Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Festival Smacznego v Karviné na Lodičkách uspokojil všechny labužníky

Karviná |

V areálu Lodičky se konal festival jídla a pití nazvaný Smacznego. Oproti loňskému pilotnímu ročníku byl obohacen o vaření různých lahůdek šéfkuchaři na pódiu.

Areál Lodičky tentokrát patřil všem milovníkům dobrého jídla a pití. Vybírat bylo opravdu z čeho. A nejen to, lidé mohli prostřednictvím velké obrazovky na pódiu nahlížet pod ruce zkušeným šéfkuchařům.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán, organizátor akce: "Loni jsme to zkoušeli spíše s místními, letos jsme chtěli do Karviné dostat něco z okolních měst a je to festival s vařením na pódiu, jsou tady různé stánky s jídlem, pitím, kávou. Je tady opravdu průřez celou gastronomií, jsou tady jídla z Mexika, typická česká jídla, lidé si mohou vyzkoušet exotické ovoce z Afriky, hod dogy, burgery na různé způsoby, žebra jsem tam viděl.”

Jak se vaří a připravuje takový tatarák z hlívy ústřičné s opečeným kváskovým chlebem a pažitkovou majonézou nebo jak dokonale připravit telecí flank steak s omáčkou ze žlutých paprik převedl na pódiu šéfkuchař Zámku Petrovice Vojtěch Beseda.

Vojtěch Beseda, šéfkuchař Zámečku Petrovice: "Hlívu používáme jako alternativu za maso jídlo za pár peněz. Telecí flank steak s omáčkou ze žlutých paprik, marinované červené papriky a salsa chimichurri opečené brambory s bylinkami, kde je to taková fúze české gastronomie, kdy používáme lokální telecí maso a používáme suroviny, že vznikne středomořský svěží letní pokrm, Výborný šťavnatý steak se zajímavými chutěmi, nakyslá, lehce pikantní, ta papriková omáčka, brambůrky."

Plnou porci si přímo z pódia odnesla výherkyně soutěžní otázky, ostatním rozdal šéfkuchař vzorky k ochutnání.

anketa: návštěvníci festivalu Smacznego: "Výborné, výborné, koriandr paráda." "Mě zbylo jen málo, ale věřím, že mi to bude chutnat." "Výborné to bylo, maso měkké, dobře dochucené, paprika výborná."

Vaření před publikem nebyla pro Vojtěcha Besedu premiérou.

Vojtěch Beseda, šéfkuchař Zámečku Petrovice: "Nebylo to poprvé, mám to rád, snažím se vždycky vlítnout a vařit, soustředit se na to vaření. Jdu do toho po hlavě, nepřipravuji se extra, jen se soustředím na to vaření, abych odvedl dobrý výkon, jako bych si vařil doma třeba."

Akce byla vydařená a pořadatelé už teď slibují, že za rok akci zopakují.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán, organizátor akce: "Tato akce vznikla primárně za podpory města Karviná a Nadace OKD, děkujeme. Doufám, že se akce chytne do budoucna, že se to rozjede a stane se tradicí."
Nahlásit chybu


K tématu

Příměstský tábor Masterchef zdokonaluje děti ve Frýdku-Místku ve vaření

3. srpna 2023 12:51 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Příměstský tábor může děti naučit i vařit a péct. Přes dvě desítky z nich se totiž ve Frýdku-Místku přihlásily na tábor zvaný Masterchef. Připravená jídla děti mezi sebou dokonce bodovaly a hledaly tak toho nejlepšího kuchaře. Většina z nich má vaření velmi ráda a doma pomáhají rodičům.

Gastrofestival Frýdek-Místek plný chutí přilákal davy lidí, vařila se i nejlepší zelňačka

21. srpna 2023 9:42 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Gastrofestival Frýdek-Místek plný chutí ovládl historické centrum města. Vařilo se dobré jídlo a pití, vystoupily známé osobnosti a také se hledala ta nejlepší zelňačka.

Šéfkuchaři představili speciality na Gastrodni, nechyběly vegetariánské pokrmy

17. června 2023 17:09 | Opava | Adéla Pluhaříková

Gastroden proběhl v Opavě už počtvrté. Šéfkuchaři a studenti opavské střední hotelové školy lidem během akce nabízeli nejrůznější speciality. Kromě degustačních nápojů nechyběla zvěřina, polévka s povidly nebo vegetariánské maso a také malá studentská barmanská show.


Krnovská nemocnice, jako první u nás, uvedla do provozu unikátní transportní systém vzorků, podobný potrubní poště, avšak plně automatizovaný

Dnes 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

V Ostravě-Mariánských Horách a Hulvách se postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Studenti VŠB zkoumali možnosti rychvaldských veřejných prostranství a jejich využití

Workshop studentů Vysoké školy báňské naplno odstartoval spolupráci s městem Rychvald. Cílem projektu bude zvelebit veřejná prostranství a navrhnout jejich možné další využití.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Opilý ujížděl policii a v Havířově srazil chlapce, na krku má obecné ohrožení

Dnes 8:21 | Havířov | Jiří Cileček

Loni v září několik kilometrů zběsile ujížděl policistům. Byl opilý a bez řidičáku. Ohrozil mnoho lidí a v Havířově nakonec srazil chlapce u přechodu pro chodce. Policie dlouho prověřovala, kolik lidí celkem ohrozil a nyní případ překvalifikovala. 53letý muž byl obviněn z obecného ohrožení a nyní mu hrozí až 8 let vězení.

Filmoví fanoušci si prohlédli zázemí karvinského kina Centrum

K 60. výročí založení karvinského městského domu kultury měli filmoví fanoušci možnost nahlédnout do zázemí kina Centrum. Dostali se ke konstrukci za plátno, prohlédli si akustiku i kabinu promítačů.

Stonavští předškoláci absolvovali zápis do 1. třídy

Včera 14:21 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavští předškoláci během dvou dnů absolvovali zápisy do první třídy.

Body si fotbaloví soupeři ve Stonavě rozdělili

Včera 14:18 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavští fotbalisté mají za sebou další zápas jarní sezóny. Na domácím hřišti tentokrát hostili Háj ve Slezsku.

Zapisani do pierwszej klasy PSP Stonawa

W środę 11 kwietnia przyszli zapisać swoje pociechy do pierwszej klasy również rodzice przyszłych uczniów Polskiej Szkoły Podstawowej w Stonawie-Hołkowicach.

Festival Smacznego v Karviné na Lodičkách uspokojil všechny labužníky
Vydáno 5. července 2022 16:06, Karviná, Monika Danková
V areálu Lodičky se konal festival jídla a pití nazvaný Smacznego. Oproti loňskému pilotnímu ročníku byl obohacen o vaření různých lahůdek šéfkuchaři na pódiu.

Areál Lodičky tentokrát patřil všem milovníkům dobrého jídla a pití. Vybírat bylo opravdu z čeho. A nejen to, lidé mohli prostřednictvím velké obrazovky na pódiu nahlížet pod ruce zkušeným šéfkuchařům.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán, organizátor akce: "Loni jsme to zkoušeli spíše s místními, letos jsme chtěli do Karviné dostat něco z okolních měst a je to festival s vařením na pódiu, jsou tady různé stánky s jídlem, pitím, kávou. Je tady opravdu průřez celou gastronomií, jsou tady jídla z Mexika, typická česká jídla, lidé si mohou vyzkoušet exotické ovoce z Afriky, hod dogy, burgery na různé způsoby, žebra jsem tam viděl.”

Jak se vaří a připravuje takový tatarák z hlívy ústřičné s opečeným kváskovým chlebem a pažitkovou majonézou nebo jak dokonale připravit telecí flank steak s omáčkou ze žlutých paprik převedl na pódiu šéfkuchař Zámku Petrovice Vojtěch Beseda.

Vojtěch Beseda, šéfkuchař Zámečku Petrovice: "Hlívu používáme jako alternativu za maso jídlo za pár peněz. Telecí flank steak s omáčkou ze žlutých paprik, marinované červené papriky a salsa chimichurri opečené brambory s bylinkami, kde je to taková fúze české gastronomie, kdy používáme lokální telecí maso a používáme suroviny, že vznikne středomořský svěží letní pokrm, Výborný šťavnatý steak se zajímavými chutěmi, nakyslá, lehce pikantní, ta papriková omáčka, brambůrky."

Plnou porci si přímo z pódia odnesla výherkyně soutěžní otázky, ostatním rozdal šéfkuchař vzorky k ochutnání.

anketa: návštěvníci festivalu Smacznego: "Výborné, výborné, koriandr paráda." "Mě zbylo jen málo, ale věřím, že mi to bude chutnat." "Výborné to bylo, maso měkké, dobře dochucené, paprika výborná."

Vaření před publikem nebyla pro Vojtěcha Besedu premiérou.

Vojtěch Beseda, šéfkuchař Zámečku Petrovice: "Nebylo to poprvé, mám to rád, snažím se vždycky vlítnout a vařit, soustředit se na to vaření. Jdu do toho po hlavě, nepřipravuji se extra, jen se soustředím na to vaření, abych odvedl dobrý výkon, jako bych si vařil doma třeba."

Akce byla vydařená a pořadatelé už teď slibují, že za rok akci zopakují.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán, organizátor akce: "Tato akce vznikla primárně za podpory města Karviná a Nadace OKD, děkujeme. Doufám, že se akce chytne do budoucna, že se to rozjede a stane se tradicí."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000032287/festival-smacznego-v-karvine-na-lodickach-uspokojil-vsechny-labuzniky