Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Havířov má novou sportovní halu Fénix, která vznikla díky rekonstrukci výpravní budovy

Havířov |

Havířov má nové sportovní a kulturní centrum, které dostalo od dětí název Fénix. Jedná se o budovu bývalé výpravní haly vlakového nádraží. Radnice do rekonstrukce investovala přes 60 milionů korun a stavba nyní dostala kolaudační razítko.

Není to tak dávno, kdy celý prostor před vlakovým nádražím, včetně výpravní haly, patřil za jeden z nejškaredších ve městě. Následovalo nespočet jednání, která vyústila v podpis memoranda o společném projektu radnice a Správy železnic. Nejdříve Správa železnic vytvořila novou odbavovací halu, následně se město postaralo o modernizaci přednádraží. Až poté mohla být zahájena oprava staré výpravní haly, která byla připravena tak, aby v ní mohlo vzniknou sportovně společenské centrum s názvem Fénix. Stavba je dokončena a získala kolaudační razítko.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Já si myslím, že je to jedna z největších akcí v dlouhodobé historii a mám z toho obrovskou radost. Jsem velmi rád, že se to podařilo postavit v termínech. Je to úplně nový prostor, který najednou získal jinou dynamiku. Jsem hrozně šťastný, že se to povedlo a chtěl bych poděkovat všem partnerům, kteří nám s tím pomohli a byl to obrovský kus týmové práce. Správu železnic teď bude čekat realizace, oprava železničního tělesa, peronu, bezbariérových přístupů a samozřejmě prokopání tunelu na Šumbark a druhý východ z nádraží, který bude u Lidlu.”

Zpět ale Fénixu a k tomu, která sportoviště se v hale nacházejí.

Daniel Vachtarčík (HPH), radní pro sport: “Ten proces byl dlouhý. Jednali jsme s různými subjekty, které dlouhodobě měly potřebu využívat sportoviště a nedostávalo se na ně v adekvátních časech. Ve finále tady máme hřiště na basketbal, které je ale spíše tréninkové. Nemá úplně ty parametry, aby se tady mohly hrát mistrovské zápasy, ale pro trénink mládeže to bude dostatečné. Hlavní prostor je vyčleněn volejbalistům, kteří dlouhodobě jezdí trénovat do okolních obcí a měst. Teď dostávají dostatečný prostor, aby měli své zázemí. Vznikly tady i tři kurty pro badminton, po kterém je ve městě velká poptávka a hlavně je tady vybavená lezecká stěna, zase podle parametrů, které si určili sami lezci. Na prvním patře máme hlavní překvapení pro občany. Budeme první v republice, kteří budeme provozovat lyžařské trenažéry. Ať už na sjezdové lyžování, tak na běžky.”

Rekonstrukce haly byla náročná i s ohledem na zachování původních prvků, jako je schodiště, originální strop, či mozaika.

Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: “Ta naše část, která je na prostorách, které máme pronajaté na třicet let od Správy železnic, trvala zhruba rok. Ale již samozřejmě předtím probíhala příprava a my jsme na to navázali. Odpracovalo se tady toho hodně. Řešili jsme hodně problémů, protože ty problémy vznikaly přímo na té stavbě. Je to rekonstrukce, věci nejsou tak, jak si člověk myslí podle projektu, že by měly být. Takže na těch kontrolních dnech jsme řešili hodně problémů a já bych chtěl poděkovat jak projektantům, tak zhotovitelské firmě, tak našemu investičnímu oddělení, že jsme to takto dobře zvládli.”

Co bylo pro vás největším oříškem na této stavbě?

Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: “Největším oříškem bylo, ukotvení této lezecké stěny, ale také jsme řešili elektrickou přípojku, nevěděli jsme, jestli půjde zleva, zprava a jestli bude dostatečný příkon a tak podobně. Opravdu jsme museli hodně vyjednávat s ČEZ a jednotlivé problémy co se týká této přípojky se nabalovaly. Nakonec se nám to podařilo vyřešit a právě dneska jsme získali kolaudační souhlas.”

Je to velký objekt a zřejmě v dnešní době tady ten objekt bude i finančně náročný, co se týče energií. Mysleli jste na to?

Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: “Když jsme začínali, tak jsme tady společně stáli a viděli jsme v jakém hrozném stavu ta budova byla. V té době byla naše myšlenka, že ji chceme zrekonstruovat a vrátit občanům, zvýšit kvalitu tady toho prostoru. Dneska se situace změnila a dneska už přemýšlíme nad tím, že bychom rádi udělali fotovoltaické panely na střechu, protože ta střecha je velká a dobře orientovaná správným směrem. Ještě budeme pokračovat dál v úpravách haly. Musíme to nejdříve projekčně připravit a nachystat tak, aby to dávalo hlavu a patu.”

Město do rekonstrukcí investovalo desítky milionů korun.

Ondřej Baránek (ANO), náměstek primátora: “Oba dva tyto projekty patřily k jedním z nejnáročnějším z pohledu financí a toku peněz, protože opravdu přednádražní prostor, pokud mne paměť neklame, tam to bylo sto milionů korun. Toto bylo samozřejmě částečně hrazeno z dotace, to jsme byli rádi. Tato hala, která byla hotová za rok a my jsme strašně rádi, že jsme to stihli v termínu, tak stála 61,5 milionu korun a toto jsme financovali celé z peněz města.”

Slavnostního přestřižení pásky se zúčastnily také děti ze čtvrté třídy ZŠ Moravská, které vymyslely pro halu název. Fénix poprvé napadl malého Josefa.

Josef, žák: “Je to tu fakt super. Konečně jsem docílil svého cíle, něco vymyslet a střihnout tady tuto pásku.”

A právě halu by mohli využívat i žáci škol.

Jana Feberová (ČSSD), náměstkyně primátora: “Já si myslím, že se to nabízí, protože dopoledne pracující lidé jsou v práci. Ti, co odpoledne budou využívat tuto halu, mají dopoledne jiné aktivity, nebo jsou ve škole. Já si myslím, že tady se nabízí prostor pro naše školy, a to hlavně pro ty, které mají malé tělocvičny, nebo chtějí využít některé jiné nové aktivity, které tady hala nabízí pro své děti, aby si to užily. Tak, jak chodí na bývalou školu Nezvalovou na lezeckou stěnu a střídají se pravidelně, nebo chodí na Slavii si zasoutěžit ve velkém prostoru, tak já si myslím, že tady budou mít ideální prostor. Je to dostupné pomocí MHD, některé školy se pěšky projdou. Myslím, že to bude fajn.”

A kdy se do haly Fénix poprvé podívá veřejnost? V říjnu se chystá Správa sportovních a rekreačních zařízení spustit zkušební provoz. Od ledna pak hala pojede plném rozsahu.

Nahlásit chybu


K tématu

Ženy si v hale Fénix zatančily zumbu se světovým lektorem z Itálie

5. ledna 2024 15:09 | Havířov | Bára Kelnerová

Ivana Pawlasová vede v Havířově hodiny zumby. Nyní pozvala do haly Fénix světového italského instruktora, který si pro ženy připravil velkou show. Raffaele Verrillo je nejen tanečník, ale také zpěvák a věnuje se i charitě.

Havířovská hala Fénix se stala vítězem soutěže Komunální projekt 2023

3. listopadu 2023 23:12 | Havířov | Bára Kelnerová

Nádraží je vstupní brána do Havířova. Součástí je i hala Fénix. Ta se stala v letošním roce Stavbou roku Moravskoslezského kraje a nyní také zvítězila v soutěži Komunální projekt 2023.

Přestavba nádraží v Havířově se stala stavbou roku MSK

3. října 2023 10:32 | Havířov | Bára Kelnerová

Zbourat, nebo zachovat? Tak před lety zněla otázka, co s havířovskou výpravní halou. Radnice nakonec investovala do modernizace přednádraží a Správa železnic do oprav svých budov. Za to nyní město převzalo prestižní cenu.


O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Dnes 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Včera 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Dnes 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Včera 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

ZUŠ Orlová zve zájemce o hru na hudební nástroj

Základní umělecká škola v Orlové uspořádala projekt s názvem Hudební pokojíček pro předškoláky z mateřských škol.

Těšínské divadlo muselo zrušit své představení ve Stonavě, nabídne náhradní termín

Včera 16:03 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

V neděli 21.4. měla polská scéna Těšínského divadla už po druhé ve své novodobé historii zavítat do Stonavy. Na konci září roku 2019 přijela s představením divadelní hry Ondrášek, Pán Lysé Hory, kterou divákům zahráli pod širým nebem v parku U Domu PZKO. Tentokrát byla na programu hra podle předlohy knihy Karin Lednické Šikmý kostel. Sál Domu PZKO byl ale v 17.00 hod., kdy mělo představení začít prázdný. Představení muselo být na poslední chvíli zrušeno.

Stonavští krojovaní horníci oslaví 110 let

Včera 16:02 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavští krojovaní horníci letos slaví své 110. výročí svého působení. U té příležitosti se připravuje velkolepá oslava.

Ve Stonavě se odehrál 1. ročník nohejbalového turnaje

Včera 16:01 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Ve Stonavě se uskutečnil první ročník nohejbalového turnaje trojic. Ten do sportovní haly přilákal místní amatérské nadšence, kteří vytvořili pět týmů.

Mariusz Wałach ponownie prezesem Kongresu Polaków w RC

Sobotnim obradom Zgromadzenia Ogólnego Kongresu Polaków przysłuchiwali się również oficjalni gości - przedstawicielka czeskiego ministerstwa kultury, delegacja światowej Polonii, ustawodawcy polskiego i czeskigo parlamentu czy ambasador Rzeczypospolitej Polski w Pradze, który między innymi podkreślił znaczenie Funduszu Rozwoju Zaolzia.

V Havířově se konalo krajské kolo ZUŠ v soutěži orchestrů

Na 300 žáků základních uměleckých škol z celého Moravskoslezského kraje přijelo do Havířova, kde se konala postupová soutěž orchestrů. Absolutním vítězem přehlídky se stali žáci ze ZUŠ ve Frýdku-Místku.

Havířov má novou sportovní halu Fénix, která vznikla díky rekonstrukci výpravní budovy
Vydáno 17. září 2022 9:11, Havířov, Bára Kelnerová
Havířov má nové sportovní a kulturní centrum, které dostalo od dětí název Fénix. Jedná se o budovu bývalé výpravní haly vlakového nádraží. Radnice do rekonstrukce investovala přes 60 milionů korun a stavba nyní dostala kolaudační razítko.

Není to tak dávno, kdy celý prostor před vlakovým nádražím, včetně výpravní haly, patřil za jeden z nejškaredších ve městě. Následovalo nespočet jednání, která vyústila v podpis memoranda o společném projektu radnice a Správy železnic. Nejdříve Správa železnic vytvořila novou odbavovací halu, následně se město postaralo o modernizaci přednádraží. Až poté mohla být zahájena oprava staré výpravní haly, která byla připravena tak, aby v ní mohlo vzniknou sportovně společenské centrum s názvem Fénix. Stavba je dokončena a získala kolaudační razítko.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Já si myslím, že je to jedna z největších akcí v dlouhodobé historii a mám z toho obrovskou radost. Jsem velmi rád, že se to podařilo postavit v termínech. Je to úplně nový prostor, který najednou získal jinou dynamiku. Jsem hrozně šťastný, že se to povedlo a chtěl bych poděkovat všem partnerům, kteří nám s tím pomohli a byl to obrovský kus týmové práce. Správu železnic teď bude čekat realizace, oprava železničního tělesa, peronu, bezbariérových přístupů a samozřejmě prokopání tunelu na Šumbark a druhý východ z nádraží, který bude u Lidlu.”

Zpět ale Fénixu a k tomu, která sportoviště se v hale nacházejí.

Daniel Vachtarčík (HPH), radní pro sport: “Ten proces byl dlouhý. Jednali jsme s různými subjekty, které dlouhodobě měly potřebu využívat sportoviště a nedostávalo se na ně v adekvátních časech. Ve finále tady máme hřiště na basketbal, které je ale spíše tréninkové. Nemá úplně ty parametry, aby se tady mohly hrát mistrovské zápasy, ale pro trénink mládeže to bude dostatečné. Hlavní prostor je vyčleněn volejbalistům, kteří dlouhodobě jezdí trénovat do okolních obcí a měst. Teď dostávají dostatečný prostor, aby měli své zázemí. Vznikly tady i tři kurty pro badminton, po kterém je ve městě velká poptávka a hlavně je tady vybavená lezecká stěna, zase podle parametrů, které si určili sami lezci. Na prvním patře máme hlavní překvapení pro občany. Budeme první v republice, kteří budeme provozovat lyžařské trenažéry. Ať už na sjezdové lyžování, tak na běžky.”

Rekonstrukce haly byla náročná i s ohledem na zachování původních prvků, jako je schodiště, originální strop, či mozaika.

Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: “Ta naše část, která je na prostorách, které máme pronajaté na třicet let od Správy železnic, trvala zhruba rok. Ale již samozřejmě předtím probíhala příprava a my jsme na to navázali. Odpracovalo se tady toho hodně. Řešili jsme hodně problémů, protože ty problémy vznikaly přímo na té stavbě. Je to rekonstrukce, věci nejsou tak, jak si člověk myslí podle projektu, že by měly být. Takže na těch kontrolních dnech jsme řešili hodně problémů a já bych chtěl poděkovat jak projektantům, tak zhotovitelské firmě, tak našemu investičnímu oddělení, že jsme to takto dobře zvládli.”

Co bylo pro vás největším oříškem na této stavbě?

Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: “Největším oříškem bylo, ukotvení této lezecké stěny, ale také jsme řešili elektrickou přípojku, nevěděli jsme, jestli půjde zleva, zprava a jestli bude dostatečný příkon a tak podobně. Opravdu jsme museli hodně vyjednávat s ČEZ a jednotlivé problémy co se týká této přípojky se nabalovaly. Nakonec se nám to podařilo vyřešit a právě dneska jsme získali kolaudační souhlas.”

Je to velký objekt a zřejmě v dnešní době tady ten objekt bude i finančně náročný, co se týče energií. Mysleli jste na to?

Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: “Když jsme začínali, tak jsme tady společně stáli a viděli jsme v jakém hrozném stavu ta budova byla. V té době byla naše myšlenka, že ji chceme zrekonstruovat a vrátit občanům, zvýšit kvalitu tady toho prostoru. Dneska se situace změnila a dneska už přemýšlíme nad tím, že bychom rádi udělali fotovoltaické panely na střechu, protože ta střecha je velká a dobře orientovaná správným směrem. Ještě budeme pokračovat dál v úpravách haly. Musíme to nejdříve projekčně připravit a nachystat tak, aby to dávalo hlavu a patu.”

Město do rekonstrukcí investovalo desítky milionů korun.

Ondřej Baránek (ANO), náměstek primátora: “Oba dva tyto projekty patřily k jedním z nejnáročnějším z pohledu financí a toku peněz, protože opravdu přednádražní prostor, pokud mne paměť neklame, tam to bylo sto milionů korun. Toto bylo samozřejmě částečně hrazeno z dotace, to jsme byli rádi. Tato hala, která byla hotová za rok a my jsme strašně rádi, že jsme to stihli v termínu, tak stála 61,5 milionu korun a toto jsme financovali celé z peněz města.”

Slavnostního přestřižení pásky se zúčastnily také děti ze čtvrté třídy ZŠ Moravská, které vymyslely pro halu název. Fénix poprvé napadl malého Josefa.

Josef, žák: “Je to tu fakt super. Konečně jsem docílil svého cíle, něco vymyslet a střihnout tady tuto pásku.”

A právě halu by mohli využívat i žáci škol.

Jana Feberová (ČSSD), náměstkyně primátora: “Já si myslím, že se to nabízí, protože dopoledne pracující lidé jsou v práci. Ti, co odpoledne budou využívat tuto halu, mají dopoledne jiné aktivity, nebo jsou ve škole. Já si myslím, že tady se nabízí prostor pro naše školy, a to hlavně pro ty, které mají malé tělocvičny, nebo chtějí využít některé jiné nové aktivity, které tady hala nabízí pro své děti, aby si to užily. Tak, jak chodí na bývalou školu Nezvalovou na lezeckou stěnu a střídají se pravidelně, nebo chodí na Slavii si zasoutěžit ve velkém prostoru, tak já si myslím, že tady budou mít ideální prostor. Je to dostupné pomocí MHD, některé školy se pěšky projdou. Myslím, že to bude fajn.”

A kdy se do haly Fénix poprvé podívá veřejnost? V říjnu se chystá Správa sportovních a rekreačních zařízení spustit zkušební provoz. Od ledna pak hala pojede plném rozsahu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/havirov/11000033359/havirov-ma-novou-sportovni-halu-fenix-ktera-vznikla-diky-rekonstrukci-vypravni-budovy