddělení životního prostředí, Slezská Ostrava: "Tato lokalita je názornou ukázkou toho, že nemají problém s tím zde odložit i větší množství odpadu. Nepředpokládám, že by to tady někdo vozil na malém vozíku za osobním autem. Ale je to opravdu vysypané z dodávky nebo z náklaďáku z korby. Protože je to pro ně jednodušší, volná plocha a nikdo si jich tady pořádně nevšimne."
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "My jsme se nyní rozhodli, že přitvrdíme proti těmto černým skládkám. A to jednak tím, že budeme chtít intenzivněji spolupracovat s městskou policií, která u této skládky již jednoho z původců našla. A to tak, že opravdu strážníci prolezli tento odpad a našli tam indicie, například dopisy. V minulosti nacházely takto například dodací listy od stavebních firem v rámci tohoto odpadu. Na základě toho jsou schopni vypátrat původce tohoto odpadu. Toho následně buďto pokutují přímo na místě nebo jsou schopni ho poslat do správního řízení."
Daniel Tvrdý, vedoucí oddělení životního prostředí, Slezská Ostrava: "Tady toto je extrém, ale bohužel v poslední době se nám to tady na této lokalitě opakuje každý týden. To složení toho odpadu je pokaždé jinačí, ale bohužel permanentně každý týden tady řešíme ten odpad. Buď je to v rozsahu jednoho kontejneru, někdy je to v rozsahu třeba pěti, deseti vozíků."

Interiér z auta, sedačky, pneumatiky, plno oblečení, televize, plast, a dokonce i dopisy z bank nebo energetických společností se složenkami a citlivými osobními údaji. I to strážníkům pomáhá.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Druhým způsobem, kterým chceme bojovat proti těmto černým skládkám, tak je rozšíření našeho kamerového systému, respektive jeho optimalizace. Již v minulosti se nám osvědčilo, že jsme byli za pomoci spolupráce s městskou policií opět schopni dopátrat původce černých skládek. A to například tak, že na několika bezpečnostních kamerách byla viditelná korba náklaďáku, která byla plná odpadu. A následně to samé auto jelo zpátky a korba již byla prázdná. Takže i takto byl vypátrán původce černé skládky."
Daniel Tvrdý, vedoucí oddělení životního prostředí, Slezská Ostrava: "V průměru likvidace tohoto jednoho kontejneru vychází na nějakých 8 až 10 tisíc korun. Každopádně tím, že ten odpad je různorodý, tak všechno se veze do OZO Ostrava na linku a zaměstnanci tam ještě musí všechno přetřídit podle různých kategorií. Tak, aby se to dále mohlo zpracovávat."

Lidé si často neuvědomují, že při založení černé skládky jim hrozí pokuta až 50 tisíc korun. U firem je to ještě mnohem více.

Nahlásit chybu


K tématu

Ničitelé zastávky, hledaná dívka i původci černé skládky. Kamery v Ostravě pomáhají

23. ledna 2024 9:47 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Městský kamerový systém pomáhá nejen v boji s kriminalitou, ale i při zvyšování pocitu bezpečí v Ostravě. V první polovině ledna si díky kamerám strážníci připsali nalezení hledané dívky. Vypátrání původců černé skládky. I zajištění výtržníků, kteří se pokoušeli o bojové údery a kopy na zastávce MHD, kterou poničili.

Frýdek-Místek řeší úklid, opravy i autovraky ve veřejném prostoru

12. října 2023 13:50 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Lidé ve Frýdku-Místku mohou dopředu hlásit odložení odpadu, který pochází z veřejného úklidu. Nevytvoří tím tak černou skládku a zajistí dopředu svoz. Město tak usiluje o čistotu veřejného prostoru. Dále řeší i jiná problémová místa, opravy nebo stojící autovraky.

Z opakované lži usvědčil zloděje v Ostravě kamerový záznam

4. května 2023 21:12 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Celkem třikrát změnil strážníkům verzi své výpovědi o způsobu nabytí pěti kusů dřevěných palet 26letý zloděj, které minulé úterý v časných ranních hodinách v Ostravě-Zábřehu odcizil u jedné z prodejen a poté odvezl na odcizeném nákupním vozíku. Z opakované lži ho totiž pomohl usvědčit záznam z kamer.


Tragická dopravní nehoda na D1, kamion najel do osobního auta, které zastavilo za tahačem s tankem

Dnes 17:56, vydáno dnes 10:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Tragická dopravní nehoda uzavřela před půl devátou ráno dálnici D1 na 377. kilometru směrem na Polsko. Kamion převážející auta tam najel do osobního vozidla, které zastavilo před tahačem.

Karvinští senioři ušli dohromady kolem Karvinského moře 392,62 km

Pro karvinské seniory připravil Odbor sociální velkou výzvu. Ujít kolem Karvinského moře dohromady 300 km. Senioři ji nejen splnili, ale dokonce překonali, ve štafetovém pochodu ušli trasu dlouhou 392 km.

Místo pro grilování, sportování i relaxaci nabídne po revitalizaci takzvaná Komenda v Opavě

Dnes 16:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Tzv. Komenda projde kompletní revitalizací. Město ji chce proměnit na příjemné místo nejen k relaxaci, ale také k zábavě a sportovním aktivitám. Bude tam i dost místa pro pejskaře.

V Kozlovicích záchranáři ošetřovali vážně zraněného motorkáře, srazil se s autem

Dnes 18:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Záchranná služba musela v pátek 3. května odpoledne zasahovat u vážné dopravní nehody na Frýdecko-Místecku, kde se v Kozlovicích motocykl srazil s autem. Na místo vyjela lékařská posádka z Frenštátu pod Radhoštěm a vzlétli letečtí záchranáři z Ostravy.

Tradiční cyklistický závod Porubajk poprvé obohatil charitativní běh pro sbírku Srdce pro Porubu

V Porubě se jel tradiční cyklistický závod Porubajk. Probíhá jednou ročně vždy na jaře a jeho součástí tentokrát byl i charitativní běh pro sbírku Srdce pro Porubu.

Horní Suchá zvažuje koupi části finských domků, odprodat by je chtěla stávajícím nájemníkům

Zastupitelé v Horní Suché přijali usnesení projevit vůli na odkup jedné z lokalit finských domků od soukromého vlastníka. Pokud se tak skutečně stane, chtěla by obec nabídnout odprodej stávajícím nájemníkům.

V Havířově odstartoval další ročník soutěže Wolfram, na nejlepší týmy čeká atraktivní cena

Sedmý roční branné soutěže Wolfram byl zahájen v Havířově. Armáda si pro žáky v letošním roce připravila i jednu novinku a hlavně atraktivní ceny.

Výtvarná soutěž k 800 letům Opavy oslovila stovky lidí. Úroveň prací je velmi vysoká

Dnes 16:17 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Více než tisíc výtvarných a 3D děl došlo na Základní školu Šrámkova, která uspořádala výtvarnou soutěž pro k 800. výročí založení města. Zapojily se do ní nejen děti, ale také dospělí.

Tragický konec noční jízdy: osmpadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

Včera 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Včera 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Ostravský majáles je pro studenty všech škol v kraji

Ostravský majáles chce být symbolem všech studentů v kraji. Na letošní rok připravil kromě volby krále a královny, také volbu prince a princezny. Ti budou za střední školy. Vítězové dostanou 50 tisíc korun na studentské aktivity pro své školy.

Stezka v Bělském lese bude obnovena. Stavba navazuje na Cestu vody

Dnes máme připravenu dobrou zprávu pro obyvatele okolí Bělského lesa a nebo jeho návštěvníky. Páteřní propojení lesní cestou Staré a Nové Bělé bude v celé délce obnoveno. Postarají se o to Ostravské komunikace.

Začne rekonstrukce vodovodu na Hornopolní. Stavbu doprovodí omezení a uzavírky

Ostravské Fifejdy se dočkají nového vodovodu. Kompletní výměnu potrubí budou stavebníci provádět hlavně v ulici Hornopolní a Nemocniční, což si vyžádá i omezení dopravy.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

2. května 2024 20:19 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Studenti vysokých a středních škol se utkali na mistrovství ČR v požárním sportu

V Ostravě ve středu odstartovalo Otevřené akademické mistrovství České republiky v požárním sportu. Sto sedmdesát mladých závodníků a závodnic se letos v Porubě utkalo ve čtyřech nelehkých disciplínách.

Na Mariánské náměstí se slétly čarodějnice, skřeti, kouzelníci a další nadpřirozené bytosti

Mariánské náměstí zaplnili čarodějnice, čarodějové, skřeti, kouzelníci a jiné nadpřirozené bytosti. Sešli se tady na tradičním sletu čarodějnic.

V Koblově někdo vysypal hromadu odpadu. Slezská Ostrava přitvrdí v boji s černými skládkami
Vydáno 18. července 2023 10:01, Ostrava-Slezská Ostrava, Jiří Cileček
Slezská Ostrava bojuje s černými skládkami. Aktuálně už několik týdnů vyvážejí lidé velké množství dopadu k bývalému dolu Koblov. Obvod chce přitvrdit v rozmísťování kamer. Ty pomáhají původce skládek dohledávat. V některých případech dokonce i samotný odpad vede k jeho původci.

Velká hromada odpadu, kterou někdo zřejmě vysypal u kontejnerových stání na bývalém autobusovém stanovišti u bývalého dolu Koblov.

Daniel Tvrdý, vedoucí oddělení životního prostředí, Slezská Ostrava: "Tato lokalita je názornou ukázkou toho, že nemají problém s tím zde odložit i větší množství odpadu. Nepředpokládám, že by to tady někdo vozil na malém vozíku za osobním autem. Ale je to opravdu vysypané z dodávky nebo z náklaďáku z korby. Protože je to pro ně jednodušší, volná plocha a nikdo si jich tady pořádně nevšimne."
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "My jsme se nyní rozhodli, že přitvrdíme proti těmto černým skládkám. A to jednak tím, že budeme chtít intenzivněji spolupracovat s městskou policií, která u této skládky již jednoho z původců našla. A to tak, že opravdu strážníci prolezli tento odpad a našli tam indicie, například dopisy. V minulosti nacházely takto například dodací listy od stavebních firem v rámci tohoto odpadu. Na základě toho jsou schopni vypátrat původce tohoto odpadu. Toho následně buďto pokutují přímo na místě nebo jsou schopni ho poslat do správního řízení."
Daniel Tvrdý, vedoucí oddělení životního prostředí, Slezská Ostrava: "Tady toto je extrém, ale bohužel v poslední době se nám to tady na této lokalitě opakuje každý týden. To složení toho odpadu je pokaždé jinačí, ale bohužel permanentně každý týden tady řešíme ten odpad. Buď je to v rozsahu jednoho kontejneru, někdy je to v rozsahu třeba pěti, deseti vozíků."

Interiér z auta, sedačky, pneumatiky, plno oblečení, televize, plast, a dokonce i dopisy z bank nebo energetických společností se složenkami a citlivými osobními údaji. I to strážníkům pomáhá.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Druhým způsobem, kterým chceme bojovat proti těmto černým skládkám, tak je rozšíření našeho kamerového systému, respektive jeho optimalizace. Již v minulosti se nám osvědčilo, že jsme byli za pomoci spolupráce s městskou policií opět schopni dopátrat původce černých skládek. A to například tak, že na několika bezpečnostních kamerách byla viditelná korba náklaďáku, která byla plná odpadu. A následně to samé auto jelo zpátky a korba již byla prázdná. Takže i takto byl vypátrán původce černé skládky."
Daniel Tvrdý, vedoucí oddělení životního prostředí, Slezská Ostrava: "V průměru likvidace tohoto jednoho kontejneru vychází na nějakých 8 až 10 tisíc korun. Každopádně tím, že ten odpad je různorodý, tak všechno se veze do OZO Ostrava na linku a zaměstnanci tam ještě musí všechno přetřídit podle různých kategorií. Tak, aby se to dále mohlo zpracovávat."

Lidé si často neuvědomují, že při založení černé skládky jim hrozí pokuta až 50 tisíc korun. U firem je to ještě mnohem více.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000038259/v-koblove-nekdo-vysypal-hromadu-odpadu-slezska-ostrava-pritvrdi-v-boji-s-cernymi-skladkami