Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Staré věci dostávají nový život, Mental Café má zrestaurovaný nábytek v nové provozovně

Celý MS kraj |

OZO Ostrava dlouhodobě podporuje environmentálně zaměřené projekty. Pravidelně vyhlašuje témata, se kterými finančně pomůže. V loňském roce společnost rozdělila 976 tisíc korun mezi 11 zajímavých projektů. V dnešním díle představíme dva z nich.

Odpadová společnost OZO Ostrava loni vyhlásila témata Zelená pro Ostravu a Nový život starým věcem  aneb Pro Ostravu bez odpadu. Přihlásilo se 21 projektů, uspělo 11 z nich. Výzva Zelená pro Ostravu podporuje úklid a zvelebování veřejných prostor v krajské metropoli, naproti tomu téma Nový život starým věcem aneb Pro Ostravu bez odpadu předchází vzniku odpadů a hledá jejich opakované využívání. 

”Nám se třeba líbily lavičky, které krášlí nádvoří před Hospicem sv. Lukáše, které jsou vyrobeny ze starých pneumatik, ale už by to dnes nikdo nepoznal, protože jsou obloženy krásnou mozaikou. Pěkné projekty jsou i ty, kde se něco zkrášluje, ozeleňuje, zvláště tehdy, když ti, kteří se s projektem přihlásili, se sami na vzniku podílejí,” komentuje projekty Vladimíra Karasová, OZO Ostrava.

Kavárna s netradičními baristy TO MÍSTO je novinkou sociálního podniku MENTAL CAFÉ. Spolupracuje s lidmi, kteří kvůli svému handicapu těžko získávají práci, přesto mají chuť pracovat a chtějí být potřební. Kavárnička je vybavena staronovým nábytkem. “Myšlenka oživeného nábytku vznikla ve spolupráci s ateliéra Koira, už jsme společně pracovali na více projektech. Napřiklad pro nás Veronika Kracíková vyrobil autorské šperky, které si mohou lidé koupit. Vymysleli jsme vybavení pro tuto kavárničku, vznikly tři stoly a devět židlí, které můžeme vzít třeba na nějaké festivaly,” okomentovala nový nábytek Lucie Gurecká, Mental Café, z. s.   “Byly to vlastně vyhozen kusy nábytku, které poskytla spol. OZO Ostrava. Jejich zaměstnanci vždycky něco vytřídili, my jsme se potom na to jeli podívat, jestli to bude vyhovovat, odvezli si domů a kompletně celé jsme pak zrestaurovali,” říká Veronika Kracíková, Ateliér Koira Kissa. “Například  jeden z restaurovaných stolů neměl ani šuplík, který tam původně byl, my jsme vyrobili falešný, chtěli jsme zachovat ráz starého stylu, aby to bylo oživení starého nábytku, jediná věc, kterou jsme museli opatřit nově jsou horní desky,” ukazuje V. Kracíková.

Ke stolům se následně dopasovaly židle. Také ony prošly kompletní renovací, pak dostaly nový nátěr a čalounění. A na závěr ještě označení majitele... Mental café. Tréninková kavárna “To místo” funguje jako kterákoliv jiná, obsluhovat se tady učí lidé s nějakým handicapem. Zvládají to skvěle a nesmírně je to baví.  Vedle kamenné kavárny  “To místo” společnost MENTAL CAFÉ provozuje kavárenské vozíky a poskytuje catering na různých akcích.

Peníze od společnosti OZO využila i stanice přírodovědců Korunka, je součástí příspěvkové organizace Korunka. Pod jednou střechou se tam potkává zoologie a botanika v živé i exponátní  podobě.   “Máme zde výukové programy pro MŠ, školní družiny, mnoho zájmových kroužků, jsme garanty soutěží, které děláme z pověření MŠMT, jako biologická a chemická olympiáda, krajská kola okresní, jsme garanty ostravského Dne země, konkrétně porubské části. Věnujeme se všem věkovým kategoriím, schází se tady například rybáři, kaktusáři, kteří tady mají krásné výstavy.

Budova přírodovědců poskytuje velké prostory pro široké spektrum činností a aktivit. Chyběla ale tematická zahrada. Nejdříve musela projít terénními úpravami, a to za peníze získané z krajské dotace. Zaměstnanci pak navrhli několik prvků, které umožní výuku venku na zahradě a jejich projekt dostal u společnosti OZO zelenou. “V loňském roce jsme požádali OZO o dotaci 150 tis korun, za kterou jsme pořídili nejrůznější herní a výukové prvky tady do zahrady. Jedním z nich je věž poznání a dále pocitový chodník. V prostorách zahrady jsme umístili broučkoviště, ježkovníky, vyvěsili jsme ptačí budky, zbudovali jsme jezírko a až bude hezčí počasí, rozmístíme   po zahradě lavice,” doplnila vedoucí

Letošní témata už společnost OZO zveřejnila, zájemci se mohou hlásit do konce února. Ke kategoriím Zelená pro Ostravu a Nový život starým věcem  přibyla nová tematická výzva Myslíme i na vás! V rámci ní budou podpořeny projekty, které povedou ke zvýšení kvality života seniorů v Ostravě. 

Nahlásit chybu


K tématu

Slezská Ostrava likviduje obří černou skládku v Zárubecké ulici

25. dubna 2023 11:18 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Obrovská černá skládka, která vznikala pravděpodobně několik let. Taková byla situace na okraji Zárubecké ulice v Ostravě. Nyní obvod přistoupil na její likvidaci. Vyžádala si poměrně náročné nasazení a také těžkou techniku. Úklid takových skládek může obvod vyjít až na statisíce korun, původce je přitom téměř nemožné dohledat.

V Koblově někdo vysypal hromadu odpadu. Slezská Ostrava přitvrdí v boji s černými skládkami

18. července 2023 10:01 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Slezská Ostrava bojuje s černými skládkami. Aktuálně už několik týdnů vyvážejí lidé velké množství dopadu k bývalému dolu Koblov. Obvod chce přitvrdit v rozmísťování kamer. Ty pomáhají původce skládek dohledávat. V některých případech dokonce i samotný odpad vede k jeho původci.

Ostravská muzejní noc nabádala k recyklaci. Akci si nenechalo ujít na 22 tisíc lidí

23. května 2023 9:04 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Do Ostravské muzejní noci se letos zapojilo 31 institucí. V rámci obvodu Slezská Ostrava se otevřela i Slezskoostravská galerie a historicky poprvé se do akce zapojilo také OZO Ostrava. Tématem letošního ročníku byla totiž recyklace.


Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

23. dubna 2024 20:14 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

23. dubna 2024 16:26 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

22. dubna 2024 20:30 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Pokrývači

Hlučín Nástup: od 1. května 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Přípravy na MS v hokeji vrcholí. Pozor na falešné vstupenky a na halu přijeďte tramvají

Hokejové MS se rychle blíží a pořadatelé hlásí, že je téměř vše připraveno. Velký důraz se klade na bezpečnost, na které budou s pořadateli spolupracovat i složky IZS. Ostravu čekají i dopravní omezení a například dopravní podnik chystá speciální tramvajovou linku X.

Mistrovství ČR dětí a mládeže ve fitness sportu proběhlo v Bruntále

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Razovský pohár je nový sedmidílný přespolní běh u Slezské Harty, právě proběhlo jeho 2. kolo

23. dubna 2024 15:32 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Ani téměř zimní počasí dubnového víkendu neodradilo sportovní nadšence od účasti na Razovském poháru. Místní Sokol Razová připravil atraktivní sedmidílný přespolní běh v terénech v okolí přehrady Slezská Harta. Na druhý pohárový závod a i ve sněhové vánici sjeli běžci nejen z okresu Bruntál.

V DK Poklad se předávaly moravskoslezské Ceny Jantar. Umělci si odnesli celkem 15 skleněných sošek

V kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě se slavnostně předávaly moravskoslezské umělecké Ceny Jantar za rok 2023. Na sedmém ročníku bylo ve všech kategoriích rozdáno celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos.

Lidé mohou policistům pomoci při objasnění úmrtí 50letého muže v Ostravě

22. dubna 2024 16:04 | Celý MS kraj | Libor Běčák

S výzvou na veřejnost se obrátili ostravští policisté, kteří objasňují okolnosti úmrtí 50letého muže ve Vítkovicích.

Staré věci dostávají nový život, Mental Café má zrestaurovaný nábytek v nové provozovně
Vydáno 27. února 2020 8:38, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
OZO Ostrava dlouhodobě podporuje environmentálně zaměřené projekty. Pravidelně vyhlašuje témata, se kterými finančně pomůže. V loňském roce společnost rozdělila 976 tisíc korun mezi 11 zajímavých projektů. V dnešním díle představíme dva z nich.

Odpadová společnost OZO Ostrava loni vyhlásila témata Zelená pro Ostravu a Nový život starým věcem  aneb Pro Ostravu bez odpadu. Přihlásilo se 21 projektů, uspělo 11 z nich. Výzva Zelená pro Ostravu podporuje úklid a zvelebování veřejných prostor v krajské metropoli, naproti tomu téma Nový život starým věcem aneb Pro Ostravu bez odpadu předchází vzniku odpadů a hledá jejich opakované využívání. 

”Nám se třeba líbily lavičky, které krášlí nádvoří před Hospicem sv. Lukáše, které jsou vyrobeny ze starých pneumatik, ale už by to dnes nikdo nepoznal, protože jsou obloženy krásnou mozaikou. Pěkné projekty jsou i ty, kde se něco zkrášluje, ozeleňuje, zvláště tehdy, když ti, kteří se s projektem přihlásili, se sami na vzniku podílejí,” komentuje projekty Vladimíra Karasová, OZO Ostrava.

Kavárna s netradičními baristy TO MÍSTO je novinkou sociálního podniku MENTAL CAFÉ. Spolupracuje s lidmi, kteří kvůli svému handicapu těžko získávají práci, přesto mají chuť pracovat a chtějí být potřební. Kavárnička je vybavena staronovým nábytkem. “Myšlenka oživeného nábytku vznikla ve spolupráci s ateliéra Koira, už jsme společně pracovali na více projektech. Napřiklad pro nás Veronika Kracíková vyrobil autorské šperky, které si mohou lidé koupit. Vymysleli jsme vybavení pro tuto kavárničku, vznikly tři stoly a devět židlí, které můžeme vzít třeba na nějaké festivaly,” okomentovala nový nábytek Lucie Gurecká, Mental Café, z. s.   “Byly to vlastně vyhozen kusy nábytku, které poskytla spol. OZO Ostrava. Jejich zaměstnanci vždycky něco vytřídili, my jsme se potom na to jeli podívat, jestli to bude vyhovovat, odvezli si domů a kompletně celé jsme pak zrestaurovali,” říká Veronika Kracíková, Ateliér Koira Kissa. “Například  jeden z restaurovaných stolů neměl ani šuplík, který tam původně byl, my jsme vyrobili falešný, chtěli jsme zachovat ráz starého stylu, aby to bylo oživení starého nábytku, jediná věc, kterou jsme museli opatřit nově jsou horní desky,” ukazuje V. Kracíková.

Ke stolům se následně dopasovaly židle. Také ony prošly kompletní renovací, pak dostaly nový nátěr a čalounění. A na závěr ještě označení majitele... Mental café. Tréninková kavárna “To místo” funguje jako kterákoliv jiná, obsluhovat se tady učí lidé s nějakým handicapem. Zvládají to skvěle a nesmírně je to baví.  Vedle kamenné kavárny  “To místo” společnost MENTAL CAFÉ provozuje kavárenské vozíky a poskytuje catering na různých akcích.

Peníze od společnosti OZO využila i stanice přírodovědců Korunka, je součástí příspěvkové organizace Korunka. Pod jednou střechou se tam potkává zoologie a botanika v živé i exponátní  podobě.   “Máme zde výukové programy pro MŠ, školní družiny, mnoho zájmových kroužků, jsme garanty soutěží, které děláme z pověření MŠMT, jako biologická a chemická olympiáda, krajská kola okresní, jsme garanty ostravského Dne země, konkrétně porubské části. Věnujeme se všem věkovým kategoriím, schází se tady například rybáři, kaktusáři, kteří tady mají krásné výstavy.

Budova přírodovědců poskytuje velké prostory pro široké spektrum činností a aktivit. Chyběla ale tematická zahrada. Nejdříve musela projít terénními úpravami, a to za peníze získané z krajské dotace. Zaměstnanci pak navrhli několik prvků, které umožní výuku venku na zahradě a jejich projekt dostal u společnosti OZO zelenou. “V loňském roce jsme požádali OZO o dotaci 150 tis korun, za kterou jsme pořídili nejrůznější herní a výukové prvky tady do zahrady. Jedním z nich je věž poznání a dále pocitový chodník. V prostorách zahrady jsme umístili broučkoviště, ježkovníky, vyvěsili jsme ptačí budky, zbudovali jsme jezírko a až bude hezčí počasí, rozmístíme   po zahradě lavice,” doplnila vedoucí

Letošní témata už společnost OZO zveřejnila, zájemci se mohou hlásit do konce února. Ke kategoriím Zelená pro Ostravu a Nový život starým věcem  přibyla nová tematická výzva Myslíme i na vás! V rámci ní budou podpořeny projekty, které povedou ke zvýšení kvality života seniorů v Ostravě. 

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000019255/stare-veci-dostavaji-novy-zivot-mental-cafe-ma-zrestaurovany-nabytek-v-nove-provozovne