Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ve Frýdku-Místku budou dělat radost darované vánoční stromy i stromečky zdobené dětmi

Frýdek-Místek |

Přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Na obou náměstích ve Frýdku-Místku už stojí také dva darované stromy. Jeden přijel z Hukvald a druhý z Řepišť. Další malé vánoční stromečky pak nazdobily děti ze základních a mateřských škol přímo před magistrátem.

Statný 14 metrů vysoký smrk rostl 46 let u chaty na Hukvaldech. Frýdku-Místku ho věnoval pan Jan Jach z Markvartovic, strom zasadil jeho strýc, který bohužel loni zemřel na covid.

Jan Jach, dárce vánočního stromu: "Byl hospitalizován na konci roku 2020 na banální úraz. V nemocnici dostal covid a ochrnul, stal se imobilním a jeho přáním bylo, že ten strom je možné darovat. A že udělá aspoň tu radost, když už ten příběh je takový smutný. Takže aspoň udělá radost v této ponuré době takové divné, rozsvítí alespoň úsměv na tváři, hlavně dětem a lidem, kteří se přijdou podívat."

Naložení stromu, jeho upevnění a přeprava z Hukvald na místecké náměstí zabrala hodinu a půl. Na náměstí byl strom upevněn ve dva metry hlubokém otvoru. Stromek na Zámecké náměstí pak přijel z Řepišť.

Michal Rylko, místopředseda představenstva TS F-M: "Po instalaci prakticky bude zapotřebí 2 až 3 dny, aby stromky byly nazdobeny. Na místeckém náměstí se budou podílet zhruba 4 lidé ty 3 dny, dvě montážní plošiny. Budou instalovat zhruba 1 500 metrů světelného řetězu s nějakými 15 000 LED žárovičkami. Plus budou ještě doplněny nějaké další světelné prvky, které jsou proměnlivé a barevné. Tak, aby to tvořilo jakýsi celek."

Vánoční výzdoba letos zůstane stejná, jako v předešlých letech. Novinkou jsou ale malé vánoční stromečky před magistrátem, které nazdobily děti z mateřských a základních škol. Ozdoby si také samy vyrobily.

Adriana Krellová, pedagog MŠ Pohádka: "Řetězec, který byl vyrobený z těstovin, nabarvený barvou, namotaný na provázku. Další výzboba tam byla z korálků, jsou to dřevěné korálky, bílé barvy a hnědé, na konci je rolnička, které děti navlékaly na drátek, to jsme potom navěsili."
Vratislav Matěj, ředitel ZŠ a MŠ Naděje: "Konkrétně jsou to výtvory rukodělné, zalaminátované, aby to vydrželo to počasí, které to má mít."

Na náměstí Svobody pak proběhne v neděli 27. listopadu v 16:45 slavnostní rozsvícení vánočního stromu a zahájení adventního programu.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Bude spousta atrakcí pro děti. Zvířátka, pošta, všechno, na co jsou lidé zvyklí. A věřím, že i ten program, který připravovala Kultura F-M, bude odpovídat tradicím a bude krásně prokreslovat tu vánoční atmosféru ztišení, hledání a očekávání příchodu."

Adventní kulturní program je pak naplánován téměř na každý den až do konce roku.

Nahlásit chybu


K tématu

Rozsvícení vánočního stromu ve Frýdku-Místku opět přilákalo davy lidí

4. prosince 2023 12:20 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu ve Frýdku-Místku si tradičně nenechaly ujít davy lidí. Zahájen tím byl i program Adventního městečka, které nabídne program až do 29. prosince. Chybět nebudou různá hudební vystoupení i pohádková představení pro děti.

Obří vánoční baňka je novinkou letošní vánoční výzdoby ve Frýdku-Místku

30. listopadu 2023 16:22 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdecké i místecké náměstí už mají své vánoční stromy, které bylo ještě potřeba nazdobit vánoční výzdobou. Ta je rozmístěna také po hlavních tazích ve městě. Výzdoba je už několik let tradiční. Ale letos se objevila také novinka v podobě obří třímetrové baňky v parku Pod zámkem.

Na Masarykově náměstí už svítí vánoční strom. Ostravské Vánoce začaly

25. listopadu 2023 20:06 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Na ostravském centrálním Masarykově náměstí se v sobotu rozsvítil vánoční strom. Letošní ročník Ostravských Vánoc, které potrvají až do 1. ledna příštího roku zahájili přímo na hlavní scéně zástupci statutárního města Ostravy, hlavního partnera akce městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz a biskupství ostravsko-opavského. Při slavnostním zahájení si zcela zaplněné náměstí vychutnalo show k rozsvícení vánočního stromu v podání Art Prometheus a na hlavní scéně pak vystoupil Michal Hrůza s kapelou Hrůzy.


Krojovaní horníci si pietním aktem připomněli důlní neštěstí na Dole Gabriela

Před 100 lety zahynulo při důlním neštěstí na Dole Gabriela 15 horníků. Tuto tragickou událost si připomněli krojovaní horníci v Karviné-Dolech pietním aktem a také bohoslužbou v šikmém kostele sv. Petra z Alkantary.

Klauni z Balónkova baví děti na dětském oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku

Pravidelně navštěvují dětská oddělení v nemocnicích a baví tamní děti. Návštěvy klaunů patří mezi nedílnou součást péče o malé pacienty i v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Samotní klauni svou práci berou jako poslání.

Senioři se mohou hlásit o místo v novém Domově pod Bílou horou v Kopřivnici

Včera 15:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Domov pod Bílou horou v Kopřivnici ode dneška přijímá žádosti o službu v domově pro seniory a v domově se zvláštním režimem. Celkem nabízí 84 míst. Nový domov buduje Moravskoslezský kraj od konce roku 2021, aktuálně se stavba dokončuje a připravuje se spuštění provozu domova jako nové krajské příspěvkové organizace. Slavnostní otevření je naplánováno na 18. červen.

Novojičínští rodáci uctili čestného občana Karla Kryla

Klub rodáků a přátel města vyhlásil v Novém Jičíně jaro Karla Kryla. Uctil tak kulaté výročí narození i úmrtí tohoto novojičínského čestného občana.

V průběhu jara vysadí ve Frýdku-Místku na 100 stromů a 400 keřů

Frýdek-Místek bude bohatší o další stovky kusů dřevin. Právě v těchto dnech totiž probíhá pravidelná jarní výsadba stromů a keřů. Letos do ní město investuje 880 tisíc korun.

Kniha očima pamětníků „K poslední šichtě – Zdař Bůh!“ mapuje důlní neštěstí před 100 lety

V pátek 12. dubna 2024, v den stého výročí ničivé exploze v Dole Gabriela byla v Karviné slavnostně pokřtěna kniha, která očima pamětníků mapuje nejen tuto ale i další, největší důlní katastrofu na Karvinsku, při které zahynulo 235 horníků.

Protidrogový vlak se po tříleté pauze vrátil varovat a odradit

Do Nového Jičína se po tříleté pauze vrátil protidrogový vlak. Revolution train tu zastavil na jeden den, otevřen byl pro školní skupiny i veřejnost zdarma.

Aktivní senioři uspořádali ve Frýdku-Místku turnaj v badmintonu

Sportem předcházejí krizi středního věku. Takové je pořekadlo seniorů ve spolku Aktivní senioři Frýdek-Místek. Aktuálně mají za sebou třetí ročník turnaje v badmintonu, který měl tradičně velký úspěch. Desítky seniorů mezi sebou s velkým nasazením soupeřili o medaile a nejlepší umístění.

Za srážení lidí čeká bezdomovce vězení. 69letá seniorka spadla dokonce na koleje

Včera 10:44 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Otřesný případ agresivity řeší v těchto dnech ostravští policisté. Opilý bezdomovec se zcela bezdůvodně vrhal na kolemjdoucí na Svinovských mostech a srážel je na zem. Téměř 70letá žena dokonce skončila v kolejišti.

ŘSD do léta opraví dálniční mosty na hranicích Moravskoslezského a Olomouckého kraje

Včera 7:19 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ředitelství silnic a dálnic bude pokračovat v opravě mostů na dálnici D1. Po zimě se práce obnoví na hranicích Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Práce vyjdou na 118 milionů korun a hotovo by mělo být v červenci.

Hasiči z Čeladné připomínají sté výročí založení výstavou

Sezona v Památníku Josefa Kaluse začala po zimní přestávce hned velkou událostí, výstavou ke 100. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů v Čeladné. K vidění je tu i zakladatelská listina a zápis z ustavující schůze z 21. dubna 1924.

V Palkovicích si lidé pochutnali na obecní zabijačce

13. dubna 2024 16:31 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Na tradičním setkávacím místě před požární zbrojnicí v Palkovicích se v sobotu konala obecní zabijačka. K dobré náladě hrála dechová hudba a lidé mohli dobroty od řezníka ochutnat přímo na místě nebo si nakoupit domů.

Někteří řidiči nerespektují zákaz zastavení při blokovém čištění ve Frýdku-Místku

Ulice Frýdku-Místku opět brázdí úklidové čety a čisticí technika. Naplno už probíhá jarní úklid, který je spojený s blokovým čištěním. To tradičně komplikují neukáznění řidiči, kteří nepřeparkují svá auta. Dopravní značení přitom na blokové čištění upozorňuje týden dopředu.

Zájemci o byt v Penzionu pro seniory Frýdek-Místek musejí aktualizovat své žádosti

Žadatelé o byt v Penzionu pro seniory Frýdek-Místek musejí znovu aktualizovat své žádosti. O bydlení je totiž velký zájem a v pořadníku jsou desítky lidí. Penzion prošel před časem náročnou rekonstrukcí bytových jader a celkově má 167 bytových jednotek.

Soutěž Podbeskydský ještěr ve Frýdku-Místku opět hledala nejlepší cukráře

Slavnostní dort do čtyř kilogramů na libovolné téma. To bylo úkolem tradiční soutěže Podbeskydský ještěr, kde mezi sebou pravidelně měří síly studenti oboru cukrář. Jejím cílem je motivovat studenty, aby u oboru zůstali i po škole a dál se mu věnovali naplno.

Lidé se v Jablunkově zapojili do akce Ukliďme Česko

10. dubna 2024 11:31 | Jablunkov | Libor Běčák | Jablunkovský miniexpres

Do celorepublikového jarního úklidu se zapojilo také město Jablunkov. Skupinky sběračů prošly celé město, včetně okrajových částí. Nejčastěji nacházely běžný drobný odpad, ale nechyběly ani velké kusy.

Ve Frýdku-Místku budou dělat radost darované vánoční stromy i stromečky zdobené dětmi
Vydáno 24. listopadu 2022 12:04, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Na obou náměstích ve Frýdku-Místku už stojí také dva darované stromy. Jeden přijel z Hukvald a druhý z Řepišť. Další malé vánoční stromečky pak nazdobily děti ze základních a mateřských škol přímo před magistrátem.

Statný 14 metrů vysoký smrk rostl 46 let u chaty na Hukvaldech. Frýdku-Místku ho věnoval pan Jan Jach z Markvartovic, strom zasadil jeho strýc, který bohužel loni zemřel na covid.

Jan Jach, dárce vánočního stromu: "Byl hospitalizován na konci roku 2020 na banální úraz. V nemocnici dostal covid a ochrnul, stal se imobilním a jeho přáním bylo, že ten strom je možné darovat. A že udělá aspoň tu radost, když už ten příběh je takový smutný. Takže aspoň udělá radost v této ponuré době takové divné, rozsvítí alespoň úsměv na tváři, hlavně dětem a lidem, kteří se přijdou podívat."

Naložení stromu, jeho upevnění a přeprava z Hukvald na místecké náměstí zabrala hodinu a půl. Na náměstí byl strom upevněn ve dva metry hlubokém otvoru. Stromek na Zámecké náměstí pak přijel z Řepišť.

Michal Rylko, místopředseda představenstva TS F-M: "Po instalaci prakticky bude zapotřebí 2 až 3 dny, aby stromky byly nazdobeny. Na místeckém náměstí se budou podílet zhruba 4 lidé ty 3 dny, dvě montážní plošiny. Budou instalovat zhruba 1 500 metrů světelného řetězu s nějakými 15 000 LED žárovičkami. Plus budou ještě doplněny nějaké další světelné prvky, které jsou proměnlivé a barevné. Tak, aby to tvořilo jakýsi celek."

Vánoční výzdoba letos zůstane stejná, jako v předešlých letech. Novinkou jsou ale malé vánoční stromečky před magistrátem, které nazdobily děti z mateřských a základních škol. Ozdoby si také samy vyrobily.

Adriana Krellová, pedagog MŠ Pohádka: "Řetězec, který byl vyrobený z těstovin, nabarvený barvou, namotaný na provázku. Další výzboba tam byla z korálků, jsou to dřevěné korálky, bílé barvy a hnědé, na konci je rolnička, které děti navlékaly na drátek, to jsme potom navěsili."
Vratislav Matěj, ředitel ZŠ a MŠ Naděje: "Konkrétně jsou to výtvory rukodělné, zalaminátované, aby to vydrželo to počasí, které to má mít."

Na náměstí Svobody pak proběhne v neděli 27. listopadu v 16:45 slavnostní rozsvícení vánočního stromu a zahájení adventního programu.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Bude spousta atrakcí pro děti. Zvířátka, pošta, všechno, na co jsou lidé zvyklí. A věřím, že i ten program, který připravovala Kultura F-M, bude odpovídat tradicím a bude krásně prokreslovat tu vánoční atmosféru ztišení, hledání a očekávání příchodu."

Adventní kulturní program je pak naplánován téměř na každý den až do konce roku.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000034499/ve-frydku-mistku-budou-delat-radost-darovane-vanocni-stromy-i-stromecky-zdobene-detmi