Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ve Frýdku-Místku vyrábějí vlastní patentované lavičky, obměnou projde dalších více než osm desítek

Frýdek-Místek |

86 nových laviček se v těchto dnech vyrábí v dílnách technických služeb ve Frýdku-Místku. Jejich instalace se plánuje hlavně na sídlištích Kolaříkovo, Bezručovo a také do Centrálního parku. Dohromady je jich na území města přes 1 300 a ty staré se postupně obměňují.

Pracovníci dílen technických služeb ve Frýdku-Místku už několik let pravidelně v zimě vyrábějí nové lavičky. Na jeden z jejich typů tady mají dokonce patent. Vymyslel ho totiž zdejší zaměstnanec.

Jaromír Chovaneček, pracovník technických služeb: "Jsem brouzdal po internetu, díval jsem se různě po lokalitách, kde co je, i v jiných městech a stahoval jsem nebo ukládal jsem si fotky a pak jsem to nějakým způsobem překreslil do technické dokumentace a předložil jsem to."

Na území města je přes 1 300 laviček a ty zastaralé se postupně obměňují.

Radovan Hořínek, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Město instaluje lavičky průběžně, v podstatě jsou instalovány dva typy, jeden takový zdobnější, který se nazývá „Schönbrunn“ a jeden takový střídmější."
Jaromír Kohut, ředitel TS F-M: "Ten jeden je typizovaný, nakupujeme ho od dodavatele a dodává se na exponovaná místa jako jsou obě náměstí, veřejná pohřebiště, případně park na jižních svazích. Dá se říct, že i v loňském roce ta obměna byla ukončena, takže tento typ asi v nějaké blízké budoucnosti objednávat nebudeme."

Výroba se teď soustředí právě na vlastní vzor, který mají technické služby zaevidovaný u Úřadu průmyslového vlastnictví. Jeho hlavní výhodou je jednoduchost a nižší výrobní náklady.

Jaromír Chovaneček, pracovník technických služeb: "Tenhle typ jsem viděl z litiny, tam to bude asi podstatně dražší než z těchto profilů, zkusili jsme to, konstrukčně to vychází na stejno, protože ta litina měla stejnou stavbu té lavičky, jak tvarem toho profilu, tak i výrobou."
Jaromír Kohut, ředitel TS F-M: "Od toho roku 2018 ty lavičky vyměňujeme, v návaznosti na nějaký systém, kdy provádíme v průběhu roku nějaké kontroly a pak někdy do konce měsíce srpna předkládáme odboru správy obecního majetku nějaký plán obnovy podle toho aktuálního stavu v těch daných lokalitách, tak na začátku roku ty lavičky vyrábíme tak, abychom je pak mohli během března, dubna, maximálně v květnu instalovat."
Radovan Hořínek, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Lavičky jsou umísťovány jednak na základě individuálních podnětů občanů, těch bylo instalováno kolem třiceti v minulém roce, pak na základě požadavků osadních výborů, případně tam, kde nejde osadit lavičky na původní místa, tam může proběhnout i dotazníkové šetření, které také v minulém roce v jednom území proběhlo."

V loňském roce vyrobily a vyměnily technické služby 176 laviček.

Jaromír Kohut, ředitel TS F-M: "Největší část šla do parku Bedřicha Smetany, kde to bylo 92 kusů, nějakých 11 na novém sídlišti Kolaříkově s tím, že zhruba 40 kusů se pak rozmístilo na různá místa, ať už podle toho, jak ten havarijní stav byl, případně na základě požadavků občanů. V letošním roce máme objednávku na 86 kusů, defacto 3 lokality budou jakoby v té první fázi nahrazeny, největší část půjde na zbylou část sídliště Kolaříkovo, 31 kusů, 42 na Bezručově sídlišti a 13 do centrálního parku."

Ani letos nebudou na jednotlivých lavičkách chybět citáty vztahující se k předmětné lokalitě.

Nahlásit chybu


K tématu

Do oprav cest a chodníků půjde letos ve Frýdku-Místku přes 51 milionů korun

4. května 2023 16:21 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

V první polovině dubna začaly obalovny vyrábět asfaltobetonovou směs. To je signál, že se mohly naplno rozjet práce na opravách cest a výtluků, které se každoročně po zimě objevují. V ulicích Frýdku-Místku se tak opět objevili pracovníci technických služeb i se všemi stroji.

Sekačky a křovinořezy jsou opět v ulicích Frýdku-Místku

8. května 2023 12:54 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Téměř 180 hektarů travnatých ploch udržují ve Frýdku-Místku pracovníci technických služeb. Na začátku měsíce začalo pravidelné kosení. Do ulic vyjely sekačky posílené pracovníky s křovinořezy. Každé sečení má svá pravidla. Někde se provádí třikrát, jinde zase jen dvakrát ročně.

Technické služby Frýdek-Místek chystají Den otevřených dveří

22. května 2023 16:12 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Komentované prohlídky celého areálu, vstup do dílen i ukázka téměř veškeré techniky. Takový je i letošní plán Dne otevřených dveří Technických služeb Frýdek-Místek. Ten proběhne v sobotu 27. května dopoledne. A prohlídky budou tentokrát v hodinových intervalech.


V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Ne nadarmo se zámku Nová Horka u Studénky přezdívá "malá Vídeň"

Včera 17:45 | Studénka | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Od příchodu říšského hraběcího rodu Vetter von der Lilie do lůna úrodné krajiny podél Odry se z původně malé tvrze stává významné aristokratické sídlo, centrum hudební i výtvarné kultury.

Nemocnice Karviná-Ráj připravila pro páry čekající potomka předporodní pokoj v porodnici

Nemocnice Karviná-Ráj investovala peníze do vybudování předporodního pokoje pro páry, které čekají na příchod svého potomka. Po celou dobu hospitalizace, v době porodu i po porodu, tak nemusí být partneři vůbec separováni.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Originální dresy opavských basketbalistů se vydražily za více než 108 tisíc. Peníze pomůžou charitě

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Mistrovství ČR dětí a mládeže ve fitness sportu proběhlo v Bruntále

Včera 15:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Vize tělocvičny Tyršovy školy už má reálné obrysy, stát by mohla do čtyř let

Absenci kvalitní tělocvičny se základní škola na Tyršově ulici snaží řešit asi dvacet let. Nyní rada města její požadavek posvětila, schválila studii nového školního sportoviště, to by mohlo stát do čtyř let.

Komisařka vyhodila žáka od zkoušky v autoškole, když jí neřekl druhý způsob měření dezénu

Včera 9:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Krajský soud v Ostravě se z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu bude muset znovu zabývat případem, ve kterém jde o to, zda komisařka ve Frýdku-Místku měla právo vyhodit žáka od závěrečné zkoušky v autoškole jen proto, že jí po první správné odpovědi neřekl další alternativní způsob ověření hloubky dezénu pneumatiky.

Bleší trh lidé vítali, zbavili se oblečení i gramodesek. Jiní si je spokojení odnesli domů

Obliba bleších trhů mezi nakupujícím i prodejci roste. V Novém Jičíně se původně jednodenní akce konaná v uzavřeném prostoru rozšířila na dva dny, a uskutečnila se na Masarykově náměstí.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Dívka poděkovala členům IZS za záchranu. Vytáhli ji z řeky Ostravice ve Frýdku-Místku

Chtěla chytit padající mobilní telefon, jenže uklouzla a skončila pod splavem v řece Ostravici. Mladá dívka pak se štěstím ve vodě dlouhé minuty čekala na záchranu. Tu nakonec díky perfektní spolupráci bleskově zvládli strážníci, policisté a hasiči.

Ve Frýdku-Místku vyrábějí vlastní patentované lavičky, obměnou projde dalších více než osm desítek
Vydáno 4. února 2021 13:32, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
86 nových laviček se v těchto dnech vyrábí v dílnách technických služeb ve Frýdku-Místku. Jejich instalace se plánuje hlavně na sídlištích Kolaříkovo, Bezručovo a také do Centrálního parku. Dohromady je jich na území města přes 1 300 a ty staré se postupně obměňují.

Pracovníci dílen technických služeb ve Frýdku-Místku už několik let pravidelně v zimě vyrábějí nové lavičky. Na jeden z jejich typů tady mají dokonce patent. Vymyslel ho totiž zdejší zaměstnanec.

Jaromír Chovaneček, pracovník technických služeb: "Jsem brouzdal po internetu, díval jsem se různě po lokalitách, kde co je, i v jiných městech a stahoval jsem nebo ukládal jsem si fotky a pak jsem to nějakým způsobem překreslil do technické dokumentace a předložil jsem to."

Na území města je přes 1 300 laviček a ty zastaralé se postupně obměňují.

Radovan Hořínek, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Město instaluje lavičky průběžně, v podstatě jsou instalovány dva typy, jeden takový zdobnější, který se nazývá „Schönbrunn“ a jeden takový střídmější."
Jaromír Kohut, ředitel TS F-M: "Ten jeden je typizovaný, nakupujeme ho od dodavatele a dodává se na exponovaná místa jako jsou obě náměstí, veřejná pohřebiště, případně park na jižních svazích. Dá se říct, že i v loňském roce ta obměna byla ukončena, takže tento typ asi v nějaké blízké budoucnosti objednávat nebudeme."

Výroba se teď soustředí právě na vlastní vzor, který mají technické služby zaevidovaný u Úřadu průmyslového vlastnictví. Jeho hlavní výhodou je jednoduchost a nižší výrobní náklady.

Jaromír Chovaneček, pracovník technických služeb: "Tenhle typ jsem viděl z litiny, tam to bude asi podstatně dražší než z těchto profilů, zkusili jsme to, konstrukčně to vychází na stejno, protože ta litina měla stejnou stavbu té lavičky, jak tvarem toho profilu, tak i výrobou."
Jaromír Kohut, ředitel TS F-M: "Od toho roku 2018 ty lavičky vyměňujeme, v návaznosti na nějaký systém, kdy provádíme v průběhu roku nějaké kontroly a pak někdy do konce měsíce srpna předkládáme odboru správy obecního majetku nějaký plán obnovy podle toho aktuálního stavu v těch daných lokalitách, tak na začátku roku ty lavičky vyrábíme tak, abychom je pak mohli během března, dubna, maximálně v květnu instalovat."
Radovan Hořínek, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Lavičky jsou umísťovány jednak na základě individuálních podnětů občanů, těch bylo instalováno kolem třiceti v minulém roce, pak na základě požadavků osadních výborů, případně tam, kde nejde osadit lavičky na původní místa, tam může proběhnout i dotazníkové šetření, které také v minulém roce v jednom území proběhlo."

V loňském roce vyrobily a vyměnily technické služby 176 laviček.

Jaromír Kohut, ředitel TS F-M: "Největší část šla do parku Bedřicha Smetany, kde to bylo 92 kusů, nějakých 11 na novém sídlišti Kolaříkově s tím, že zhruba 40 kusů se pak rozmístilo na různá místa, ať už podle toho, jak ten havarijní stav byl, případně na základě požadavků občanů. V letošním roce máme objednávku na 86 kusů, defacto 3 lokality budou jakoby v té první fázi nahrazeny, největší část půjde na zbylou část sídliště Kolaříkovo, 31 kusů, 42 na Bezručově sídlišti a 13 do centrálního parku."

Ani letos nebudou na jednotlivých lavičkách chybět citáty vztahující se k předmětné lokalitě.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000023949/ve-frydku-mistku-vyrabeji-vlastni-patentovane-lavicky-obmenou-projde-dalsich-vice-nez-osm-desitek