Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nemocnice ve Frýdku-Místku plánuje provádět speciální bronchoskopické vyšetření metodou EBUS

Frýdek-Místek |

Nemocnice ve Frýdku-Místku má za sebou první bronchoskopické vyšetření EBUS. Jde o speciální úkon, kdy se pacientovi přímo z plic odebere vzorek pro vyšetření. Zákrok byl pod vedením profesionála z Brna a do konce roku by ho chtěli rádi provádět už běžně také ve Frýdku-Místku.

Diagnostika a terapie rakoviny plic jde rychle dopředu. Nyní jsou k dispozici nové metody, jako je například endobronchiální ultrasonografie, které zrychlují a zpřesňují diagnostiku. Právě toto vyšetření bude brzy možné podstoupit běžně i v Nemocnici ve Frýdku-Místku.

Ondřej Zela, plicní lékař Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Endobronchiální ultrazvuk nebo EBUS, jak tomu říkáme, je v podstatě jakési nástavbové vyšetření ke klasické bronchoskopii. To je to, co vidíte tady za mnou. Jedná se o vyšetřovací metodu, která nám umožňuje přesně vyšetřit pacienty zejména s rakovinou plic. A umožňuje nám odebírat vzorky tkání z lymfatických uzlin nebo z jakýchkoliv tumorů, které se vyskytují v blízkosti velkých dýchacích cest."

Lékaři budou díky tomu moci snadněji u pacientů posoudit možnost operace. Zároveň to pomůže i histologicky ověřit jakékoliv jiné nádory, které se v prostoru plic vyskytují.

Ondřej Zela, plicní lékař Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Ten přístroj je v podstatě kombinací klasického bronschoskopu, čili je to vlastně tenká hadička, kde můžeme pomocí optiky vyšetřovat ty velké dýchací cesty. Dostaneme se všude tam, kde ty dýchací cesty jsou širší, než je průměr toho bronschoskopu. Jeho konec má kolem 5 až 6 milimetrů a ten EBUS je v podstatě to samé, akorát na konci toho přístroje je ultrazvuková sonda."

Jde tak o kombinaci přímého optického vyšetření dýchacích cest za pomoci ultrazvuku.

Ondřej Zela, plicní lékař Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Ten bronchoskop se přiloží na tu stěnu dýchacích cest a my vlastně vidíme ty struktury ultrazvukem kolem. Můžeme tam najít ty lymfatické uzliny a přímo do nich píchnout jehličkou přes tu stěnu dýchacích cest a vzít vzoreček té tkáně. – Pro toho pacienta je to komfortnější? – Dýchací cesty zevnitř nebolí. Pokud tam někdo píchne jehlou zevnitř do průdušky, tak byste to cítit neměl. Plíce jako takové nemají senzitivní inervaci, ale obvykle se to vyšetření dělá buď v analgosedaci, čili v takovém přitlumení nebo v celkové anestezii. Je to komfortnější pro toho pacienta i pro lékaře."

První takové vyšetření už v Nemocnici ve Frýdku-Místku provedli za pomoci specialisty z brněnské plicní kliniky. Do konce roku ho chtějí v nemocnici zavést standardně. Pacientům tak odpadnou cesty na daleká specializovaná pracoviště.

Ondřej Zela, plicní lékař Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Pacientů s karcinomem plic je poměrně dost. To je náš denní chleba a pokud se bavíme o posouzení operability, tak je to poměrně důležité, protože těch pacientů mohou být v našem případě klidně i desítky měsíčně, když bych to přehnal. A z našeho spádu vybral ten vzorek pacientů, tak klidně to mohou být desítky měsíčně."

Karcinom plic postihuje nejčastěji kuřáky. Muže středního a vyššího věku.

Nahlásit chybu


K tématu

Beskydský endoskopický workshop vzdělával ve Frýdku-Místku lékaře z celé země

2. října 2023 16:16 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Umělá inteligence v endoskopii a další novinky z oblasti moderních technologií při léčbě a diagnostice. To byla hlavní témata dalšího ročníku Beskydského endoskopického workshopu, který už léta vzdělává lékaře a sestry z celé České republiky. Letos opět nechyběl ani důraz na prevenci.

Nemocnice ve Frýdku-Místku uvedla do provozu novou potrubní poštu

21. září 2023 13:24 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Nemocnice ve Frýdku-Místku má nově vybudovanou potrubní poštu. Ta umožní rychlejší transport vzorků a materiálu mezi jednotlivými odděleními. Kromě toho přibyl v nemocnici nový diagnostický komplet a rozšířila se i parkovací místa.

Nemocnice ve Frýdku-Místku vzdělává děti v první pomoci. Město prevenci více podpoří

Město Frýdek-Místek rozšířilo spolupráci s krajskou nemocnicí. Podpořilo totiž rozvoj preventivních projektů, které naučí děti první pomoc a také je vzdělají v oblasti péče o chrup.


Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

22. dubna 2024 20:30 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Nemocnice ve Frýdku-Místku plánuje provádět speciální bronchoskopické vyšetření metodou EBUS
Vydáno 14. února 2022 11:49, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Nemocnice ve Frýdku-Místku má za sebou první bronchoskopické vyšetření EBUS. Jde o speciální úkon, kdy se pacientovi přímo z plic odebere vzorek pro vyšetření. Zákrok byl pod vedením profesionála z Brna a do konce roku by ho chtěli rádi provádět už běžně také ve Frýdku-Místku.

Diagnostika a terapie rakoviny plic jde rychle dopředu. Nyní jsou k dispozici nové metody, jako je například endobronchiální ultrasonografie, které zrychlují a zpřesňují diagnostiku. Právě toto vyšetření bude brzy možné podstoupit běžně i v Nemocnici ve Frýdku-Místku.

Ondřej Zela, plicní lékař Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Endobronchiální ultrazvuk nebo EBUS, jak tomu říkáme, je v podstatě jakési nástavbové vyšetření ke klasické bronchoskopii. To je to, co vidíte tady za mnou. Jedná se o vyšetřovací metodu, která nám umožňuje přesně vyšetřit pacienty zejména s rakovinou plic. A umožňuje nám odebírat vzorky tkání z lymfatických uzlin nebo z jakýchkoliv tumorů, které se vyskytují v blízkosti velkých dýchacích cest."

Lékaři budou díky tomu moci snadněji u pacientů posoudit možnost operace. Zároveň to pomůže i histologicky ověřit jakékoliv jiné nádory, které se v prostoru plic vyskytují.

Ondřej Zela, plicní lékař Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Ten přístroj je v podstatě kombinací klasického bronschoskopu, čili je to vlastně tenká hadička, kde můžeme pomocí optiky vyšetřovat ty velké dýchací cesty. Dostaneme se všude tam, kde ty dýchací cesty jsou širší, než je průměr toho bronschoskopu. Jeho konec má kolem 5 až 6 milimetrů a ten EBUS je v podstatě to samé, akorát na konci toho přístroje je ultrazvuková sonda."

Jde tak o kombinaci přímého optického vyšetření dýchacích cest za pomoci ultrazvuku.

Ondřej Zela, plicní lékař Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Ten bronchoskop se přiloží na tu stěnu dýchacích cest a my vlastně vidíme ty struktury ultrazvukem kolem. Můžeme tam najít ty lymfatické uzliny a přímo do nich píchnout jehličkou přes tu stěnu dýchacích cest a vzít vzoreček té tkáně. – Pro toho pacienta je to komfortnější? – Dýchací cesty zevnitř nebolí. Pokud tam někdo píchne jehlou zevnitř do průdušky, tak byste to cítit neměl. Plíce jako takové nemají senzitivní inervaci, ale obvykle se to vyšetření dělá buď v analgosedaci, čili v takovém přitlumení nebo v celkové anestezii. Je to komfortnější pro toho pacienta i pro lékaře."

První takové vyšetření už v Nemocnici ve Frýdku-Místku provedli za pomoci specialisty z brněnské plicní kliniky. Do konce roku ho chtějí v nemocnici zavést standardně. Pacientům tak odpadnou cesty na daleká specializovaná pracoviště.

Ondřej Zela, plicní lékař Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Pacientů s karcinomem plic je poměrně dost. To je náš denní chleba a pokud se bavíme o posouzení operability, tak je to poměrně důležité, protože těch pacientů mohou být v našem případě klidně i desítky měsíčně, když bych to přehnal. A z našeho spádu vybral ten vzorek pacientů, tak klidně to mohou být desítky měsíčně."

Karcinom plic postihuje nejčastěji kuřáky. Muže středního a vyššího věku.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000029851/nemocnice-ve-frydku-mistku-planuje-provadet-specialni-bronchoskopicke-vysetreni-metodou-ebus