Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zájmové kroužky na karvinských základních školách mají přidanou hodnotu

Karviná |

V sedmi základních školách probíhají speciální zájmové kroužky směřující k podpoře polytechnického vzdělávání, podnikavosti a rozvoj čtenářské, matematické a finanční gramotnosti.

V nové učebně informatiky a fyziky na Základní škole Borovského se kromě výuky setkávají školáci v tomto školním roce i v zájmovém kroužku, ve kterém ještě více prohlubují svůj vztah k programování, robotům a 3D tisku. Učebna je vybavena 28 notebooky, 22 roboty typu Edison a třemi 3D tiskárnami.

Milan Spružina, učitel: "Roboti jsou univerzální, mají čidla, vlastní motory, nemusíme už nic dokupovat. Děti se je učí programovat v různých programech, různé obtížnosti už od šesté třídy. Důvodem práce s těmi roboty je to, že se učí řešit problémy samostatně. Každý má svého robota, notebook, dostanou zadání a řeší to samostatně."
anketa: žáci ZŠ Borovského: "Se ti roboti zapnou, dají se na ten skener a zmáčkne se tlačítko. Pak to zůstane uvnitř nebo to jede po čarách a tak."

A to už jsme na Základní škole Školská, tito žáci si vybrali kroužek čtenářský. Fungovat začal také v tomto školním roce.

Leona Januszková, učitelka: "Je určen pro žáky 5. a 6. tříd. Příhlásily se hlavně dívky, ale máme tady i dva chlapce a jeho hlavním cílem je podpořit čtenářství u dětí, protože vidíme, že v dnešní době děti čtou méně a méně. Většinou začínáme ve školní knihovně, kde si děti knížku vyberou, pak se vracíme do třídy, každý čte po určitou dobu, pak si o nich povídáme, Většinou si vyberem téma, které pak rozebíráme, třeba téma hlavního hrdiny nebo místa, kde se děj odehrává, psali jsme třeba i dopis tomu hlavnímu hrdinovi."

Aby kroužek nebyl jednotvárný, prokládá se čtení a práce s knihami s návštěvami knihovny a hrají se tady i různé hry.

anketa: žáci ZŠ Školská: "Já jsem si vybrala čtenářský kroužek, protože mě baví číst a mám ráda knížky." "Baví mě, když tam nemám obrázky a baví mě představit si, jak to asi vypadá." "Já si vybírám knížky o druhé světové válce, protože mě ostatní knihy, co baví spolužáky, nebaví."

Všechny aktivity v rámci čtenářského kroužku si školáci zaznamenávají.

Leona Januszková, učitelka: "My jsme se rozhodli s dětmi, že takovým výstupem kroužku za celý rok budou lapbooky, takže momentálně na nich pracujeme."

Oba kroužky jsou součástí krajského projektu OKAP II, v Karviné jich funguje letos celkem 19. Jde o zavedené inovace vedoucí ke kariérovému poradenství a polytechnickému vzdělávání.

Andrzej Bizoń, náměstek primátora: "Ty kroužky budou probíhat dva školní roky, bude jich celkem 38. Navazujeme tak na náš projekt MAP a letos jsme se připojili ještě do projektu s naším partnerským městem Wodzisław Śląski. Budeme se snažit dostat do základních škol povědomí, kde po základních školách, kde by se mohli žáci vzdělávat dál ve středním článku. Pokud ty děti si sáhnou na odborné věci již v základní škole, pak zjistí, že klidně i v našem městě mají nabídku středních škol, které splňují tyto podmínky, za to jsme velmi rádi."

Součástí zájmových kroužků jsou také exkurze a workshopy se zaměstnavateli nebo středními školami.

více k projektu OKAP II:
Statutární město Karviná je z pozice finančního partnera zapojeno do projektu Odborné, kariérové a polytechnické vzdělávání v MSK II (OKAP II), kdy projekt je spolufinancován z evropských fondů a příjemcem dotace je Moravskoslezský kraj. Do projektu je zapojeno 7 karvinských základních škol. Cílem projektu je podpora pravidelné celoroční činnosti žáků základních škol na území města Karviná formou kroužků s využitím sdílení spolupráce se zaměstnavateli. Naším záměrem je zlepšení kvality vzdělávání a odborné přípravy u žáků základních škol, kdy k tomuto účelu bude v rámci každého školního roku otevřeno celkem 19 kroužků napříč podporovanými tématy, celkem tedy v rámci 2 školních let zrealizujeme v rámci projektu 38 kroužků. Jedná se o kroužky směřující k podpoře polytechnického vzdělávání s důrazem na moderní trendy a technologie, k podpoře podnikavosti, iniciativy a kreativity, kroužky se zaměřením na rozvoj čtenářské, matematické a finanční gramotnosti, či kroužky k podpoře digitálních kompetencí. Vedoucími a koordinátory kroužku jsou pedagogové zapojených škol. V každém kroužku proběhne v průběhu školního roku 20 až 30 setkání. Součástí jsou také exkurze a workshopy se zaměstnavateli nebo středními školami. Dotace pro statutární město Karviná činí cca 1,2 mil. Kč.

Nahlásit chybu


K tématu

Projekt Corrency dál přispívá dětem ze Slezské Ostravy na kroužky

8. srpna 2023 10:58 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Rodiče ze Slezské Ostravy mohou opět žádat o příspěvek na mimoškolní aktivity svých dětí. Projekt Corrency vstoupil od začátku měsíce do druhé etapy. V každé z nich je možné získat 500 korun. Stačí se zaregistrovat přes internet a vybrat si, do jakého kroužku bude dítě chodit.

Děti ve Frýdku-Místku se rozloučí s prázdninami u SVČ Klíč na akci Ahoj, prázdniny!

4. září 2023 15:45 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Středisko volného času Klíč ve Frýdku-Místku připravilo závěrečné rozloučení s prázdninami. Na pátek 8. září chystá zábavný program pro malé i velké v rámci akce Ahoj, prázdniny! Vyplněné hrací plánky budou moci děti na akci vyměnit za dárky.

Legorobotika děti ve Frýdku-Místku baví. SVČ má na všech akcích plno

31. srpna 2023 12:32 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Legorobotika děti velmi baví. Dokazují to pravidelně plné kroužky i akce z programu Prázdniny ve městě, které na léto připravilo Středisko volného času Klíč ve Frýdku-Místku. Děti se naučí roboty skládat, a dokonce i jednoduše programovat, aby je mohly následně rozhýbat.


Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

22. dubna 2024 20:30 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

ZUŠ Orlová zve zájemce o hru na hudební nástroj

Základní umělecká škola v Orlové uspořádala projekt s názvem Hudební pokojíček pro předškoláky z mateřských škol.

Stonavští krojovaní horníci oslaví 110 let

Stonavští krojovaní horníci letos slaví své 110. výročí svého působení. U té příležitosti se připravuje velkolepá oslava.

Ve Stonavě se odehrál 1. ročník nohejbalového turnaje

Ve Stonavě se uskutečnil první ročník nohejbalového turnaje trojic. Ten do sportovní haly přilákal místní amatérské nadšence, kteří vytvořili pět týmů.

Mariusz Wałach ponownie prezesem Kongresu Polaków w RC

Sobotnim obradom Zgromadzenia Ogólnego Kongresu Polaków przysłuchiwali się również oficjalni gości - przedstawicielka czeskiego ministerstwa kultury, delegacja światowej Polonii, ustawodawcy polskiego i czeskigo parlamentu czy ambasador Rzeczypospolitej Polski w Pradze, który między innymi podkreślił znaczenie Funduszu Rozwoju Zaolzia.

V Havířově se konalo krajské kolo ZUŠ v soutěži orchestrů

Na 300 žáků základních uměleckých škol z celého Moravskoslezského kraje přijelo do Havířova, kde se konala postupová soutěž orchestrů. Absolutním vítězem přehlídky se stali žáci ze ZUŠ ve Frýdku-Místku.

Nemocnice Karviná-Ráj zprovoznila nadstandardní předporodní pokoj v porodnici

Nemocnice Karviná-Ráj investovala peníze do vybudování předporodního pokoje pro páry, které čekají na příchod svého potomka. Po celou dobu hospitalizace, v době porodu i po porodu, tak nemusí být partneři vůbec separováni.

Zájmové kroužky na karvinských základních školách mají přidanou hodnotu
Vydáno 12. března 2022 18:01, Karviná, Monika Danková
V sedmi základních školách probíhají speciální zájmové kroužky směřující k podpoře polytechnického vzdělávání, podnikavosti a rozvoj čtenářské, matematické a finanční gramotnosti.

V nové učebně informatiky a fyziky na Základní škole Borovského se kromě výuky setkávají školáci v tomto školním roce i v zájmovém kroužku, ve kterém ještě více prohlubují svůj vztah k programování, robotům a 3D tisku. Učebna je vybavena 28 notebooky, 22 roboty typu Edison a třemi 3D tiskárnami.

Milan Spružina, učitel: "Roboti jsou univerzální, mají čidla, vlastní motory, nemusíme už nic dokupovat. Děti se je učí programovat v různých programech, různé obtížnosti už od šesté třídy. Důvodem práce s těmi roboty je to, že se učí řešit problémy samostatně. Každý má svého robota, notebook, dostanou zadání a řeší to samostatně."
anketa: žáci ZŠ Borovského: "Se ti roboti zapnou, dají se na ten skener a zmáčkne se tlačítko. Pak to zůstane uvnitř nebo to jede po čarách a tak."

A to už jsme na Základní škole Školská, tito žáci si vybrali kroužek čtenářský. Fungovat začal také v tomto školním roce.

Leona Januszková, učitelka: "Je určen pro žáky 5. a 6. tříd. Příhlásily se hlavně dívky, ale máme tady i dva chlapce a jeho hlavním cílem je podpořit čtenářství u dětí, protože vidíme, že v dnešní době děti čtou méně a méně. Většinou začínáme ve školní knihovně, kde si děti knížku vyberou, pak se vracíme do třídy, každý čte po určitou dobu, pak si o nich povídáme, Většinou si vyberem téma, které pak rozebíráme, třeba téma hlavního hrdiny nebo místa, kde se děj odehrává, psali jsme třeba i dopis tomu hlavnímu hrdinovi."

Aby kroužek nebyl jednotvárný, prokládá se čtení a práce s knihami s návštěvami knihovny a hrají se tady i různé hry.

anketa: žáci ZŠ Školská: "Já jsem si vybrala čtenářský kroužek, protože mě baví číst a mám ráda knížky." "Baví mě, když tam nemám obrázky a baví mě představit si, jak to asi vypadá." "Já si vybírám knížky o druhé světové válce, protože mě ostatní knihy, co baví spolužáky, nebaví."

Všechny aktivity v rámci čtenářského kroužku si školáci zaznamenávají.

Leona Januszková, učitelka: "My jsme se rozhodli s dětmi, že takovým výstupem kroužku za celý rok budou lapbooky, takže momentálně na nich pracujeme."

Oba kroužky jsou součástí krajského projektu OKAP II, v Karviné jich funguje letos celkem 19. Jde o zavedené inovace vedoucí ke kariérovému poradenství a polytechnickému vzdělávání.

Andrzej Bizoń, náměstek primátora: "Ty kroužky budou probíhat dva školní roky, bude jich celkem 38. Navazujeme tak na náš projekt MAP a letos jsme se připojili ještě do projektu s naším partnerským městem Wodzisław Śląski. Budeme se snažit dostat do základních škol povědomí, kde po základních školách, kde by se mohli žáci vzdělávat dál ve středním článku. Pokud ty děti si sáhnou na odborné věci již v základní škole, pak zjistí, že klidně i v našem městě mají nabídku středních škol, které splňují tyto podmínky, za to jsme velmi rádi."

Součástí zájmových kroužků jsou také exkurze a workshopy se zaměstnavateli nebo středními školami.

více k projektu OKAP II:
Statutární město Karviná je z pozice finančního partnera zapojeno do projektu Odborné, kariérové a polytechnické vzdělávání v MSK II (OKAP II), kdy projekt je spolufinancován z evropských fondů a příjemcem dotace je Moravskoslezský kraj. Do projektu je zapojeno 7 karvinských základních škol. Cílem projektu je podpora pravidelné celoroční činnosti žáků základních škol na území města Karviná formou kroužků s využitím sdílení spolupráce se zaměstnavateli. Naším záměrem je zlepšení kvality vzdělávání a odborné přípravy u žáků základních škol, kdy k tomuto účelu bude v rámci každého školního roku otevřeno celkem 19 kroužků napříč podporovanými tématy, celkem tedy v rámci 2 školních let zrealizujeme v rámci projektu 38 kroužků. Jedná se o kroužky směřující k podpoře polytechnického vzdělávání s důrazem na moderní trendy a technologie, k podpoře podnikavosti, iniciativy a kreativity, kroužky se zaměřením na rozvoj čtenářské, matematické a finanční gramotnosti, či kroužky k podpoře digitálních kompetencí. Vedoucími a koordinátory kroužku jsou pedagogové zapojených škol. V každém kroužku proběhne v průběhu školního roku 20 až 30 setkání. Součástí jsou také exkurze a workshopy se zaměstnavateli nebo středními školami. Dotace pro statutární město Karviná činí cca 1,2 mil. Kč.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000030279/zajmove-krouzky-na-karvinskych-zakladnich-skolach-maji-pridanou-hodnotu