Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Lidé ve Frýdku-Místku vytřídili za rok 2022 téměř 11 tun kuchyňských olejů

Frýdek-Místek |

Nádoby na tříděný odpad a od loňského roku i popelnice na jedlé oleje. Frýdek-Místek stále hledá cesty, jak co nejvíce třídit odpad. To totiž pomáhá k udržení ceny za svoz odpadu. Chystá se také rozšíření sběrných dvorů, které mají přispět ke snížení počtu černých skládek u popelnic a dalších míst.

Město Frýdek-Místek a její společnost Frýdecká skládka se neustále snaží zefektivňovat zpracování odpadů.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Proto máme po městě množství kontejnerů na tříděný odpad, papír, sklo a plasty. A nově jsme přidali i 111 kontejnerů na oleje, které občané používají v kuchyni. Je nutné tyto oleje odkládat právě do těchto nádob a nevylévat je do kanalizace, kde způsobují velké problémy, náklady. Například i přemnožení potkanů."

Poté, co se město rozhodlo spolupracovat s projektem Třídímolej.cz, došlo k zahuštění sítě olejových popelnic na území celého města. I díky tomu se za rok 2022 zdvojnásobil objem vysbíraného oleje na 10,8 tun.

Marcela Skokanová, marketing a komunikace, Trafin Oil: "U nás ve firmě si potom olej zpracujeme tak, že ho vyčistíme od všech nečistot, od vody, znova ho zrecyklujeme a používá se dále v průmyslu, nemusíte se bát, že byste ho koupili dál v obchodě, že je přečištěný, ale používá se dále v průmyslu jako přísada do biopaliv."

Navýšení objemu vysbíraného oleje o dvojnásobek je rozhodně úspěch, ale stále tento objem představuje zhruba 12,6 procenta potenciálu. Je tedy ještě kam se zlepšovat. Město tak usiluje o edukaci a motivaci občanů nejen ke sběru olejů, ale všeobecně ke třídění různých druhů odpadů.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Všemi těmito kroky se snažíme vycházet vstříc tomu, abychom byli schopni udržet příznivou cenu za svoz odpadu. A je velice důležité, aby všichni občané v tomto trendu s námi spolupracovali a snažili se maximálně snížit ty náklady na zpracování odpadu."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Velkým problémem, který nás zároveň trápí je to, že lidé si pletou ta svozová místa u kontejnerů se sběrnými dvory. A mají pocit, že Frýdecká skládka odveze vše, co tam dají. Je to druh odpadu, který patří do sběrných dvorů. A tím chceme apelovat na občany, aby tam nedávali starý nábytek a další věci, které tam vůbec nepatří. Protože nám zbytečně zatěžují a prodražují ten systém. A aby ho odvezli nebo nechali odvézt tam kam patří, na sběrné dvory. A hlavně aby ještě více třídili. Protože tím získáme peníze do systému a můžeme ten odpad dotovat a držet ho na nějaké ceně. Pokud to nebude, budeme muset zvednout cenu odpadu."

Město také upozorňuje, že je potřeba rozlišovat mezi kontejnery pro obyvatele a pro firmy. Ty firemní mohou mít jinak rozplánované svozy a může to vypadat, že jsou přeplněné.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Naše kontejnery se snažíme svážet takovým způsobem, aby nedoházelo k tomu hromadění toho opadu. Nicméně někdy nastanou situace, kdy se tak stane. Takže tady samozřejmě budeme rádi, pokud nám občané například prostřednictvím aplikace Munipolis dají vědět, kde se tak děje. Kde se to opakuje a my s tím budeme dále pracovat."

Poplatek za odpad na rok 2023 vychází na 696 korun. Lidé nad 70 let zaplatí polovinu a děti do šesti jsou od poplatků osvobozeny.

Nahlásit chybu


K tématu

Rodinné domy ve Frýdku-Místku dostávají nádoby na plast. Město motivuje k třídění odpadů

16. listopadu 2023 12:12 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Rodinné domy ve Frýdku-Místku dostávají v těchto dnech nové nádoby na plasty. Cílem tohoto rozšíření je motivovat veřejnost ke třídění odpadů, aby mohlo město udržet cenu poplatků za odpady a nemuselo ji zvyšovat. 4 500 nádob se bude rozmísťovat zhruba měsíc.

Sběrný dvůr pod estakádou ve Frýdku-Místku se nově výrazně zvětšil

28. března 2024 16:16 | Celý MS kraj | Jiří Cileček | Frýdlantský miniexpres

Obyvatelé Frýdku-Místku mohou ještě pohodlněji vozit odpad do sběrného dvoru pod estakádou. Nově byl totiž za necelé tři miliony korun výrazně rozšířen. Dá se do něj vjet autem a odpad pohodlně vyložit.

Třídění má ve Frýdku-Místku pomoci nenavyšovat poplatky za svoz odpadů

Frýdek-Místek letos nezvýšil poplatek za odpad. Důvodem je snaha motivovat veřejnost ke třídění odpadů, což pomáhá zajistit nižší ceny. Nově byly k rodinným domům rozmístěny kontejnery na plast a změněn harmonogram svozu odpadu na jednou za 14 dní.


Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

23. dubna 2024 20:14 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

23. dubna 2024 16:26 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

22. dubna 2024 20:30 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Lidé ve Frýdku-Místku vytřídili za rok 2022 téměř 11 tun kuchyňských olejů
Vydáno 20. února 2023 12:58, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Nádoby na tříděný odpad a od loňského roku i popelnice na jedlé oleje. Frýdek-Místek stále hledá cesty, jak co nejvíce třídit odpad. To totiž pomáhá k udržení ceny za svoz odpadu. Chystá se také rozšíření sběrných dvorů, které mají přispět ke snížení počtu černých skládek u popelnic a dalších míst.

Město Frýdek-Místek a její společnost Frýdecká skládka se neustále snaží zefektivňovat zpracování odpadů.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Proto máme po městě množství kontejnerů na tříděný odpad, papír, sklo a plasty. A nově jsme přidali i 111 kontejnerů na oleje, které občané používají v kuchyni. Je nutné tyto oleje odkládat právě do těchto nádob a nevylévat je do kanalizace, kde způsobují velké problémy, náklady. Například i přemnožení potkanů."

Poté, co se město rozhodlo spolupracovat s projektem Třídímolej.cz, došlo k zahuštění sítě olejových popelnic na území celého města. I díky tomu se za rok 2022 zdvojnásobil objem vysbíraného oleje na 10,8 tun.

Marcela Skokanová, marketing a komunikace, Trafin Oil: "U nás ve firmě si potom olej zpracujeme tak, že ho vyčistíme od všech nečistot, od vody, znova ho zrecyklujeme a používá se dále v průmyslu, nemusíte se bát, že byste ho koupili dál v obchodě, že je přečištěný, ale používá se dále v průmyslu jako přísada do biopaliv."

Navýšení objemu vysbíraného oleje o dvojnásobek je rozhodně úspěch, ale stále tento objem představuje zhruba 12,6 procenta potenciálu. Je tedy ještě kam se zlepšovat. Město tak usiluje o edukaci a motivaci občanů nejen ke sběru olejů, ale všeobecně ke třídění různých druhů odpadů.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Všemi těmito kroky se snažíme vycházet vstříc tomu, abychom byli schopni udržet příznivou cenu za svoz odpadu. A je velice důležité, aby všichni občané v tomto trendu s námi spolupracovali a snažili se maximálně snížit ty náklady na zpracování odpadu."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Velkým problémem, který nás zároveň trápí je to, že lidé si pletou ta svozová místa u kontejnerů se sběrnými dvory. A mají pocit, že Frýdecká skládka odveze vše, co tam dají. Je to druh odpadu, který patří do sběrných dvorů. A tím chceme apelovat na občany, aby tam nedávali starý nábytek a další věci, které tam vůbec nepatří. Protože nám zbytečně zatěžují a prodražují ten systém. A aby ho odvezli nebo nechali odvézt tam kam patří, na sběrné dvory. A hlavně aby ještě více třídili. Protože tím získáme peníze do systému a můžeme ten odpad dotovat a držet ho na nějaké ceně. Pokud to nebude, budeme muset zvednout cenu odpadu."

Město také upozorňuje, že je potřeba rozlišovat mezi kontejnery pro obyvatele a pro firmy. Ty firemní mohou mít jinak rozplánované svozy a může to vypadat, že jsou přeplněné.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Naše kontejnery se snažíme svážet takovým způsobem, aby nedoházelo k tomu hromadění toho opadu. Nicméně někdy nastanou situace, kdy se tak stane. Takže tady samozřejmě budeme rádi, pokud nám občané například prostřednictvím aplikace Munipolis dají vědět, kde se tak děje. Kde se to opakuje a my s tím budeme dále pracovat."

Poplatek za odpad na rok 2023 vychází na 696 korun. Lidé nad 70 let zaplatí polovinu a děti do šesti jsou od poplatků osvobozeny.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000035797/lide-ve-frydku-mistku-vytridili-za-rok-2022-temer-11-tun-kuchynskych-oleju