Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Sdílená kola Nextbike jsou opět i v ulicích Frýdku-Místku

Frýdek-Místek |

Začala další sezona sdílených kol. Frýdek-Místek pokračuje ve smlouvě, kterou uzavřelo se společností Nextbike. Ta navíc navýšila počet kol, z původních 170 na 200. Stále platí pravidlo, že na jízdu ve městě zůstává prvních 15 minut pro uživatele zdarma.

Frýdek-Místek opět zaplavila sdílená modrá kola Nextbike. Město uzavřelo s jejich provozovatelem smlouvu o zajištění služby na další dva roky.

Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Opět začíná nová sezóna sdílených kol ve Frýdku-Místku. Od prvního března by se měla objevit kola zpátky ve stojanech, takže je bude možné již půjčovat. Spolupráce s Nextbike pokračuje už několik let. Vystřídali Rekola. Tím, že jsme vysoutěžili novou firmu, právě i v okolních městech, tak pracujeme na tom, aby se ta spolupráce prohlubovala. V příštích letech uvažujeme o spolupráci s Ostravou a Havířovem. Tak, aby ten systém jízdních kol byl provázaný. Aby si uživatel mohl využívat tu síť komplexně, a ne pouze v daném městě."
Lukáš Luňák, jednatel společnosti Nextbike Czech Republic: "My se na další sezonu ve Frýdku moc těšíme. Z těch statistik našich vyplývá, že minulý rok jsme zaznamenali nějaký nárůst o téměř 17 procent v rámci výpůjček oproti roku 2021. Takže ten náš cíl společně s městem je samozřejmě to číslo dále navyšovat. Aby si k udržitelné mobilitě po městě nacházeli další občané Frýdku-Místku. Co se týče té velikosti toho projektu, tak dochází k navyšování na 200 sdílených kol. Takže to je asi taková zásadní změna."

Součástí systému sdílených kol jsou nadále i nedaleké obce Sviadnov, Staré Město, Baška, Dobrá, Žabeň a Paskov, v nichž je možné si kolo zapůjčit i na konci jízdy ponechat ve stojanu.

Lukáš Luňák, jednatel společnosti Nextbike Czech Republic: "Počet stanic zatím zůstává stejný, to znamená nějakých 126 míst, které ve Frýdku máme. Je otázkou, jestli se to bude nějak upravovat. My se snažíme průběžně ve spolupráci s městem ta jednotlivá místa analyzovat a případně rozšiřovat. Naše uživatelská základna ve Frýdku je již téměř 7 tisíc uživatelů, kteří službu využívají. Takže je i v tomto věříme, že se to číslo zase o něco navýší v roce 2023."

V loňském roce cyklisté uskutečnili ve Frýdku-Místku 85 298 výpůjček. Na sdílených kolech lidé urazili 73 114 kilometrů.

Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Město stále dotuje prvních 15 minut výpůjčky. Vzhledem k tomu, že výpůjčky ve Frýdku-Místku jsou přes devadesát procent právě do 15 minut, tak většina uživatelů za půjčení sdíleného kola neplatí. A takto to plánujeme i do budoucna, udržet tento systém. Chceme podporovat právě využívání sdílené cyklodopravy. Tak, ať se co nejméně zatěžuje městská hromadná doprava a automobilová dopravní síť."

Prvních 15 minut je pro každého cyklistu díky podpoře města zdarma, za dalších 45 minut zaplatí 24 korun.

Nahlásit chybu


K tématu

Sdílená kola míří do Nového Jičína a Kopřivnice. Bude možné jezdit i mezi městy

29. března 2024 13:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Nový Jičín a Kopřivnice se stanou dalšími městy, která zavedou sdílená kola. Obě města na projektu spolupracují. Díky tomu se podařily snížit náklady na provoz a navíc bude možné s koly mezi městy přejíždět. Služba by měla ve městech fungovat zhruba od poloviny dubna.

Sdílená kola startují sezónu i ve Frýdku-Místku. Řeší se i propojení s dalšími městy

Oblíbená modrá sdílená kola se opět vrací do ulic Frýdku-Místku. Letos jich bude k dispozici opět 200. Součástí výpůjčního systému je i šest okolních obcí. A město dál jedná s provozovatelem o možnosti rozšíření dojezdové a výpůjční vzdálenosti i do dalších měst, jako je například Ostrava.

Frýdek-Místek zjišťuje názor veřejnosti na sdílené koloběžky

17. srpna 2023 16:22 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Jaký máte názor na sdílené koloběžky? Na to se teď ptá Frýdek-Místek občanů formou anketního dotazníku v aplikaci Munipolis. Jeho vyhodnocení bude podkladem pro další jednání s provozovatelem služby ve městě.


Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Ne nadarmo se zámku Nová Horka u Studénky přezdívá "malá Vídeň"

Včera 17:45 | Studénka | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Od příchodu říšského hraběcího rodu Vetter von der Lilie do lůna úrodné krajiny podél Odry se z původně malé tvrze stává významné aristokratické sídlo, centrum hudební i výtvarné kultury.

Nemocnice Karviná-Ráj připravila pro páry čekající potomka předporodní pokoj v porodnici

Nemocnice Karviná-Ráj investovala peníze do vybudování předporodního pokoje pro páry, které čekají na příchod svého potomka. Po celou dobu hospitalizace, v době porodu i po porodu, tak nemusí být partneři vůbec separováni.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Originální dresy opavských basketbalistů se vydražily za více než 108 tisíc. Peníze pomůžou charitě

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Mistrovství ČR dětí a mládeže ve fitness sportu proběhlo v Bruntále

Včera 15:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Vize tělocvičny Tyršovy školy už má reálné obrysy, stát by mohla do čtyř let

Absenci kvalitní tělocvičny se základní škola na Tyršově ulici snaží řešit asi dvacet let. Nyní rada města její požadavek posvětila, schválila studii nového školního sportoviště, to by mohlo stát do čtyř let.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Dívka poděkovala členům IZS za záchranu. Vytáhli ji z řeky Ostravice ve Frýdku-Místku

Chtěla chytit padající mobilní telefon, jenže uklouzla a skončila pod splavem v řece Ostravici. Mladá dívka pak se štěstím ve vodě dlouhé minuty čekala na záchranu. Tu nakonec díky perfektní spolupráci bleskově zvládli strážníci, policisté a hasiči.

Frýdek-Místek udržuje tradici Podbeskydského ještěra

17. dubna 2024 21:46 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Podbeskydský ještěr je už zavedená značka soutěže mladých cukrářů. Pořádá ji SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku a rovněž na letošním ročníku jsme mohli obdivovat umění cukrářských talentů.

Sdílená kola Nextbike jsou opět i v ulicích Frýdku-Místku
Vydáno 2. března 2023 14:44, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Začala další sezona sdílených kol. Frýdek-Místek pokračuje ve smlouvě, kterou uzavřelo se společností Nextbike. Ta navíc navýšila počet kol, z původních 170 na 200. Stále platí pravidlo, že na jízdu ve městě zůstává prvních 15 minut pro uživatele zdarma.

Frýdek-Místek opět zaplavila sdílená modrá kola Nextbike. Město uzavřelo s jejich provozovatelem smlouvu o zajištění služby na další dva roky.

Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Opět začíná nová sezóna sdílených kol ve Frýdku-Místku. Od prvního března by se měla objevit kola zpátky ve stojanech, takže je bude možné již půjčovat. Spolupráce s Nextbike pokračuje už několik let. Vystřídali Rekola. Tím, že jsme vysoutěžili novou firmu, právě i v okolních městech, tak pracujeme na tom, aby se ta spolupráce prohlubovala. V příštích letech uvažujeme o spolupráci s Ostravou a Havířovem. Tak, aby ten systém jízdních kol byl provázaný. Aby si uživatel mohl využívat tu síť komplexně, a ne pouze v daném městě."
Lukáš Luňák, jednatel společnosti Nextbike Czech Republic: "My se na další sezonu ve Frýdku moc těšíme. Z těch statistik našich vyplývá, že minulý rok jsme zaznamenali nějaký nárůst o téměř 17 procent v rámci výpůjček oproti roku 2021. Takže ten náš cíl společně s městem je samozřejmě to číslo dále navyšovat. Aby si k udržitelné mobilitě po městě nacházeli další občané Frýdku-Místku. Co se týče té velikosti toho projektu, tak dochází k navyšování na 200 sdílených kol. Takže to je asi taková zásadní změna."

Součástí systému sdílených kol jsou nadále i nedaleké obce Sviadnov, Staré Město, Baška, Dobrá, Žabeň a Paskov, v nichž je možné si kolo zapůjčit i na konci jízdy ponechat ve stojanu.

Lukáš Luňák, jednatel společnosti Nextbike Czech Republic: "Počet stanic zatím zůstává stejný, to znamená nějakých 126 míst, které ve Frýdku máme. Je otázkou, jestli se to bude nějak upravovat. My se snažíme průběžně ve spolupráci s městem ta jednotlivá místa analyzovat a případně rozšiřovat. Naše uživatelská základna ve Frýdku je již téměř 7 tisíc uživatelů, kteří službu využívají. Takže je i v tomto věříme, že se to číslo zase o něco navýší v roce 2023."

V loňském roce cyklisté uskutečnili ve Frýdku-Místku 85 298 výpůjček. Na sdílených kolech lidé urazili 73 114 kilometrů.

Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Město stále dotuje prvních 15 minut výpůjčky. Vzhledem k tomu, že výpůjčky ve Frýdku-Místku jsou přes devadesát procent právě do 15 minut, tak většina uživatelů za půjčení sdíleného kola neplatí. A takto to plánujeme i do budoucna, udržet tento systém. Chceme podporovat právě využívání sdílené cyklodopravy. Tak, ať se co nejméně zatěžuje městská hromadná doprava a automobilová dopravní síť."

Prvních 15 minut je pro každého cyklistu díky podpoře města zdarma, za dalších 45 minut zaplatí 24 korun.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000035997/sdilena-kola-nextbike-jsou-opet-i-v-ulicich-frydku-mistku