Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>
Regionální zprávy POLAR

Regionální zprávy POLAR

  • Aktuální zpravodajství z Moravskoslezského kraje každou celou hodinu
  • V Palkovicích zemědělci experimentují s řepkou
  • Rekonstrukcí jatek Ostrava získala novou chloubu města
  • Násilníka na dívce zaujaly černé legíny
  • První ročník Pojez festu v DOV
  • Škola Komenského slaví 100 let od svého otevření

V Palkovicích zemědělci experimentují s řepkou

Farmáři z Palkovic pokračují ve své průkopnické činnosti. Po nedávných pokusech s pěstováním konopí se letos pustili do experimentování s několika odrůdami řepky olejné. S výsledky svého bádání teď seznámili další zemědělce.

Přestože má řepka olejná kontroverzní pověst, zemědělci na ni nedají dopustit. V Palkovicích dokonce provedli pokus, kdy na jednom poli zkusili vypěstovat 17 odrůd. O výsledku experimentu následně přímo na poli diskutovaly čtyři desítky zemědělců.

Slavomír Bača, Agra Group Střelské Hoštice: “Organizujeme Polní dny pro zemědělce, abychom uměli porovnávat a věděli o určitých odrůdách všechny informace a následně z jejích výsledků potom z výsledků výnosů se rozhodujeme, jaké odrůdy dneska v konkrétním případě řepky sejeme.

Zemědělci z Palkovic na svých polích experimentují rádi. Předloni začali pěstovat konopí, které ale museli hlídat před zloději. Teď experimentují s řepkou, která naštěstí tolik pozornosti nevyvolává.

Slavomír Bača, Agra Group Střelské Hoštice: “Víte, že jsme před dvěma lety zrovna na tomto poli zkoušeli pěstovat konopí a dnes střídáním plodin jsme zařadili řepku ozimou. Prostě jsme se domluvili s firmou Rapol, která dodává zemědělcům osiva, abychom tady udělali nějaké pokusy právě s řepkou. Druh jako řepka ozimá je řepka, ale má spoustu odrůd a právě ty odrůdy testujeme. Není to žádná zvláštní půda, je to normální běžná půda, řepka je normální běžná plodina, dobrá plodina. Myslím si, že má smysl jí dále pěstovat, protože je to potravina, není to jen do nafty a tak, jak to dnes v médiích mnohdy prezentováno. Řepkový olej si koupíte pouze z řepky olejné. Je jedno z jakého z jaké odrůdy, ale třeba zemědělec potřebuje vědět, že některá daná odrůda je vzrůstnější, některá má třeba slabší zimovzdornost, že nám může třeba více trpět v zimě. Na severní Moravě třeba pěstujeme ty drsnější řepky, na jižní Moravě se musí pěstovat zase řepky, které patří tam do jejich klimatických a půdních podmínek. Takže v tom odborná veřejnost řeší, co bude pěstovat, co je vhodné, aby byl největší výnos, ale zase laická veřejnost si kupuje olej řepky pouze jakoby z řepky ze všech odrůd.”

Radomír Daňhel, agronom: “Je tady přehlídka pěkně živených odrůd řepky ozimé. Nejsou tady barevné rozdíly žádné listech, jsou pěkně vykvetlé a budou kvést ještě tři či čtyři týdny minimálně. Všichni znají slunečnicový a olivový olej. Slunečnicového bude méně, protože válčíme na Ukrajině a olivový olej a olej z ořechů se určitě bude omezovat výroba. Dobré hospodyňky vědí, že usmažený řízek je dobrý na řepkovém oleji, nebo na sádle.”

Ivo Dominik, Agro Dominik Žermanice: “Řepka není žádný žlutý mor, ale je to dobrá předplodina, která prostě zanechává spoustu biomasy v půdě. Díky tomu, že té řepky se u nás pěstuje plus mínus 400 tisíc hektarů, snad ten olej řepkový nebude až tak drahý, jak prostě ty všechny potraviny letí nahoru cenově.”

Zatímco zemědělci mají řepku za velmi přínosnou plodinu a prospěšná je také včelám, obavy z ní mají alergici. Ve srovnání s jinými alergeny však řepka tak agresivní není a její pyl se nešíří příliš daleko od polí.

---

Rekonstrukcí jatek Ostrava získala novou chloubu města

Je hotovo. Rekonstrukce historické budovy městských jatek končí. Ostrava tak získává novou chloubu města, kterou opravdu stojí zato vidět na vlastní oči. Architekt Robert Konieczny do budovy zakomponoval několik unikátních řešení. Zaujmou zejména originální otočné stěny.

Městská jatka patří k historii města od roku 1881, kdy v Moravské Ostravě žilo asi jen 13 tisíc obyvatel. Jatka rostla společně s městem a o 20 let později se v nich poráželo ročně kolem 2 tisíc kusů dobytka. 

Jozef Šerka, archivář, Archiv města Ostravy: "To byla taková zvláštnost. Jatka byla sice městská, ale zabíjeli tady soukromí řezníci. Vozili si sem svůj dobytek."

Jatka fungovala až do roku 1965, kdy se přestěhovala do Martinova. Původní budovy už nenašly větší uplatnění a začaly chátrat. Nepomohl prodej soukromé společnosti a tak Ostrava koupila v roce 2016 jatka zpět. Byla vyhlášena architektonická soutěž a v roce 2019 začala rekonstrukce podle návrhu Roberta Konieczného. 

Robert Konieczny, architekt: "Když jsem se poprvé přijel, ta budova mě hned zaujala svou architekturou. Je to takový cihlový palác."

Po dvou letech je rekonstrukce na konci a budova se stala novou chloubou města.

Tomáš Macura, primátor Ostravy: "Vznik a realizaci toho projektu hodně podporovala občanská společnost. Byl to projekt, na kterém jsme zrealizovali naši první architektonickou soutěž." 

Nyní se úprav dočká okolí budovy a mezitím se už začne dovnitř stěhovat galerie Plato. Lidé si mohou jatka prohlédnout až do 10. června v rámci měsíce otevřených dveří. 

---

Krátké zprávy, 16. 5. 2022, 3

Záchranáři zasahovali během uplynulého víkendu u množství nejrůznějších úrazů. Kromě zranění vzniklých při práci či sportu, ošetřovali záchranáři také několik motocyklistů, tři jezdce na elektrokoloběžkách. Během soboty a neděle to bylo v Moravskoslezském kraji také patnáct cyklistů, osm v sobotu a sedm v neděli.

Jen jeden covid pozitivní člověk za posledních 24 hodin, to je výsledek nedělního testování v MS kraji. Epidemie slábne a znát to je ve všech okresech regionu, nejlepší situace na Bruntálsku a Novojičínsku.

---

Násilníka na dívce zaujaly černé legíny

Stává se už pravidlem, že v případech odhalení pachatelů nejrůznějších zločinů hrají klíčovou roli kamerové systémy. Stejně tomu bylo i v případě znásilnění dívky v Ostravě. Muže natočily kamery v tramvaji a kriminalisté ho pak bleskově ztotožnili a zadrželi.

Na tísňovou linku policie 158 volala na konci dubna vyděšená 18letá dívka, že se ji v Ostravě na Palackého ulici pokusil znásilnit neznámý muž. Bylo to krátce poté, co vystoupila z tramvaje. Čekal prý pouze na vhodné místo, kde nebudou lidé.

Karel Mul, kriminalista: "Zaútočil zezadu, tím že ji obepnul a svou rukou ji přes legíny začal ohmatávat na genitáliích." 

Policisté si okamžitě vyžádali záběry z kamerového systému městské policie i dopravného podniku. Dívka jim popsala, že útočník byl obézní a to jim stačilo. Našli ho na záběrech z tramvaje. Kriminalisté muže poznali a krátce na to ho zadrželi.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Komisař 7. oddělení obecné kriminality Ostrava zahájil trestní stíhání a obvinil 37letého muže ze spáchání přečinu znásilnění."

Záběry v MHD policii často pomáhají. Kamery mají vysoké rozlišení a pachatelé tak mohou být snadno ztotožněni. Pokud je policisté nenajdou ve svých kartotékách, pomohou sdělovací prostředky. 

Terezie Šnoblová, mluvčí DPO: "Dopravní podnik spolupracoval v minulém roce 2021 s policii ve věci poskytnutí záznamu z kamer ve více než 700 případech." 

V tomto posledním případě se muž kriminalistům přiznal, když prý vidí černé legíny, nemůže si pomoct. Podobného skutku už se dopustil před dvěma roky. 

---

První ročník Pojez festu v DOV

V Dolní oblasti Vítkovic se uskutečnil historicky první ročník Pojez festu. Jeho cílem je vyzdvihnout kvalitní restaurace, farmy a výrobce lokálních produktů a podpořit tak gastroturistiku v MS kraji.

Spoustu dobrého jídla a pití, workshopy a nejrůznější řemesla nabídl 1. ročník Pojez festu, který uspořádal MS kraj. Do Dolní oblasti Vítkovic přilákal tisíce návštěvníků, kteří tak zjistili, kde všude mohou vyrazit za místními lahůdkami.

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: “Ukazujeme gastronomické speciality, ukazujeme práci s našimi regionálními produkty a ukazujeme hlavně naše kuchaře, lidi a personál, který něco dokázal.”

Anketa: gastro podniky a lokální výrobci : “Hitovku máme cmundu. Něco jako cmundu. Byli jsme pro brambory, nastrouhali je samozřejmě s líčky a jinak burger, svíčková s trhaným masem. Takže se snažíme dělat takové fajn věci.”

Nabízíme tady křupavé červíky, pochoutku z hmyzu. Jde to na odbyt, prodáváme skvěle. Jenom se lidi bojí přijít ochutnat. Ale jak ochutnají, tak už jsou nadšeni.”

V našem stánku můžete okoštovat sýry z Trojmezí. Vyrábíme sýry čerstvé, zrající, ochucené, pařené sýry, takže takovou klasiku a hlavně se specializujeme na zrající sýry.”

Ivo Vondrák (ANO), hejtman MS kraje: “Já jsem vyzkoušel hlavně dobré jídlo, dokonce jsem se pokoušel pomáhat ho připravit, ale já samozřejmě jsem velký nekuchař, takže to bylo víceméně o tom, že jsem překážel, ale dobře to dopadlo.”

Lidé si mohli prohlédnout také atraktivity kraje zařazené do Technotrasy jako například Železniční muzeum.

Svezli se tak mimo jiné parním vláčkem, nebo si vyzkoušeli podojit kozu a mletí mouky na ručním kamenném mlýnku.

Radek Kubánek, mlynář: “Na kilo se semílá hodina až hodina a půl, takže pořád platí to, že na chleba se musí pracovat.”

Bronislav Novosad, vedoucí Vagonářského muzea: “Na akci Den s Technotrasou jsme přivezli tento mobilní panel, který byl čerstvě dokončen a samozřejmě informační letáčky, razítko a nás.”

Další Pojez fest se uskuteční na Ostravici a v Karlově studánce.

---

Krátké zprávy 16. 5. 2022, 4

Sedmnáctý květen je vyhlášen jako Světový den hypertenze, jehož cílem je upozornit na zdravotní problémy, které vysoký krevní tlak způsobuje.

Lucie Ševčíková, marketingová ředitelka společnosti Sanovia: “V rámci světového dne hypertenze probíhá projekt měření stáří cév, který je určen všem, kteří mají zájem o prevenci a především osobám se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění, tedy lidem s nadváhou, obezitou, osobám se zvýšenou hladinou cholesterolu kuřákům. Projekt je zaměřený na prevenci.

---

Škola Komenského slaví 100 let od svého otevření

Střední, Základní a Mateřská škola Komenského slaví v tomto roce významné jubileum - sto let od svého otevření. Celý rok si učitelé i žáci tuto událost připomínají, například prostřednictvím Abilympiády, která prověřila zručnost hendikepovaných dětí.

Základní škola Komenského je stejná, jako běžná základní škola, mají ale nižší, upravené výstupy. Z velké části se ale zaměřují na praktické dovednosti.

Marcela Jagošová, ředitelka Střední, Základní a Mateřské školy Komenského: "Máme dílny, máme cvičnou kuchyň, takže ty děti se učí základním manuálním dovednostem pro uplatnění v praktickém životě."

A právě takové činnosti byli hlavní náplní jedné z akcí v rámci oslav 100. výročí školy, na takzvané Abilympiádě. 

Radomíra Štefková, učitelka, organizátorka Abilympiády: ”Obsahem karvinské Abilympiády je soutěž zručnosti a dovednosti. Žáci plní úkoly na stanovištích, jako je košíkářství, studená kuchyně, drátování, pokaždé se snažíme přidat novou disciplínu, takže se to obměňuje.” 

anketa: účastníci Abylimpiády: “ Montuju vodovodní baterii.” "Vybrala jsem si sovičku z toustu a pomazánky."

Součástí Abilympiády byl také aktivní doprovodný program, o který se postaral Juventus, ale i umělci, jako je Bogdan Kornas. Hotové soutěžní výrobky pak hodnotila porota.

---

Mohlo by Vás také zajímat

Pořad: Regionální zprávy POLAR
16. května 2022, 17:00

V Palkovicích zemědělci experimentují s řepkou

Farmáři z Palkovic pokračují ve své průkopnické činnosti. Po nedávných pokusech s pěstováním konopí se letos pustili do experimentování s několika odrůdami řepky olejné. S výsledky svého bádání teď seznámili další zemědělce.

Přestože má řepka olejná kontroverzní pověst, zemědělci na ni nedají dopustit. V Palkovicích dokonce provedli pokus, kdy na jednom poli zkusili vypěstovat 17 odrůd. O výsledku experimentu následně přímo na poli diskutovaly čtyři desítky zemědělců.

Slavomír Bača, Agra Group Střelské Hoštice: “Organizujeme Polní dny pro zemědělce, abychom uměli porovnávat a věděli o určitých odrůdách všechny informace a následně z jejích výsledků potom z výsledků výnosů se rozhodujeme, jaké odrůdy dneska v konkrétním případě řepky sejeme.

Zemědělci z Palkovic na svých polích experimentují rádi. Předloni začali pěstovat konopí, které ale museli hlídat před zloději. Teď experimentují s řepkou, která naštěstí tolik pozornosti nevyvolává.

Slavomír Bača, Agra Group Střelské Hoštice: “Víte, že jsme před dvěma lety zrovna na tomto poli zkoušeli pěstovat konopí a dnes střídáním plodin jsme zařadili řepku ozimou. Prostě jsme se domluvili s firmou Rapol, která dodává zemědělcům osiva, abychom tady udělali nějaké pokusy právě s řepkou. Druh jako řepka ozimá je řepka, ale má spoustu odrůd a právě ty odrůdy testujeme. Není to žádná zvláštní půda, je to normální běžná půda, řepka je normální běžná plodina, dobrá plodina. Myslím si, že má smysl jí dále pěstovat, protože je to potravina, není to jen do nafty a tak, jak to dnes v médiích mnohdy prezentováno. Řepkový olej si koupíte pouze z řepky olejné. Je jedno z jakého z jaké odrůdy, ale třeba zemědělec potřebuje vědět, že některá daná odrůda je vzrůstnější, některá má třeba slabší zimovzdornost, že nám může třeba více trpět v zimě. Na severní Moravě třeba pěstujeme ty drsnější řepky, na jižní Moravě se musí pěstovat zase řepky, které patří tam do jejich klimatických a půdních podmínek. Takže v tom odborná veřejnost řeší, co bude pěstovat, co je vhodné, aby byl největší výnos, ale zase laická veřejnost si kupuje olej řepky pouze jakoby z řepky ze všech odrůd.”

Radomír Daňhel, agronom: “Je tady přehlídka pěkně živených odrůd řepky ozimé. Nejsou tady barevné rozdíly žádné listech, jsou pěkně vykvetlé a budou kvést ještě tři či čtyři týdny minimálně. Všichni znají slunečnicový a olivový olej. Slunečnicového bude méně, protože válčíme na Ukrajině a olivový olej a olej z ořechů se určitě bude omezovat výroba. Dobré hospodyňky vědí, že usmažený řízek je dobrý na řepkovém oleji, nebo na sádle.”

Ivo Dominik, Agro Dominik Žermanice: “Řepka není žádný žlutý mor, ale je to dobrá předplodina, která prostě zanechává spoustu biomasy v půdě. Díky tomu, že té řepky se u nás pěstuje plus mínus 400 tisíc hektarů, snad ten olej řepkový nebude až tak drahý, jak prostě ty všechny potraviny letí nahoru cenově.”

Zatímco zemědělci mají řepku za velmi přínosnou plodinu a prospěšná je také včelám, obavy z ní mají alergici. Ve srovnání s jinými alergeny však řepka tak agresivní není a její pyl se nešíří příliš daleko od polí.

---

Rekonstrukcí jatek Ostrava získala novou chloubu města

Je hotovo. Rekonstrukce historické budovy městských jatek končí. Ostrava tak získává novou chloubu města, kterou opravdu stojí zato vidět na vlastní oči. Architekt Robert Konieczny do budovy zakomponoval několik unikátních řešení. Zaujmou zejména originální otočné stěny.

Městská jatka patří k historii města od roku 1881, kdy v Moravské Ostravě žilo asi jen 13 tisíc obyvatel. Jatka rostla společně s městem a o 20 let později se v nich poráželo ročně kolem 2 tisíc kusů dobytka. 

Jozef Šerka, archivář, Archiv města Ostravy: "To byla taková zvláštnost. Jatka byla sice městská, ale zabíjeli tady soukromí řezníci. Vozili si sem svůj dobytek."

Jatka fungovala až do roku 1965, kdy se přestěhovala do Martinova. Původní budovy už nenašly větší uplatnění a začaly chátrat. Nepomohl prodej soukromé společnosti a tak Ostrava koupila v roce 2016 jatka zpět. Byla vyhlášena architektonická soutěž a v roce 2019 začala rekonstrukce podle návrhu Roberta Konieczného. 

Robert Konieczny, architekt: "Když jsem se poprvé přijel, ta budova mě hned zaujala svou architekturou. Je to takový cihlový palác."

Po dvou letech je rekonstrukce na konci a budova se stala novou chloubou města.

Tomáš Macura, primátor Ostravy: "Vznik a realizaci toho projektu hodně podporovala občanská společnost. Byl to projekt, na kterém jsme zrealizovali naši první architektonickou soutěž." 

Nyní se úprav dočká okolí budovy a mezitím se už začne dovnitř stěhovat galerie Plato. Lidé si mohou jatka prohlédnout až do 10. června v rámci měsíce otevřených dveří. 

---

Krátké zprávy, 16. 5. 2022, 3

Záchranáři zasahovali během uplynulého víkendu u množství nejrůznějších úrazů. Kromě zranění vzniklých při práci či sportu, ošetřovali záchranáři také několik motocyklistů, tři jezdce na elektrokoloběžkách. Během soboty a neděle to bylo v Moravskoslezském kraji také patnáct cyklistů, osm v sobotu a sedm v neděli.

Jen jeden covid pozitivní člověk za posledních 24 hodin, to je výsledek nedělního testování v MS kraji. Epidemie slábne a znát to je ve všech okresech regionu, nejlepší situace na Bruntálsku a Novojičínsku.

---

Násilníka na dívce zaujaly černé legíny

Stává se už pravidlem, že v případech odhalení pachatelů nejrůznějších zločinů hrají klíčovou roli kamerové systémy. Stejně tomu bylo i v případě znásilnění dívky v Ostravě. Muže natočily kamery v tramvaji a kriminalisté ho pak bleskově ztotožnili a zadrželi.

Na tísňovou linku policie 158 volala na konci dubna vyděšená 18letá dívka, že se ji v Ostravě na Palackého ulici pokusil znásilnit neznámý muž. Bylo to krátce poté, co vystoupila z tramvaje. Čekal prý pouze na vhodné místo, kde nebudou lidé.

Karel Mul, kriminalista: "Zaútočil zezadu, tím že ji obepnul a svou rukou ji přes legíny začal ohmatávat na genitáliích." 

Policisté si okamžitě vyžádali záběry z kamerového systému městské policie i dopravného podniku. Dívka jim popsala, že útočník byl obézní a to jim stačilo. Našli ho na záběrech z tramvaje. Kriminalisté muže poznali a krátce na to ho zadrželi.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Komisař 7. oddělení obecné kriminality Ostrava zahájil trestní stíhání a obvinil 37letého muže ze spáchání přečinu znásilnění."

Záběry v MHD policii často pomáhají. Kamery mají vysoké rozlišení a pachatelé tak mohou být snadno ztotožněni. Pokud je policisté nenajdou ve svých kartotékách, pomohou sdělovací prostředky. 

Terezie Šnoblová, mluvčí DPO: "Dopravní podnik spolupracoval v minulém roce 2021 s policii ve věci poskytnutí záznamu z kamer ve více než 700 případech." 

V tomto posledním případě se muž kriminalistům přiznal, když prý vidí černé legíny, nemůže si pomoct. Podobného skutku už se dopustil před dvěma roky. 

---

První ročník Pojez festu v DOV

V Dolní oblasti Vítkovic se uskutečnil historicky první ročník Pojez festu. Jeho cílem je vyzdvihnout kvalitní restaurace, farmy a výrobce lokálních produktů a podpořit tak gastroturistiku v MS kraji.

Spoustu dobrého jídla a pití, workshopy a nejrůznější řemesla nabídl 1. ročník Pojez festu, který uspořádal MS kraj. Do Dolní oblasti Vítkovic přilákal tisíce návštěvníků, kteří tak zjistili, kde všude mohou vyrazit za místními lahůdkami.

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: “Ukazujeme gastronomické speciality, ukazujeme práci s našimi regionálními produkty a ukazujeme hlavně naše kuchaře, lidi a personál, který něco dokázal.”

Anketa: gastro podniky a lokální výrobci : “Hitovku máme cmundu. Něco jako cmundu. Byli jsme pro brambory, nastrouhali je samozřejmě s líčky a jinak burger, svíčková s trhaným masem. Takže se snažíme dělat takové fajn věci.”

Nabízíme tady křupavé červíky, pochoutku z hmyzu. Jde to na odbyt, prodáváme skvěle. Jenom se lidi bojí přijít ochutnat. Ale jak ochutnají, tak už jsou nadšeni.”

V našem stánku můžete okoštovat sýry z Trojmezí. Vyrábíme sýry čerstvé, zrající, ochucené, pařené sýry, takže takovou klasiku a hlavně se specializujeme na zrající sýry.”

Ivo Vondrák (ANO), hejtman MS kraje: “Já jsem vyzkoušel hlavně dobré jídlo, dokonce jsem se pokoušel pomáhat ho připravit, ale já samozřejmě jsem velký nekuchař, takže to bylo víceméně o tom, že jsem překážel, ale dobře to dopadlo.”

Lidé si mohli prohlédnout také atraktivity kraje zařazené do Technotrasy jako například Železniční muzeum.

Svezli se tak mimo jiné parním vláčkem, nebo si vyzkoušeli podojit kozu a mletí mouky na ručním kamenném mlýnku.

Radek Kubánek, mlynář: “Na kilo se semílá hodina až hodina a půl, takže pořád platí to, že na chleba se musí pracovat.”

Bronislav Novosad, vedoucí Vagonářského muzea: “Na akci Den s Technotrasou jsme přivezli tento mobilní panel, který byl čerstvě dokončen a samozřejmě informační letáčky, razítko a nás.”

Další Pojez fest se uskuteční na Ostravici a v Karlově studánce.

---

Krátké zprávy 16. 5. 2022, 4

Sedmnáctý květen je vyhlášen jako Světový den hypertenze, jehož cílem je upozornit na zdravotní problémy, které vysoký krevní tlak způsobuje.

Lucie Ševčíková, marketingová ředitelka společnosti Sanovia: “V rámci světového dne hypertenze probíhá projekt měření stáří cév, který je určen všem, kteří mají zájem o prevenci a především osobám se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění, tedy lidem s nadváhou, obezitou, osobám se zvýšenou hladinou cholesterolu kuřákům. Projekt je zaměřený na prevenci.

---

Škola Komenského slaví 100 let od svého otevření

Střední, Základní a Mateřská škola Komenského slaví v tomto roce významné jubileum - sto let od svého otevření. Celý rok si učitelé i žáci tuto událost připomínají, například prostřednictvím Abilympiády, která prověřila zručnost hendikepovaných dětí.

Základní škola Komenského je stejná, jako běžná základní škola, mají ale nižší, upravené výstupy. Z velké části se ale zaměřují na praktické dovednosti.

Marcela Jagošová, ředitelka Střední, Základní a Mateřské školy Komenského: "Máme dílny, máme cvičnou kuchyň, takže ty děti se učí základním manuálním dovednostem pro uplatnění v praktickém životě."

A právě takové činnosti byli hlavní náplní jedné z akcí v rámci oslav 100. výročí školy, na takzvané Abilympiádě. 

Radomíra Štefková, učitelka, organizátorka Abilympiády: ”Obsahem karvinské Abilympiády je soutěž zručnosti a dovednosti. Žáci plní úkoly na stanovištích, jako je košíkářství, studená kuchyně, drátování, pokaždé se snažíme přidat novou disciplínu, takže se to obměňuje.” 

anketa: účastníci Abylimpiády: “ Montuju vodovodní baterii.” "Vybrala jsem si sovičku z toustu a pomazánky."

Součástí Abilympiády byl také aktivní doprovodný program, o který se postaral Juventus, ale i umělci, jako je Bogdan Kornas. Hotové soutěžní výrobky pak hodnotila porota.

---

Zdroj: https://polar.cz/index.php/porady/regionalni-zpravy/regionalni-zpravy-polar-16-05-2022-17-00