Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Tomáš Tikal

Summit v Abú Dhabí přinesl inspiraci pro energetiku v našem kraji

Delegace MS kraje přijala pozvání na World Future Energy Summit ve Spojených arabských emirátech. Světová obchodní událost pro budoucí energii a udržitelnost se konala v Abu Dhabi a přinesla spoustu inspirativních příkladů i pro náš region.

Podíl obnovitelných zdrojů v Německu prudce roste

18. dubna 2024 21:49 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Před rokem, v polovině dubna 2023, skončil v Německu provoz tří posledních jaderných reaktorů. V jaderných elektrárnách Německo v té době vyrábělo již jen zhruba pět procent elektřiny.

Odboráři z Liberty: přicházejí jen špatné signály

18. dubna 2024 21:37 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Situace v ostravské huti Liberty je stále složitá. Výroba byla utlumena, už zhruba 1000 zaměstnanců společnost opustilo, ostatní nepracují a dostávají 70 procent platu. MS kraj velmi stojí o to, aby se kritická situace, která vznikla mimo jiné i neschopností Liberty platit za energie, co nejdříve vyřešila.

Frýdek-Místek udržuje tradici Podbeskydského ještěra

17. dubna 2024 21:46 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Podbeskydský ještěr je už zavedená značka soutěže mladých cukrářů. Pořádá ji SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku a rovněž na letošním ročníku jsme mohli obdivovat umění cukrářských talentů.

SPŠ elektrotechniky a informatiky představila nové učebny

17. dubna 2024 21:40 | Ostrava-město | Tomáš Tikal | Studuj u nás

SPŠ elektrotechniky a informatiky v Ostravě patří k páteřním školám, které se zapojily do projektu Inovační centrum pro transformaci vzdělávání. Díky tomu získala moderní učebnu a také založila vlastní školní firmu.

Valenta a Blašková si v Havířově olympiádu nevybojovali

Unikátní turnaj se podařilo získat Havířovu do svého Národního tréninkového centra stolních tenistů. Smíšené páry z celého světa tam bojovaly o přímý postup na olympijské hry v Paříži. Své želízko v ohni měla i České republika.

Baník Karvinou neporazil, i když dvakrát vedl

Je dost možné, že 12 a půl tisíce fanoušků Baníku Ostrava vidělo na vlastní oči gól roku. Brazilec Everton jej vstřelil z vlastní poloviny hřiště. Ani tento skvostný počin ale na vítězství Ostravanů proti Karviné nestačil. Derby skončilo remízou 2:2.

TTC Ostrava potřebuje k postupu dvakrát porazit Chodov

Stolní tenisté TTC Ostrava vstoupili do letošního play off ze čtvrtého místa po základní části a narazili na pátý Chodov. V Dolních Vítkovicích jim ale úvodní zápas nevyšel – podlehli soupeři 2:3 na zápasy. V sérii na dva vítězné zápasy tak prohrávají 0:1.

Větrné elektrárny byly loni druhým největším zdrojem elektřiny v EU

4. dubna 2024 20:56 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Nárůst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie vedl společně s poklesem spotřeby elektřiny k poklesu výroby elektřiny z uhelných a plynových elektráren v EU, Norsku a Švýcarsku o 22 %. Díky propadu výroby elektřiny z uhlí o 118 TWh se větrné elektrárny poprvé staly druhým největším zdrojem elektřiny za jadernými elektrárnami.

Kraj vybavuje své organizace elektromobily

4. dubna 2024 20:45 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Pět červených krasavců, nových elektromobilů, získala Správa silnic MS kraje ke svému užívání. Jedna z největších krajských organizací tak učinila výrazný krok ke snížení uhlíkové stopy a má v tomto směru i další plány.

Komerční sdělení více

Podcast FNO: Co je smyslem paliativní péče?

V tomto podcastu bychom vám rádi přiblížili Ambulanci paliativní a podpůrné péče. Pacientům s nevyléčitelnou diagnózou i jejich rodinným příslušníkům se ve FN Ostrava věnuje tým, jehož součástí jsou sociální pracovníci a nemocniční kaplan. Je nutné se paliativní péče obávat? Jaké formy léčby lékaři upřednostňují? Odpovědi i na tyto otázky poskytla MUDr. Jarmila Kušnírová, lékařka zmíněné ambulance, která je součástí Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny.

Filmový festival Nechme se překvapovat letos poprvé také v Opavě

Vzdělávací festival přírodovědných filmů Nechme se překvapovat se uskuteční letos poprvé také v Opavě. Nabídne krátké filmové projekce o živočišných druzích, ekosystémech, ochraně přírody a globálních výzvách. Slezská univerzita v Opavě ve spolupráci s městem Opava nabídne v kinosále a ateliéru Hauerova 4 ve dnech 28. – 29.5. 2024 šest projekcí s besedami, 4 výukové programy a 2 projekce pro veřejnost.


HSF System: Úspěšná obhajoba ocenění Best Managed Companies

Stavební společnost HSF System, která je součástí holdingu PURPOSIA Group, získala podruhé za sebou titul Nejlépe řízená firma Česka a zařadila se mezi 29 oceněných tuzemských firem za rok 2024. Kvalitu řízení soukromých společností v České republice ocenila již popáté společnost Deloitte.

Blíží se největší taneční párty pod otevřeným nebem! Festival Beats for Love láme rekordy

Jubilejní 10. ročník festivalu Beats for Love se blíží raketovou rychlostí. Na začátku července festival rozproudí život v populární ostravské oblasti Dolních Vítkovic. Svým nabitým line-upem organizátoři nenechají v klidu žádného nadšence do elektronické taneční hudby. Aktuálně je navíc k dispozici kompletní seznam a denní line upy všech zahraničních hvězd, které na akci vystoupí. A je to doopravdy přehlídka jmen světových formátů!

Více