Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

„Fotoaparát je jenom krabice“. Světoznámý fotograf Robert Vano přednášel i vyučoval v Bruntále

Bruntál |

Významná legenda, módní a reklamní fotograf Robert Vano, vedl besedu a workshopy v Bruntále. Fotograf slovenského původu, působící po emigraci v New Yorku, Paříži i Miláně přilákal do městského divadla stovky návštěvníků.

Robert Vano působí od roku 1996 v Praze, nejprve jako ředitel časopisu Elle a agentury Czechoslovak models, nyní jako fotograf na volné noze. Je známý nejen mezi fotografy ale i mezi širokou veřejností.

„Znám ho, obecně to jméno je hodně známé, viděl jsem jeho dokument v televizi, asi hodinu a půl a byl jsem tím nadšen,“ konstatuje fotograf Brabenec.

„Určitě znám, Roberta sleduju co tvoří a strašně se mi to líbí takže se těším,“ dodává návštěvnice Andrea Mlčochová.

„Já jsem poprvé v Bruntále a mám velkou radost, že mě pozvali a dneska máme besedu tady v divadle a zítra máme workshop. Workshopy, je portrét, možná akt, nevím kolik lidí přijdou, a je to v denním světle, zpátky ke kořenům. Máme jednu modelku a jednoho modela,“ říká Robert Vano.

Přednáška a beseda v naplněném městském divadle se nesly v odlehčeném a veselém duchu, kdy fotograf popisoval jednotlivé kapitoly svého života. Druhý den pak byl již pracovní, přihlášení zájemci se účastnili workshopu.

„Dneska dělám praktickou část, že všichni fotěj nadšeně a já se na ně jdu podívat. Téma je portrét a glamour. Glamour je mezi portrétem a aktem,“ přibližuje Robert Vano.

Skupiny fotografů tvořily tématické fotografie v denním světle, následně je pak všichni hodnotili. Sám Robert Vano není nijak vyhraněný fotograf co se týče využívané techniky. Fotoaparát je pro něj podle jeho slov jen prostředkem. Nevyhýbá se ani moderním technologiím.

„Já fotím i s mobilem, myslím že jestli je to mobil nebo zrcadlovka nebo starý foťák, je to jenom krabice. Pan Miroslav Tichý fotil na mýdlovou krabici a on je pořád stejně vystavován v Paříži v Pompadour Muzeu, takže, to je jenom pro mě krabice. Já fotím pořád ještě na Polaroid pozitiv-negativ, fotím s Konikou ze 63.roku, fotím i mobilem, Canonem, co je potřeba,“ popisuje Robert Vano.

Pro všechny bylo setkání s legendou mezi fotografy velkým zážitkem a pro fotografy rozhodně inspirací a poučením pro další vlastní tvorbu.


Nahlásit chybu


K tématu

V Rodinném centru ve Studénce tvořili originální podzimní nezbytnosti

29. září 2023 10:59 | Studénka | Petra Dorazilová

Rodinné centrum ve Studénce pořádá různé tvořivé dílny poměrně pravidelně. Letos podruhé, jako přípravu na podzim, nabídlo i workshop na téma namaluj si svůj deštník

K obnově kostela v zaniklé obci Pelhřimovy hnutím Duha Jeseníky se připojili dobrovolníci z celé republiky

6. září 2023 18:16 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Desítky dobrovolníků z celé republiky se sjely do zaniklé obce Pelhřimovy na dobrovolnický víkend a wortkshop. Hnutí Duha Jeseníky již několik let pracuje na obnově zdejšího zdevastovaného kostela a jeho okolí.

Beskydský endoskopický workshop vzdělával ve Frýdku-Místku lékaře z celé země

2. října 2023 16:16 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Umělá inteligence v endoskopii a další novinky z oblasti moderních technologií při léčbě a diagnostice. To byla hlavní témata dalšího ročníku Beskydského endoskopického workshopu, který už léta vzdělává lékaře a sestry z celé České republiky. Letos opět nechyběl ani důraz na prevenci.


Krojovaní horníci si pietním aktem připomněli důlní neštěstí na Dole Gabriela

Před 100 lety zahynulo při důlním neštěstí na Dole Gabriela 15 horníků. Tuto tragickou událost si připomněli krojovaní horníci v Karviné-Dolech pietním aktem a také bohoslužbou v šikmém kostele sv. Petra z Alkantary.

Klauni z Balónkova baví děti na dětském oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku

Pravidelně navštěvují dětská oddělení v nemocnicích a baví tamní děti. Návštěvy klaunů patří mezi nedílnou součást péče o malé pacienty i v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Samotní klauni svou práci berou jako poslání.

Senioři se mohou hlásit o místo v novém Domově pod Bílou horou v Kopřivnici

Včera 15:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Domov pod Bílou horou v Kopřivnici ode dneška přijímá žádosti o službu v domově pro seniory a v domově se zvláštním režimem. Celkem nabízí 84 míst. Nový domov buduje Moravskoslezský kraj od konce roku 2021, aktuálně se stavba dokončuje a připravuje se spuštění provozu domova jako nové krajské příspěvkové organizace. Slavnostní otevření je naplánováno na 18. červen.

Novojičínští rodáci uctili čestného občana Karla Kryla

Klub rodáků a přátel města vyhlásil v Novém Jičíně jaro Karla Kryla. Uctil tak kulaté výročí narození i úmrtí tohoto novojičínského čestného občana.

V průběhu jara vysadí ve Frýdku-Místku na 100 stromů a 400 keřů

Frýdek-Místek bude bohatší o další stovky kusů dřevin. Právě v těchto dnech totiž probíhá pravidelná jarní výsadba stromů a keřů. Letos do ní město investuje 880 tisíc korun.

Kniha očima pamětníků „K poslední šichtě – Zdař Bůh!“ mapuje důlní neštěstí před 100 lety

V pátek 12. dubna 2024, v den stého výročí ničivé exploze v Dole Gabriela byla v Karviné slavnostně pokřtěna kniha, která očima pamětníků mapuje nejen tuto ale i další, největší důlní katastrofu na Karvinsku, při které zahynulo 235 horníků.

Protidrogový vlak se po tříleté pauze vrátil varovat a odradit

Do Nového Jičína se po tříleté pauze vrátil protidrogový vlak. Revolution train tu zastavil na jeden den, otevřen byl pro školní skupiny i veřejnost zdarma.

Aktivní senioři uspořádali ve Frýdku-Místku turnaj v badmintonu

Sportem předcházejí krizi středního věku. Takové je pořekadlo seniorů ve spolku Aktivní senioři Frýdek-Místek. Aktuálně mají za sebou třetí ročník turnaje v badmintonu, který měl tradičně velký úspěch. Desítky seniorů mezi sebou s velkým nasazením soupeřili o medaile a nejlepší umístění.

Za srážení lidí čeká bezdomovce vězení. 69letá seniorka spadla dokonce na koleje

Včera 10:44 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Otřesný případ agresivity řeší v těchto dnech ostravští policisté. Opilý bezdomovec se zcela bezdůvodně vrhal na kolemjdoucí na Svinovských mostech a srážel je na zem. Téměř 70letá žena dokonce skončila v kolejišti.

ŘSD do léta opraví dálniční mosty na hranicích Moravskoslezského a Olomouckého kraje

Včera 7:19 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ředitelství silnic a dálnic bude pokračovat v opravě mostů na dálnici D1. Po zimě se práce obnoví na hranicích Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Práce vyjdou na 118 milionů korun a hotovo by mělo být v červenci.

Největší investicí v Bruntále za posledních několik desetiletí je příprava lokality pro výstavbu domů a bytů

14. dubna 2024 19:24 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Město Bruntál čekají roky největších investic v jeho novodobé historii. Byla zahájena příprava strategické rozvojové lokality s pracovním názvem Lokalita Za mlékárnou. Jde o desetihektarovou plochu, na které vyrostou desítky nových domů, jak bytových, tak pro individuální bydlení.

Poslední halový turnaj ve futsale před začátkem fotbalové sezóny v Bruntále

7. dubna 2024 11:32 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Každému začátku předchází i nějaký konec. Jarní začátek fotbalové sezóny znamenal i v Bruntále konec zimních halových zápasů. Poslední turnaj ve futsale, který byl i přípravou na letní velkou kopanou, se odehrál v místní sportovní hale.

Stanislav Novák, fotograf proměn a událostí by se dožil 100 let, nyní má venkovní výstavu v Bruntále

31. března 2024 17:06 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Narodil se v roce 1923 a po studiích, praxi v Praze i válečném totálním nasazení v Německu žil a pracoval celých 45 let v Bruntále. Fotograf Stanislav Novák byl nejen geniálním dokumentaristou. Spolupracoval s mnoha novinami a jeho práci dodnes využívají historikové, badatelé a kronikáři.

Na bruntálském zámku proběhl velký velikonoční jarmark s kulturním programem

31. března 2024 0:28 | Bruntál | Karel Soukop | Kulturní okénko

Navštívíme zámek v Bruntále, kde jeho provozovatel - Muzeum Bruntál připravil reprezentativní velikonoční jarmark. Již od ranních hodin se tady scházeli jednotlivci i celé rodiny. Jarmark proběhl v exteriérech zámku, nádvoří a přilehlých prostorách.

Právě byla zahájena přístavba nového Centrálního urgentního příjmu v krnovské nemocnici

27. března 2024 17:49 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

Krnovskou nemocnici s krajskou působností čeká v následujících týdnech významná investice v oblasti příjmu pacientů. Půjde o přestavbu urgentního příjmu, který ve stávající podobě funguje 20 let a přestává již nemocnici stačit.

Tradiční Velikonoční jarmark zaplnil centrum Bruntálu a přilákal děti i dospělé

25. března 2024 10:41 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Veřejná prostranství, náměstí, hrady a zámky v celé zemi v současnosti žijí velikonočními jarmarky. Jejich úroveň a bohatost vždy závisí na partnerech, kteří se na pořádání podílejí. V Bruntále přivítalo všechny bohatě vyzdobené náměstí a plno atrakcí.

„Fotoaparát je jenom krabice“. Světoznámý fotograf Robert Vano přednášel i vyučoval v Bruntále
Vydáno 10. února 2020 12:23, Bruntál, Karel Soukop
Významná legenda, módní a reklamní fotograf Robert Vano, vedl besedu a workshopy v Bruntále. Fotograf slovenského původu, působící po emigraci v New Yorku, Paříži i Miláně přilákal do městského divadla stovky návštěvníků.

Robert Vano působí od roku 1996 v Praze, nejprve jako ředitel časopisu Elle a agentury Czechoslovak models, nyní jako fotograf na volné noze. Je známý nejen mezi fotografy ale i mezi širokou veřejností.

„Znám ho, obecně to jméno je hodně známé, viděl jsem jeho dokument v televizi, asi hodinu a půl a byl jsem tím nadšen,“ konstatuje fotograf Brabenec.

„Určitě znám, Roberta sleduju co tvoří a strašně se mi to líbí takže se těším,“ dodává návštěvnice Andrea Mlčochová.

„Já jsem poprvé v Bruntále a mám velkou radost, že mě pozvali a dneska máme besedu tady v divadle a zítra máme workshop. Workshopy, je portrét, možná akt, nevím kolik lidí přijdou, a je to v denním světle, zpátky ke kořenům. Máme jednu modelku a jednoho modela,“ říká Robert Vano.

Přednáška a beseda v naplněném městském divadle se nesly v odlehčeném a veselém duchu, kdy fotograf popisoval jednotlivé kapitoly svého života. Druhý den pak byl již pracovní, přihlášení zájemci se účastnili workshopu.

„Dneska dělám praktickou část, že všichni fotěj nadšeně a já se na ně jdu podívat. Téma je portrét a glamour. Glamour je mezi portrétem a aktem,“ přibližuje Robert Vano.

Skupiny fotografů tvořily tématické fotografie v denním světle, následně je pak všichni hodnotili. Sám Robert Vano není nijak vyhraněný fotograf co se týče využívané techniky. Fotoaparát je pro něj podle jeho slov jen prostředkem. Nevyhýbá se ani moderním technologiím.

„Já fotím i s mobilem, myslím že jestli je to mobil nebo zrcadlovka nebo starý foťák, je to jenom krabice. Pan Miroslav Tichý fotil na mýdlovou krabici a on je pořád stejně vystavován v Paříži v Pompadour Muzeu, takže, to je jenom pro mě krabice. Já fotím pořád ještě na Polaroid pozitiv-negativ, fotím s Konikou ze 63.roku, fotím i mobilem, Canonem, co je potřeba,“ popisuje Robert Vano.

Pro všechny bylo setkání s legendou mezi fotografy velkým zážitkem a pro fotografy rozhodně inspirací a poučením pro další vlastní tvorbu.


Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000019064/fotoaparat-je-jenom-krabice-svetoznamy-fotograf-robert-vano-prednasel-i-vyucoval-v-bruntale