Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Lidé ve Frýdku-Místku mohou nově platit za parkování kartou i mobilní aplikací

Frýdek-Místek |

Řidiči už mohou parkovné ve Frýdku-Místku platit kartou, mobilem i online. Město zprovoznilo mobilní aplikaci, díky které má být parkování snadnější. Každý řidič musí ale znát registrační značku vozu, která se zadává do aplikace i do parkovacího automatu.

Zámecké náměstí a 8. pěší pluk ve Frýdku-Místku jsou první místa, kam byly nainstalovány nové parkovací automaty. Umožňují nový a moderní způsob platby za parkování.

Vladimír Macura, předseda představenstva TS F-M: "Především se tam zadává registrační značka vozidla, takže kontrola pro případně městkou policii je potom jednodušší. Výhledově počítáme s tím, že se nebudou muset tisknout parkovací lístky, takže i na tom bude nějaká úspora."

Velkou výhodou je také nová parkovací aplikace, ke které se řidiči dostanou snadno z chytrého mobilního telefonu. Zadají do ní potřebné údaje a jsou schopni přímo z telefonu zaplatit.

Vladimír Macura, předseda představenstva TS F-M: "Je to aplikace brněnské firmy Tikiti. Ta aplikace je velice intuitivní. Buď si načtete QR kódem stránku, kde se vám objeví ta aplikace. A zadáváte oblast, dobu parkování, registrační značku, přijde vám potvrzení o zaplacení. Můžete v té aplikaci se také trvale zaregistrovat, to znamená, že vám chodí jednak upozornění, že doba parkování se blíží ke svému konci. Můžete tam trvale zadat několik registračních značek vozidel a máte tam i historii nákupů v té aplikaci. To znamená, pokud byste si potřebovali vytisknout nějaký doklad, že jste měsíc někde parkovali, tak je to samozřejmě možné."

Nové parkovací automaty umožňují také platby kartou. A pokud se zaregistrujete do parkovací aplikace, můžete prodlužovat dobu parkování klidně na dálku.

Vladimír Macura, předseda představenstva TS F-M: "Nejvíce si slibujeme od té nové aplikace, protože ta je velice jednoduchá. Když si někdo tu stránku té aplikace uloží do mobilu, tak ani nemusí chodit k žádnému automatu. Já mám osobní zkušenost, že jsem to používal asi podruhé nebo potřetí tady na frýdeckém náměstí. A než jsem z parkovacího místa vyšel z náměstí, tak jsem měl zaplaceno. I včetně toho, že mě došlo potvrzení, takže myslím si, že pro někoho, kdo tady jezdí pravidelně je ta aplikace ideální."

Město je od října rozděleno do tří parkovacích zón s různým ceníkem pro parkování. A celý parkovací systém se ještě postupně vylaďuje.

Jana Musálková Jeckelová, mluvčí Frýdku-Místku: "Ve Frýdku-Místku funguje nový systém parkování od října ve zkušebním režimu. Momentálně sbíráme připomínky občanů. Snažíme se ten systém vylepšit. Až na jaře by tedy měl jet v ostrém provozu se zapracovanými připomínkami občanů."

Aktuálně město zároveň zadalo pořízení Studie proveditelnosti rezidentního parkování na sídlišti Slezská.

Nahlásit chybu


K tématu

Nápor návštěvníků v Zoo Ostrava způsobuje dopravní komplikace, čeká se na parkovací dům

9. května 2023 11:39 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Výstavba nového parkovacího domu výrazně omezila parkování kolem ostravské zoologické zahrady. S obdobím svátků a přicházejícího teplého počasí začíná zoo čelit velkému náporů návštěvníků. Slezská Ostrava i samotná zoo proto upozorňuje na z toho plynoucí dopravní komplikace i složité parkování.

Pod estakádou ve Frýdku-Místku jsou první oficiální parkovací místa

31. července 2023 12:55 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Plocha pod estakádou ve Frýdku-Místku získává oficiální parkovací místa. Původně neorganizované parkoviště kamionů a odkladiště návěsů dostalo první parkovací čáry a také koridor pro chodce a cyklisty. Parkoviště je zdarma a má být hlavně pro osobní auta a dodávky.

Vysokoškolští studenti ze tří zemí navrhovali změny dopravy ve Frýdku-Místku

5. června 2023 12:21 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Nová parkovací místa, úpravy křižovatek nebo optimalizace linek MHD. To byla témata, která měli za úkol vyřešit ve Frýdku-Místku pod vedením profesorů vysokoškoláci ze čtyř evropských dopravních fakult. Do města přijeli v rámci mezinárodního dopravně-inženýrského semináře MEPS.


O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Dnes 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Včera 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Dnes 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Včera 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Lidé ve Frýdku-Místku mohou nově platit za parkování kartou i mobilní aplikací
Vydáno 20. října 2022 15:35, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Řidiči už mohou parkovné ve Frýdku-Místku platit kartou, mobilem i online. Město zprovoznilo mobilní aplikaci, díky které má být parkování snadnější. Každý řidič musí ale znát registrační značku vozu, která se zadává do aplikace i do parkovacího automatu.

Zámecké náměstí a 8. pěší pluk ve Frýdku-Místku jsou první místa, kam byly nainstalovány nové parkovací automaty. Umožňují nový a moderní způsob platby za parkování.

Vladimír Macura, předseda představenstva TS F-M: "Především se tam zadává registrační značka vozidla, takže kontrola pro případně městkou policii je potom jednodušší. Výhledově počítáme s tím, že se nebudou muset tisknout parkovací lístky, takže i na tom bude nějaká úspora."

Velkou výhodou je také nová parkovací aplikace, ke které se řidiči dostanou snadno z chytrého mobilního telefonu. Zadají do ní potřebné údaje a jsou schopni přímo z telefonu zaplatit.

Vladimír Macura, předseda představenstva TS F-M: "Je to aplikace brněnské firmy Tikiti. Ta aplikace je velice intuitivní. Buď si načtete QR kódem stránku, kde se vám objeví ta aplikace. A zadáváte oblast, dobu parkování, registrační značku, přijde vám potvrzení o zaplacení. Můžete v té aplikaci se také trvale zaregistrovat, to znamená, že vám chodí jednak upozornění, že doba parkování se blíží ke svému konci. Můžete tam trvale zadat několik registračních značek vozidel a máte tam i historii nákupů v té aplikaci. To znamená, pokud byste si potřebovali vytisknout nějaký doklad, že jste měsíc někde parkovali, tak je to samozřejmě možné."

Nové parkovací automaty umožňují také platby kartou. A pokud se zaregistrujete do parkovací aplikace, můžete prodlužovat dobu parkování klidně na dálku.

Vladimír Macura, předseda představenstva TS F-M: "Nejvíce si slibujeme od té nové aplikace, protože ta je velice jednoduchá. Když si někdo tu stránku té aplikace uloží do mobilu, tak ani nemusí chodit k žádnému automatu. Já mám osobní zkušenost, že jsem to používal asi podruhé nebo potřetí tady na frýdeckém náměstí. A než jsem z parkovacího místa vyšel z náměstí, tak jsem měl zaplaceno. I včetně toho, že mě došlo potvrzení, takže myslím si, že pro někoho, kdo tady jezdí pravidelně je ta aplikace ideální."

Město je od října rozděleno do tří parkovacích zón s různým ceníkem pro parkování. A celý parkovací systém se ještě postupně vylaďuje.

Jana Musálková Jeckelová, mluvčí Frýdku-Místku: "Ve Frýdku-Místku funguje nový systém parkování od října ve zkušebním režimu. Momentálně sbíráme připomínky občanů. Snažíme se ten systém vylepšit. Až na jaře by tedy měl jet v ostrém provozu se zapracovanými připomínkami občanů."

Aktuálně město zároveň zadalo pořízení Studie proveditelnosti rezidentního parkování na sídlišti Slezská.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000033929/lide-ve-frydku-mistku-mohou-nove-platit-za-parkovani-kartou-i-mobilni-aplikaci