Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Lidé polevili v dodržování hygienických nařízení. Frýdek-Místek provedl revizi zásob ochranných pomůcek

Frýdek-Místek |

Roušky, dezinfekce rukou a rozestupy. To jsou tři základní body prevence ochrany před možným rizikem nákazy koronavirem. V poslední době se ale bohužel ukazuje, že lidé v dodržování hygienických nařízení výrazně polevili a z toho mají obavy také epidemiologové.

Tento týden zasedla ve Frýdku-Místku bezpečnostní rada. Data z testování, které provádí zdejší nemocnice totiž říkají, že počet nakažených nemocí Covid-19 ve městě stále roste. V měsíčním srovnání jsou čísla dokonce vyšší, než byla během nouzového stavu.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Zároveň je vyšší počet pacientů, kteří mají těžší průběh, leží tam dokonce i pacient, který je na ARU a opravdu vyplývá z toho jeden poznatek, že lidé v dnešní době bohužel některá nařízení nedodržují. Nedodržují nošení roušek, nosí je například jenom pod nosem nebo někteří dokonce jenom na bradě a hlavně omezili dezinfekci rukou."

Podobně vidí situaci také odborníci.

Rastislav Maďar, epidemiolog: "Paradoxně za největší riziko považuji to, že lidé intuitivně přestali dodržovat tu známou prevenci, přestali si dávat pozor na ty odstupy od cizích lidí, jaksi už podceňují to, že kdokoliv, koho vidíme, může být potenciálně nakažený, i když nemá žádné příznaky i v tom známém vlastně tanečním klubu tu nákazu rozšířila na desítky dalších lidí slečna, která byla pozitivně testována a měla příznaky až další den, takže ona v době pobytu v tom klubu nejevila vlastně žádné známky onemocnění."

Na bezpečnostní radě města zazněly obavy z dalšího vývoje. 1. září se totiž opět otevřou školy a do lavic by měly usednout bez výjimek všechny děti.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Nejprve se spekulovalo o tom, že část dětí by chodila liché týdny, další část dětí by chodila v sudé týdny. Nicméně takto to asi nejde, nejde to ani vůči ekonomice, protože ti rodiče by byli s těmi dětmi doma, takže by se společnost zase zastavila. A to nikdo nechce. Na druhou stranu ten nekontrolovatelný stav šíření, když se spustí školy plně bez nějakých podmínek, tak by mohl vést k nějakým scénářům, které jsou v zahraničí a nikdo je tady nechce."

Ochranných pomůcek je zatím dostatek

Na podzim se navíc očekává klasická chřipková epidemie. Magistrát proto nechce nic podceňovat, nechal tak raději preventivně prověřit zásoby ochranných pomůcek.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "V tuto chvíli všechny sociální i zdravotní zařízení ve městě Frýdku-Místku by měly mít vybavení ochranných prostředků a pomůcek minimálně na dva měsíce, kromě toho máme velkou zásobu na magistrátu na další minimálně dva až tři měsíce, takže jsme v tuto chvíli vybaveni na nějaké čtyři až pět měsíců, s tím, že v případě, že se například respirátory FFP2 budou postupně používat, tak je budeme postupně doplňovat, abychom tu zásobu měli neustále."

Bezpečnostní rada spolu s hygieniky také dohodla pravidla pro pořádání Beskydských farmářských trhů, které se opět povolily ve čtvrtek 30. července a měly by být ve městě, tak jak je zvykem pravidelně každých 14 dní.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Těch stánků by mělo být méně, než normálně bývá zvykem, dále bylo by vhodné, kdyby všichni, kteří přijdou na farmářské trhy, měli roušku, přesto, že to je venku, protože ten pohyb těch osob tam bude asi velký, chodí tam několik stovek lidí, nehledě na to, že ty rozestupy dvoumetrové asi nebudou všichni dodržovat."
Rastislav Maďar, epidemiolog: "Pokud ne povinně, ale dobrovolně zůstaneme u těch tří základních pilířů, to znamená vyhýbám se davům, to znamená dodržuji si odstup od cizích lidí. Tam kde to nejde, tak si vezmu roušku, i když to není povinné a budu si dezinfikovat ruce a budu si dávat pozor, abych si nesahal do oblasti horních dýchacích cest, do oblasti obličeje, tak si myslím, že je velká šance, že člověk se nenakazí, ať už se pohybuje ve společnosti více, či méně."

Problémem jsou stále pendleři

V kraji se aktuálně problém překlopuje do nových ohnisek nákazy, u kterých nejde dohledat jejich původce. Velkou skupinu nakažených navíc tvoří pendleři ve firmách.

Rastislav Maďar, epidemiolog: "Kdybych to měl úplně zjednodušit, tak firma, která měla 1300 zaměstnanců, měla 400 přeshraničních pendlerů z Polska, z toho část byla pozitivních a těch zbylých 900 lidí se vlastně pohybovalo v naší společnosti, v Ostravě nebo v jiných částech kraje a chodili na nákup, chodili do kina, možná se chystali na ten nějaký letní víkendový festival a z toho by potenciálně mohl být, z každého toho jednoho člověka, toho pozitivního kontaktu by mohlo být jedno velké ohnisko nákazy."

Podle odborníků je třeba mít na paměti, že i když má nemoc u většiny lidí lehký nebo téměř bezpříznakový průběh, stále o ní moc nevíme. Velmi nebezpečná může být především pro starší generaci.

Nahlásit chybu


K tématu

Krnovská nemocnice zahájila očkování nejnovější vakcínou proti covidu-19

14. října 2023 11:02 | Krnov | Jiří Cileček

Krnovská nemocnice nabízí opět možnost očkování proti onemocnění covid-19. Zájemci o očkování se nemusí předem objednávat, v infekční ambulanci SZZ Krnov bude pro ně vyhrazen pravidelný termín – vždy ve středu v čase 7:30–9:00.

Covidový dotační podvod na Karvinsku, muž neoprávněně dostal 19 milionů

12. května 2023 9:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Zhruba 19 milionů korun - to je suma, kvůli které krajští kriminalisté trestně stíhají 49letého muže z Karvinska. Podle informací policie jde o dotační podvod související s dotacemi a kompenzacemi v období covidových opatření.


Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Studenti VŠB zkoumali možnosti rychvaldských veřejných prostranství a jejich využití

17. dubna 2024 20:00 | Rychvald | Michal Slonina | Rychvaldský miniexpres

Workshop studentů Vysoké školy báňské naplno odstartoval spolupráci s městem Rychvald. Cílem projektu bude zvelebit veřejná prostranství a navrhnout jejich možné další využití.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Dívka poděkovala členům IZS za záchranu. Vytáhli ji z řeky Ostravice ve Frýdku-Místku

Chtěla chytit padající mobilní telefon, jenže uklouzla a skončila pod splavem v řece Ostravici. Mladá dívka pak se štěstím ve vodě dlouhé minuty čekala na záchranu. Tu nakonec díky perfektní spolupráci bleskově zvládli strážníci, policisté a hasiči.

Frýdek-Místek udržuje tradici Podbeskydského ještěra

17. dubna 2024 21:46 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Podbeskydský ještěr je už zavedená značka soutěže mladých cukrářů. Pořádá ji SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku a rovněž na letošním ročníku jsme mohli obdivovat umění cukrářských talentů.

Dívka se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Zachránili ji policisté a hasiči

Strážníci, policisté a hasiči zachraňovali 21letou dívku, která se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Díky perfektní spolupráci a také velkému štěstí se dívka neutopila pod jezem. Dlouhé minuty totiž čekala na záchranu, než si jí někdo ve vodě všimne.

O vodě se školáci z Nové Vsi na Den Země učili v planetáriu

Děti ze základní školy v Nové Vsi se u příležitosti Dne Země učily v mobilním planetáriu, které bylo postavené v tělocvičně.

Dívka se topila v řece Ostravici, spadl jí tam telefon. Zachránili ji policisté a hasiči

17. dubna 2024 8:34 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

21leté dívce padl mezi kameny v řece Ostravici ve Frýdku-Místku telefon. Chtěla ho vytáhnout, spadla do vody a strhl ji proud. Náhodný svědek zburcoval záchranné složky. Jako první byl na místě strážník městské policie, který držel dívku na laně. Do vody se pak pro dívku vrhl státní policista.

Lidé polevili v dodržování hygienických nařízení. Frýdek-Místek provedl revizi zásob ochranných pomůcek
Vydáno 30. července 2020 13:29, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Roušky, dezinfekce rukou a rozestupy. To jsou tři základní body prevence ochrany před možným rizikem nákazy koronavirem. V poslední době se ale bohužel ukazuje, že lidé v dodržování hygienických nařízení výrazně polevili a z toho mají obavy také epidemiologové.

Tento týden zasedla ve Frýdku-Místku bezpečnostní rada. Data z testování, které provádí zdejší nemocnice totiž říkají, že počet nakažených nemocí Covid-19 ve městě stále roste. V měsíčním srovnání jsou čísla dokonce vyšší, než byla během nouzového stavu.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Zároveň je vyšší počet pacientů, kteří mají těžší průběh, leží tam dokonce i pacient, který je na ARU a opravdu vyplývá z toho jeden poznatek, že lidé v dnešní době bohužel některá nařízení nedodržují. Nedodržují nošení roušek, nosí je například jenom pod nosem nebo někteří dokonce jenom na bradě a hlavně omezili dezinfekci rukou."

Podobně vidí situaci také odborníci.

Rastislav Maďar, epidemiolog: "Paradoxně za největší riziko považuji to, že lidé intuitivně přestali dodržovat tu známou prevenci, přestali si dávat pozor na ty odstupy od cizích lidí, jaksi už podceňují to, že kdokoliv, koho vidíme, může být potenciálně nakažený, i když nemá žádné příznaky i v tom známém vlastně tanečním klubu tu nákazu rozšířila na desítky dalších lidí slečna, která byla pozitivně testována a měla příznaky až další den, takže ona v době pobytu v tom klubu nejevila vlastně žádné známky onemocnění."

Na bezpečnostní radě města zazněly obavy z dalšího vývoje. 1. září se totiž opět otevřou školy a do lavic by měly usednout bez výjimek všechny děti.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Nejprve se spekulovalo o tom, že část dětí by chodila liché týdny, další část dětí by chodila v sudé týdny. Nicméně takto to asi nejde, nejde to ani vůči ekonomice, protože ti rodiče by byli s těmi dětmi doma, takže by se společnost zase zastavila. A to nikdo nechce. Na druhou stranu ten nekontrolovatelný stav šíření, když se spustí školy plně bez nějakých podmínek, tak by mohl vést k nějakým scénářům, které jsou v zahraničí a nikdo je tady nechce."

Ochranných pomůcek je zatím dostatek

Na podzim se navíc očekává klasická chřipková epidemie. Magistrát proto nechce nic podceňovat, nechal tak raději preventivně prověřit zásoby ochranných pomůcek.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "V tuto chvíli všechny sociální i zdravotní zařízení ve městě Frýdku-Místku by měly mít vybavení ochranných prostředků a pomůcek minimálně na dva měsíce, kromě toho máme velkou zásobu na magistrátu na další minimálně dva až tři měsíce, takže jsme v tuto chvíli vybaveni na nějaké čtyři až pět měsíců, s tím, že v případě, že se například respirátory FFP2 budou postupně používat, tak je budeme postupně doplňovat, abychom tu zásobu měli neustále."

Bezpečnostní rada spolu s hygieniky také dohodla pravidla pro pořádání Beskydských farmářských trhů, které se opět povolily ve čtvrtek 30. července a měly by být ve městě, tak jak je zvykem pravidelně každých 14 dní.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Těch stánků by mělo být méně, než normálně bývá zvykem, dále bylo by vhodné, kdyby všichni, kteří přijdou na farmářské trhy, měli roušku, přesto, že to je venku, protože ten pohyb těch osob tam bude asi velký, chodí tam několik stovek lidí, nehledě na to, že ty rozestupy dvoumetrové asi nebudou všichni dodržovat."
Rastislav Maďar, epidemiolog: "Pokud ne povinně, ale dobrovolně zůstaneme u těch tří základních pilířů, to znamená vyhýbám se davům, to znamená dodržuji si odstup od cizích lidí. Tam kde to nejde, tak si vezmu roušku, i když to není povinné a budu si dezinfikovat ruce a budu si dávat pozor, abych si nesahal do oblasti horních dýchacích cest, do oblasti obličeje, tak si myslím, že je velká šance, že člověk se nenakazí, ať už se pohybuje ve společnosti více, či méně."

Problémem jsou stále pendleři

V kraji se aktuálně problém překlopuje do nových ohnisek nákazy, u kterých nejde dohledat jejich původce. Velkou skupinu nakažených navíc tvoří pendleři ve firmách.

Rastislav Maďar, epidemiolog: "Kdybych to měl úplně zjednodušit, tak firma, která měla 1300 zaměstnanců, měla 400 přeshraničních pendlerů z Polska, z toho část byla pozitivních a těch zbylých 900 lidí se vlastně pohybovalo v naší společnosti, v Ostravě nebo v jiných částech kraje a chodili na nákup, chodili do kina, možná se chystali na ten nějaký letní víkendový festival a z toho by potenciálně mohl být, z každého toho jednoho člověka, toho pozitivního kontaktu by mohlo být jedno velké ohnisko nákazy."

Podle odborníků je třeba mít na paměti, že i když má nemoc u většiny lidí lehký nebo téměř bezpříznakový průběh, stále o ní moc nevíme. Velmi nebezpečná může být především pro starší generaci.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000021319/lide-polevili-v-dodrzovani-hygienickych-narizeni-frydek-mistek-provedl-revizi-zasob-ochrannych-pomucek