Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Přes potok Skaličník ve Skalici u Frýdku-Místku se musí postavit v jednom místě nový most

Frýdek-Místek |

Ve Skalici u Frýdku-Místku se musí postavit nové přemostění přes potok Skaličník. V jednom místě je totiž potřeba zajistit příjezd těžké techniky k domům, kde se má ještě budovat kanalizace. Současné dlouhodobé provizorní přemostění totiž není dostačující.

O drobném zádrhelu v případě pokračující výstavby kanalizace ve Skalici u Frýdku-Místku jsme vám říkali už v létě. Týká se provizorního přemostění přes potok Skaličník. V místě stojí už několik let a zároveň zajišťuje jedinou oficiální příjezdovou cestu k několika domům, kde se má ještě budovat kanalizace.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Je to obrovská komplikace ten mostek, lépe řečeno propustek není v dobrém stavu. Je to takové dlouhodobé provizorium a ty propustky celkově nejsou v dobrém stavu. A uvažovali jsme o tom, že v rámci výstavby kanalizace ještě uděláme nějaké statické opatření, abychom dosáhli nosnosti toho propustku tak, aby udržel tu těžkou techniku, která tam musí vjet do toho území."

To se bohužel podle původních představ a na základě vyjádření statika nepodařilo. Provizorní zajištění by tak bylo zbytečné. Město proto rozhodlo, že se postaví plnohodnotný nový most. Rada na něj už uvolnila finanční prostředky.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Budeme vyhlašovat v nejbližší době výběrové řízení na zhotovitele té mostní konstrukce. Tak, aby to bylo už nastálo a aby se mohla udělat zbývající část kanalizace v tom území."

Pro několik zdejších obyvatel může výstavba nového mostu znamenat komplikaci, protože se pravděpodobně nedostanou autem ke svým domům.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Chceme to udělat co nejrychleji. Pro obyvatele to znamená dobrou zprávu v tom, že tam už bude konečně vyřešena ta situace po dlouhých letech. Špatná zpráva je v tom, že budou mít určitá omezení. A to víceméně musíme najít společně s osadním výborem nějakou náhradní trasu. Tak, aby ti lidé tam mohli dojet v případě nouze. Protože minimálně 3 měsíce tam nebude moci vjet žádné auto. Takže kromě samozřejmě hasičů a záchranky, to nějakým způsobem pořešíme, ale ostatní tam zřejmě normální trvalý vjezd mít nebudou. Anebo najdeme nějaké řešení. Společně, že se pokusíme najít nějakou náhradní trasu."

Město předpokládá, že co nevidět by mohl být vybrán zhotovitel a následně, pokud to dovolí počasí, tak by začala samotná stavba.

Nahlásit chybu


K tématu

Za nelegální napojení na kanalizaci hrozí lidem z okrajových částí Frýdku-Místku pokuta

15. května 2023 14:57 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

V okrajových částech Frýdku-Místku se objevily případy nelegálního napojení na novou kanalizaci. Někteří lidé se zřejmě napojili ještě před kolaudací a už do kanalizace vypouštějí odpadní vody. Což je špatně a hrozí za to pokuta. Město vyzývá nezodpovědné občany, aby se odpojili.

Souhrn největších investičních akcí roku 2023 ve Frýdku-Místku

28. prosince 2023 15:24 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Výstavba kanalizace, nová hasičárna i budova pro městskou policii. Ale také všeobecná finanční kondice města v roce 2023. Nejen to zhodnotil v rozhovoru náměstek primátora Frýdku-Místku Jiří Kajzar.

Kanalizace v okrajových částech Frýdku-Místku je hotová. Teď je důležité, aby se lidé napojili

Kanalizace v okrajových částech Frýdku-Místku je hotová a zkolaudovaná. Stála téměř 300 milionů korun bez DPH. Podařilo se na ni ale získat významnou dotaci. Proto je nyní důležité, aby se na kanalizaci postupně napojilo co nejvíce lidí. Jinak by hrozilo, že by město muselo dotační peníze vracet.


Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Studenti VŠB zkoumali možnosti rychvaldských veřejných prostranství a jejich využití

17. dubna 2024 20:00 | Rychvald | Michal Slonina | Rychvaldský miniexpres

Workshop studentů Vysoké školy báňské naplno odstartoval spolupráci s městem Rychvald. Cílem projektu bude zvelebit veřejná prostranství a navrhnout jejich možné další využití.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Dívka poděkovala členům IZS za záchranu. Vytáhli ji z řeky Ostravice ve Frýdku-Místku

Chtěla chytit padající mobilní telefon, jenže uklouzla a skončila pod splavem v řece Ostravici. Mladá dívka pak se štěstím ve vodě dlouhé minuty čekala na záchranu. Tu nakonec díky perfektní spolupráci bleskově zvládli strážníci, policisté a hasiči.

Frýdek-Místek udržuje tradici Podbeskydského ještěra

17. dubna 2024 21:46 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Podbeskydský ještěr je už zavedená značka soutěže mladých cukrářů. Pořádá ji SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku a rovněž na letošním ročníku jsme mohli obdivovat umění cukrářských talentů.

Dívka se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Zachránili ji policisté a hasiči

Strážníci, policisté a hasiči zachraňovali 21letou dívku, která se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Díky perfektní spolupráci a také velkému štěstí se dívka neutopila pod jezem. Dlouhé minuty totiž čekala na záchranu, než si jí někdo ve vodě všimne.

O vodě se školáci z Nové Vsi na Den Země učili v planetáriu

Děti ze základní školy v Nové Vsi se u příležitosti Dne Země učily v mobilním planetáriu, které bylo postavené v tělocvičně.

Dívka se topila v řece Ostravici, spadl jí tam telefon. Zachránili ji policisté a hasiči

17. dubna 2024 8:34 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

21leté dívce padl mezi kameny v řece Ostravici ve Frýdku-Místku telefon. Chtěla ho vytáhnout, spadla do vody a strhl ji proud. Náhodný svědek zburcoval záchranné složky. Jako první byl na místě strážník městské policie, který držel dívku na laně. Do vody se pak pro dívku vrhl státní policista.

Přes potok Skaličník ve Skalici u Frýdku-Místku se musí postavit v jednom místě nový most
Vydáno 22. listopadu 2021 12:19, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Ve Skalici u Frýdku-Místku se musí postavit nové přemostění přes potok Skaličník. V jednom místě je totiž potřeba zajistit příjezd těžké techniky k domům, kde se má ještě budovat kanalizace. Současné dlouhodobé provizorní přemostění totiž není dostačující.

O drobném zádrhelu v případě pokračující výstavby kanalizace ve Skalici u Frýdku-Místku jsme vám říkali už v létě. Týká se provizorního přemostění přes potok Skaličník. V místě stojí už několik let a zároveň zajišťuje jedinou oficiální příjezdovou cestu k několika domům, kde se má ještě budovat kanalizace.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Je to obrovská komplikace ten mostek, lépe řečeno propustek není v dobrém stavu. Je to takové dlouhodobé provizorium a ty propustky celkově nejsou v dobrém stavu. A uvažovali jsme o tom, že v rámci výstavby kanalizace ještě uděláme nějaké statické opatření, abychom dosáhli nosnosti toho propustku tak, aby udržel tu těžkou techniku, která tam musí vjet do toho území."

To se bohužel podle původních představ a na základě vyjádření statika nepodařilo. Provizorní zajištění by tak bylo zbytečné. Město proto rozhodlo, že se postaví plnohodnotný nový most. Rada na něj už uvolnila finanční prostředky.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Budeme vyhlašovat v nejbližší době výběrové řízení na zhotovitele té mostní konstrukce. Tak, aby to bylo už nastálo a aby se mohla udělat zbývající část kanalizace v tom území."

Pro několik zdejších obyvatel může výstavba nového mostu znamenat komplikaci, protože se pravděpodobně nedostanou autem ke svým domům.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Chceme to udělat co nejrychleji. Pro obyvatele to znamená dobrou zprávu v tom, že tam už bude konečně vyřešena ta situace po dlouhých letech. Špatná zpráva je v tom, že budou mít určitá omezení. A to víceméně musíme najít společně s osadním výborem nějakou náhradní trasu. Tak, aby ti lidé tam mohli dojet v případě nouze. Protože minimálně 3 měsíce tam nebude moci vjet žádné auto. Takže kromě samozřejmě hasičů a záchranky, to nějakým způsobem pořešíme, ale ostatní tam zřejmě normální trvalý vjezd mít nebudou. Anebo najdeme nějaké řešení. Společně, že se pokusíme najít nějakou náhradní trasu."

Město předpokládá, že co nevidět by mohl být vybrán zhotovitel a následně, pokud to dovolí počasí, tak by začala samotná stavba.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000028559/pres-potok-skalicnik-ve-skalici-u-frydku-mistku-se-musi-postavit-v-jednom-miste-novy-most