Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Slezská Ostrava je s rozlohou necelých 42 kilometrů čtverečních největším obvodem na území města Ostravy a spravuje silnice i chodníky v přepočtu na zhruba 390 ulicích.

Ondřej Slíva (ANO), místostarosta Slezské Ostravy: „Celkem tak městský obvod spravuje 110 kilometrů vozovek a stejně tak i chodníků. Správa takto velkého území je velmi finančně náročná. Ročně tak obvod investuje do samostatných oprav zhruba 7 milionů korun.“

V loňském roce vyšly opravy na necelých šest milionů korun. Oprava výtluků přitom stojí radnici kolem dvou tisíc korun za metr čtvereční. Plošná oprava je pak o něco levnější a probíhá strojově.

Jiřina Gáliková, předsedkyně představenstva Technických služeb Slezská Ostrava: „Výtluky se opravují dvojím způsobem. Buď tedy asfaltovým recyklátem, což je taková jednoduchá, velice rychlá a levnější oprava. Jestli se jedná o výtluk, který je třeba více opravit, to znamená asfaltovou směsí za tepla, to je obtížnější, protože je třeba osm lidí, což je zajímavé. Pak jsou komunikace, které je třeba opravit více, jsou více zalátané a oprava výtluků už by neměla smysl. To jsou celoplošné opravy.“
Ondřej Slíva (ANO), místostarosta Slezské Ostravy: „V minulých letech jsme pro úpravu vozovek poprvé využili metodu tryskání, avšak tato metoda se dá využít pouze na méně frekventovaných ulicích, kde není nákladní doprava.“

Vzhledem k rozloze obvodu probíhají opravy výtluků i plošné opravy celoročně. Po zimě ale bývá stav vozovek nejhorší.

Ondřej Slíva (ANO), místostarosta Slezské Ostravy: „Technický stav vozovek a chodníků zjišťuje Odbor dopravy a životního prostředí, avšak vůči našemu území je tato práce časově náročná.“
Jiřina Gáliková, předsedkyně představenstva Technických služeb Slezská Ostrava: „Po zimě s úředníkem z úřadu projíždí náš kolega. Vytypují se opravy a následně se opravuje komunikace.“

Upozornit na nedostatky mohou i občané.

Ondřej Slíva (ANO), místostarosta Slezské Ostravy: „Je zde i možnost využití aplikace Čistá Ova, kde občané mohou díky jednoduchého formuláře nahlásit výtluk, nebo znečištění našeho obvodu.“

Řidiči se prý nemusejí bát, opravovaná místa bývají označena.

Jiřina Gáliková, předsedkyně představenstva Technických služeb Slezská Ostrava: „Když už máme nahlášené výtluky, tak i dopředu dáváme označení, abychom předcházeli nehodám i rychlostí i označením.“
Nahlásit chybu


K tématu

S opravou některých děr nečekají technické služby na jaro

Z hlediska údržby komunikací patří tato zima k těm lehce podprůměrným. I tak se ale na silnicích objevuje množství výtluků, s jejich opravou technické služby nečekají až na jaro.

Krajní pruhy Ostravské ulice ve Frýdku-Místku dostávají nový povrch

14. srpna 2023 13:54 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek se pustil do další série oprav komunikací. Zatímco technické služby finišují s rekonstrukcí autobusového zálivu ve Frýdlantské ulici v Místku, rozběhla se také do oprava silnice v části ulice Ostravská. A následovat budou další lokality.

Technické služby se pustily do záplatování děr na silnicích

19. května 2023 8:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Technické služby postupně opravují po zimě díry na městských silnicích. Nejhůře je na tom cesta směrem na Kojetín. Do budoucna radnice plánuje její generální opravu.


Karvinská hornická nemocnice staví modulárním systémem další pavilon

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice. Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly.

Zlatorudná chalupa v Suché Rudné se dočkala záchrany díky nadšení nových majitelů, dobrovolníků a přátel

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Pro opařené dítě přiletěl na šumbarské sídliště vrtulník

Včera 21:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přistání záchranářského vrtulníku na sídlišti mohli sledovat v pondělí dopoledne lidé v Havířově-Šumbarku. Zdravotníci tam spěchali k opařenému dítěti.

Vyhlášení úspěšných sportovců města za rok 2023

Nový Jičín vyhlásil úspěšné sportovce města za rok 2023. Absolutní vítězkou se stala atletka Barbora Vahalíková, medailistka z mistrovství republiky v půlmaratonu.

V mošnovské zóně vyrůstá továrna na vinuté vodiče. Práci v ní najde 60 - 90 pracovníků

Jak už jsme vás informovali, Ostravě se podařilo přilákat do mošnovské průmyslové zóny důležitého investora. Jde o italskou společnost IRČE, která patří mezi přední světové výrobce vinutých vodičů pro nejrůznější stroje. Závod rychle roste a na podzim by už v něm mělo pracovat téměř 100 lidí.

Ostravská jatka jsou mezi nejlepšími stavbami Evropy. Vedení města úspěch potěšil

Ostrava má oficiálně jednu z nejzajímavějších staveb v celé Evropě. V prestižní ceně Evropské unie za současnou architekturu se zrekonstruovaná městská jatka umístila mezi pěticí finalistů. Autorem nové podoby stavby je polský architekt Robert Konieczny.

Kapličku svaté Otýlie ve Frýdku-Místku opravili potomci jejího zřizovatele

Na zdi Neumannovy přádelny ve Staroměstské ulici ve Frýdku-Místku doslova září kaplička svaté Otýlie. Opravil ji na vlastní náklady potomek jejího zřizovatele. Město ještě připravuje opravu okolní zdi.

Majáles v Havířově úplně nevyšel, i přes bohatý program studenti brzy odešli

V Havířově se konal na náměstí Republiky Majáles. Přesto, že si studenti naplánovali zábavu až do večera, už v odpoledních hodinách bylo náměstí téměř prázdné. Radnice na akci studentům poskytla 150 tisíc korun.

Muzeum Beskyd uspořádalo prohlídku s názvem Zmizelý duch starých frýdeckých hospod po desítkách bývalých podniků

Teď vás zveme na krátkou procházku po Frýdku Místku. Jedná se o další ze série komentovaných prohlídek Frýdku i Místku. Společně s historikem Muzea Beskyd a průvodcem si účastníci mohli připomenout zašlou slávu Fýdeckých hospod, restaurací i domů které už dnes mají jiné využití, nebo ani neexistují.

V lázeňském parku v Čeladné sedí Eva s předtuchou osudu

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl předního českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku před Léčebným domem Dr. Storch v Rehabilitačním centru Čeladná.

Záchranná stanice v Bartošovicích děkuje Jižanům za sbírku. Měli vstup zdarma

Obyvatelé obvodu Ostrava-Jih měli během dne Země možnost nahlédnout do Záchranné stanice živočichů v Bartošovicích, a to zdarma. Vedení stanice zorganizovala prohlídky jako poděkování za finanční příspěvek, který obdrželi na začátku roku. Putoval z vánočního městečka.

31. ročník Velké ceny Ostravy v plavání

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Přestavba ostravských jatek se dostala do pětice finalistů soutěže za architekturu

28. dubna 2024 17:50 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Budova městských jatek v centru Ostravy z 19. století, která se po letech chátrání nakonec díky městu dočkala rekonstrukce, se umístila v první pětici finalistů prestižní soutěže Cena Evropské unie za současnou architekturu – Cena Miese van der Rohe.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

27. dubna 2024 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení

26. dubna 2024 22:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupili žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Vedení porubské radnice už po 20. ocenilo výjimečné pedagogy mateřských a základních škol

26. dubna 2024 22:29 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě si váží práci učitelů a každý rok oceňují ty nejlepší. A to zejména za jejich kreativitu, tvůrčí a inovativní přístup a další mimořádné aktivity.

Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně
Vydáno 17. dubna 2024 17:45, Ostrava-Slezská Ostrava, Michal Slonina
Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Slezská Ostrava je s rozlohou necelých 42 kilometrů čtverečních největším obvodem na území města Ostravy a spravuje silnice i chodníky v přepočtu na zhruba 390 ulicích.

Ondřej Slíva (ANO), místostarosta Slezské Ostravy: „Celkem tak městský obvod spravuje 110 kilometrů vozovek a stejně tak i chodníků. Správa takto velkého území je velmi finančně náročná. Ročně tak obvod investuje do samostatných oprav zhruba 7 milionů korun.“

V loňském roce vyšly opravy na necelých šest milionů korun. Oprava výtluků přitom stojí radnici kolem dvou tisíc korun za metr čtvereční. Plošná oprava je pak o něco levnější a probíhá strojově.

Jiřina Gáliková, předsedkyně představenstva Technických služeb Slezská Ostrava: „Výtluky se opravují dvojím způsobem. Buď tedy asfaltovým recyklátem, což je taková jednoduchá, velice rychlá a levnější oprava. Jestli se jedná o výtluk, který je třeba více opravit, to znamená asfaltovou směsí za tepla, to je obtížnější, protože je třeba osm lidí, což je zajímavé. Pak jsou komunikace, které je třeba opravit více, jsou více zalátané a oprava výtluků už by neměla smysl. To jsou celoplošné opravy.“
Ondřej Slíva (ANO), místostarosta Slezské Ostravy: „V minulých letech jsme pro úpravu vozovek poprvé využili metodu tryskání, avšak tato metoda se dá využít pouze na méně frekventovaných ulicích, kde není nákladní doprava.“

Vzhledem k rozloze obvodu probíhají opravy výtluků i plošné opravy celoročně. Po zimě ale bývá stav vozovek nejhorší.

Ondřej Slíva (ANO), místostarosta Slezské Ostravy: „Technický stav vozovek a chodníků zjišťuje Odbor dopravy a životního prostředí, avšak vůči našemu území je tato práce časově náročná.“
Jiřina Gáliková, předsedkyně představenstva Technických služeb Slezská Ostrava: „Po zimě s úředníkem z úřadu projíždí náš kolega. Vytypují se opravy a následně se opravuje komunikace.“

Upozornit na nedostatky mohou i občané.

Ondřej Slíva (ANO), místostarosta Slezské Ostravy: „Je zde i možnost využití aplikace Čistá Ova, kde občané mohou díky jednoduchého formuláře nahlásit výtluk, nebo znečištění našeho obvodu.“

Řidiči se prý nemusejí bát, opravovaná místa bývají označena.

Jiřina Gáliková, předsedkyně představenstva Technických služeb Slezská Ostrava: „Když už máme nahlášené výtluky, tak i dopředu dáváme označení, abychom předcházeli nehodám i rychlostí i označením.“
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000042626/ve-slezske-ostrave-se-po-zime-opravuji-vytluky-silnice-se-ale-v-obvodu-opravuji-celorocne