Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Poznejte dobrovolnictví na vlastní kůži: Dny dobrovolnictví 2024 jsou tady!

Už příští týden 25. – 28. dubna se v Moravskoslezském kraji uskuteční Dny dobrovolnictví. Událost, která nabízí lidem příležitost, nahlédnout do různých oblastí dobrovolnictví, pochopit jeho hodnotu a sami si ho také vyzkoušet na vlastní kůži. Celkem 63 dobrovolnických příležitostí čeká na zájemce ve 14 městech napříč krajem. Organizátorem akce je Regionální dobrovolnické centrum Moravskoslezského kraje.

Moravskoslezský kraj se tak přidává k dalším 11 krajům v České republice, kde se Dny dobrovolnictví budou odehrávat. Propojí se s více než 180 organizacemi napříč republikou ve prospěch společného dobra. Cílem akce je především zvýšení povědomí přínosu dobrovolnictví a o dobrovolnických možnostech.

Dny dobrovolnictví otevírají dveře zejména těm, kteří nad vstupem do světa dobrovolnictví váhají a hledají směr. Akce, které příští týden v našem kraji proběhnou představují vzorek toho, co dobrovolníci mohou zažít. Na stránkách www.dnydobrovolnictvi.cz si každý určitě najde aktivitu, která mu nejvíce vyhovuje, a může se přijít podívat, jak to v praxi funguje. Je to skvělá příležitost nejen poznat klienty, kterým dobrovolníci pomáhají, ale také si vyzkoušet dobrovolnictví na vlastní kůži.“ vysvětluje Dagmar Hoferková, vedoucí Regionálního dobrovolnického centra Moravskoslezského kraje.

Do Dnů dobrovolnictví se zapojí 16 různých organizací napříč krajem – Armáda spásy; Centrum pro rodinu a sociální péči – Brána; Dobrovolnické centrum ADRA Frýdek-Místek, Havířov a Ostrava; Domov Korýtko; Domov pro seniory Kamenec; Domov Sluníčko; Eurotopia.cz; Charita Český Těšín, Jablunkov a Ostrava; Nadační fond Pavla Novotného; Oblastní spolek Českého červeného kříže Ostrava; Slezská diakonie; Tutorie.

Veškeré informace o Dnech dobrovolnictví mohou zájemci najít na webových stránkách www.dnydobrovolnictvi.cz, kde je uveden přehled všech akcí v jednotlivých krajích České republiky. Takže pokud přemýšlíte o dobrovolnictví, je ten správný čas to zkusit. Kdy jindy než teď!

Dny dobrovolnictví proběhnou v těchto krajích: Hlavní město Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Kraj Vysočina, Královehradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Plzeňský kraj, Ústecký kraj a Zlínský kraj.

Regionální dobrovolnické centrum Moravskoslezského kraje vzniklo, stejně jako dalších 10 regionálních dobrovolnických center po celé republice, v roce 2020 s cílem zvýšit povědomí o dobrovolnických příležitostech a podpořit rozvoj dobrovolnictví v kraji. Regionální dobrovolnické centrum Moravskoslezského kraje je provozováno ostravskou ADROU.



Horní Suchá zvažuje koupi části finských domků, odprodat by je chtěla stávajícím nájemníkům

Zastupitelé v Horní Suché přijali usnesení projevit vůli na odkup jedné z lokalit finských domků od soukromého vlastníka. Pokud se tak skutečně stane, chtěla by obec nabídnout odprodej stávajícím nájemníkům.

Tragický konec noční jízdy: osmpadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

Dnes 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

V Havířově odstartoval další ročník soutěže Wolfram, na nejlepší týmy čeká atraktivní cena

Sedmý roční branné soutěže Wolfram byl zahájen v Havířově. Armáda si pro žáky v letošním roce připravila i jednu novinku a hlavně atraktivní ceny.

Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Dnes 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Bruntál se stává městem nových investic a staveb, už nyní jich probíhá několik najednou

Dnes 16:55 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Bruntále právě probíhá několik staveb a investičních akcí najednou a letos přibudou další. V současnosti na stavbu lokality Za mlékárnou navazuje stavba nového sportoviště. Dokončuje se rekonstrukce silničního napojení u rybníka, oprava silnice na Žlutý kopec a oprava autobusového nádraží.

V archeoparku si lidé vyzkoušeli výrobu papíru z kopřiv

Návštěvníci Archeoparku v Chotěbuzi si mohli vyzkoušet, jak se kdysi vyráběl papír. Tentokrát si ho za pomocí lektora vyráběli z kopřivy dvoudomé.

Záchranáři bojovali o život muže, který spadl v bývalé kotelně v Bohumíně

Dnes 8:52 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve čtvrtek 2. května odpoledne zasahovaly týmy zdravotnické záchranné služby u vážně zraněného muže na Karvinsku. Krajští operátoři obdrželi informaci o vážném zranění v objektu bývalé kotelny v Bohumíně.

Vybraní studenti díky projektu absolvují deset stáží

Včera 12:36 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Projekt Mind Your Future dopřeje každý měsíc studentům středních škol stáž v renomovaných firmách. Mohou si tak udělat mnohem přesnější představu, která oblast by je v budoucnu bavila nejvíce.

Kariéroví poradci mají k ruce publikaci Vercajk

Včera 12:07 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

V rámci projektu OKAP II vznikla velmi užitečná publikace s výstižným názvem Vercajk kariérového poradce. Byli jsme na jejím křtu.

Důl Gabriela nabídne návštěvnické centrum i expozici

Další strategický projekt dostal přiklepnutou dotaci z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. POHO Park Gabriela se stane centrem pohornické krajiny, z bývalého dolu Gabriela vznikne návštěvnické centrum s bohatým programem a poutavou expozicí o těžkém životě horníků a jejich rodin.