Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Palkovicích se v sobotu konal festival dechovky a týmy kuchařů soutěžily o nejchutnější guláš

Palkovice |

V Palkovicích se v sobotu konal 6. ročník festivalu dechovek a pivních a gulášových slavností.

Zdroj: TV Polar

Každý kuchař ví, že udělat dobrý guláš vyžaduje čas. Jak jste na tom byli při této soutěž s časem vy?

Imrich Melicher, Zelenáči: “S časem to má každý tým stejně. Měli jsme start asi o půl desáté a myslím si, že to záleží na množství guláše, na tom, jakým způsobem se vaří, jestli na plynu nebo na dřevu.”
Teodor Mucha, Myslivci Palkovice: “Máme super srnčí guláš. To je náš recept a každý guláš je originál. Srnčí maso a vývary k tomu a ostatní ingredience. Paprika, pepř, sůl. Tři hodiny, to se musí pomalu, to nejde moc rychle, ale bude dobrý.”
Petr Šajer, Na poslední chvíli: “Jsme tým Na poslední chvíli, protože jsme se to dozvěděli na poslední chvíli a tým jsme sestavili taky na poslední chvíli. Nikdy jsme spolu nevařili než v tomto složení. Děláme hovězí poctivý guláš na ohni. Nejsme zastánci dělání na plynu.”
Ondra Michálek, Štola: “Já bych vám představil tým Štola. Jsme tady čtvrtým rokem, připravujeme hornický guláš z hovězího masa kližka, krk. Na konec se dávají speciální ingredience, které nikomu neřeknu. Doufám, že bude všem chutnat a díky skvělému týmu, který mám za sebou, si myslím, že bedna to bude.”

Nad přípravou gulášů bděla odborná porota.

porotkyně: “Od rána zjišťujeme, kdo má jaký základ v guláši, ochutnáváme, koukáme pod ruce, ale ještě nejsme ve finále. Ještě na to mají 15 či 20 minut, aby to doladili. Některé guláše už jsou top, některé ještě potřebují svůj čas.”

Porotci sledovali také jaké suroviny kuchaři používají.

David Valíček, porotce: “Žádná jíška, Prakticky jíška nepatří do guláše, nepatří tam mouka. V uvozovkách: ve starých českých normách je samozřejmě mouka, je tam roux, takzvaná francouzská zásmažka, ale prostě myslím si, že guláš je o té samotné síle, o tom vyrestování cibulky a dokonce, když zmiňuji cibulku, tak prostě Poláci, kteří tady jsou taky v soutěži, tak prostě nepoužili ani gram cibule na to, aby udělal dobrý guláš a myslím si, že tohle je velmi zajímavé.”
Anketa: “Mám maďarský a chutná výborně. Je ostrý, ale dobrý. Pokud budou, tak ochutnám ještě jeden, víc už ne.”

Zatímco návštěvníkům nejvíce chutnal maďarský guláš od volejbalistů, porota dala svou cenu Zelenáčům.

Nahlásit chybu


Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

22. dubna 2024 20:30 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Ne nadarmo se zámku Nová Horka u Studénky přezdívá "malá Vídeň"

22. dubna 2024 17:45 | Studénka | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Od příchodu říšského hraběcího rodu Vetter von der Lilie do lůna úrodné krajiny podél Odry se z původně malé tvrze stává významné aristokratické sídlo, centrum hudební i výtvarné kultury.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

V Palkovicích se v sobotu konal festival dechovky a týmy kuchařů soutěžily o nejchutnější guláš
Vydáno 17. července 2021 20:08, Palkovice, Bára Kelnerová
V Palkovicích se v sobotu konal 6. ročník festivalu dechovek a pivních a gulášových slavností.

Zdroj: TV Polar

Každý kuchař ví, že udělat dobrý guláš vyžaduje čas. Jak jste na tom byli při této soutěž s časem vy?

Imrich Melicher, Zelenáči: “S časem to má každý tým stejně. Měli jsme start asi o půl desáté a myslím si, že to záleží na množství guláše, na tom, jakým způsobem se vaří, jestli na plynu nebo na dřevu.”
Teodor Mucha, Myslivci Palkovice: “Máme super srnčí guláš. To je náš recept a každý guláš je originál. Srnčí maso a vývary k tomu a ostatní ingredience. Paprika, pepř, sůl. Tři hodiny, to se musí pomalu, to nejde moc rychle, ale bude dobrý.”
Petr Šajer, Na poslední chvíli: “Jsme tým Na poslední chvíli, protože jsme se to dozvěděli na poslední chvíli a tým jsme sestavili taky na poslední chvíli. Nikdy jsme spolu nevařili než v tomto složení. Děláme hovězí poctivý guláš na ohni. Nejsme zastánci dělání na plynu.”
Ondra Michálek, Štola: “Já bych vám představil tým Štola. Jsme tady čtvrtým rokem, připravujeme hornický guláš z hovězího masa kližka, krk. Na konec se dávají speciální ingredience, které nikomu neřeknu. Doufám, že bude všem chutnat a díky skvělému týmu, který mám za sebou, si myslím, že bedna to bude.”

Nad přípravou gulášů bděla odborná porota.

porotkyně: “Od rána zjišťujeme, kdo má jaký základ v guláši, ochutnáváme, koukáme pod ruce, ale ještě nejsme ve finále. Ještě na to mají 15 či 20 minut, aby to doladili. Některé guláše už jsou top, některé ještě potřebují svůj čas.”

Porotci sledovali také jaké suroviny kuchaři používají.

David Valíček, porotce: “Žádná jíška, Prakticky jíška nepatří do guláše, nepatří tam mouka. V uvozovkách: ve starých českých normách je samozřejmě mouka, je tam roux, takzvaná francouzská zásmažka, ale prostě myslím si, že guláš je o té samotné síle, o tom vyrestování cibulky a dokonce, když zmiňuji cibulku, tak prostě Poláci, kteří tady jsou taky v soutěži, tak prostě nepoužili ani gram cibule na to, aby udělal dobrý guláš a myslím si, že tohle je velmi zajímavé.”
Anketa: “Mám maďarský a chutná výborně. Je ostrý, ale dobrý. Pokud budou, tak ochutnám ještě jeden, víc už ne.”

Zatímco návštěvníkům nejvíce chutnal maďarský guláš od volejbalistů, porota dala svou cenu Zelenáčům.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/palkovice/11000026594/v-palkovicich-se-v-sobotu-konal-festival-dechovky-a-tymy-kucharu-soutezily-o-nejchutnejsi-gulas